Δ. Κουτσούμπας: Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους θα ακυρώσουν στην πράξη τ’ αντεργατικά μέτρα (VIDEO)
Τη βαρβαρότητα του δρόμου ανάπτυξης που εφαρμόζει η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και αυξάνει την εκμετάλλευση και την απανθρωπιά, αναζητά νέες αγορές, επενδυτικές ευκαιρίες και περισσότερα κέρδη για το κεφάλαιο και θυσιάζει τις ανάγκες του λαού στο βωμό κόστους – οφέλους κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, μιλώντας στο νομοσχέδιο έκτρωμα για τα εργασιακά. Αυτή η βαρβαρότητα, τόνισε είναι και το νήμα που συνδέει την καταστροφή του λαού της Θεσσαλίας που είναι βουτηγμένος μέσα στη λάσπη και προσπαθεί να ξανασταθεί στα πόδια του παίρνοντας δύναμη μόνο από τη συγκλονιστική αλληλεγγύη των σωματείων με τα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.
Ο Δ. Κουτσούμπας κατήγγειλε την εμπορευματοποίηση του νερού, των δασών, της υγείας με το πρόσχημα της συμβολής των ιδιωτών στην προστασία τους, την φοροεπιδρομή στους αυτοαπασχολούμενους την ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο φοροαπαλάσσεται, την επιβολή νέων χαρατσιών στον λαό με την υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.
Με όλα αυτά, το κράτος πετάει την ευθύνη από πάνω του και καλεί τον λαό να πληρώσει ξανά επισήμανε προσθέτοντας ότι όλα αυτά γίνονται από τις ελληνικές κυβερνήσεις με οδηγό τα φιρμάνια της ΕΕ που θυσιάζει τις λαικές ανάγκες στο βωμό του κόστους – οφέλους.
Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις σημερινές μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο που δεν βλέπει η κυβέρνηση τονίζοντας πως το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έχει καταδικαστεί στη συνείδηση των εργαζομένων.
Σημείωσε ότι με το δήθεν ξεπάγωμα των τριετιών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσπάσει την ανοχή των εργαζομένων και τον συμβιβασμό τους με την ακρίβεια που συνεχώς γιγαντώνεται.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τόνισε, φέρνει νέα παρέμβαση στον εργάσιμο χρόνο κατά παραγγελία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, καταργεί το 8ωρο, εκτοξεύει την ευέλικτη εργασία με εργαλείο τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, καταργεί το 5ήμερο και την κυριακάτικη αργία σε μία σειρά επιπλέον κλάδους όπως των τροφίμων – ποτών και ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση. Αναφέρθηκε επίσης στις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ για το αναδρομικό ξεπάγωμα των τριετιών αλλά και τη μονιμοποίηση των πυροσβεστών 5 και 7 ετών.
Αναφέρθηκε και στη στάση των ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ που έβαλαν χέρι στο σταθερό ημερήσιο χρόνο και με νομοθετικές παρεμβάσεις τους, όλα τα προηγούμενα χρόνια, έβαλαν τη βάση και διατήρησαν την διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε βάρος των εργαζομένων.
Κι άλλες κυβερνήσεις προσπάθησαν να εφαρμόσουν αντεργατικούς νόμους κι έφαγαν τα μούτρα τους, σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους, θα ακυρώσουν στην πράξη όλα τα αντεργατικά μέτρα στους χώρους δουλειάς γιατί οι ανάγκες του λαού δεν μπορεί να συμπιέζονται στις δαγκάνες των κερδών των λίγων.
Κλείνοντας την ομιλία του εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, γιατί δρομολογούνται επικίνδυνες εξελίξεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο όνομα των «αναγκαίων» υποχωρήσεων και κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει εγκαίρως και υπεύθυνα για τα παζάρια που γίνονται με την Τουρκία, κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ.
Παρατίθεται ολόκληρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα:
«Αυτές τις ώρες που ο λαός της Θεσσαλίας βιώνει την απόλυτη καταστροφή και προσπαθεί κυριολεκτικά βουτηγμένος μέσα στη λάσπη να στήσει ξανά τη ζωή του, παίρνοντας κουράγιο και δύναμη από τη μεγάλη και συγκλονιστική λαϊκή αλληλεγγύη, εσείς της κυβέρνησης, φέρνετε στη βουλή αυτό το νέο αντεργατικό τερατούργημα.
Υπάρχει νήμα που ενώνει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο με τις συνέπειες από τις πλημμύρες που πληρώνει ο λαός μας; Υπάρχει και είναι η βαρβαρότητα αυτού του δρόμου ανάπτυξης -του δικού σας- που αυξάνει διαρκώς την εκμετάλλευση, την απανθρωπιά και μέσα από την καταστροφή όσων φτιάχνει με κόπο ο ελληνικός λαός, αναζητά νέες αγορές, νέες επενδυτικές ευκαιρίες και περισσότερα κέρδη για αυτούς που υπηρετείτε.
Ήταν πολύ χαρακτηριστικά, όσα είπε ο πρωθυπουργός σας στη ΔΕΘ.
Την ώρα που συνολικά ο λαός μας παλεύει να κρατήσει το κεφάλι του έξω από το νερό, που η ακρίβεια τον πνίγει, που τον έχουν ζώσει τα φίδια, για το πόσες επιπλέον συνέπειες θα έχει η καταστροφή στη Θεσσαλία και στη δική του ζωή σε όλη την Ελλάδα. Την ώρα που απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός σύγχρονων υποδομών για τις ανάγκες και την προστασία του λαού, ο κύριος Μητσοτάκης στο όνομα των “φυσικών” καταστροφών επιβάλλει νέους φόρους, νέα βάρη και χαράτσια στο λαό. Την ίδια ώρα που επιχειρεί να διαμορφώσει φυσικά νέα πεδία κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο, τους λίγους δηλαδή αυτού του τόπου.
Από πού να το πιάσουμε; Από την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού, των δασών, της υγείας, με πρόσχημα «την συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην προστασία τους»;
Από τη νέα φοροεπιδρομή σε αυτοαπασχολούμενους, με πρόσχημα «την πάταξη της φοροδιαφυγής», την ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο νόμιμα φοροδιαφεύγει και φοροαπαλλάσεται;
Ή από την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση των ακινήτων που δρομολογείτε, φορτώνοντας νέα χαράτσια στα λαϊκά νοικοκυριά και στέλνοντας νέα μεγάλη «πελατεία» στα κοράκια των ασφαλιστικών εταιριών, με πρόσχημα δήθεν «τη συλλογική αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών»;
Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο αυτό το ταξικό κράτος πετάει από πάνω του την ευθύνη για την προστασία του λαού. Του λέει να πληρώσει και τα σπασμένα από πάνω, αν τελικά πνιγεί ή καεί εξαιτίας της συνειδητής εγκληματικής πολιτικής που όλοι σας, ο ένας μετά τον άλλο ως κυβερνήσεις και υπουργοί υλοποιείτε. Φυσικά, με οδηγό τα φιρμάνια της ΕΕ και τη συνδρομή των εκλεκτών σας στους δήμους και τις περιφέρειες, για να μη ξεχνιόμαστε δηλαδή. Αυτή η εγκληματική πολιτική θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό του περιβόητου «κόστους – οφέλους». Το ζήσαμε φέτος και με τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο, στον Έβρο και αλλού και τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Και αντί να φέρετε νομοσχέδιο για ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, με την άμεση νομιμοποίηση όλων των συμβασιούχων πυροσβεστών, που σήμερα τους συναντήσαμε στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση, εδώ έξω στο Σύνταγμα, εσείς φέρνετε ένα νομοσχέδιο έκτρωμα. Ήδη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Τροπολογία για τη μονιμοποίηση των πενταετών, των επταετών και των εποχικών πυροσβεστών. Αυτό καλούμε να ψηφίσει η Βουλή σήμερα.
Θα θέλατε βέβαια, κύριοι της κυβέρνησης, αυτό το νομοσχέδιο να το περάσετε στα μουλωχτά, χωρίς πολλή συζήτηση και φυσικά χωρίς πολλές αντιδράσεις.
