Ικαριολόγος | Ενημέρωση - Επικαιρότητα - Ειδήσεις - Καυστικά Σχόλια
hot news image

Γελοίοι και άφαντοι: Η κυβέρνηση της Ν.Δ....

info@ikariologos.com
  • Ικαρία
  • Γνώμες
  • Εργασιακά
  • Πολιτική
  • Οικονομία
Ικαριολόγος | Ενημέρωση - Επικαιρότητα - Ειδήσεις - Καυστικά Σχόλια
line seperator burger menu icon X

Social Media

Ikariologos Twitter-X Ikariologos YouTube Ikariologos Facebook

Like, Share & Comment

Για να βλέπεις πρώτος/τη τα άρθρα

Κατηγορίες

Ικαρία Φούρνοι Γνώμες Πολιτική Υγεία Κοινωνικά ΑμεΑ Αθλητικά
Όλες οι κατηγορίες

Αρθρογράφοι

Βιγλάτωρας Δήμητρα ΠερλορέντζουΜανόλης ΚωνσταντάκηςΜάνος ΣαββίδηςΠέτρος ΤσιγκούληςΨυχραιμία
Οικολογία-Περιβάλλον

Αν πραγματικά ενδιαφέρονται οι κυβερνήσεις να σταματήσουν τις πανδημίες, ας σταματήσουν αυτό το αίσχος τώρα!

Αν πραγματικά ενδιαφέρονται οι κυβερνήσεις να σταματήσουν τις πανδημίες ας σταματήσουν αυτό το αίσχος τώρα! Να το τερματίσουν μια για πάντα και εέτσι να τελειώσει και ο εγκλεισμός αυτών των ζώων και ο δικός μας..

Του Διονύση Παπαδόπουλου

Έχουν τα κότσια; Ή “αποστασιοποιούνται” από τις ευθύνες τους;

Ακόμη και τώρα μέσα στην μακροβιότερη επιδημία που γνώρισε ποτέ η παγκόσμια κοινότητα και που αποδεικνύει περίτρανα την κυκλικότητα της ανθρωποκαίνου περιόδου στην οποία έχει εγκλωβιστεί, η πολιτική εξουσία αρνείται να μεριστεί τις ευθύνες της για την εμφανισή της, αρνείται να μπει σε μια διαδικασία συνειδητοποίησης για τα αίτια της πανδημίας που ξεκινάνε απο την ανελέητη εκμετάλλευση του οικοσυστήματος και να απαντήσει έστω στο ερώτημα από που και πώς ξεκίνησε ο ιός και δεν το κάνει για τον απλό λόγο ότι δεν την “βολεύει”, της ειναι πιο “χρήσιμο” ένα πλανητικό πρόσκαιρο εμβόλιο και μια μάσκα, όπλα τραγικά γελοία και ανώφελα και για να αντιμετωπίσει την πλανητική κρίση που δημιούργησε.
Οι πρόχειρες προσωρινές και ανούσιες λύσεις για την πανδημία ειναι οι ίδιες που εφαρμόζει και για την κλιματική αλλαγή, καμιά δράση για το φρενάρισμα της υπερεκμετάλλευσης της φύσης και την καταστροφή των οικοσυστημάτων.

Που ήταν όμως και που είναι η δική της αποστασιοποίηση από τον λανθασμένο πολιτισμικό βηματισμό της;

Πoυ είναι τώρα οι ουσιαστικές λύσεις για το τέλος των πανδημιών;

Μελέτες σοβαρών επιστημόνων, οικολόγων και ανθρωπολόγων “θάβονται”, πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων, περιφρονούνται και αντιμετωπίζονται σαν εχθροί της “οικονομίας”.

Πρόσφατο χαρακτηριστικό αυτής της αντιμετώπισης είναι η άρνηση των κινεζικών αρχών και της “κοινότητας” να ανταποκριθούν στις νέες σοβαρές ενδείξεις των επιστημόνων ότι ο ιός μπορεί να ξεκίνησε από τις τεράστιες γουνοπαραγωγικές μονάδες μίνκ στη Κίνα, την πρώτη παγκοσμίως σε “εκτροφή” αυτών των πανέξυπνων και συμπαθέστατων ζώων αλλα και άλλων ειδών, όλα τους πολύτιμα για την ισορροπία του οικοσυστήματος.

Αλλά αυτο δεν συμβαίνει μόνο στην Κινα. Σε όλες τις χώρες που υπάρχουν οι φάρμες αυτές επικρατεί παγερή σιωπή, οι κυβερνήσεις δεν κάνουν τίποτα για να σταματήσει αυτή η βιομηχανία του αίματος, γιατί “τα λεφτά είναι πολλά” και τα αφεντικά των “άουσβιτς των ζώων” είναι τόσα πολλά και οι “θέσεις εργασίας” τόσες πολλές που αν θέλουν όλοι μαζί ρίχνουν κυβερνήσεις..

Ας γράψουν κι έξω από τα κολαστήριά τους ότι “η γούνα απελευθερώνει”…

Στην οικολογική ιστοσελίδα Reporterre μια έρευνα των Yann Faure και του Yves Sciama κάνει αυτό που αποφεύγουν σαν “ο διάολος το λιβάνι” οι κυβερνήσεις, να ρίξει φώς στα αίτια της πανδημίας: reporterre.net/Mounting-evidence-suggests-mink-farms-in-China-could-be-the-cradle-of-Covid-19

14/1/2021

“Θα μπορούσε η πανδημία να έχει προέλθει σε κινεζικές εντατικές εκμεταλλεύσεις γούνας;

Ο «χαμένος σύνδεσμος» μεταξύ νυχτερίδων και ανθρώπων θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το βιζόν αν και υπάρχει και υποψία για το σκυλί ρακούν. Αυτό θα εξηγούσε γιατί η Κίνα – ο μεγαλύτερος παγκόσμιος παραγωγός γούνας – φαίνεται τόσο αποφασισμένος να ελέγξει αυστηρά τις επιστημονικές πληροφορίες.

Φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι το Covid-19 προήλθε από γούνες, ειδικά στο βιζόν, όπως δείχνει η έρευνά μας.

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2020, ο Reporterre αποκάλυψε ότι τα στελέχη που ευθύνονται για τα δύο επιδημικά κύματα που κατακλύστηκαν στην Ευρώπη εμφανίστηκαν κοντά σε πολλά μεγάλα αγροκτήματα βιζόν.

Η Reporterre συνέχισε την έρευνά της στην Κίνα. Στις 8 Ιανουαρίου, η Science δημοσίευσε ένα άρθρο που υπογραμμίζει την ανάγκη να μελετηθεί η σχέση μεταξύ των αγροκτημάτων Covid και mink.

Προς το παρόν κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα εάν η επιστημονική αντιπροσωπεία που θα συγκροτηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( ΠΟΥ ) θα επιτραπεί στην Κίνα για να διερευνήσει την προέλευση της πανδημίας.

Οι δέκα διεθνείς εμπειρογνώμονες δεν έχουν ακόμη λάβει τις άδειες που χρειάζονται.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη ,αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες και είναι αδύνατο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά την έναρξη της χειρότερης πανδημίας του περασμένου αιώνα,δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην κατανόηση του πώς ο Sars-CoV-2 πήδηξε από νυχτερίδες – τον φυσικό του ξενιστή – στους ανθρώπους.Αυτή η αβεβαιότητα δεν οφείλεται στα όρια της επιστήμης,αλλά στη στάση των κινεζικών αρχών,οι οποίες εδώ και ένα χρόνο έχουν αντιταχθεί κατηγορηματικά σε οποιαδήποτε ανεξάρτητη έρευνα – ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας – για να βρουν την απάντηση.Το ερώτημα είναι τι θέλει να κρύψει η Κίνα;

Είναι μια ηχηρή απουσία που δεν έχει γίνει έρευνα για να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί μια σπάνια αναφερόμενη αλλά προφανής υπόθεση: ότι η πανδημία προήλθε από τις γούνες.Η Κίνα είναι πράγματι η κορυφαία αγορά στον κόσμο και ο μεγαλύτερος παραγωγός γούνας παγκοσμίως.

Η βιομηχανία στην Κίνα αξίζει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και περιλαμβάνει περισσότερα από 50 εκατομμύρια ζώα.Η παραδοσιακή κτηνοτροφία για βόειο κρέας,χοιρινό ή πουλερικό δεν φαίνεται να έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Αντίθετα,τα ζώα που εκτρέφονται για τη γούνα τους,ιδιαίτερα τα τρία κύρια είδη – βιζόν, αλεπού και σκύλος ρακούν – είναι πολύ ευαίσθητα σε αυτό.

Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι οι ανθρώπινες επιδημίες που προέρχονται από κτηνοτροφικές μονάδες δεν είναι σπάνιες.

Τα αγροκτήματα είναι γνωστοί τόποι αναπαραγωγής μικροβίων: για παράδειγμα η τελευταία πανδημία γρίπης, το 2009,προήλθε από αμερικανικές χοιροτροφίες – εξ ου και το όνομά της, η γρίπη των χοίρων.

Ο κορωνοβιολόγος, Christian Drosten ο οποίος ανακάλυψε τόν Sars-CoV-1 το 2003 είπε σε μια συνέντευξη με τον Guardian στο Απρίλη 2020 « Αν κάποιος μου έδινε δωρεάν πρόσβαση στην Κίνα για να βρει την πηγή του ιού,θα τον έβλεπα σε μέρη όπου εκτρέφονται σκυλιά ρακούν,βιζόν και μοσχογαλή …

Η υπόθεση του Drosten ότι τα σκυλιά ρακούν θα μπορούσαν να είναι ο ελλειπής σύνδεσμος μεταξύ των νυχτερίδων (ο αρχικός ξενιστής αυτού του κορωνοϊού, σύμφωνα με επιστημονική συναίνεση) και των ανθρώπων είναι κοινή λογική.Τα σκυλιά ρακούν ( Nyctereutes procyonoides ) – συχνά συγχέονται με τα αμερικανικά ρακούν επειδή μοιάζουν -είναι μικρά σαρκοφάγα είδη. Μια ομάδα με επικεφαλής τον Conrad Freuling,από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο έρευνας για την υγεία των ζώων στο Riems,έδειξε πειραματικά τον Αύγουστο του 2020 ότι όχι μόνο αυτά τα ζώα έχουν μολυνθεί από τον ανθρώπινο κοροναϊό,αλλά ότι μολύνουν το ένα το άλλο.

Στην Κίνα, ο αριθμός των εκτρεφόμενων σκύλων ρακούν εκτιμάται σε 14 εκατομμύρια το 2019.

« Ανακαλύψαμε ότι ο ιός παραμένει στις ρινικές κοιλότητες αυτού του ζώου και δεν φτάνει στους πνεύμονές του» , δήλωσε ο Freuling στο Reporterre. Τα ζώα δεν αρρωσταίνουν όταν μολυνθούν και παραμένουν ασυμπτωματικά ενώ είναι μεταδοτικά.Επιπλέον,πιθανώς εκκρίνουν αρκετό ιό για να μολύνουν έναν άνθρωπο».
Αυτό είναι παρόμοιο με το μίνκ,όπως είδαμε σε εκτροφεία βιζόν στη Δανία και την Ολλανδία.

