Οικονομία
Στα 91,58 δισ. τα χρέη προς το Δημόσιο!
Στέλιος Κράλογλου
Εκρηξη των ληξιπρόθεσμων, που ξεπέρασαν το 50% του ΑΕΠ. Αύξηση 1,36 δισ. τον Αύγουστο. 4.030.910 οι οφειλέτες της Εφορίας
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο εξακολουθούν να καταρρίπτουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, καθώς στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου εκτινάχθηκαν σε πάνω από 91,58 δισ. ευρώ, πιστοποιώντας την ασφυξία που επικρατεί στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και πλήττει ανεπανόρθωτα και την αγορά.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, οι φορολογούμενοι που έχουν απλήρωτες οφειλές προς τις εφορίες ανέρχονταν σε 4.030.910 στο τέλος Αυγούστου. Τον ίδιο μήνα έμεινε απλήρωτο άλλο 1,368 δισ. ευρώ χρέη από φόρους και άλλες επιβαρύνσεις υπέρ του Δημοσίου, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις ΔΟΥ να υπερβεί τα 91,58 δισ. ευρώ και να αντιστοιχεί πλέον σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το 50% του ΑΕΠ!
Κατασχέσεις
Την ίδια ώρα, οι φορολογικές Αρχές επιβάλλουν κατασχέσεις σε περιουσίες, καταθέσεις και εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τις εισπράξεις των χρεών. Οι κατασχέσεις που επιβλήθηκαν συνολικά στο πρώτο οκτάμηνο του 2016 υπερέβησαν τις 79.240. Πάντως, από το σύνολο των 4.030.910 οφειλετών του Δημοσίου, μόνο σε 1.541.970 είναι δυνατό να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Κι από αυτούς οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιβάλουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 774.321, δηλαδή στο 50,22%! Τα επόμενα 24ωρα, άλλωστε, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη του ΕΝΦΙΑ, και συνολικά 1,8 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος Οκτωβρίου καλούνται να πληρώσουν 4,27 δισ. ευρώ, στο τέλος Νοεμβρίου 4,8 δισ. ευρώ και στο τέλος Δεκεμβρίου οι φορολογικές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 7,4 δισ. ευρώ. Το νέο ρεκόρ των ληξιπρόθεσμων πιστοποιεί για ακόμη μία φορά ότι όσο η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση και η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική μένει σταθερή στη λήψη κυρίως εισπρακτικών μέτρων τόσο οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, τα διαθέσιμα εισοδήματα μειώνονται και η ασφυξία εντείνεται στην αγορά.