Γελαστήκατε για άλλη μια φορά. Γιατί σήμερα, αυτές τις ώρες που μιλάμε σε όλη τη χώρα και δω στην Αθήνα, στο Σύνταγμα το πρωί, πραγματοποιούνται απεργιακές συγκεντρώσεις με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων.
Και βέβαια δεν θεωρούμε τυχαίο, ότι το δήθεν ξεπάγωμα των τριετιών εξαγγέλθηκε την ίδια εβδομάδα με την ψήφιση του νέου αντεργατικού εκτρώματος. Είναι ένα ακόμα δείγμα, πως τα επιχειρήματα περί “φιλεργατικού νομοσχεδίου” δεν πείθουν άνθρωπο.
Η ξαφνική πρόθεσή σας να συζητήσουμε για τις τριετίες, έχει στόχο να καλλιεργήσει κλίμα ανοχής στην άγρια λιτότητα που φέρνετε και επιχειρείτε να συμβιβαστούμε με αυτήν μπροστά στον άγριο χειμώνα, με τη μεγάλη ακρίβεια που ήδη έχει ισοπεδώσει το λαϊκό εισόδημα.
Πανηγυρίζετε ότι ξεπαγώνετε τις τριετίες λες και κάνετε χάρη σε κάποιον!
Εξαφανίσατε 12 χρόνια δουλειάς από τους εργαζόμενους και θέλετε να σας πουν τώρα κι ευχαριστώ;
Ακούγοντάς σας νομίζει κανείς ότι οι τριετίες δεν είναι χρόνος δουλειάς των ίδιων των εργαζόμενων, αλλά ότι τις ξεθάψατε από το σεντούκι του παππού σας.
Έχει και το δούλεμα τα όριά του!
Τα κυβερνητικά ψέματα που αραδιάζετε όσον αφορά τις τριετίες καταρρέουν κάθε μέρα και κατέρρευσαν ακόμα περισσότερο και με την χθεσινή τροπολογία σας, με όρους που δημιουργούν το έδαφος της οριστικής αναστολής τους.
Το ΚΚΕ κατέθεσε τη δική του τροπολογία. Ορίστε για τα πρακτικά. Να σας καταθέσω μαζί και την Τροπολογία που είπα προηγουμένως για τους πυροσβέστες.
Ούτε τα παπαγαλάκια σας μπορούν πλέον να υποστηρίξουν ότι οι εργαζόμενοι θα ωφεληθούν άμεσα.
Με δυο λόγια: Άνθρακες ο θησαυρός!
Όμως η προστασία του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος δεν μπορεί να περιμένει.
Τώρα οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται, τώρα είναι να μπει το πετρέλαιο θέρμανσης στα σπίτια, τώρα ξεκίνησε η σχολική χρονιά με έκτακτα έξοδα για τα παιδιά, τώρα πελαγώνουν χιλιάδες εργατικές – λαϊκές οικογένειες.
Όπως παγώσατε τις τριετίες ξαφνικά σε ένα βράδυ, έτσι και τώρα πρέπει να επανέλθουν ολόκληρες και αναδρομικά σε ένα πάλι βράδυ. Χωρίς προϋποθέσεις και αντιλογισμούς, χωρίς κόφτες, για να στηριχθεί ουσιαστικά το εργατικό λαϊκό εισόδημα απέναντι στην ακρίβεια, αλλά και στην πολιτική σας, αυτή των ματωμένων πλεονασμάτων.
Τώρα, λοιπόν, κάντε δεκτή τη σχετική πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, την οποία καταθέσαμε όχι μία, αλλά τρεις φορές, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει και την επαναφορά των τριετιών και αναδρομικά και χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Παρά τα χοντροκομμένα ψέματα, παρά την προσπάθειά σας να κάνετε το μαύρο άσπρο, το νομοσχέδιό σας είναι ήδη καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων!
