Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε…
Γιώργος Κουμουτσάκος, Ιλβα Γιόχανσον, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Δημήτρης Αγγελίδης, Γιώτα Τέσση
Θλίψη και ντροπή προκαλούσε η εικόνα των Νότη Μηταράκη, Γιώργου Κουμουτσάκου και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη χθεσινή Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου .● Οι Ελληνες υπουργοί δέχτηκαν καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με τις αποκαλύψεις για τη βία και τους θανάτους στα ελληνικά σύνορα και δεν έδωσαν ούτε… μισή απάντηση με ουσία!
Σε Βατερλό για τους υπουργούς Μ. Χρυσοχοΐδη, Γ. Κουμουτσάκο και Ν. Μηταράκη εξελίχθηκε η χθεσινή Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρουσία της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον.
Μόνο θλιβερή μπορεί να χαρακτηριστεί η εικόνα των Ελλήνων υπουργών, που δέχονταν βροχή τις ερωτήσεις για τις αποκαλύψεις για παράνομες επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης και για την ανεξέλεγκτη βία και τους νεκρούς στον Εβρο.
Καμία συγκεκριμένη απάντηση δεν έδωσαν, αντιθέτως επαναλάμβαναν γενικολογίες για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου και την προστασία της ανθρώπινης ζωής εκ μέρους της Ελλάδας, ζητώντας μάλιστα τον λόγο για τις αιχμηρές επισημάνσεις των ευρωβουλευτών. Η στάση τους σχολιάστηκε έντονα και επικριτικά.
«Είναι εκτός θέματος, σαν να έχουν προσκληθεί σε γάμο και να απαγγέλλουν επικήδειους» ήταν το ειρωνικό σχόλιο ευρωβουλευτή, ενώ και ο πρόεδρος της επιτροπής, Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ, σημείωσε: «Δεν θέλουν να απαντήσουν, αυτό είναι το πολιτικό συμπέρασμα της συνεδρίασης». Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο του βίντεο της ερευνητικής ομάδας Forensic Architecture για τη δολοφονία του 22χρονου Σύρου πρόσφυγα στον Εβρο και πληθώρας δημοσιευμάτων για την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στα σύνορα, αλλά και καταγγελιών που δέχτηκε η Επιτροπή από οργανώσεις δικαιωμάτων, όπως η Human Rights Watch και η Διενής Αμνηστία.
Ράπισμα από Γιόχανσον
Κατηγορηματική ήταν η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον: «Υπάρχουν αναφορές για απωθήσεις μεταναστών, οι οποίες απαγορεύονται ρητά. Οι απωθήσεις είναι παράνομες και καλώ τις ελληνικές αρχές να τις διερευνήσουν όλες». Μάταια διαβεβαίωναν ο κ. Χρυσοχοΐδης ότι «η Ελλάδα φυλάσσει τα ευρωπαϊκά σύνορα με αποτελεσματικό τρόπο» και ο κ. Μηταράκης ότι η κυβέρνηση «δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της ανθρώπινης ζωής».
«Δεν πρέπει να αποκλείσουμε ότι θα ξαναχρειαστεί να προβούμε σε επαναπροωθήσεις παράτυπων μεταναστών και πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να αποτρέψουμε τέτοιες απόπειρες εισόδου», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος, που υπογράμμισε ότι ο ρόλος της ασπίδας της Ευρώπης, τον οποίο βέβαια προθυμότατα δέχτηκε η κυβέρνηση, συνεπάγεται μια συγκεκριμένη πολιτική στα σύνορα.
Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Τινέκε Στρικ, αναφέρθηκε στους θανάτους και τους τραυματισμούς μεταναστών από πυροβολισμούς, χαρακτήρισε «ασυνεπή» τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και σχολίασε ότι «μας λένε ότι είναι όλα καλά και πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ύστερα ότι φταίει η Τουρκία, άρα υπάρχει πρόβλημα. Μας λένε ότι δεν υπάρχει ζήτημα· μα αυτό το ζήτημα συζητάμε εδώ. Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει άρνηση για ό,τι συμβαίνει».
Η Κορνέλια Ερνστ (GUE) ζήτησε από τους Ελληνες υπουργούς να προσκομίσουν τα σχετικά βίντεο και τους ρώτησε αν μπορούν να διεξαγάγουν μια μη κομματική έρευνα, ενώ παράλληλα κάλεσε την Κομισιόν να αναλάβει δράση και να μη μένει μόνο στα λόγια.
