Eurogroup – Αμετακίνητο το ΔΝΤ σε όλα – “Και μετά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο”
Πηγή: REUTERS/Dado Ruvic
Στο τραπέζι παραμένει η απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τον προσδιορισμό των πρόσθετων μέτρων για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το γεγονός αυτό, το οποίο επιβεβαίωσε εκ νέου εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο CNN Greece, είναι ένα από τα ακανθώδη ζητήματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδος, Eurogroup και ΔΝΤ που θα πρέπει να διευθετηθεί ώστε να επιτευχθεί η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αν και το σημερινό Eurogroup αναμένεται να ασχοληθεί «επιδερμικά» με το θέμα του χρέους (καθώς θα ενημερωθεί απλά για το ότι ο ESM ενεργοποίησε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους), εντός του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ ήδη καλλιεργείται κλίμα πως στο επόμενο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου θα πρέπει να δώσουν κάτι παραπάνω στο Ταμείο σε σχέση με το χρέος, εάν θέλουν αυτό να μετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα.
Η χθεσινή δήλωση αξιωματούχου της ευρωζώνης πως το θέμα του χρέους θα είναι «στο πίσω μέρος του μυαλού» των συμμετεχόντων στο σημερινό Eurogroup, δείχνει πως το ζήτημα της εκ των προτέρων παραμετροποίησης των παρεμβάσεων για τη μείωση του ελληνικού χρέους μετά το 2018 είναι ένα ανοικτό θέμα που απασχολεί όλους του υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.
Η αναφορά του ίδιου αξιωματούχου πως «τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους είναι ήδη στη θέση τους, έχουν περιγραφεί και η απόδοσή τους είναι σημαντική», αλλά κυρίως η διευκρίνιση του ότι «τόσο είναι το πόσο λεπτομερείς μπορούμε να γίνουμε», με την οποία ο αξιωματούχος παρέπεμψε στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 25ης Μαΐου – το οποίο το ΔΝΤ δεν το θεωρεί σαφές για το πώς θα γίνει η διαχείριση του ζητήματος μετά τη λήξη του προγράμματος – δείχνουν πως το ζήτημα αυτό είναι σε εκκρεμότητα.
Πολλά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στις 6 Φεβρουαρίου όταν η Ντέλια Βελκουλέσκου παρουσιάσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου την αναθεωρημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, από την οποία προκύπτει πως ακόμη και μετά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Η εν λόγω ανάλυση δόθηκε χθες προς μελέτη και επεξεργασία στα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ μαζί με την έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα( και την έκθεση αξιολόγησης του δεύτερου δανειακού προγράμματος του ΔΝΤ που είχε συνομολογήσει με την ελληνική κυβέρνηση το 2012).