Γιατί όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως πρόκειται για μια νέα παρέμβαση στον εργάσιμο χρόνο, κατά παραγγελία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Και τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί, όταν ο πυρήνας του είναι η κατάργηση του 8ωρου, η εκτόξευση της απλήρωτης εργασίας, με εργαλείο τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας»;
Μια διευθέτηση που θα επιβάλλεται με ατομικές δήθεν «συμφωνίες», προϊόν των εργοδοτικών φυσικά απειλών και εκβιασμών! Και ταυτόχρονα προχωράτε και στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για χιλιάδες εργαζόμενους.
Έχετε μάλιστα το θράσος να παρουσιάζετε όλα αυτά και ως δήθεν φιλεργατικά:
-Το εβδομαδιαίο 78ωρο,
-Την κατάργηση της υποχρέωσης για την προαναγγελία των υπερωριών,
-Την κατάργηση του πενθημέρου σε χιλιάδες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, διαρκούς ή μη αδιάκοπης λειτουργίας,
-Το νέο ανάλγητο καθεστώς της διευθέτησης,
-Και μαζί φυσικά με όλα αυτά την απαραίτητη για την εργοδοσία ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.
Όλα αυτά που διαφημίζετε ως φιλεργατικά αποτελούν και την καρδιά του αντεργατικού νομοσχεδίου σας.
Κι αφήστε αυτά τα «κουλά», ότι δήθεν με το νομοσχέδιό σας προστατεύεται η εργασία. Στα σίγουρα, αυτό που προστατεύετε είναι τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα δικά τους κέρδη.
Αν ήταν τόσο φιλεργατικό όπως λέτε, γιατί δεν το κάνατε σημαία στις ομιλίες σας, στις θέσεις σας και στις τηλεοπτικές παρουσίες σας πριν τις εκλογές του Μάη και του Ιούνη;
Αφού έτοιμο το είχατε… Για να ξέρει κι ο κόσμος τι ψηφίζει και τι τον περιμένει…
Αν όντως φέρνατε κάτι τόσο θετικό για τους εργαζόμενους, γιατί δεν το διαλαλούσατε σε εργατογειτονιές και χώρους δουλειάς, όπως αυτοί που πήγατε ως υποψήφιοι, και είδε όλος ο κόσμος με τα μάτια του τι σημαίνει εργοδοτική τρομοκρατία και πόσο “ελεύθερες” είναι οι επιλογές των εργαζομένων κάτω από τους ανοιχτούς εκβιασμούς των εργοδοτών!!!
Επιμένετε πως είναι φιλεργατικό και αναφέρετε μάλιστα προς επιβεβαίωση αυτού, πως δεν βλέπετε κάποια εργατική διεκδίκηση, έναν εργατικό αγώνα, λέτε πως δεν έχετε δει κάποιο επιχειρησιακό σωματείο να αντιστέκεται στα μέτρα που έρχονται.
Σήμερα κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης πέρα από το ότι είναι μέρα απεργίας, η οποία προετοιμάστηκε και οργανώθηκε από εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, στα οποία δεν παρεμβαίνουν μόνο κομμουνιστές ή το ΠΑΜΕ, όπως λέτε, εμείς σας αντιστρέφουμε το ερώτημα: Πείτε μας πόσα σωματεία και ποια, σήμερα πανηγυρίζουν για τις ευέλικτες μορφές εργασίας, τις συμβάσεις ελάχιστης προβλεψιμότητας, το χτύπημα στο 8ωρο και την Κυριακή αργία;
Ποιος εργαζόμενος, ποια εργατική οικογένεια που δουλεύουν και οι 2 γονείς, επιθυμούν οικειοθελώς, όπως με θράσος λέτε, να εργάζονται 13 ώρες τη μέρα σε πάνω από 2 εργοδότες, με εκτός εργάσιμου χρόνου τα διαλείμματα, να τρώνε ένα επιπλέον 2ωρο στις μετακινήσεις τους και κατάκοποι στο τέλος να μην έχουν μια στάλα χρόνο κάθε μέρα για ξεκούραση και κοινωνική ζωή; Θα μεγαλώνετε εσείς τα παιδιά τους, εσείς θα τα διαβάζετε και θα τα πηγαίνετε σε δραστηριότητες; Ή οι εργοδότες τους; Ομολογείτε με τον τρόπο σας πως οι μισθοί δεν αρκούν και το αντίδοτο σε αυτό είναι η ημερήσια σκλαβιά.