Ο Ισπανός Ντομενέκ Ρουί Ντεβέσα (Σοσιαλδημοκράτες) χαρακτήρισε ακροδεξιά τη διαχείριση του μεταναστευτικού από την ελληνική κυβέρνηση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των υπουργών Μ. Χρυσοχοΐδη και Γ. Κουμουτσάκου (ο Ν. Μηταράκης είχε αποχωρήσει για να συμμετάσχει στη συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο), που του ζήτησαν να ανακαλέσει και συνέστησαν στους ευρωβουλευτές να είναι προσεκτικοί.
Οσο για τους θανάτους προσφύγων στον Εβρο από πραγματικά πυρά, ο κ. Χρυσοχοΐδης επέμενε ότι «δεν έγινε χρήση όπλων, έγινε μόνο χρήση αστυνομικών μέτρων», και επικαλέστηκε το γεγονός ότι βρίσκονταν εκατοντάδες κάμερες τηλεοπτικών συνεργείων και αυτόπτες μάρτυρες. «Αν υπάρχει καταγγελία, να τη στείλετε να διερευνηθεί», είπε. Αλλά βέβαια οι θάνατοι και οι πυροβολισμοί έχουν καταγραφεί σε κάμερες και ηχητικό υλικό, γεγονός που αναιρεί πλήρως τον ισχυρισμό του υπουργού, ενώ υποτίθεται ότι η κυβέρνηση έχει διερευνήσει τις καταγγελίες.
Η κατάσταση για τους Ελληνες υπουργούς έγινε χειρότερη στο δεύτερο μέρος της συζήτησης, όταν ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίτσε Λετζέρι, παραδέχτηκε ότι σε επιχείρηση ταχείας επέμβασης στα θαλάσσια σύνορα η ελληνική ακτοφυλακή έδωσε εντολή σε σκάφος της Δανίας να μην επιβιβάσει μετανάστες και να τους επαναπροωθήσει στην Τουρκία. Οπως είπε, ζήτησε άμεσα εξηγήσεις από την Ελλάδα για να λάβει την απάντηση «ότι έγινε παρανόηση, κάποιος δεν κατάλαβε καλά την εντολή!».
Στο θέμα των παράνομων επαναπροωθήσεων αναφέρθηκε και ο Μίνως Μουζουράκης από την οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, λέγοντας «είδαμε κάποιες φορές το Λιμενικό να μην κάνει επιχειρήσεις διάσωσης παρόλο που οι μετανάστες είχαν εκπέμψει SOS, ενώ έχουμε δει ανθρώπους να μένουν στη θάλασσα για 17 ώρες…». Αλλος ευρωβουλευτής διαμαρτυρήθηκε για το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι καταγγελίες είναι τουρκική προπαγάνδα. «Είμαστε όλοι εδώ όργανα της τουρκικής κυβέρνησης;» αναρωτήθηκε σε έντονο ύφος.
Παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους
Στο μεταξύ, τις ίδιες ώρες που ήταν σε εξέλιξη οι πρώτες ταραχές στη Μόρια, ένας 49χρονος ημεδαπός κάτοικος Αφάλωνα πυροβόλησε με καραμπίνα έναν 44χρονο συγχωριανό του, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του στον θώρακα και στα χέρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, ο 44χρονος μαζί με έναν ακόμα συγχωριανό του κινούνταν προς τα χωράφια τους, όταν δέχθηκαν τους πυροβολισμούς του 49χρονου. Αποτέλεσμα, το θύμα να μεταφερθεί αρχικά στο Νοσοκομείο και στη συνέχεια στην Αθήνα με πτήση C130, αφού οι γιατροί έκριναν ότι κινδύνευε άμεσα η ζωή του.
Στο περιστατικό κλήθηκε η αστυνομία που λίγο αργότερα προχώρησε στη σύλληψη του 49χρονου ο οποίος κρατείται. Παράλληλα κατασχέθηκαν το κυνηγετικό όπλο που χρησιμοποίησε και ένας κάλυκας. Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο 49χρονος επικαλέστηκε ότι ένιωσε απειλή από την ανθρώπινη παρουσία και πυροβόλησε εναντίον των δύο, τραυματίζοντας σοβαρά τον έναν εξ αυτών.
Να σημειωθεί ότι στο χωριό, που απέχει λίγα χιλιόμετρα από τη Μόρια, μερίδα κατοίκων πραγματοποιούν περιπολίες, προκειμένου, όπως λένε, να προστατέψουν τις περιουσίες τους από τους πρόσφυγες, οι οποίοι, πάντως, σπανίως εμφανίζονται εκεί.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr