Άθλια προεκλογική παράσταση στις «πλάτες» της Iστορίας
ΚΚΕ: Οχι στις προεκλογικές αθλιότητες, εδώ και τώρα, χωρίς περιστροφές, η κυβέρνηση να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις!
Ο τυχοδιωκτισμός τους δεν έχει όριο. Για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων δεν δίστασαν να …«ξεπετάξουν» και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για να …πουλήσουν «πατριωτισμό» με προφανή στόχο να τον αξιοποιήσουν την προεκλογική περίοδο σαν «καύσιμο» της δήθεν «προοδευτικής συμμαχίας» τους.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστησαν μια ακόμα παράσταση στη Βουλή. Αυτή τη φορά δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν για τα προεκλογικά τους παιχνίδια ακόμα ακόμα και το τεράστιο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για τα εγκλήματα των ναζί στην Ελλάδα.
Μετά από τρία χρόνια στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε προεκλογικά να φέρει για συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, το πόρισμα της «Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών», προκειμένου να στήσει ένα επικοινωνιακό σόου. Ένα πόρισμα που είναι έτοιμο από το 2016 και η κυβέρνηση το έφερε προεκλογικά στη Βουλή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που πριν αναλάβει την εξουσία είχε κάνει σημαία το θέμα τις διεκδίκησης των επανορθώσεων χρειάστηκε να φτάσει πριν τις επόμενες κάλπες για να το «ανακινήσει». Ουσιαστικά για να το ενταφιάσει αφού πρώτα θα έχει εξυπηρετήσει τις προεκλογικές σκοπιμότητες του.
Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμα και αυτή η έξαρση …πατριωτισμού κινείται σε «ρηχά» και «ανώδυνα» νερά αφού το συγκεκριμένο πόρισμα μιλάει γενικά και αόριστα για την εκπόνηση «ενός σχεδίου εθνικής στρατηγικής» και για «εθνικό διάλογο».
Εξάλλου ο Τσίπρας φρόντισε πριν από μερικούς μήνες (τον Ιανουάριο του 2019) κατά την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα να βάλει στο «ζύγι» τις όποιες ελληνικές διεκδικήσεις με την διατήρηση των «καλών σχέσεων» ανάμεσα στα δύο κράτη. Δηλαδή με τις μπίζνες που στήνουν οι κεφαλαιοκράτες των δύο κρατών.
Τότε λοιπόν ο Τσίπρας ενώπιον της καγκελαρίου αναφωνούσε:
«Ασφαλώς και δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες, ούτε αυτές που περάσαμε πρόσφατα, ούτε ξεχνάμε και τις δύσκολες αλλά απαράγραπτες – θέλω να το τονίσω- εκκρεμότητες που μας άφησε η Ιστορία, όπως είναι οι επανορθώσεις ή το κατοχικό, το αναγκαστικό δάνειο.
Όμως είμαστε αποφασισμένοι να επικεντρωθούμε – και θα επικεντρωθούμε παράλληλα – και στο νέο πλαίσιο που έχουμε οικοδομήσει, με τη Γερμανία να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους επενδυτές στην Ελλάδα, τον πρώτο εμπορικό μας εταίρο και μια από τις πρώτες χώρες προέλευσης τουριστών (…)
Να μην ξεχάσω, συμφωνήσαμε η Γερμανία να είναι η τιμώμενη χώρα, στο πλαίσιο αυτής της σημαντικής αναβάθμισης και επανεκκίνησης των σχέσεων μας, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το 2020».
Αυτή είναι η ζυγαριά της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά και της άρχουσας τάξης της χώρας, απέναντι στην ίδια την Ιστορία. Με «πυξίδα» αυτή τη ζυγαριά έστησαν και την άθλια παράσταση τους οι κυβερνώντες στη Βουλή, έχοντας το …σιγοντάρισμα και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων.
Μέσω της «ρηματικής διακοίνωσης» στις ελληνικές καλένδες…
Ο Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της ομιλία του στη Βουλή υποστήριξε ότι «στη βάση του πορίσματος» η κυβέρνηση «σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας που θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της» υποστηρίζοντας όμως ότι «ενδεχομένως και να είναι μια μακρά διαδικασία διεκδίκησης».
Επί της ουσία πρόκειται για άλλη «ρηματική διακοίνωση» προς την κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί ως ουσιαστικό μέσο πίεσης.
«Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από την ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι οι απαράγραπτες αξιώσεις σύμφωνα και με το πόρισμα της Βουλής αφορούν:
τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας
τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου
Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου
Την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων
Ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι το ζήτημα είχε ανακινηθεί το 1995 επί κυβέρνησης Παπανδρέου με υπουργό Εξωτερικών τον Κάρολο Παπούλια όταν και είχε υπάρξει ρηματική διακοίνωση. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιμείνει στο θέμα και εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση της Γερμανίας να ανταποκριθεί, σημειώνοντας παράλληλα: «Ο βασικός μας στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος σε αυτή τη φάση από το να συμφωνήσουμε με τη Γερμανία να προσέλθουμε επιτέλους στο Τραπέζι του διαλόγου. Σαν ισότιμοι εταίροι, σαν φίλοι και σαν σύμμαχοι».
Στην πραγματικότητα, η πρόταση της κυβέρνησης (στη βάσει του πορίσματος) δεν περιέχει καμία απαίτηση, ενώ συγκαλύπτει πλήρως τις ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αυτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που όχι μόνο ουδέποτε πρόβαλαν διεκδίκηση.
Προβλέπει γενικόλογα, χωρίς να γίνεται πουθενά λόγος για «γερμανικές αποζημιώσεις», ότι «το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοικτό, ως απαράγραπτο χρέος που αναζητά επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση», ότι «οι αξιώσεις του ελληνικού κράτους παραμένουν εκκρεμείς και ενεργές» και πως «το ελληνικό κράτος ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποποιήθηκε των αξιώσεών του και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων του ελληνικού κράτους», χωρίς να αναφέρονται ποιες είναι αυτές. Η πρόταση καταλήγει με την …έκκληση προς την«ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του ελληνικού κράτους από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Μητσοτάκης: Δύσκολη η διεκδίκηση των αποζημιώσεων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του στην ομιλία ανέφερε ότι «θα υπερψηφίσουμε το κείμενο ως τον ελάχιστο κοινό τόπο συνάντησης». Ισχυρίστηκε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση «χειρίστηκε με ρεαλισμό» το όλο θέμα και επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα πως ενώπιον της Άγκελα Μερκελ εμφάνισε το θέμα ως ηθικό και όχι με την οικονομική διάστασή του.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, ωστόσο έσπευσε κατεβάζοντας να τον πήχη να επισημάνει «πως η διεκδίκηση των αποζημιώσεων είναι δύσκολη και νομικά πολύπλοκη». Μάλιστα έσπευσε να περιορίσει τις συνολικές διεκδικήσεις σε ατομικές αποζημιώσεις σημειώνοντας «πως οι Έλληνες που υπήρξαν θύματα δικαιούνται και πρέπει να διεκδικούν αποζημιώσεις».
Η Ολομέλεια ενέκρινε την πρόταση του προεδρείου της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις που βασίστηκε στο πόρισμα της «Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών».
ΚΚΕ: Εδώ και τώρα, χωρίς περιστροφές, η κυβέρνηση να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις!
Το ΚΚΕ ψήφισε τη δική του πρόταση που κατέθεσε στη Βουλή τονίζοντας ότι αρνείται να νομιμοποιήσει την άθλια τακτική ένταξης ακόμα και αυτού του ζητήματος στον προεκλογικό τζόγο.
Η πρόταση του ΚΚΕ αναφέρει:
«74 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και ακόμη παραμένουν σε εκκρεμότητα οι οφειλές από τις καταστροφές και τις λεηλασίες των γερμανικών, ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στη χώρα μας.
74 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η Γερμανία δεν έχει ακόμη πληρώσει τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις για:
— Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο – ληστεία που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα.
— Τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές που προκάλεσαν τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα που αναγνωρίσθηκαν από τη Διάσκεψη των Συμμάχων στο Παρίσι (Δεκέμβρης 1945 – Γενάρης 1946).
— Τις αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκλημάτων, των ομήρων στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των γερμανικών μονοπωλίων.
— Την επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας και των θησαυρών πολιτιστικής κληρονομιάς που λεηλατήθηκαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.
Η ευθύνη των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία χρόνια, αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την εξέλιξη αυτή, είναι μεγάλη, γιατί επί της ουσίας δεν έθεσαν το θέμα και δεν διεκδίκησαν τις γερμανικές επανορθώσεις.
Με πρόσχημα ότι “δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί το ζήτημα”, αφήνονταν να κυλήσει ο χρόνος χωρίς όμως ποτέ να “έρθει η κατάλληλη στιγμή”. Ολες οι κυβερνήσεις θυμούνται το θέμα παραμονές των εκλογών υπηρετώντας προεκλογικές σκοπιμότητες.
Ο λόγος προφανώς δεν ήταν η έλλειψη στοιχείων για την τεκμηρίωση των διεκδικήσεων. Αλλωστε, τα στοιχεία ήταν επαρκή και είχαν καταγραφεί κατά καιρούς στο παρελθόν.
Ο κύριος λόγος για την πολιτική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων και τη μη διεκδίκηση των επανορθώσεων – αποζημιώσεων από τη Γερμανία ήταν η εναρμόνισή τους με τις επιλογές της αστικής τάξης να μη διαταραχθούν οι συμμαχίες της που συνδέονται με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της.
Στο πνεύμα αυτό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να ανταποκριθεί ακόμα και σε αίτημα της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου να στείλει τις θέσεις της για το ζήτημα αυτό, μετά από την Αναφορά της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.
Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θέσει άμεσα, ευθέως, χωρίς περιστροφές, προς το γερμανικό κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό, τη διεκδίκηση – απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων».
Αυτό είναι το πραγματικό χρέος της Γερμανίας στην Ελλάδα
Ο «Ημεροδρόμος» μπροστά στο σόου που στήθηκε στη Βουλή, για μια ακόμα φορά επαναφέρει τις πραγματικές διεκδικήσεις της χώρας όπως το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», σε διαδοχικές επίσημες ανακοινώσεις, έχει καταγράψει.
Δηλαδή ότι το χρέος της Γερμανίας στην Ελλάδα είναι :
1) 7,160 δισ. δολάρια που επιδίκασε υπέρ της Ελλάδας η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) για τις καταστροφές που προξένησαν τα γερμανικά στρατεύματα στην οικονομική υποδομή της χώρας.
2) 3,5 δισ. δολάρια από το δάνειο που οι κατοχικές δυνάμεις υποχρέωσαν την Ελλάδα να τους παράσχει, πέραν των εξόδων συντήρησης των κατοχικών στρατευμάτων.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο: Οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, όσον αφορά στις καταστροφές στην οικονομική υποδομή της χώρας και το κατοχικό δάνειο, έχουν υπολογιστεί με αγοραστική αξία δολαρίου του 1938, που σημαίνει ότι το πραγματικό μέγεθος των οφειλών ξεπερνά σε σημερινές τιμές τα 162 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους.
Επιπλέον οφείλουν στην Ελλάδα:
3) Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που αφαίρεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής από τα μουσεία της χώρας και από τους αρχαιολογικούς χώρους καθώς και
4) Τις αποζημιώσεις προς τα θύματα των θηριωδιών των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής σε βάρος των κατοίκων 100 περίπου ολοκαυτωμάτων (πόλεων και χωριών) αλλά και γενικότερα σε βάρος του άμαχου πληθυσμού.
***
* Το χαρακτικό είναι από παράνομο λεύκωμα της Κατοχής, με τίτλο «Καλάβρυτα».
ΠΗΓΗ:https://www.imerodromos.gr