Ποια επιχειρησιακά σωματεία στον κλάδο των τροφίμων ήθελαν να καταργηθεί η Κυριακή αργία; Διότι εμείς μπορούμε να καταθέσουμε στα πρακτικά ανακοινώσεις δεκάδων επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου των τροφίμων, όπου καταργείτε την Κυριακή αργία, που όχι μόνο εναντιώθηκαν στα μέτρα του νομοσχεδίου, αλλά βρίσκονται και στον απεργιακό αγώνα σήμερα!
Οπότε αφήστε τα αυτά!
Πείτε αυτά που ξέρετε κι αυτά που σαν “καραμέλα” έλεγαν όλοι όσοι έφερναν αντίστοιχα νομοσχέδια και ενίσχυαν το αντεργατικό οικοδόμημα.
Όλοι σας, άλλωστε, και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ και εσείς του ΠΑΣΟΚ, όπως τώρα η ΝΔ, έχετε βάλει χέρι στο σταθερό εργάσιμο χρόνο, έχετε φέρει νόμους για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν που αποδείχτηκε θεματοφύλακας όλων των νόμων της «διευθέτησης» και το 2017 με δικό της νόμο την πήγε ένα βήμα παραπέρα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που το 2011 έβαλε με νόμο τη βάση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα χρόνια της κρίσης, στην πιο μεγάλη επίθεση που εξαπολύθηκε στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα.
Ακούστηκαν διάφορα ότι η οδηγία της ΕΕ συνιστά πρόοδο, ότι υπάρχουν και θετικές πλευρές…
Τι φιλεργατικό μπορεί να έχει μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν η ίδια η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το 8ωρο σαν το ανώτατο όριο της εργάσιμης μέρας; Όταν η ΕΕ είναι η πρώτη που νομοθέτησε τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», ανάβοντας πράσινο φως στις κυβερνήσεις για την κατάργηση του ημερήσιου σταθερού χρόνου εργασίας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων κάθε χώρας κράτους-μέλους της ΕΕ;
Με βάση αυτές τις κατευθύνσεις αυξήθηκε ο απλήρωτος χρόνος εργασίας, καθώς ο εβδομαδιαίος χρόνος μπορεί να υπολογίζεται ως μέσος όρος στη διάρκεια 4 έως 6, ακόμη και 12 μηνών, επιτρέποντας έτσι δουλειά μέχρι και 13 ώρες τη μέρα, ακόμη και 78 ώρες τη βδομάδα, χωρίς πληρωμή υπερωριών.
Η ουσία είναι μία: Όταν ξεφεύγουν τα όρια του ημερήσιου χρόνου εργασίας, δηλαδή ο αναγκαίος χρόνος που χρειάζεται ένας άνθρωπος, όχι απλά για να πατάει στα πόδια του, αλλά για να είναι παραγωγικός, να συμμετέχει στην κοινωνική ζωή, να μπορεί να ασχολείται με την οικογένειά του, να έχει πρόσβαση στην ψυχαγωγία, να μπορεί να ξεκουράζεται στοιχειωδώς, καμία μελλοντική διευθέτηση χρόνου εργασίας δεν μπορεί να αναπληρώσει τις ανθρώπινες αντοχές που σπαταλούνται σε ένα 24ωρο!!!
Όπως ξεκουραζόμαστε μέσα στο 24ωρο, όπως τρώμε μέσα στο 24ωρο, έτσι και πρέπει να εργαζόμαστε μέσα στο 24ωρο.
Αντέχει κανένας να μην τρώει για 5-6 μέρες και εσείς να του λέτε ότι θα καλύψετε την ανάγκη για τη διατροφή του μαζεμένη σε μία μέρα σε βάθος 4μηνου;
Μπορεί να είναι κάποιος άυπνος για 5-6 μέρες και να του λέτε, πως θα καλύψετε την ανάγκη για ύπνο σε 2 συνεχόμενες μέρες σε βάθος 4μηνου;
Αυτά βέβαια λύθηκαν 150 χρόνια πριν με σκληρούς αγώνες.
