Εικόνες… δημοκρατίας Μητσοτάκη εκτυλίσσονται για ακόμη μια φορά απέναντι σε μια δυναμική κινητοποίηση, με την ΕΛ.ΑΣ. να κάνει πράξη την απειλή της και να επιτίθεται κατά των εποχικών πυροσβεστών που βρίσκονταν σχεδόν όλη την ημέρα, μέσα στο κτίριο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Τα ΜΑΤ είχαν δώσει διορία προς τους διαμαρτυρόμενους που πραγματοποιούσαν κατάληψη στον χώρο για να εκκενώσουν το κτίριο και λίγο πριν τις 9 το βράδυ, πραγματοποίησαν επίθεση με πολλά χημικά και πολύ ξύλο.
Από τη βίαιη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων, τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο ένας πυροσβέστης, ενώ χτυπήθηκαν και αρκετοί άλλοι. Σύμφωνα με αναφορές, από την αστυνομική βία έχουν τραυματιστεί 6-7 άτομα.
Με τον τρόπο αυτό, λοιπόν, η αστυνομία έβγαλε από το κτίριο του Υπουργείου, τους δεκάδες εποχικούς πυροσβέστες, οι οποίοι ζητούσαν –όπως ανέφεραν οι ίδιοι– το αυτονόητο… Ωστόσο, η άγρια καταστολή κατά των εποχικών πυροσβεστών συνεχίστηκε και έξω από το κτίριο του Υπουργείου.
Από το μένος των ΜΑΤ δεν γλίτωσαν ούτε οι δημοσιογράφοι: έγιναν τουλάχιστον τέσσερις προσαγωγές, μεταξύ των οποίων ο ένας είναι δημοσιογράφος. Πρόκειται για τον δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Γιώργο Ανδρούτσο, που κάλυπτε το θέμα. «Είναι δημοσιογράφος», φώναζαν οι συνάδελφοι του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και οι συγκεντρωμένοι, αλλά οι αστυνομικοί συνέχισαν απτόητοι το «έργο» τους.
Εξαιτίας των σοβαρών επεισοδίων, έκλεισε η Λεωφόρος Κηφισίας.
Από την πλευρά της, η ΕΛ.ΑΣ., με σχετική ανακοίνωσή της, προσπαθεί να βγει και από πάνω για όσα συνέβησαν. Χωρίς να λέει λέξη για την άγρια καταστολή από πλευράς αστυνομικών, κατηγορεί τους εποχικούς πυροσβέστες πως προκάλεσαν φθορές και έριξαν «αντικείμενα» κατά των αστυνομικών δυνάμεων, καθώς και πως παρακωλύουν τη δημόσια συγκοινωνία και την κίνηση των πολιτών.
Επίσης η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Λίγη ώρα μετά, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι συνολικά τραυματίστηκαν 3 αστυνομικοί και αργότερα ανέβασε τον αριθμό στους 12.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Κατόπιν ολοκλήρωσης συνάντησης αντιπροσωπείας τους με εκπροσώπους του Υπουργείου, βραδινές ώρες, άτομα παρέμειναν εντός του κτιρίου του Υπουργείου, ενώ τους δόθηκε προθεσμία προκειμένου να εξέλθουν, κατόπιν επικοινωνίας με τον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Τα άτομα δεν αποχώρησαν από το χώρο, ενώ κατά την παρουσία τους προκάλεσαν φθορές και επιτέθηκαν ρίπτοντας αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να τραυματιστεί και να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.
Επιπλέον, ύστερα από την απομάκρυνσή τους από το χώρο του Υπουργείου, τα άτομα παραμένουν στον εξωτερικό χώρο, με αποτέλεσμα να παρακωλύεται η δημόσια συγκοινωνία και η κίνηση των πολιτών.
Τι προηγήθηκε
Οι εποχικοί πυροσβέστες διαμαρτύρονται, καθώς εκπνέουν οι συμβάσεις τους και μένουν άνεργοι, παρότι –όπως τονίζουν οι ίδιοι– οι καταστροφές δεν είναι εποχικές, ενώ οι ανάγκες είναι μόνιμες. Κυρίαρχο αίτημά τους, η μετατροπή της σύμβασης εργασίας τους σε 12μηνη.
Για τον λόγο αυτό, εκατοντάδες εποχικοί πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν από νωρίς σήμερα έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στη συνέχεια προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου, με απόλυτα ειρηνικό τρόπο. Μάλιστα τα συνδικάτα τους είχαν προβεί σε συστάσεις προς τους συμβασιούχους να αποφευχθεί η όποια ένταση. Οι πυροσβέστες φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ζήτησαν την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού Β. Κικίλια.
Με σχετική του ανακοίνωση, το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΑΣΣΥΠ) ζήτησε την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας τα εξής «Μετά την απαξιωτική στάση του Υπουργείου προς το πρόσωπο των 2.500 Εποχικών Πυροσβεστών, η ευθύνη των όσων λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βαραίνει αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία. Ζητούμε άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού».
Ωστόσο αργότερα, αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να σπάσουν την κατάληψη και έδωσαν χρονική διορία στους εποχικούς πυροσβέστες να αποχωρήσουν.
Η στάση του Υπουργείου
Από την πλευρά του, το Υπουργείο έχει τους εποχικούς πυροσβέστες σε αναμονή, εν όψει και της νέας σύμβασης που αναμένεται να προκηρυχθεί προσεχώς. Πάντως το Υπουργείο έχει ήδη αργήσει να κινητοποιηθεί, καθώς περιμένει προφανώς πρώτα να εκπνεύσουν οι συμβάσεις και μετά να συνομιλήσει με τους εργαζομένους.
Όσο για τον ίδιο τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, ορίστηκε να έχει συνάντηση με εκπροσώπους των εποχικών πυροσβεστών την επόμενη Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου. Για το θέμα ο κ. Κικίλιας δήλωσε: «Όπως είχα δεσμευθεί, μετά το τέλος της αντιπυρικής θα πραγματοποιήσω συνάντηση με τους εκπροσώπους των εποχικών-συμβασιούχων πυροσβεστών. Kαι αυτό θα κάνω την ερχόμενη Τετάρτη 6/11. Στη συνάντηση θα συζητήσουμε διεξοδικά τις ανάγκες, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους, προτού προχωρήσουμε στο διαγωνισμό, στο πλαίσιο του Προεδρικού Διατάγματος 36/2019, που όπως όλοι γνωρίζουν, αποτέλεσε αντικείμενο πρότασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2019».
Επίσης, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας διαρρέει πως από τη «δεξαμενή» των εποχικών πυροσβεστών, το 2024 προσελήφθησαν 700 δασοκομάντος και για το 2025 θα προσληφθούν άλλοι 300. Με αυτό τον τρόπο –λένε οι ίδιες πηγές– θα έχουν προσληφθεί ως δασοκομάντος 1.340 από τη «δεξαμενή» των 2.500 εποχικών πυροσβεστών.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr