Covid-19: «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» η διαχείριση από Μπολσονάρο
Κοινοβουλευτική επιτροπή της Βραζιλίας πρότεινε να κατηγορηθεί ο πρόεδρος της χώρας Ζαΐρ Μπολσονάρο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στη διαχείριση της πανδημίας.
Η σχεδόν 1200 σελίδων έκθεση της επιτροπής, που παρουσιάστηκε στις 20 Οκτωβρίου, θεωρεί τον Μπολσονάρο υπεύθυνο για τη χειροτέρευση μίας κρίσης που έχει μέχρι στιγμής σκοτώσει περίπου 600.000 Βραζιλιάνους, υπογραμμίζοντας ότι οι αποτυχημένες πολιτικές του επέτρεψαν τη διάδοση του ιού στον πληθυσμό.
Μια πρότερη εκδοχή της έκθεσης ζητούσε την απονομή κατηγοριών για «ανθρωποκτονία και γενοκτονία», ιδιαίτερα για την άνιση επίδραση του ιού στις κοινότητες των αυτοχθόνων της Βραζιλίας. Όμως οι κατηγορίες αυτές αφαιρέθηκαν από το τελικό κείμενο.
«Ο Μπολσονάρο χρησιμοποίησε την εξουσία του για να παρέμβει σε διοικητικά ζητήματα του υπουργείου Υγείας, όπως τα κλινικά πρωτόκολλα, η δημοσιοποίηση δεδομένων και η προμήθεια εμβολίων», εξηγούν η Ελίζ Μασάρντ ντα Φονσέκα του Ιδρύματος Γκετούλιο Βάργκας και ο Σκοτ Γκριρ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. «Για παράδειγμα, έβαλε βέτο σε νομοθεσία που θα επέβαλε τη χρήση μάσκας σε χώρους θρησκευτικής λατρείας και θα αποζημίωνε τους επαγγελματίες υγείας για τις μόνιμες βλάβες τους λόγω της πανδημίας. Παρεμπόδισε τις προσπάθειες των πολιτειακών κυβερνήσεων να προωθήσουν την κοινωνική αποστασιοποίηση και χρησιμοποίησε την ισχύ του για να επιτρέψει σε πολλές επιχειρήσεις, όπως τα σπα και τα γυμναστήρια, να παραμείνουν ανοιχτές ως “αναγκαίες”. Επίσης προώθησε ενεργά μη αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας φάρμακα, όπως η υδροξυχλωροκίνη».
Καθώς η CoViD-19 διαδιδόταν στον πληθυσμό με τραγικά αποτελέσματα — ειδικά για τους φτωχούς, τους μαύρους και τους αυτόχθονες της Βραζιλίας — ο Μπολσονάρο φέρεται να αγνόησε τα αυξανόμενα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των μασκών, των εμβολίων και άλλων μέτρων που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τις μολύνσεις. Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική έκθεση, οι πολιτικές του είναι υπεύθυνες για περισσότερα από τα μισά θύματα της πανδημίας στη Βραζιλία, περίπου 300.000 ανθρώπους.
ΠΗΓΗ: info-war.gr