Αλλά αυτά θέλετε τώρα να ανατρέψετε. Να κάνετε νόμο το παρελθόν.
Κι ύστερα λέτε πως το ΚΚΕ έχει μείνει τάχα στο 1917, όταν εσείς προσπαθείτε στον 21ο αιώνα να επιβάλλετε τις εργασιακές σχέσεις που ίσχυαν ενάμιση αιώνα πριν και να φέρετε μια νέα εργασιακή σκλαβιά.
Μας λέτε ότι “βάζετε τάξη σε μια κατάσταση που ήδη υπάρχει”, όμως η εργασιακή ζούγκλα με την πανσπερμία των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, δε γεννήθηκε μόνη της, δεν ήρθε από το πουθενά. Εσείς την έχετε δημιουργήσει, εσείς την έχετε τροφοδοτήσει με δεκάδες αντεργατικούς νόμους, με τσάκισμα του 8ωρου, με χτυπήματα στην Κυριακή αργία, με το τσεκούρωμα των υπερωριών, με το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων.
Πάει πολύ να το παίζετε τιμητές, όταν είστε από τους θεμελιωτές σε αυτό το αντεργατικό οικοδόμημα που έχετε φτιάξει.
Με το νέο αυτό τερατούργημα εισάγετε νέες μορφές ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις και μάλιστα κάτω από τον τίτλο της «ελάχιστης προβλεψιμότητας».
Αυτή βέβαια αφορά μονομερώς τους εργαζόμενους για να εξηγούμαστε.
Γιατί αυτοί είναι που δε θα έχουν τη δυνατότητα να προβλέψουν αν την επόμενη μέρα θα έχουν δουλειά, αν και πόσο θα εργαστούν εφόσον δεχτούν το περιβόητο sms 24 ώρες πριν, αν με βάση τα παραπάνω θα έχουν κάποιο εισόδημα.
Την ίδια στιγμή, στην αντίπερα όχθη, στην όχθη των αφεντικών, όλα είναι προβλέψιμα. Αυτοί έχουν «το μαχαίρι και το πεπόνι» για να αξιοποιούν τα εργαλεία που τους δίνετε, ώστε όχι απλά να προβλέπουν, αλλά κυρίως να εξασφαλίζουν τα κέρδη τους, χρησιμοποιώντας όποτε θέλουν και όσο θέλουν τους εργαζομένους.
Τι κάνει με δυο λόγια το νομοσχέδιο; Επιχειρεί να νομιμοποιήσει όλο αυτό το χάος των συμβάσεων της ευελιξίας, δημιουργώντας το έδαφος για ακόμα περισσότερη «ευκαιριακή» απασχόληση, με κάθε είδους σύμβαση του ποδαριού!
Σύμβαση ελάχιστων ωρών σημαίνει πως μια εργαζόμενη στο εμπόριο, για παράδειγμα, θα είναι ακόμα πιο ευέλικτη μπροστά στα εμπορικά events, που πολλαπλασιάζονται -όπως ξέρουμε όλοι- σε κάθε Δήμο και περιοχή. Θα τεντώνεται ακόμα περισσότερο για να ικανοποιεί τις τρέχουσες ανάγκες κερδοσκοπίας μιας επιχείρησης…
Δηλαδή, να είναι εργαζόμενη περιορισμένων χρήσεων: Για παράδειγμα, εργαζόμενη για τις Βlack Friday ή τις «Λευκές νύχτες» κλπ.
Σημαίνει οι εργαζόμενες στην καθαριότητα που εργάζονται με όλες τις συμβάσεις ομηρίας να είναι «απίκο» για ένα μεροκάματο από εργολάβο σε εργολάβο, όλους αυτούς, δηλαδή, που αλλάζουν με μεγάλη ευκολία και ονόματα και ΑΦΜ…
Να είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή ανάλογα του έργου που αναλαμβάνουν. Να βρίσκονται πχ το πρωί στον σταθμό του Μετρό, το απόγευμα στο αμφιθέατρο και το βράδυ σε ένα νοσοκομείο…
Κι αφού το νομοσχέδιο εισάγει τη νέα αυτή ευελιξία, εμφανίζετε ως εξασφάλιση του εργαζομένου την “έγκαιρη” -λέτε- ενημέρωσή του από τον εργοδότη για τη διάρκεια της εργασίας, τον τόπο εργασίας και την αμοιβή!
