Επώνυμη καταγγελία αναγνώστη.Ενα θέμα που μας αφορά όλους !
Οι γνωστές ελλείψεις για την πρόσβαση των Ατόμων Με Αναπηρία, στο Ναύπλιο και την Αργολίδα γενικότερα συνεχίζονται. Για μία ακόμα φορά οι όποιες χρηματοδοτήσεις από κοινοτικούς – δημοτικούς -κρατικούς πόρους για έργα,
δομές και υποδομές που αφορούν στην προσβασιμότητα και στην κοινωνική συνοχή των ΑΜΕΑ εγκλωβίζονται στις καλένδες μαζί με τις προεκλογικές υποσχέσεις, μετεκλογικές υποχρεώσεις και ψηφοθηρικά beach party.
Οι αδειοδοτήσεις και οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες δίδονται χωρίς να λαμβάνονται πολλές φορές υπόψιν οι ανάγκες και η εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.
Η πρόσβαση των ΑΜΕΑ, χάνεται ανάμεσα στην αναζήτηση της δικαιοδοσίας της κάθε υπηρεσίας, που δεν τηρεί τα απαιτούμενα που ορίζει η νομοθεσία.
Η πρόσβαση των ΑΜΕΑ παραμένει σε πολύ περιορισμένα επίπεδα σε όλους τους τομείς, όπως σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ), σε καταλύματα, σε εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες – κτήρια, αρχαιολογικούς χώρους, πολιτιστικούς χώρους, δρόμους, πεζοδρόμια, κοινόχρηστους χώρους.
Οι ελλείψεις σε ράμπες πεζοδρομίων, τα φυσικά και τεχνητά εμπόδια (πχ σκαλοπάτια), σε διαδρόμους όδευσης τυφλών, σε θέσεις στάθμευσης, η παντελής απουσία τουαλετών ΑΜΕΑ, είναι μόλις ελάχιστα παραδείγματα που δυσκολεύουν αφόρητα την καθημερινότητα και προσβάλουν την προσωπικότητα εκατοντάδων μόνιμων κατοίκων και χιλιάδων επισκεπτών και εν δυνάμει επισκεπτών που δεν έρχονται στην περιοχή γι΄ αυτούς ακριβώς τους λόγους.
Επίκαιρο θέμα είναι και οι παραλίες στις οποίες είναι απαγορευτική η πρόσβαση των ΑΜΕΑ και κυρίως οι παραλίες που έχουν λάβει και την πιστοποίηση – βραβείο της Γαλάζιας Σημαίας.
Παράδειγμα η παραλία της Καραθώνας στο Ναύπλιο και η Ψιλή Άμμος στο Τολό, στις οποίες δεν δύναται συμπολίτης μας με κινητικά προβλήματα να έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Αποσπασματικές και τμηματικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει δεν διευκολύνουν πραγματικά τα ΑΜΕΑ, απλά διευκολύνουν τις αδειοδοτήσεις.
Απουσιάζει η υποδομή για ολοκληρωμένη προσέγγιση στο θαλάσσιο περιβάλλον, εγκατάσταση υποδοχής, υποστήριξης, φιλικότητας για ΑΜΕΑ (διάδρομοι που να επιτρέπουν την διέλευση μέχρι την ακτή, μηχανισμός seatrac για να επιτρέπει την αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα, τουαλέτες και ντουζιέρες για ΑΜΕΑ, θέσεις στάθμευσης με πρόσβαση, κλπ).
Επειδή ο πληθυσμός των Ατόμων Με Αναπηρίες ξεπερνά το ένα εκατομμύριο στην Ελλάδα, και οι συνάνθρωποι αυτοί δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις των υπολοίπων πολιτών και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλό κόστος διαβίωσης,
Επειδή όλα τα παραπάνω οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια
Α) Στην ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
Β) Στην ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΟΤΗΤΑ
Γ) ΣΤην ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ
Δ) Στον ΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΜΟ
Ε) Στην ΑΠΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ,
Επειδή όλα τα παραπάνω οδηγούν στον ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ των ΑΜΕΑ, από τα αυτονόητα ίσα δικαιώματα που όλοι επικαλούνται, τις ευθύνες των οποίων όλοι επιμελώς αποποιούνται, παρότι η ΠΡΟΣΒΑΣΗ προβλέπεται ρητά, προστατεύεται, ενισχύεται Συνταγματικά και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση,
Μόνη μου διέξοδος μετά από δεκάδες υποσχέσεις από τους αρμοδίους που δεν έχουν υλοποιηθεί, είναι η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ κατά παντός υπευθύνου με ονοματεπώνυμο ή μη, που μου αφαιρεί το δικαίωμα στην αξιοπρεπή και αυτόνομη διαβίωση, επιφυλασσόμενος παντός νόμιμου δικαιώματός μου.
Κωνσταντίνος Θεμελής
Δείτε το σχετικό έγγραφο από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ∆ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ∆ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