Ο Freuling πρόσθεσε ότι η μετάδοση χωρίς να κάνει τον ξενιστή άρρωστο είναι χαρακτηριστικό ενός καλά προσαρμοσμένου ιού,ο οποίος μπορεί να επιβεβαιώσει την υπόθεση ότι αυτό το είδος θα μπορούσε να είναι ο «ελλιπής σύνδεσμος» μεταξύ νυχτερίδων και ανθρώπων.

Ο λόγος της Drosten για υποψία των σκύλων ρακούν χρονολογείται από την πρώτη πανδημία SARS, η οποία ξεκίνησε στην Κίνα το 2002 και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο το 2003. Έχει συχνά ειπωθεί ότι το ζώο που εξαπλώνει το πρώτο SARS ήταν η δενδρόβια μοσχογαλή ( Paguma larvata ) αλλά στην πραγματικότητα τα σκυλιά ρακούν που μολύνθηκαν ήταν εξίσου πιθανό να είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση στους ανθρώπους .

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν το 2003-2004 (κυρίως επικεντρώθηκαν στις αγορές του Σενζέν στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ), δείχνουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί ποιο από τα δύο είδη έχουν μολύνει το άλλο ή εάν ένα τρίτο μολύνει και τα δύο ταυτόχρονα.Ενα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Ερευνα για Ιούς τον Απρίλιο του 2007,ανέφερε ότι η μοσχογαλή ήταν ο πιθανός ενδιάμεσος ξενιστής.Αλλά ένα από τα κύρια ευρήματα που υποστηρίζουν το επιχείρημα αυτό ήταν η μόλυνση τριών πελατών και μια σερβιτόρας σε εστιατόρια..πολύ μικρες ενδείξεις,ειδικά επειδή οι μοσχογαλές εκτράφηκαν για δεκαετίες για τη γούνα τους πριν γίνει περιζήτητη πηγή κρέατος και έχουν δει τον πληθυσμό τους να συρρικνώνεται σε περίπου 40.000 για ολόκληρη τη χώρα.

Αυτό συγκρίνεται με συνολικά 5 εκατομμύρια έως 10 εκατομμύρια σκύλους ρακούν που εκτρέφονται σε αγροκτήματα κατά την ίδια περίοδο.

Το χειμώνα 2003-2004,σε μια εκτεταμένη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το κινεζικό Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών,εγινε δειγματοληψία 1.107 πολιτών από 23 αγροκτήματα σε 12 επαρχίες.Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 91 βοοειδή μολύνθηκαν στην αγορά του Xinyuan (Γκουανγκντόνγκ),ενώ δεν βρέθηκε λοίμωξη στα αγροκτήματα από τα οποία προήλθαν τά μοσχογαλή.

Αυτό υποδηλώνει ότι η μόλυνση θα μπορούσε να είχε συμβεί στην αγορά ή κατά τη μεταφορά.

Επιπλέον,και τα 15 σκυλιά ρακούν στην αγορά Xinyuan ταυτόχρονα μολύνθηκαν.Αν και αρκετά άρθρα ανέφεραν ότι τα μοσχογαλή θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί από τα σκυλιά ρακούν,δεν πραγματοποιήθηκαν μελέτες για τη διερεύνηση των σκύλων ρακούν περαιτέρω.Πολλοί ερευνητές,συμπεριλαμβανομένου του Paul et Martin Chan, εξεπλάγησαν και εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι το ζήτημα δεν « εγείρει περισσότερο ενδιαφέρον».

Ο Shi Zhengli,ο κορυφαίος « κοροναιολόγος » της Κίνας και διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο ιολογίας του Γουχάν,δήλωσε στο άρθρο της Ερευνας για Ιούς το 2007, ότι δεν είναι «πάντα σαφές εάν τα σκυλιά ρακούν μολύνουν τις μοσχογαλές ή το αντίθετο», πριν καταλήξει στη δήλωση οτι: «Σε αντίθεση με τους πολίτες,έχουν πραγματοποιηθεί πολύ λίγες μελέτες σε σκύλους ρακούν,άγρια η εκτρεφόμενα.»

Ο Freuling εξεπλάγη επίσης.Είπε στο Reporterre ότι κατέληξε να δοκιμάζει τη δυνατότητα μετάδοσης σε σκύλους ρακούν στη Γερμανία,επειδή αυτό δεν είχε γίνει ποτέ στην Κίνα,όπου βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα.

Οι μικρότερες εκμεταλλεύσεις στην Ευρώπη βρίσκονται στη Φινλανδία και την Πολωνία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στις αγορές του Xinyuan, μολύνθηκαν επίσης αλεπούδες και άλλα κουναβοειδή.

Παραδόξως,η κινεζική / αμερικανική μελέτη αγνόησε τις εκμεταλλεύσεις στο Shandong,Liaoning,Jilin και Heilongjiang,τις τέσσερις πιο σημαντικές επαρχίες για τις εκμεταλλεύσεις βιζόν.Το να παραβλέψουμε την περιοχή Shandong είναι ιδιαίτερα εκπληκτικό,διότι είναι η αδιαμφισβήτητη πρωτεύουσα της κινεζικής παραγωγής γούνας και η επαρχία είναι γεωγραφικά πιο κοντά στο Γκουανγκντόνγκ παρά στο Hebei – το οποίο μελετήθηκε.

