Βρέθηκε ο μεγαλύτερος σαρκοφάγος δεινόσαυρος στην Ευρώπη – ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ
Απολιθωμένα οστά από τον μεγαλύτερο σαρκοφάγο δεινόσαυρο που έζησε ποτέ στην Ευρώπη ανακαλύφθηκαν σε βραχώδη ακτή της Νήσου Ουάιτ στην Αγγλία.
Οι παλαιοντολόγοι τόνισαν ότι βρήκαν τμήματα του σκελετού του δεινοσαύρου, ο οποίος έζησε κατά την Κρητιδική περίοδο, πριν από περίπου 125 εκατομμύρια χρόνια. Επίσης βρέθηκαν οστά της πλάτης, των γοφών, της ουράς, και ορισμένα θραύσματα άκρων. Το κρανίο ή τα δόντια του γιγαντιαίου δεινόσαυρου δεν έχουν βρεθεί ακόμα. Με βάση τα απολιθωμένα οστά, οι παλαιοντολόγοι υπολόγισαν πως ο δεινόσαυρος ξεπερνούσε τα 10 μέτρα σε μήκος.
«Το μέγεθος του δείγματος είναι εντυπωσιακό. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα -και ίσως τα μεγαλύτερα- γνωστά αρπακτικά της γης που κυνηγούσαν ποτέ στην Ευρώπη», δήλωσε ο Chris Barker, διδακτορικός φοιτητής του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στην παλαιοντολογία και κύριος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο το περιοδικό PeerJ Life & Environment.
Βασισμένοι εν μέρει σε μια σειρά από μικρές αυλακώσεις στην κορυφή του σπονδύλου της ουράς, οι παλαιοντολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ανήκε σε μια ομάδα δεινοσαύρων που ονομάζονταν σπινόσαυροι που περιελάμβανε τον Ακανθόσαυρο (μεγαλύτερος δεινόσαυρος της Αφρικής), ο οποίος έζησε πριν από περίπου 95 εκατομμύρια χρόνια πριν, έφτανε σε μήκος περίπου τα 15 μέτρα και θεωρείται ο μακρύτερος γνωστός θηρευτής δεινοσαύρων.
Λόγω της ημιτελούς φύσης των υπολειμμάτων, οι ερευνητές δεν έχουν δώσει ακόμη επιστημονική ονομασία στον δεινόσαυρο. Όμως τον αποκαλούν «σπινοσαυρίδα του Λευκού Βράχου» με βάση το γεωλογικό στρώμα όπου βρέθηκαν τα οστά. Πιστεύουν ότι δεν είναι μέλος κανενός είδους που είχε προηγουμένως αναγνωριστεί.
Οι σπινόσαυροι είχαν επιμήκη κρανία που θυμίζουν κροκόδειλους με πολλά κωνικά δόντια -ιδανικά για να πιάνουν τα θηράματά του- καθώς και δυνατά μπράτσα και μεγάλα νύχια. Το συγκεκριμένο είδος δεινοσαύρου ήταν ιδιαίτερα τρομακτικό, καθώς μπορούσε να κυνηγάει στην ξηρά, αλλά και την ακτή. Οι κρεατοφάγοι αυτοί δεινόσαυροι ανήκαν σε μια κατηγορία που ονομαζόταν θηριόποδα, με κάθε ήπειρο να παράγει τεράστια παραδείγματα. Ήταν δίποδα και το μεγαλύτερο είχε ογκώδη κρανία και δυνατά δόντια.
Ο Ακανθόσαυρος ήταν ο μεγαλύτερος της Αφρικής. Ο Τυραννόσαυρος Ρεξ, που πλησίαζε τα 13 μέτρα, ήταν ο βασιλιάς της Βόρειας Αμερικής, ενώ ο ίδιου μεγέθους Γιγανοτόσαυρος βασίλευε στη Νότια Αμερική και ο ελαφρώς μικρότερος Ταρμπόσαυρος στην Ασία. Το μεγαλύτερο γνωστό ονομασμένο θηριόποδο στην Ευρώπη ήταν ο Τορβόσαυρος, που έφτανε τα 10 μέτρα
Ο δεινόσαυρος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα μπορεί να αποδειχθεί ότι έφτασε σε μήκος εκείνο του Τ. Ρεξ, σύμφωνα με τον παλαιοβιολόγο του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον και τον αντίστοιχο συγγραφέα της μελέτης Neil Gostling.
«Είναι πραγματικά μεγάλος», είπε ο Γκόστλινγκ. «Ας ελπίσουμε να εμφανιστούν περισσότερα απολιθώματα. Θα μας άρεσε ένα κρανίο ή δόντια» πρόσθεσε. Η εξέταση των δοντιών θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τη θέση αυτού του δεινοσαύρου στο οικογενειακό δέντρο των σπινοσαύρων.
Τα απολιθώματα εντοπίστηκαν στην επιφάνεια κατά μήκος του κόλπου Κόμπτον στη νοτιοδυτική ακτή της Νήσου Ουάιτ. Ο δεινόσαυρος κατοικούσε σε ένα περιβάλλον λιμνοθάλασσας που κατοικείται επίσης από διάφορους φυτοφάγους δεινόσαυρους και ιπτάμενα ερπετά που ονομάζονται πτερόσαυροι. Εκείνη την εποχή, η στάθμη της θάλασσας ήταν πολύ υψηλότερη από τη σημερινή και μεγάλα τμήματα της Ευρώπης ήταν βυθισμένα.
Η Νήσος Ουάιτ είναι μια από τις πλουσιότερες τοποθεσίες της Ευρώπης για υπολείμματα δεινοσαύρων. Το 2021, η ίδια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε δύο άλλα είδη κρητιδικών σπινοσαύρων. Αυτά τα ευρήματα σε συνδυασμό με το πιο πρόσφατο υποστηρίζουν την υπόθεσή τους ότι οι σπινόσαυροι ως ομάδα δεινοσαύρων προήλθαν και διαφοροποιήθηκαν στη δυτική Ευρώπη προτού επεκταθούν σε άλλες περιοχές.
“Αυτό το νέο υλικό επιβεβαιώνει την προηγούμενη εργασία μας που αναδεικνύει την Ευρώπη ως σημαντική περιοχή για τη διαφοροποίηση των σπινοσαύρων”, είπε ο Barker.
ΠΗΓΗ: enikos.gr