Ανακοίνωση ΣΕΚΕΣ για την Εργατική Πρωτομαγιά 2021
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Τότε, οι εργάτες στο Σικάγο συγκρούστηκαν σφοδρά με την εργοδοσία και το κράτος της, διεκδικώντας το 8ωρο. Σε μια εποχή που η δουλειά «μέτραγε» 12 και 16 ώρες το 24ωρο, οι εργάτες διεκδίκησαν μείωση του εργάσιμου χρόνου και αύξηση των απολαβών τους. «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο για μόρφωση, πολιτισμό, κοινωνική συμμετοχή» ήταν το σύνθημα του αγώνα τους.
Τότε, οι εργοδότες και το πολιτικό τους προσωπικό βάφτισαν τους εργάτες «τρελούς» και αποκαλούσαν τον αγώνα τους «η τρέλα του 8ωρου». Γι’ αυτή την «τρέλα» οι εργάτες πάλεψαν σκληρά, έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους, γράφοντας με το αίμα τους μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία της ταξικής πάλης. Οι σκληροί ταξικοί αγώνες και οι θυσίες των εργατών συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια μέχρι να κατακτηθεί και να νομοθετηθεί το 8ωρο.
Σήμερα, ενώ η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος στην παραγωγή έχουν δημιουργήσει τεράστιες δυνατότητες ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες όλων, για να ζει ο εργαζόμενος άνθρωπος μια ευτυχισμένη ζωή, συσσωρεύονται τρισεκατομμύρια στα χέρια μερικών χιλιάδων πλουσίων όταν εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από την έλλειψη καθαρού νερού και επαρκούς τροφής, εκατοντάδες εκατομμύρια δεν έχουν δουλειά, εκατομμύρια πεθαίνουν από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τους πολέμους και τις πανδημίες.
Σήμερα στην Ελλάδα, η εργατική τάξη βρίσκεται αντιμέτωπη με την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη που προσπαθεί με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη (εργάσιμη μέρα 10 ωρών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, δραστικός περιορισμός της συνδικαλιστική δράση και του δικαιώματος στην απεργία) να γυρίσει το χρόνο 100 χρόνια πίσω. Το νομοσχέδιο είναι μια παλιά αντιδραστική συνταγή σε σύγχρονο περιτύλιγμα.
Σήμερα στην Ελλάδα, οι νέοι εργαζόμενοι, υποφέρουν από τις εργασιακές σχέσεις – λάστιχο τους μισθούς πείνας, από την εναλλαγή ανεργίας – «απασχόλησης», καταδικάζονται στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για τη ζωή και το μέλλον τους.
Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες
Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους που πάλεψαν σκληρά σε όλο τον κόσμο για τις μεγάλες κατακτήσεις του 20ου αιώνα.
Συνεχίζουμε τον αγώνα τους, οργανώνοντας την πάλη μας ενάντια στο σημερινό απάνθρωπο κοινωνικό και πολιτικό κατεστημένο με μόνο και βασικό στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας! Το δίκιο και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού είναι πάνω απ’ όλα!
Όλα τα συνδικάτα, τα αγωνιστικά ρεύματα, οι κινήσεις και οι παρατάξεις, μακριά και πέρα από τον υποταγμένο και γραφειοκρατικό «συνδικαλισμό» της ΓΣΕΕ, οργανώνουμε ενωτικά την αντίδρασή μας απέναντι στα νέα αντεργατικά μέτρα και στην πολιτική που ισοπεδώνει την εργασία, τα ωράρια, τους μισθούς μας και τις συντάξεις μας, τα εργατικά, ασφαλιστικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματά μας.
Πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση, διεκδικώντας:
Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους και για όλες. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ιδιαίτερα σε τομείς της πρώτης γραμμής (υγεία, παιδεία, πρόνοια, ασφάλιση, καθαριότητα, σουπερμάρκετ, μεταφορές κτλ). Απαγόρευση των απολύσεων και μέτρα προστασίας των εργαζομένων στη μετακορονοϊό εποχή.
Αυξήσεις στους μισθούς, στα μεροκάματα και στις συντάξεις. Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€. Αύξηση στο 80% του κατώτατου μισθού και καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους και για όλο το διάστημα της ανεργίας.
Άμεση εφαρμογή εργάσιμης εβδομάδας 30 ωρών για όλους και για όλες χωρίς μείωση των αποδοχών για ν’ ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Κατάργηση της κυριακάτικης εργασίας, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας και ενίσχυση των μέτρων ελέγχου των εργοδοτών για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.
Άμεση επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, κατάργηση της φοροληστείας εργαζομένων και λαού. Φορολόγηση του κεφαλαίου και κατάργηση της φοροασυλίας του.
Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντι-ασφαλιστικών και αντιλαϊκών νόμων. Δημόσια Καθολική Κοινωνική Ασφάλιση και όχι ιδιωτικοποίησή της. Μείωση των ορίων και των χρόνων εργασίας για πλήρη σύνταξη.
Πόρους για κοινωνικές δαπάνες κι όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς. Να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο τα κοινωνικά αγαθά της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, της Ασφάλισης, του Νερού, του Ρεύματος και των Συγκοινωνιών. Όχι στη συρρίκνωση και εμπορευματοποίησή τους, όχι στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και στην τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων.
Για ΕΥΔΑΠ Δημόσια στην υπηρεσία των αναγκών της κοινωνίας, έξω το Υπερταμείο και το χρηματιστήριο, ιδιοκτησία του δημοσίου και των πολιτών, με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.
Το ΣΕΚΕΣ καλεί τους συναδέλφους/ες να συμμετάσχουμε
στις Πρωτομαγιάτικες Απεργιακές Κινητοποιήσεις, την Πέμπτη 6 Μάη 2021
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ
ΠΗΓΗ: ergasianet.gr