CAMP ΕUROPE: Το διεθνές Project για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση
CAMP ΕUROPE Project
Η Μαρίλλη Μαστραντώνη / Θέατρο ΕΝΤΡΟΠΙΑ παρουσιάζουν το διεθνές Ρroject «Camp Εurope», που αφορά στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση ιδωμένη από μια διαφορετική οπτική, που συνήθως παραλείπεται στο δημόσιο διάλογο: επιχειρεί να διερευνήσει τη λειτουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης σε κρίσιμες ιστορικά περιόδους και τη σχέση τους με την τρέχουσα βιο-πολιτική ατζέντα.
Μέσα από μια συγκριτική μελέτη ιστορικών παραδειγμάτων, θα συζητήσουμε περιόδους προσφυγικών ροών και εκτοπίσεων στην Ευρώπη του 20ου αιώνα, καθώς και εκείνες τις δομές εξουσίας, οι οποίες διαχωρίζουν ενεργά τα «πολιτικά όντα» (δηλαδή τους πολίτες) από τη «γυμνή ζωή» (τα σώματα), και πώς το πολιτικό σώμα μετατρέπεται σε εγκληματικό, με την υποβολή του πληθυσμού σε καθεστώς μόνιμης καχυποψίας και επιτήρησης.
Θα αναλυθεί επίσης η «κατάσταση εξαίρεσης», της οποίας το στρατόπεδο είναι ο προφανής και κατεξοχήν χώρος επιβολής της, σε μια προσπάθεια να αφυπνιστεί η συλλογική μνήμη και να τονωθεί η επακόλουθη κριτική προβολή της στο παρόν, μεταθέτοντας έτσι την εστίαση της προσοχής μας από την παθητικότητα του συναισθήματος της συμπόνιας προς τους αναξιοπαθούντες «μετακινούμενους» πληθυσμούς, στις πολιτικές και ηθικές ευθύνες μας απέναντί τους, και στη βαρύνουσα σημασία και τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στις κοινωνίες μας η νομιμοποίηση και κανονικοποίηση αυτού του καθεστώτος εξαίρεσης ή έκτακτης ανάγκης.
To project αναπτύσσεται μέσα από έρευνα και καλλιτεχνικές διαμονές (residency) σε Βερολίνο, Βουδαπέστη, Σμύρνη και Αθήνα, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και καλλιτέχνες. Θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα τον Μάιο του 2018 με την ομώνυμη παράσταση από μια ομάδα Ελλήνων και ξένων περφόρμερ.
Μόλις ολοκληρώθηκε η πρώτη Residency στο Bερολίνο, 18-31 Ιανουαρίου 2018, φιλοξενούμενοι του ufaFabrik Berlin – Internationales Kulturcentrum (Viktoriastr. 10-18, 12105 Berlin), όπου η έρευνα επικεντρώθηκε στο τοπικό πλαίσιο, σε συνεργασία με την ομάδα Theater.Macht.Staat (www.theaterstaat.com).
Την Τετάρτη 31η Ιανουαρίου στις 8 μ.μ., παρουσιάστηκε στο τοπικό κοινό με επιτυχία η περφόρμανς – αποτέλεσμα της residency ως work-in-progress.
Επόμενος σταθμός η Βουδαπέστη, 13-24 Φεβρουαρίου 2018, σε συνεργασία με το Θέατρο RS9 (Rumbach Sebestyén utca 9, 1075 Βudapest), όπου και θα παρουσιαστεί το Σάββατο 24η Φεβρουαρίου στις 3 μ.μ. η περφόρμανς – αποτέλεσμα της residency.
F/B. Page: https://www.facebook.com/CampEuropeProject/
Promo-Video: https://www.youtube.com/watch?v=j21-KnDWWg4
Συνεργαζόμενοι Φορείς:
ENTΡOΠIA – Αθήνα, Eλλάδα – www.theatre-entropia.gr
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Παραστατικών Τεχνών, που παρουσιάζει και παράγει θέατρο, live art, multimedia θεάματα και πολιτιστικές δράσεις, προωθώντας το δημιουργικό διάλογο μεταξύ των διαφόρων μορφών τέχνης, τις ανταλλαγές μεταξύ της Ελλάδας και της διεθνούς Σκηνής των σύγχρονων Performing Arts, καθώς και τις συνέργειες με κοινωνικούς φορείς.
Ως το 2014 είχε ως βάση τον ομώνυμο θεατρικό χώρο στον Κεραμεικό και ήταν η παραγωγός εταιρεία του Διεθνούς «Φεστιβάλ Εναλλακτικής Σκηνής (F.Ε.S.)» (2003-2008). Είναι μέλος σημαντικών διεθνών Δικτύων (IETM, ΤΕΗ, @work Network, The Magdalena Project, κ.α.), και έχει στο ενεργητικό της συμπαραγωγές και συμμετοχές σε διεθνή project που διερευνούν επίκαιρα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και το αστικό περιβάλλον.
https://www.facebook.com/entropia.entropia.5
https://twitter.com/EntropiaTheatre
UfaFabrik – Bερολίνο, Γερμανία – www.ufafabrik.de
Tο Διεθνές Πολιτιστικό Κέντρο ufaFabrik στο Bερολίνο, αποτελεί ένα μοναδικό Πολυχώρο Πολιτισμού σε όλη την Eυρώπη. Στα 18.566 τ.μ. του – στον ιστορικό χώρο των πρώην Κινηματογραφικών Στούντιο της UFA – φιλοξενεί κάθε χρόνο ένα ευρύ καλλιτεχνικό πρόγραμμα, παραστάσεις, συνέδρια, εργαστήρια, residency, εκθέσεις, εκδηλώσεις και φεστιβάλ, προωθώντας τις συνέργειες με κοινωνικούς εταίρους και τις διεθνείς συμπαραγωγές.
RS9 Theatre – Bουδαπέστη, Ουγγαρία – www.rs9.hu
Ένα γνωστός χώρος στο ιστορικό κέντρο της Βουδαπέστης, με δύο θεατρικές σκηνές, που παρουσιάζει και παράγει παραστάσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Συνδυάζουν διαφορετικές μορφές τέχνης και συνεργάζονται με τις τοπικές κοινότητες.
Açik Stüdyo – Σμύρνη, Tουρκία – www.acikstudyo.com
Το Açik Stüdyo (Ανοιχτό Στούντιο) είναι ένας Χώρος για τις σύγχρονες Παραστατικές Τέχνες, που παρουσιάζει και παράγει παραστάσεις θεάτρου, μουσικής και χορού. Επίσης λειτουργεί και ως κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας. Είναι η βάση της Θεατρικής Κολλεκτίβας “Budalasultan” και του multidisciplinary Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης “Visibility in Arts”.
Με την Υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού
Mαρίλλη Mαστραντώνη – Bιογραφικό Σημείωμα:
Περφόρμερ, Σκηνοθέτις και Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Εταιρείας Σύγχρονων Παραστατικών Τεχνών ENTΡOΠIA. Ιδρύτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου ENTΡOΠIA στον Κεραμεικό (1997-2014) και του διεθνούς multidisciplinary«Φεστιβάλ Εναλλακτικής Σκηνής (F.E.S.)» (2003-2008).
Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και Θέατρο στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης – Kάρολος Koυν. Συνέχισε τις θεατρικές σπουδές της σε Λονδίνο, Βερολίνο, Άμστερνταμ, Πολωνία, Δανία.
Ως ηθοποιός έχει συμμετάσχει σε πλήθος θεατρικών και live art παραστάσεων, ταινίες και τηλεοπτικές παραγωγές στην Ελλάδα και το εξωτερικό (συνεργασίες με Eugenio Barba, Yoshi Oida, Jurij Alschitz, Wlodzimierz Staniewski, Σπύρο Σακκά, Γιάννη Μαρκόπουλο, Γιώργο Αρμένη, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Augusto Omolú, Jacques Grand-Jouan, Paul Gazzola, BBB Johannes Deimlig, Stuart Lynch, Rodrigo Garcia, κ.α.).
Είναι η δραματουργός και σκηνοθέτις παραστάσεων θεάτρου, multimedia θεαμάτων και διεθνών project, μεταξύ άλλων: Ο Μασκοφόρος του Helmut Krausser, Ο Φάουστ είναι Νεκρός του Mark Ravenhill, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Διονυσίου Σολωμού, Η Πινακοθήκη των Ηλιθίων του Νίκου Τσιφόρου, Go Go Go της Juliana Francis, Manifesto 2083 του Christian Lollike, Projekt RAF, Genocide, CUT Project/DE-FENCES, P.I.G.S./Σωτηρία, Occupy Fantasy!.
Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με Θέατρα και Φορείς όπως: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Κεντρική Σκηνή), ΣΗΜΕΙΟ, ΡΟΕΣ, ΔΙΠΥΛΟΝ, ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ, ΜΥΛΟΣ, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βαφοπούλειο Δημοτικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, Δημοτική Αγορά Κυψέλης, ΜΕΤΑΛΛΟΥΓΕΙΟ, Action Field ΚΟΔΡΑ, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Δουλειά της έχει ως τώρα παραχθεί και παρουσιαστεί σε Θέατρα και Φεστιβάλ σε Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Κύπρο, Ολλανδία, Νότια Αφρική, Παλαιστίνη, Πολωνία, Πορτογαλία, Τσεχία, Φιλανδία (ενδεικτικά: Kunstencentrum MONTY – Αntwerp, Hebbel am Ufer Theater – Berlin, KAMPNAGEL – Hamburg, ΚIT Copenhagen, International Festival MALTA – Poznan, Ravenna Festival, BALTIC CIRCLE Festival – Helsinki, Μuseum of Cοntemporary Art – Cοpenhagen, ΤΙΝΑ-Β Art Biennale – Prague, UfaFabrik – Berlin, Ηamlet Sommer Festival – Helsinore, Teatro Turim – Lisbon, International Festival THESPIS – Κiel, PLAY! Leipzig International Festival, W.P.I.C. 2015 – Cape Τown, E.V.A. Coven Garden – Lοndon, Lappeenranta City Theatre – Finland).