Απίστευτο! Οι πολυεθνικές ισχυρίζονται ότι οι αναρρωτικές άδειες οδηγούν σε… συρρίκνωση τη γερμανική οικονομία!
Στο στόχαστρο των πολυεθνικών μπαίνει και το ιερό δικαίωμα της αναρρωτικής άδειας των εργαζομένων…
Προάγγελος μιας νέας επίθεσης σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι ένα πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times (μία περίληψή του μπορείτε να βρείτε στο Fortune), σύμφωνα με το οποίο τα στελέχη των γερμανικών επιχειρήσεων κατηγορούν, ούτε λίγο ούτε πολύ, τους… εργαζόμενους για την πτώση της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής οικονομίας. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο άρθρο, οι… αναρρωτικές άδειες που παίρνουν οι εργαζόμενοι ευθύνονται για την ελλιπή ανταγωνιστικότητα της μεγαλύτερης βιομηχανικής χώρας στην Ευρώπη!
Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ οι εργαζόμενοι έχασαν κατά μέσο όρο 19,4 ημέρες λόγω ασθενειών το 2023, σύμφωνα με την Techniker Krankenkasse (ΤΚ), τον μεγαλύτερο δημόσιο φορέα ασφάλισης υγείας της χώρας. Ας απολαύσουμε παρακάτω ορισμένα αποσπάσματα από το εν λόγω ρεπορτάζ:
- Στέλεχος σε βιομηχανική εταιρεία blue chip παραπονέθηκε για «παντελή απροθυμία» ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερης ηλικίας «εργασιοφοβικών» εργαζόμενων, να κατανοήσουν τις θυσίες που απαιτούνται για να διατηρηθεί η ευημερία και η ανταγωνιστικότητα. «Και μετά όλοι αναρωτιούνται γιατί η Γερμανία είναι o μεγάλος ασθενής της Ευρώπης», είπε.
- Ο Πωλ Νίντερσταϊν, συνιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας γαλβανισμού χάλυβα Coatinc, που απασχολεί περίπου 600 εργαζόμενους στη Γερμανία και 900 αλλού, είπε πως το υψηλό ποσοστό απουσίας είναι σύμπτωμα ενός εργατικού δυναμικού που έχει γίνει «πολύ κακομαθημένο και υπερβολικά σίγουρο για τον εαυτό του».
Τι μας λένε αυτά τα… στλέχη; Ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαίωμα ούτε να αρρωστήσουν ούτε να απουσιάσουν από την εργασία τους, διότι αυτό δηλώνει «παντελή απροθυμία» καθώς το εργατικό δυναμικό έχει γίνει «πολύ κακομαθημένο»!
Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν και ορισμένα «στελέχη» που έχουν κυριολεκτικά… ξεφύγει! Για παράδειγμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Γκέρντ Ρόντερς, ο οποίος διευθύνει μια επιχείρηση που προμηθεύει εξαρτήματα για την αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροπλοΐα και τον φαρμακευτικό τομέα, δήλωσε ότι ήταν πολύ εύκολο ένας γιατρός να γράφει πως οι εργαζόμενοι είναι άρρωστοι. Πρότεινε οι τρεις πρώτες ημέρες απουσίας λόγω ασθένειας να μην πληρώνονται. «Δεν θέλω να ακουστώ σαν μ@@@@@ς, αλλά ίσως αυτό να έκανε τους ανθρώπους να το ξανασκεφτούν», είπε.
Σύμφωνα μάλιστα με τους FT, mελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο από τον Γερμανικό Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Εταιρειών VFA, διαπίστωνε ότι αν δεν υπήρχε ο υπερβολικά υψηλός αριθμός αναρρωτικών ημερών, η γερμανική οικονομία θα είχε αναπτυχθεί 0,5% πέρυσι, αντί να συρρικνωθεί 0,3%!
Με αυτό το… καταπληκτικό στατιστικό στοιχείο, τα στελέχη της γερμανικής οικονομία επιδιώκουν να διαμορφώσουν μια κοινή αντίληψη πως για τις αποτυχίες του καπιταλιστικού συστήματος δεν φταίνε οι δομικές του αδυναμίες αλλά οι… εργαζόμενοι που είναι… τεμπέληδες! Και μάλιστα, όχι όποιοι κι όποιοι, αλλά οι… Γερμανοί εργαζόμενοι!
Στο ρεπορτάζ των FT απάντησε σε αυτούς τους ισχυρισμούς ο Χανς-Γιούργκεν Ούρμπαν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του μεγαλύτερου βιομηχανικού συνδικάτου της χώρας IG Metall. Δήλωσε ότι τα υψηλά επίπεδα αναρρωτικών αδειών σε μια εταιρεία θα πρέπει να θεωρούνται ως «σήμα συναγερμού» που υποδηλώνει μια σειρά από υποκείμενες πιέσεις στους εργαζομένους. «Όποιος διαμαρτύρεται για υψηλά επίπεδα απουσιών πρέπει να αναζητήσει τα βαθύτερα αίτια: στον ίδιο τον εργασιακό χώρο».
Στο στόχαστρο των πολυεθνικών μπαίνει, λοιπόν, και το ιερό δικαίωμα της αναρρωτικής άδειας των εργαζομένων! Πίσω ολοταχώς προς τον Μεσαίωνα!
ΠΗΓΗ: imerodromos.gr