Το 2003,φαίνεται ότι η Κίνα έκανε ελιγμούς για να ενοχοποιήσει τη μοσχογαλή,ένα είδος οριακης οικονομικής σημασίας τωρα ,προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή και να προστατεύσει τη βιομηχανία γούνας.

Η ίδια στρατηγική φαίνεται να έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο το 2020 σε διαφορετικό πλαίσιο και με τεράστια στοιχήματα στο παιχνίδι.Αυτή τη φορά, η Κίνα προσπάθησε να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο τόσο της επιστημονικής όσο και της δημόσιας συζήτησης για την πανδημία.

Μετά από μια αρχική περίοδο σύγχυσης τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2020,όταν δημοσιογράφοι και επιστήμονες μίλησαν και δημοσίευσαν τα αρθρα τους με σχετική ελευθερία,σύντομα ανέλαβε η καταστολή.

Ορισμένοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν ή εξαφανίστηκαν και οι επιστήμονες λογοκρίθηκαν.

Οι πληροφορίες και οι ειδήσεις προφανώς φιλτραρίστηκαν και προσαρμόστηκαν στις ανάγκες της κινεζικής κυβέρνησης.

Μια πρόσφατη έκθεση του Associated Press ( AP ) τεκμηριώνει τον τρόπο που η κινεζική κυβέρνηση προσπάθησε να ανακτήσει τον έλεγχο των επιστημονικών δημοσιεύσεων μετά από δημοσίευμα δύο ερευνητων στο διαδίκτυο το Φεβρουάριο.Η ανάρτηση,η οποία τώρα εξαφανίστηκε από το Διαδίκτυο υποδηλώνει ότι ο ιός είχε διαφύγει από ένα εργαστήριο στο Γουχάν.Στις 24 Φεβρουαρίου,το Κινέζικο Κέντρο Ελέγχου Νόσων ( CDC ) εισήγαγε μια νέα διαδικασία έγκρισης για δημοσιεύσεις στον τυπο.Στις 3 Μαρτίου,το Υπουργείο Επιστημών εξέδωσε εμπιστευτικό σημείωμα,το οποίο έλαβε η AP και το δημοσίευσε στο Διαδίκτυο.Το σημείωμα ζητά « ο συντονισμός των δημοσιεύσεων επιστημονικής έρευνας στο Covid-19 σε ολόκληρη τη χώρα να είναι σαν ενα « παιχνίδι σκακιού »,υπό τον έλεγχο μιας « ομάδας επιστημονικών ερευνητών από το Κρατικό Συμβούλιο » και αφού πρωτα ενημερώσει το “Η” «ομάδα προπαγάνδας» του Συμβουλίου.

Η ειδοποίηση απαγορεύει κάθε δημοσίευση που δεν επικυρώνεται από αυτήν την ομάδα – και δηλώνει ότι οι παραβάτες « θα θεωρούνται υπεύθυνοι».

Ετσι,κατά την ανάγνωση πρόσφατων κινεζικών επιστημονικών δημοσιεύσεων,δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρά την αριστεία πολλών ερευνητών,οι παρεχόμενες πληροφορίες φιλτράρονται και τροποποιούνται σαφώς για να ταιριάζουν στις κινεζικές αρχές.Το ίδιο ισχύει και για τον Τύπο: εδώ και μήνες δεν αναφέρεται καμία πώληση αλεπούδων,βιζόν ή σκύλων ρακούν στην αγορά Wuhan πριν κλείσει στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Ωστόσο,σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΠΟΥ,οι αλεπούδες πωλούνταν στην « υγρή αγορά » του Γουχάν.

Και ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας του Καναδά είπε τον Μάρτιο ότι πωλούνται επίσης βιζόν.

Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στην αγορά από το CNN στις αρχές Δεκεμβρίου 2019 και δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο του 2020, έδειξαν ότι υπήρχαν επίσης σκυλιά ρακούν.Οτι κι αν λένε οι αρχές,αποδεικνύεται ότι και τα τρία είδη σαρκοφάγων πωλούνταν στην αγορά Wuhan.

Παρά την παράλειψη των κινεζικών μέσων ενημέρωσης για αυτά τα είδη,ο Κινέζος Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων δεν τα έχει ξεχάσει.Υπό την πίεση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την απαγόρευση της πώλησης άγριων ζώων σε αγορές,λόγω του κινδύνου εμφάνισης και διάδοσης ιών,οι αρχές τα ανακατάταξαν ως «οικιακά είδη»! προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν εμπόδια στην αναπαραγωγή τους.

Οσον αφορά τον μύθο του παγκολινου,δημοσιεύθηκαν τέσσερα κινεζικά επιστημονικά άρθρα κατηγορώντας αυτά τα ζώα με κλίμακα για τη μετάδοση του ιού στον άνθρωπο,παρόλο που στον ιό δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί η γονιδιακή αλληλουχία του.Η θεωρία του παγκολίνου έχει εγκαταλειφθεί έκτοτε ,αφού έγινε σαφές ότι ο ιός του ήταν ακόμη πιο μακριά από τον Sars-CoV-2 τον ιό της νυχτερίδας.Λίγο πριν από αυτές τις δημοσιεύσεις, οι κινεζικές αρχές είχαν τροφοδοτήσει τον Τύπο με την υπόθεση ότι τα φίδια ήταν πιθανώς ο ενδιάμεσος ξενιστής…

Υπήρξε ακόμη και μια προσπάθεια να κατηγορήσουμε τις χελώνες…

Με τόσους πολλούς ψευδείς οδηγούς,είναι δύσκολο να μην σκεφτεί κανείς ότι η εστίαση σε αυτά τα τρία είδη κλίμακας ήταν μια έξυπνη τακτική για να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από τις γούνες.

