Απεργιακό κύμα χτυπά τις ΗΠΑ Μπάμπης Μιχάλης
Από τη μεγάλη απεργία της Πέμπτης στην εταιρεία αγροτικών μηχανημάτων John Deere
https://cnn.com
Οι εργαζόμενοι βγαίνουν από το καβούκι τους μετά από δεκαετίες και διεκδικούν καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας ● Την προηγούμενη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη απεργία από το 2019, ενώ την επόμενη Δευτέρα αναμένεται η μεγαλύτερη στο Χόλιγουντ από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο…
Μπάμπης Μιχάλης
Κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων χτυπά τις ΗΠΑ, τον τελευταίο καιρό, καθώς η συνεχής συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων τις τελευταίες δεκαετίες και το τεράστιο χάσμα έναντι των πλουσίων είναι πια μη βιώσιμα.
Περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι απέργησαν ή ετοιμάζονται να κατέβουν σε απεργία αυτόν τον μήνα, διεκδικώντας δικαιότερες αυξήσεις στους μισθούς τους, καλύτερους όρους εργασίας και μια πιο αξιοπρεπή ζωή.
Την περασμένη Πέμπτη, δέκα χιλιάδες εργαζόμενοι στον κολοσσό παραγωγής αγροτικών μηχανημάτων John Deere απέργησαν, στη μεγαλύτερη απεργία που έχει γίνει στις ΗΠΑ από το 2019. Οι εργαζόμενοι αντιτάσσονται στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που τους έχει προτείνει η διοίκηση, αρνούμενοι τις πενιχρές αυξήσεις στους μισθούς και την αποδυνάμωση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Με το μέρος τους έσπευσε να ταχθεί αλληλέγγυος ο γνωστός γερουσιαστής του Βέρμοντ, ακτιβιστής και υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος τόνισε ότι τα κέρδη της John Deere εκτοξεύθηκαν τα τελευταία χρόνια κατά 61%, ενώ οι αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου της κατά 160%, από την αρχή της πανδημίας. «Δεν δικαιούνται να λένε ότι δεν αντέχουν να πληρώσουν τους εργαζομένους τους δικαιότερα». Την υποστήριξή της στους απεργούς εξέφρασε και αριστερή βουλευτής των Δημοκρατικών, Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ, χρησιμοποιώντας το hashtag #Striketober στο Twitter, το οποίο έχει γίνει viral τις τελευταίες ημέρες.
Εν τω μεταξύ, την προηγούμενη Δευτέρα, περισσότερες από 24.000 νοσοκόμες και άλλοι εργαζόμενοι του κλάδου της υγειονομικής περίθαλψης, στην Καλιφόρνια και το Ορεγκον, ψήφισαν να κατέβουν σε απεργία, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς με τον εργοδότη τους, τον ιδιωτικό όμιλο νοσοκομείων Kaiser Permanente, έχουν τελματώσει. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μεταξύ άλλων ετήσια αύξηση των μισθών τους κατά 4% και μεγαλύτερα διαλείμματα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξουθένωσή τους, που σχετίζεται με την πανδημία.
Απεργίες όμως χτυπούν και το Χόλιγουντ. Την επόμενη Δευτέρα, πολλά αμερικανικά τηλεοπτικά και κινηματογραφικά στούντιο πιθανότατα θα παραμείνουν κλειστά, καθώς 60.000 εργαζόμενοι σε αυτά απεργούν. Η απεργία είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει στο Χόλιγουντ από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το συνδικάτο των εργαζομένων (International Alliance of Theatrical Stage Employees) κατηγορεί τους κολοσσούς της κινηματογραφικής βιομηχανίας, όπως η Warner Bros και η Netflix, για εξαντλητικά ωράρια εργασίας. Οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να εργάζονται συχνά έως και 12 ώρες την ημέρα, πολλές φορές χωρίς καν ένα διάλειμμα για φαγητό.
Εκτός των παραπάνω, χιλιάδες ακόμη εργαζόμενοι έχουν απεργήσει νωρίτερα, αυτό τον μήνα. Μεταξύ αυτών, 700 νοσοκόμες στη Μασαχουσέτη και 1.400 εργάτες στα εργοστάσια της Kellog στο Μίτσιγκαν, τη Νεμπράσκα, την Πενσυλβάνια, και το Τένεσι. Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται επίσης εδώ και μήνες 1.200 ανθρακωρύχοι στην Αλαμπάμα και ακόμη 2.000 νοσηλευτές στο Μπάφαλο. Στα πρόθυρα της απεργίας βρίσκονται τέλος 6.000 καθηγητές στην Καλιφόρνια, αλλά και οι εργαζόμενοι της διαδικτυακής πλατφόρμας Instacart, που παρέχει ηλεκτρονικές υπηρεσίες παραγγελιών και παράδοσης αγαθών παντοπωλείου.
Οι απεργίες του Οκτωβρίου έρχονται ύστερα από δεκαετίες παρακμής των συνδικάτων στις ΗΠΑ. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, περίπου το ένα τρίτο των εργαζομένων στις ΗΠΑ ήταν μέλη των συνδικάτων. Οι αντισυνδικαλιστικοί νόμοι και πολιτικές καταστολής των εταιρειών οδήγησαν, όμως, σε συνεχή μείωση. Ωστόσο, το 2020, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η συμμετοχή των εργαζόμενων στα συνδικάτα αυξήθηκε, φθάνοντας το 10,8%. Επίσης, η αποδοχή των συνδικάτων στην κοινή γνώμη εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών. Σύμφωνα με την Gallup, το 65% των Αμερικανών εγκρίνει σήμερα τη δράση των συνδικάτων.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr