3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία
Η μέρα αυτή, στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού, στην κατανόηση και την αποδοχή των ατόμων με αναπηρία.
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου, είναι μια ημέρα που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού, στην κατανόηση και την αποδοχή των ατόμων με αναπηρία.
(Πλούσιο Εκπαιδευτικό υλικό μπορείτε να βρείτε εδώ)
Εκτιμάται ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι που ζουν με αναπηρίες παγκοσμίως, αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια και δεν απολαμβάνουν πρόσβαση στην κοινωνία σε ίση βάση με άλλα άτομα, όπως είναι η πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην εργασία, στα μέσα μεταφοράς, στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή, γενικότερα.
Το δικαίωμα συμμετοχής στη δημόσια ζωή είναι απαραίτητο για τη μείωση των ανισοτήτων, για τη δημιουργία σταθερών δημοκρατιών και ενεργών πολιτών. Παρόλα αυτά, λίγες χώρες διαθέτουν επαρκείς μηχανισμούς για να ανταποκριθούν πλήρως στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει την αναπηρία ως ένα παγκόσμιο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προτεραιότητα ανάπτυξης. “Η αναπηρία δεν είναι απλώς ένα βιολογικό ή απλώς ένα κοινωνικό φαινόμενο.” (Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία του ΠΟΥ 2014–2021.)
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η απομόνωση, η αποσύνδεση, οι διαταραγμένες ρουτίνες και οι μειωμένες υπηρεσίες επηρέασαν σημαντικά τις ζωές και την ψυχική ευημερία των ατόμων με αναπηρίες σε όλο τον κόσμο. Η διάδοση της ευαισθητοποίησης για τις αναπηρίες, καθώς και αυτές οι δυνητικά επιβλαβείς -και όχι πάντα άμεσα εμφανείς- επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, είναι ζωτικής σημασίας καθώς ο κόσμος συνεχίζει να καταπολεμά τον ιό.
Ενώ η πανδημία συνεχίζει να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, ένα ερώτημα παραμένει: πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μακροχρόνιες συστημικές ανισότητες που έχει αποκαλύψει η πανδημία;
Το Κέντρο Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην υποστήριξη χωρίς αποκλεισμούς απέναντι στην κρίση του COVID-19.
Βιώνοντας τους περιορισμούς της πανδημίας, φέτος σας προτρέπουμε να μοιραστείτε τα μηνύματα συμπερίληψης και κοινωνικής ένταξης, «βλέποντας την ικανότητα σε κάθε αναπηρία» ώστε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια αναπηρία χωρίς αποκλεισμούς, προσβάσιμη και βιώσιμη σ’ ένα κόσμο μετά το COVID-19.
ΠΗΓΗ: alfavita.gr