Ενώ το τμήμα Γεωργίας του Νότιου Πανεπιστημίου στη Λουιζιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών είπε,χωρίς να παράσχει καμία απόδειξη,ότι ο παγκολίνος ήταν υπεύθυνος για την πανδημία, μια έκθεση με την αντίθετη άποψη αγνοήθηκε ουσιαστικά.Στις 24 Ιανουαρίου 2020, η αγγλική Times της Κίνας, δήλωσε ότι με βάση τα δεδομένα GISAID και το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης,το πιο πιθανό ενδιάμεσο ήταν … βιζόν.

Θα μπορούσε ακόμη και να ήταν ο αρχικός οικοδεσπότης. Αυτή η μελέτη που δείχνει το βιζόν δημιουργήθηκε από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών,το Ινστιτούτο ιολογίας του Wuhan και το Κινέζικο CDC.

Η ομάδα με επικεφαλής τον Quian Guo είναι ιδιαίτερα σεβαστή, η μελέτη διεξήχθη καλά και τα αποτελέσματα δεν αμφισβητήθηκαν.Αλλά τα ευρήματά του αγνοήθηκαν, εκτός από τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα της τακτικής της κινεζικής επιστημονικής κοινότητας είναι η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Shandong και δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου 2020 στο Medical Journal of Virology.Οι ερευνητές ανέλυσαν τη δομή της πρωτεΐνης του υποδοχέα ACE2 ,στην οποία συνδέεται ο ιός όταν μολύνει έναν ξενιστή,σε 85 είδη θηλαστικών: ανθρώπους,γάτες,σκύλους,χοίρους,άλογα,μοσχάρια,παγκολίνες, μακάκους πιθήκους,αλεπούδες,σκύλους ρακούν, Αφρικανικοί ελέφαντες, σουρικάτες, ταύροι, βρωμοκούναβα καγκουρό,πόσουμ, χελώνες, λυγξ κ.λπ…

Αλλά η ομάδα « ξέχασε » το βιζόν, παρόλο που τουλάχιστον 15 εκατομμύρια από αυτούς εκτρέφονται στην περιοχή Shandong από την οποία ξεκίνησε η έρευνα.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα – προφανώς σοβαρά – ότι ένα κητοειδές !! “το δελφίνι του Γιανγκ Τσε”, θα πρέπει να παρακολουθείται επειδή μπορεί να βρεθεί στις λίμνες κοντά στο Γουχάν και θα μπορούσε να μολυνθεί από το Sars-CoV-2 !! ή άλλους στενά συνδεδεμένους κορωνοϊούς »…

Η μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα μικρά σαρκοφάγα,συμπεριλαμβανομένων των γατών,έχουν πολύ λιγότερη συγγένεια με το Sars-CoV-2 από τα βοοειδή ή τα πρόβατα,ενώ γνωρίζουμε ότι ισχύει το αντίθετο!!

Στην πραγματικότητα,το επίκεντρο θα πρέπει να είναι στο κινεζικό βιζόν, ειδικά σε εκείνα στο Shandong.

Τους τελευταίους μήνες, μάθαμε από επιστήμονες ότι το βιζόν μπορεί να κολλήσει τον ιό από τον άνθρωπο και να τους μολύνει ξανά,προσθέτοντας συχνά κάποιες μεταλλάξεις στη διαδικασία.

Αλλά πέρα από αυτό,μια μακρά ιστορία ασθένειας στο βιζόν δείχνει ότι σε υπερπληθυσμένη εντατική καλλιέργεια, αυτό το μοναχικό είδος όπως όλα τα σαρκοβόρα εκτροφής,σε αντίθεση με τα κοινωνικά φυτοφάγα, είναι ευαίσθητο σε πολλές ασθένειες και γίνεται εφιάλτης για την υγεία.

Είναι σαφές ότι οι 3.000 εκμεταλλεύσεις βιζόν στην Κίνα, μερικές από τις οποίες έχουν πάνω από 100.000 ζώα η κάθε μία !!, θα μπορούσαν να είναι η πηγή της τρέχουσας πανδημίας.Είναι επομένως δύσκολο να καταλάβουμε γιατί δεν έχει διεξαχθεί ιική έρευνα σε αυτά.

Για παράδειγμα, το πρόβλημα ήταν το 2011,όταν ανακαλύφθηκε ένας νέος ιός στα κόπρανα των βιζόν που εκτρέφονταν σε ένα αγρόκτημα στο Hebei.Φαινόταν να είναι ένας μολυσματικός συνδυασμός συνήθως αβλαβών στελεχών από ανθρώπους και χοίρους.Ολα τα βιζόν επηρεάστηκαν και το 5% πέθανε.
Μια νεκρωτική εγκεφαλοπάθεια σε δύο παιδιά φάνηκε να σχετίζεται στενά με αυτόν τον ανασυνδυασμένο ιό,και η μελέτη που δημοσιεύθηκε από τις αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες τόνισε την ανάγκη προετοιμασίας για την εμφάνιση ακόμη πιο μολυσματικών παραλλαγών.

Το 2014, οι εκμεταλλεύσεις βιζόν Shandong υπέστησαν ξέσπασμα ψευδο-λύσσας που προέρχεται από χοίρους, η οποία οδήγησε στο θάνατο του 87% των ζώων και στην εξάπλωση της νόσου στην υπόλοιπη επαρχία .Οι επιστήμονες που προσπαθούν να αξιολογήσουν την έκταση της επιδημίας σε 14 τοποθεσίες επιβεβαίωσαν στη δημοσίευσή τους ότι ο ιός ήταν πολύ μεταδοτικός στην περιοχή και ότι « θα ήταν μια πρόκληση για τη βιομηχανία παραγωγής γούνας».

