Απάτη ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Θέλει θετικούς ισολογισμούς μετά από 10 χρόνια κρίσης
Θετικό το ξεκίνημα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καθώς την επισκέφθηκαν 6000, οι 2.300 από αυτούς ξεκίνησαν την υποβολή των δικαιολογητικών και μόλις οι 150 έφθασαν στο 3ο βήμα της διαδικασίας, ενώ απαιτούνται συνολικά 10 βήματα για να ολοκληρωθεί η αίτηση.
Η ιστοσελίδα www.keyd.gov.gr του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών αναμένεται να γίνει η πιο γνωστή ιστοσελίδα της χώρας καθώς θα την επισκεφθούν τουλάχιστον 400.000 ενδιαφερόμενοι για να υποβάλλουν αίτηση ρύθμισης οφειλών.
Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης είπε στο bankingnews ότι η επισκεψιμότητα κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα, οι ενδιαφερόμενοι ήρθαν σε επαφή με την ηλεκτρονική σελίδα.
Όπως διαπιστώσαμε, έγινε κυρίως για την εκμάθηση της ηλεκτρονικής διαδικασίας.
O ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έγιναν αιτήσεις την πρώτη ημέρα καθώς οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να μάθουν τη χρήση της πλατφόρμας και κυρίως να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στην συγκέντρωση των δικαιολογητικών.
Ο κ. Φώτης Κουρμούσης εκτιμά ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες , είναι πολύ πιθανό να έχουμε αιτήσεις.
Ο Ειδικός Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της διαδικασίας που μόλις ξεκίνησε και τόνισε ότι με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις προβληματικές επιχειρήσεις καθώς δίνετε η δυνατότητα σε αυτές που είναι μεταξύ σφύρας και άκμονος να επιβιώσουν.
Ανέφερε ότι πρώτη φορά η επιχειρηματική κοινότητα έχει στα χέρια της ένα ολοκληρωμένο νομικό και θεσμικό πλαίσιο που ενώνει όλες τις πλευρές ( Δημόσιο , Τράπεζες και Πιστωτές) και θα αναζητήσουν μια οικονομική λύση για την επιβίωση της εταιρείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία εταιρεία που υπάγεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών δεν είχε υποβάλλει αίτηση, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, για για να πάρει το Πιστοποιητικό περί μη πτώχευσης όπως και το Πιστοποιητικό περί μη κατάθεσης αίτησης πτώχευσης.
Να αναφερθεί ότι χωρίς την έκδοση των δύο πιστοποιητικών δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.
Από τη χρονική στιγμή της κατάθεσης της αίτησης έως την έκδοση των πιστοποιητικών θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες λόγω απουσίας του προσωπικού καθώς κάνουν χρήση της καλοκαιρινής τους άδειας.
Ανάλογο κλίμα υπάρχει και στα υπόλοιπα Πρωτοδικεία της χώρας με αποτέλεσμα οι πρώτες αιτήσεις εκτιμάται ότι θα κατατεθούν μετά τις 20 Αυγούστου 2017 και πρόκειται για το θετικό σενάριο σε αντίθεση περίπτωση μπορεί να χρειασθεί και ο Σεπτέμβριος 2017 για να είναι έτοιμος ο ενδιαφερόμενος να ολοκληρώσει τη διαδικασία.
Πάντως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις εταιρείες που θέλουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους είναι, η απαίτηση του νόμου, για μία θετική οικονομική χρήση δηλαδή να έχει λειτουργικά κέρδη πριν τους φόρους σε ένα οικονομικό έτος ανάμεσα στα τρία τελευταία.
Δηλαδή όσες εταιρείες κάνουν αίτηση θα πρέπει να έχουν μία οικονομική χρήση από το 2013 έως το 2016 που να εμφανίζει θετικό EBIDTA .
Το στοιχείο αυτό είναι αποτρεπτικό για πολλές επιχειρήσεις καθώς δεν είναι σε θέση να παρουσιάσουν τέτοιο οικονομικό στοιχείο.
Στέλεχος εταιρείας που επιθυμεί την ένταξη της εταιρείας του στο μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού, υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν να επιδείξουν μόνο ζημιές και χαμηλά έσοδα.
Και πρόσθεσε μακάρι να είχαμε κέρδη και ας πληρώναμε φόρους.
Έτσι το βάρος θα πέσει στους λογιστές οι οποίοι θα … βάλλουν τα δυνατά τους για να … βγάλουν τουλάχιστον στα χαρτιά το πολυπόθητο θετικό EBITDA για την οικονομική χρήση του 2016.