2ο Τουρνουά Μαθητών Ειδικής Αγωγής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το «Τουρνουά Μαθητών Ειδικής Αγωγής» διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) το διάστημα 14 Μαΐου – 19 Ιουνίου. Στο τουρνουά συμμετείχαν περισσότεροι από 120 μαθητές, από όλες τις σχολικές βαθμίδες, από 12 ειδικά σχολεία του νομού Αττικής, με την υποστήριξη των συνοδών τους.
Το «Τουρνουά Μαθητών Ειδικής Αγωγής» διοργανώθηκε από την «Αναγέννηση & Πρόοδος» και συγκεκριμένα από το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας – «Sports Excellence» (SE), που λειτουργεί υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το ΚΠΙΣΝ και χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Οι μαθητές συμμετείχαν στα ομαδικά αθλήματα Μπότσια, ποδόσφαιρο αλλά και την καλαθοσφαίριση με προσαρμοσμένους διαμορφωμένους κανόνες, ενώ στο αγωνιστικό πρόγραμμα φέτος εντάχθηκε και το άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης.
Στη φετινή διοργάνωση η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία αναδεικνύοντας την αξία της άθλησης, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της δωρεάν πρόσβασης σε οργανωμένες δραστηριότητες πλαισιωμένες από επαγγελματίες καθηγητές φυσικής αγωγής με εξειδίκευση στην προσαρμοσμένη φυσική αγωγή.
Ένας από τους στόχους της διοργάνωσης ήταν η συμμετοχή των Μαθητών Ειδικής Αγωγής, αναδεικνύοντας το μήνυμα πως «ο αθλητισμός μας ενώνει». Απώτερος σκοπός της πρωτοβουλίας είναι μαθητές με αναπηρία να γνωρίσουν τα αθλήματα, να γευτούν τη χαρά του συμμετέχειν και του ανήκειν, της ευγενούς άμιλλας και να αισθανθούν πως κάτω από τη σκέπη του αθλητισμού η αναπηρία δεν μπορεί να σταθεί τροχοπέδη.
Κοινό μέλημα της διοργάνωσης, αποτελεί η προαγωγή της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία. Η έννοια της συμπερίληψης που εκφράζει το ανθρώπινο δικαίωμα για ενεργή και ισότιμη συμμετοχή σε κάθε κοινωνικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και όχι μόνο τομέα, αλλά και η έννοια της προσβασιμότητας, που συνάδει με την κατάργηση κάθε εμποδίου για την πρόσβαση στο φυσικό περιβάλλον, σε υπηρεσίες και στον δημόσιο χώρο χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός και λειτουργώντας σε ένα πλαίσιο σεβασμού και αξιοπρέπειας για τη μοναδικότητα του καθενός.