Το 2015,μια ομάδα συμπεριλαμβανομένης της κινεζικής ιολόγου Shi Zhengli απομόνωσε και εντόπισε ιούς από νυχτερίδες που ήταν στενά συνδεδεμένοι με ιούς ανθρώπου, χοίρου και βιζόν.

Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει δια-ειδική μετάδοση μεταξύ νυχτερίδων και ανθρώπων ή άλλων ζώων.

Τον Οκτώβριο του 2016,μια ομάδα κτηνιάτρων από το Qingdao Animal Science and Veterinary Medicine College ανακάλυψε ότι τα βιζόν Shandong είχαν μολυνθεί από μια πολύ μεταδοτική γρίπη των πτηνών H5N1.

Το 2019,κτηνίατροι από το ίδιο κολέγιο εντόπισαν σε ορισμένες εκμεταλλεύσεις βιζόν στο Shandong την εμφάνιση ενός θανατηφόρου ιού μόλυνσης από σκύλους και της γρίπης των χοίρων H1N1 ,ο οποίος έγινε ένα νέο στέλεχος του H1N1 στους μολυσμένους πνεύμονες αυτών των κουναβοειδών.

Τα εκτρεφόμενα βιζόν είναι επίσης πιθανοί ενδιάμεσοι ξενιστές για τη γρίπη τύπου Α που μπορούν να οδηγήσουν άμεσα ή έμμεσα στην ανάπτυξη ανθρώπινων πανδημικών στελεχών.Μερικές φορές φιλοξενούν μια επιδημία τύπου ιού Ηπατίτιδας τύπου Ε,αλλά δεν είναι σαφές εάν μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους .
Τα βιζόν παρακολουθούνται επίσης για ΣΕΒ (Σπογγώδης εγκεφαλίτιδα των βοοειδών) λόγω της συμπερίληψης ζωικής πρωτεΐνης στη διατροφή τους.

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η βλάβη,το βιζόν εμβολιάζεται κατά των ιών που τους επηρεάζουν περισσότερο, όπως ο εξαιρετικά μεταδοτικός ϊός της νόσου της Αλεουτίας και ή Μόρβα (θανατηφόρος ιός τών σκύλων).

Τα βιζόν έχουν εύθραυστους πνεύμονες. Αυξάνουν αυθόρμητα τις λοιμώξεις των πνευμόνων, στις οποίες εξαπλώνονται εύκολα με το φτέρνισμα (όπως και τα κουνάβια, επίσης της οικογένειας των μουστελιδών).

Το βιζόν,όπως τα κουνάβια,φέρει συγκεκριμένους κορωνοϊούς.

Ο κορανοϊός του κουναβιου ειναι «συστηματικός » ,επειδή επιτίθεται σε όλα τα όργανα, ενώ ο ιός του βιζόν ονομάζεται βιζόν CoV (MCoV) .

Το εύφορο έδαφος αναπαραγωγής για ιούς που αντιπροσωπεύουν αυτές οι εκμεταλλεύσεις μετριέται από το γεγονός ότι τα κινεζικά βιζόν συγκεντρώνονται κυρίως στο Shandong.Αυτή η ιστορική περιοχή παραγωγής γούνας φιλοξενεί χιλιάδες αγροκτήματα,όπου διαφορετικά είδη γεννιούνται συχνά μαζί.Ο πληθυσμός των ζώων ανέρχεται συνολικά,σε 15 εκατομμύρια βιζόν, 3 εκατομμύρια σκύλους ρακούν και 6 εκατομμύρια αλεπούδες.

Τα περισσότερα από αυτά συγκεντρώνονται σε μια σχετικά μικρή περιοχή η οποία εκτείνεται προς το νότο από την παράκτια πόλη Weifang. Τα ζώα ζουν μαζί σε μερικές φορές τρομερά ανθυγιεινές καταστάσεις,τρέφονται εν μέρει από φρέσκα ψάρια που προέρχονται από την Κίτρινη Θάλασσα, εντόσθια, χοιρίδια πουλερικών,οστεάλευρα από ζώα και πτώματα των ειδών τους. Μεγάλες ποσότητες ζωικών πρωτεϊνών είναι σημαντικές για την ποιότητα των ιχνών τους.

Η αιχμαλωσία τους είναι σύντομη: το βιζόν,για παράδειγμα, αναπαράγεται τον Μάρτιο,γεννούν τον Απρίλιο και οι γέννες σκοτώνονται από τα μέσα Νοεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Τα μόνα που επιβιώνουν είναι τα αρσενικά και τα θηλυκά που είναι απαραίτητα για την παραγωγή της επόμενης γενιάς. Αυτά τα αναπαραγωγικά ζώα αντιπροσωπεύουν περίπου το 12% του πληθυσμού κάθε εκμετάλλευσης,το οποίο είναι αρκετό για να παραμείνουν τα παθογόνα μικρόβια και ιοί.

Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Shandong είναι μια μεσαία ορεινή δασική περιοχή,γνωστή εν μέρει για τις σπηλιές της που φιλοξενούν πολλά είδη νυχτερίδων,μερικά από τα οποία όπως το Rhinolophus ferrumequinum,είναι φορείς κορωνοιών.Οι νυχτερίδες προσελκύονται στις αποθήκες των αγροκτημάτων,οι οποίες τους παρέχουν εύκολα προσβάσιμα καταφύγια.

Ουρούν και αφοδεύουν συχνά πάνω από όλα όσα βρίσκονται κάτω από αυτά, συμπεριλαμβανομένων των κλουβιών που στεγάζουν τα ζώα .

Ετσι,στο Shandong,και σε άλλες περιοχές της Κίνας,όλα τα συστατικά υπάρχουν για ισχυρές ιογενείς συναντήσεις, ανασυνδυασμούς κάθε είδους και για την ταχεία εμφάνιση και εξάπλωση ασθενειών.

Ενα λίγο γνωστό γεγονός είναι ότι το 2019 η Shandong παρήγαγε 6,5 εκατομμύρια βιζόν,από σχεδόν 15 εκατομμύρια το 2018.Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 9 εκατομμύρια βιζόν εξαφανίστηκαν από το ένα έτος στο άλλο μια μείωση κατά 55% στην παραγωγή για μία μόνο επαρχία. Μια τόσο απότομη πτώση υποδηλώνει κάποια μορφή καταστροφής.

Θα μπορούσε να ήταν πρόβλημα υγείας ;Η παραγωγή δερμάτων από αλεπούδες (5,7 εκατομμύρια) και σκύλους ρακούν (3 εκατομμύρια) παρέμεινε απόλυτα σταθερή.Ο Σύνδεσμος Βιομηχανίας Δέρματος της Κίνας μετά από πολλά αιτήματα για πληροφορίες από τον Reporterre,εξήγησε σε ένα email ότι « μια στάσιμη αγορά και υπερπαραγωγή » οδήγησε σε « πολλές εταιρείες να εγκαταλείψουν τη βιομηχανία »….

Αυτό δεν είναι αρκετό για να εξηγήσει μια τόσο δραματική μείωση της παραγωγής.

Ολα τα μεγάλα κέντρα παραγωγής γούνας βιζόν έχουν μολυνθεί από το Covid-19… εκτός από την Κίνα ; (!!)

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι επίσημα δεν έχει μολυνθεί ούτε ένα κινεζικό αγρόκτημα βιζόν από το Covid-19,ενώ τα αγροκτήματα σε όλη την Ευρώπη – βόρεια, νότια, ανατολικά και δυτικά – στην ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά έχουν επηρεαστεί.Θα ήταν ασυνήθιστο για όλους τους μεγάλους παραγωγούς στον κόσμο να προσβληθούν από την ασθένεια, εκτός από τη μεγαλύτερη,παρά τους πολλούς εμπορικούς δεσμούς μεταξύ επαγγελματιών του κλάδου σε όλο τον κόσμο με τους Κινέζους ,ειδικά τη Βόρεια Αμερική, τη Βόρεια Ευρώπη και την Ιταλία.

Με λίγα λόγια,τα κουναβοειδή, οι κυνίδες και τα μοσχογαλή – τα θηλαστικά που υποπτεύονται ότι έχουν ενεργό ενδιάμεσο ρόλο – είναι τα ίδια σήμερα όπως και κατά τη διάρκεια της πρώτης επιδημίας Sars-CoV το 2003-2004.

Εκτός από το ότι η μοσχογαλή είναι τώρα χίλιες φορές λιγότερη στην Κίνα από τις αλεπούδες,τα σκυλιά ρακούν και το βιζόν εκτρέφονται για τη γούνα τους.Για να αποδείξει την αλήθεια και να αποφύγει μια άλλη πανδημία,είναι σημαντικό για τον ΠΟΥ να ζητήσει μια πολύ στενή μελέτη αυτών των γουνοφόρων εκμεταλλεύσεων στο Shandong και αλλού στην Κίνα.

Από την προπαρασκευαστική έκθεση της αποστολής του ΠΟΥ, φαίνεται ότι αυτή είναι η πρόθεση,παρά την προσεκτική διπλωματία να αποφύγει να αναστατώσει τις κινεζικές αρχές.Για παράδειγμα αναφέρεται ότι η επιτροπή σχεδιάζει να « χαρτογραφήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού όλων των ζώων που πωλούνται στην αγορά »,άγρια και κατοικίδια,προκειμένου να εντοπίσει « τις ενδιαφέρουσες γεωγραφικές ζώνες για τον έλεγχο της ορολογίας ζώων και ανθρώπων » . Αυτό ακριβώς θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από ένα χρόνο: μελέτες για τον προσδιορισμό της παρουσίας του ιού στις εκμεταλλεύσεις αναπαραγωγής.

Δυστυχώς, ο ΠΟΥ,μετά από πολλές παραχωρήσεις στην κινεζική κυβέρνηση,εγκατέλειψε την ιδέα της διεξαγωγής της επιτόπιας εργασίας και αντίθετα υπέγραψε ένα πρωτόκολλο που αναθέτει αυτό το μέρος της εργασίας σε τοπικούς ερευνητές.”Η αποστολή δεν πρέπει να εγκαταλείψει την επικράτεια του Γουχάν”, είπε
ένα μέλος της ομάδας πρόσφατα στο περιοδικό Science et Avenir,προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να περιμένουμε, « ότι η ομάδα θα επέστρεφε με ένα τελικό αποτέλεσμα» .

Αλλά ακόμη και μετά από όλες αυτές τις προφυλάξεις, το Πεκίνο εξακολουθεί να φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται την αποστολή των εμπειρογνωμόνων ως απειλή.

Ωστόσο,ο τοίχος που χτίστηκε από την κινεζική κυβέρνηση φαίνεται να σπάει.