Δηλαδή “καλώς ήρθατε στον Μεσαίωνα”!
Καμία κατοχύρωση οποιουδήποτε άλλου δικαιώματος, καμία θεμελίωση δικαιώματος σε άδεια, στην ασθένεια κοκ.
Βέβαια στη βιομηχανία δεν περίμεναν την απελευθέρωση του ωραρίου. Ήδη μετρούν με αίμα τα αποτελέσματα της εντατικοποίησης της εργασίας.
Σε εργοστάσια, όπως στην πρώην ΕΒΓΑ ή στις ιχθυοκαλλιέργειες τα 2 τελευταία χρόνια μετράμε 6 νεκρούς και δεκάδες σακατεμένους.
Η εντατικοποίηση οδηγεί σε λιποθυμίες για να βγαίνει η παραγωγή, όπως σε συσκευαστήρια και σε κονσερβάδικα στην Ημαθία, την Πέλλα, την Αργολίδα.
Κι εσείς τώρα με το νομοσχέδιο ανοίγετε διάπλατα την πόρτα στην αύξηση της εντατικοποίησης, σε χιλιάδες εργάτες που δουλεύουν σε καθεστώς εργολαβιών.
Η ευθύνη για τον ημερήσιο χρόνο εργασίας, περνάει στη μεριά του εργοδότη και αυτό το ντύνετε με φράσεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση μιας δήθεν ελευθερίας, της τάχα οικειοθελούς συμφωνίας του εργαζόμενου!!!
Λέτε, δηλαδή, ότι εργοδότες και εργαζόμενοι, έρχονται ελεύθερα -ίσος προς ίσον- σε ένα τραπέζι και αποφασίζουν από κοινού “όμορφα κι ωραία” τις εργασιακές σχέσεις, αν θα είναι ευέλικτες και πόσο, το ύψος του μεροκάματου και του ωραρίου… Και όλα είναι, όπως λέει και μία ελληνική ταινία «μια ωραία ατμόσφαιρα»…
Και μετά χτυπά το ξυπνητήρι για να ξυπνήσετε…
Με αυτό το νομοσχέδιο παραδίδετε μόνοι σας τη δυνατότητα του καθορισμού των όρων δουλειάς μονομερώς στον εργοδότη, με βάση τις ατομικές συμβάσεις που προωθείτε.
Κατά δεύτερον και πιο ουσιαστικό, δεν είναι ελεύθερη η απόφαση ενός εργαζόμενου να μη δεχτεί εργοδοτικούς όρους που είναι δυσμενείς για την εργασία και τη ζωή του.
“Δε δέχεσαι; Απόλυση”, του λέει!
Το μαρτυρούν τα στοιχεία των απολύσεων ανά μήνα, τα στοιχεία των κυνηγημένων συνδικαλιστών, τα στοιχεία από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας.
Από την άλλη, όταν ένας εργαζόμενος έχει να θρέψει οικογένεια, παιδιά και οι ανάγκες του βαράνε κόκκινο, η ελευθερία επιλογής έχει όλα τα στοιχεία του πραγματικού εκβιασμού, του εξαναγκασμού.
Τα ίδια τα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗ» δείχνουν την ένταση του μακελειού και της βαρβαρότητας που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, καθώς το 2022 μετρούσαμε πάνω από 7.000 απολύσεις κάθε μέρα.
Η ελευθερία επιλογής σε κάθε εργαζόμενο συμπιέζεται από την τεράστια δεξαμενή των ανέργων που περιμένουν για εργασία, των ανέργων που ανακυκλώνονται συνεχώς και σε μικρά χρονικά διαστήματα.
Η δουλειά ως τα 74 έτη, μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ που φέρατε ντάλα καλοκαίρι, με την πρόφαση της συμπλήρωσης των ενσήμων για εργαζόμενους που δεν έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αποτελεί την πιο χαρακτηριστική ομολογία, πως η επιλογή για έναν εργαζόμενο να δουλεύει ως τα γεράματα, δεν είναι ελεύθερη, αλλά είναι εξαναγκασμός.
Νομοθετήσατε να στέκεται όρθιος ένας άνθρωπος που έχει ανάγκη, 73 χρονών, σε σκαλί απορριμματοφόρου και να αδειάζει κάδους και προσπαθείτε να μας πείσετε ότι θα το κάνει αυτό επειδή το θέλει;
Και βέβαια, ως επιστέγασμα του αντιδραστικού περιεχομένου του νομοσχεδίου, φέρνετε τη σχεδόν πλήρη ποινικοποίηση της απεργίας, της συνδικαλιστικής δράσης, με την εισαγωγή προστίμων, ποινών φυλάκισης κατά εργαζομένων που αγωνίζονται για το δίκιο τους, φτιάχνοντας ήδη προκαταβολικά και τις κατηγορίες.
Νομίζετε πως έτσι θα επιβληθεί σιωπητήριο;
Πως θα τρομάξουν πρωτοπόροι εργαζόμενοι;
Πως θα τελειώσετε με αυτό που λέμε ταξική πάλη;
Σαν κι εσάς από αυτό εδώ το βήμα πολλοί περισσότεροι και πιο έμπειροι έχουν περάσει! Και όλοι, όπως ξέρετε από την ιστορία έφαγαν τα μούτρα τους!
Να είστε σίγουροι πως όλα αυτά τα μέτρα θα τα ακυρώσουν στην πράξη οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους, με τη στάση τους μέσα στους χώρους δουλειάς.
Αν δεν μας πιστεύετε ρωτήστε τους εργαζόμενους της e-food, τους εργάτες στην Cosco, τους εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους, να σας πουν πως κουρέλιασαν το νόμο του προκατόχου σας, Χατζηδάκη.
Κι αν η απεργία, κύριε υπουργέ, είναι δικαίωμα στον καπιταλισμό, δεν θα χύνονταν τόνοι αίματος από τους εργάτες για να την επιβάλουν. Το λέω γιατί το επικαλέστηκε ο κύριος Γεωργιάδης.
Σύγχρονο δικαίωμα σήμερα δεν είναι να βάλουμε φίλτρα στην σκλαβιά που φέρνετε, ούτε να κάνουμε διορθωτικές προτάσεις για το αν θα φοράμε τη μπάλα του φυλακισμένου στο δεξί ή το αριστερό πόδι.
Σύγχρονο δικαίωμα είναι να μπορεί κάθε εργαζόμενος, εργαζόμενη να ζει με αξιοπρέπεια από τη δουλειά και τον μισθό του.
Ρεαλιστικό και σύγχρονο είναι να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, να εξασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Είμαστε στο 2023. Δεν επιτρέπεται οι ανάγκες του λαού μας να συμπιέζονται στις δαγκάνες των κερδών των λίγων.
Δε ζούμε για να δουλεύουμε, αλλά δουλεύουμε για να μπορούμε να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας μας.
Κλείνοντας, μιας και είμαστε μια μέρα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, θα ήθελα να τονίσω πως είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι. Όπως φαίνεται δρομολογούνται επικίνδυνες εξελίξεις για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο όνομα των “αναγκαίων υποχωρήσεων”.
Φυσικά και δεν μας εφησυχάζουν καθόλου τα περί “καλού κλίματος” και “ήρεμων νερών” που διαδίδετε. Σας διέψευσε, άλλωστε, ο ίδιος ο Ερντογάν με το αίτημα αναγνώρισης του ψευδοκράτους που κατέθεσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επιβεβαιώνοντας ότι η “ατζέντα” έχει ανοίξει πολύ και θα ανοίξει περισσότερο το επόμενο διάστημα.
Οφείλετε να ενημερώσετε υπεύθυνα για το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών, κανονικού παζαριού, λέμε εμείς, που έχετε στήσει με την Τουρκία, κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Γιατί όταν λέγονται λίγα στα φανερά, μάλλον λέγονται πάρα πολλά στα κρυφά και πίσω από τις κάμερες».
ΠΗΓΗ: www.902.gr