Στις 8 Ιανουαρίου,ένα άρθρο που υπεγράφη από εξέχοντες Κινέζους ερευνητές,οπως τον Zhengli Shi et Peng Zou, αναγνώρισε για πρώτη φορά στην Επιστήμη ότι το βιζόν θα μπορούσε να είναι ο ξενιστής « του ιού που έχει γίνει SARS -CoV-2 » .Οι ερευνητές προτείνουν τη διεξαγωγή « αναδρομικών ερευνών δειγμάτων που χρονολογούνται πριν από την πανδημία στις εκμεταλλεύσεις των βιζόν και άλλων ζώων που είναι ευάλωτα στον ιό » .

Υποπτα μυαλά μπορεί να ρωτήσουν γιατί αυτή η πρόταση έρχεται τόσο αργά όταν η ευπάθεια του βιζόν στο Covid είναι γνωστή για έξι μήνες ; θα μπορούσαν επίσης να ρωτήσουν εάν υπάρχουν τωρα τέτοια δείγματα αφου ειχαν ολο το χρόνο νά τα καταστρέψουν..

Αλλά άλλοι αναμφίβολα θα πουν ότι είναι καλύτερα αργά από ποτέ.. ”

Καί η Ελλάδα οι ΗΠΑ η Ρωσία η Πολωνία η Φιλανδία η Γαλλία και αλλες χώρες δεν ειναι αθώες για αυτό το εγκλημα εχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την συντήρηση αυτων των κολαστήριων των αγρίων ζώων και κατ επέκταση στη διαιώνιση των πανδημιών.

Αν και μερικές κυβερνήσεις απαγόρευσαν με νόμο αυτές τις φάρμες (Γερμανία,Ολλανδία,Ιαπωνία κά.) παράνομες εξακολουθουν να υπάρχουν παντού η δεξαμενή ιών εξακολουθεί νάναι μεγάλη με την Κίνα τον Καναδά την Ρωσία και την Δανία να πρωτοστατούν στην άρνηση νά σταματήσουν αυτο το αίσχος με νόμο και να βάλουν τέλος στην μεγαλύτερη κατάντια και ντροπή της ανθρωπότητας που πληρώνει πανάκριβα με την χειρότερη πανδημία στην ιστορία της..

Στόν εγκλεισμό και βασανισμό αυτών των ζώων και στη πανδημία η μόνη απάντηση των κυβερνήσεων ειναι ο δικός μας εγκλεισμός,τελικά η δική μας “ανθρώπινη κατάσταση” δεν διαφέρει πολύ απο αυτη των δύστυχων αυτων πλασμάτων καταδικασμένων σε μια αιώνια σκλαβιά και τιμωρία.

Κάτι ηξερε ο George Orwell οταν εγραφε την “Φάρμα των Ζώων”..

Οι πρόσφατες εικόνες από μια εγκαταλελειμμένη φάρμα στην Πολωνία μιλάνε από μόνες τους στο βίντεο..

ΠΗΓΗ: enallaktikos.gr 

Ετικέτες
Απόψεις
Κοινοποίηση άρθρου

Αρθρογράφος

Βιγλάτωρας

Τελευταία Άρθρα

Καταγγελία | Τελευταία Άρθρα

Καταγγελία δικηγόρου θυμάτων Τεμπών: “Στη δικογραφία είναι...

8 Μαΐου 2025 6:46 ΜΜ
Διεθνή | Τελευταία Άρθρα

Με βόμβες και πείνα το Ισραήλ εξοντώνει...

Το αλεύρι τελείωσε, το 75% των οχημάτων είναι ακινητοποιημένα, συνεπώς άχρηστα, λόγω έλλειψης βενζίνης, η οργάνωση αρωγής World Central Kitchen...

8 Μαΐου 2025 6:40 ΜΜ
Κοινωνικά | Τελευταία Άρθρα

Επιτροπή Ανταγωνισμού: “Η προσβασιμότητα πολλών νησιών παραμένει...

ΗΕπιτροπή Ανταγωνισμού γνωστοποιεί ότι «λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της ελληνικής ακτοπλοΐας για την ελληνική οικονομία και κοινωνική συνοχή,

8 Μαΐου 2025 6:36 ΜΜ
Αθλητικά | Τελευταία Άρθρα

Αθλητικές Μεταδόσεις 09/05/2025...

Αναλυτικά το Πρόγραμμα:

8 Μαΐου 2025 6:32 ΜΜ

Marianna Genti Makeup Artist

Δρομολόγια πλοίων

Γραφίδα - Pen Display HUION Kamvas Pro 24 (4K)


Beacons.ai κάνε τώρα το δικό σου landing page με τα domains σου!

ikariologos

H ιδιαίτερη πατρίδα Ικαρία και η στάση των ανθρώπων της για τη ζωή (πουσυνθέτουν και την όλη φιλοσοφία της) υπήρξαν εμπνευστές της ιδέας να φτάσει η φιλοσοφία αυτή όσο μακρύτερα γίνεται μέσω μιάς ηλεκτρονικής σελίδας-blog.

Κατηγορίες

Νέα Ικαρίας Νέα Φούρνων Γνώμες Πολιτική Υγεία Κοινωνικά ΑμεΑ Αθλητικά

Επικοινωνία

info@ikariologos.com
Σχετικά με εμάς
Ποια είναι η Ικαρία
Όροι Χρήσης

Αρθρογράφοι

Βιγλάτωρας Δήμητρα ΠερλορέντζουΜανόλης ΚωνσταντάκηςΜάνος ΣαββίδηςΠέτρος ΤσιγκούληςΨυχραιμία

Social Media

Ikariologos Twitter-X Ikariologos YouTube Ikariologos Facebook
2025 © Copyright Ikariologos | All rights reserved.
Developed and Designed by Disolt P.C.