ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ Στην Ικαρία υπάρχουν δημοτικές εκτάσεις κι όχι δημόσιες
Για την παρούσα Δημοτική Αρχή αποτελεί ύψιστη υποχρέωση η έγκυρη ενημέρωση των πολιτών τόσο για διαχρονικά ζητήματα όσο και για ζητήματα που προκύπτουν. Μία ενημέρωση που δεν θα κινδυνολογήσει ούτε θα επιλέξει τον πλέον εύκολο τρόπο της απλής ανάδειξης του όποιου προβλήματος χωρίς να συνοδεύεται από τη λύση του.
Από τις 11/11, ημερομηνία κατά την οποία η ΡΑΕ εξέδωσε τροποποιητική απόφαση για τη χορηγηθείσα από το 2011 με ισχύ για 25 χρόνια άδεια παραγωγού ( κι όχι άδεια εγκατάστασης) στην Ίκαρος Άνεμος Α.Ε. για τοποθέτηση 110 ανεμογεννητριών στη ραχοκοκαλιά του Αθέρα, έχουν χυθεί τόνοι ηλεκτρονικού μελανιού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον επερχόμενο κίνδυνο που απειλεί το νησί μας, καθώς με κοινή διαπίστωση θεωρούμαστε παντελώς ανοχύρωτοι ώστε να αποτρέψουμε ό, τι συνιστά την απόλυτη καταστροφή του.
Συμφωνούμε ως προς την καταστροφή, καθώς είμαστε κάθετα αντίθετοι σε μια τέτοιου είδους επένδυση. Διαφωνούμε, όπως θα αναλυθεί παρακάτω, με το ανοχύρωτοι.
Αντιλαμβανόμαστε τη διακριτική γοητεία της κινδυνολογίας που προκειμένου να συγκεντρώσει τη δημόσια προσοχή εύκολα, αγόγγυστα και δωρεάν επιλέγει να εργαλειοποιήσει κάποια από τα στοιχεία της πραγματικότητας και παράλληλα να αποσιωπήσει άλλα, συνθέτοντας έτσι ένα αφήγημα το οποίο σημαίνει κάποιου είδους συναγερμό. Εν τούτοις εμείς ως Διοίκηση του Δήμου Ικαρίας είμαστε υποχρεωμένοι θεσμικά αλλά και πάνω απ΄ όλα ηθικά να δημιουργούμε συνεχώς όλες εκείνες τις βασικές προϋποθέσεις που θα προσφέρουν στους πολίτες της Ικαρίας ασφάλεια κι όχι συνεχόμενη αγωνία για ένα αβέβαιο μέλλον σχετικά με τον τόπο τους.
Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς η θεμελίωση αυτών των προϋποθέσεων για την αποτροπή οποιουδήποτε φαραωνικού σχεδίου οποιουδήποτε μεγαλοεπενδυτή ήταν δυνατό να επιτευχθεί ήδη από το 2010 και να μη χρειαζόταν σήμερα να πρέπει να επανερχόμαστε ξανά και ξανά προασπιζόμενοι το αυτονόητο. Στις 12 Απρίλη λοιπόν του 2010, η εταιρεία κατέθεσε την αίτηση της στη ΡΑΕ και 2 μέρες μετά η συγκεκριμένη αίτηση δημοσιοποιήθηκε, χωρίς τότε να υπάρξει οποιαδήποτε εναντίωση.
Τον Αυγουστο του ΄11 ο Δήμος Ικαρίας κατέθεσε προσφυγή για την ακύρωση της άδειας παραγωγής της εταιρείας, ενώ τον Ιούνιο του 12 επανήλθε με νέα προσφυγή-αίτηση επανεξέτασης της εν λόγω άδειας. Σχεδόν ταυτόχρονα, ο κ. Ηλίας Γιαννίρης, περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου, κατέθεσε με τη σειρά του προσφυγή ελέγχου νομιμότητας κατά της απόφασης της ΡΑΕ. Στα ενδιάμεσα έτη από τότε, καμία προσπάθεια (συλλογή υπογραφών, ομόφωνες αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου, δημιουργία επιτροπής, παρεμβάσεις για νομοθετική ρύθμιση), κρινόμενη από το αποτέλεσμα, για διάφορους λόγους δεν τελεσφόρησε.
Σήμερα, καθώς “η επένδυση των 330 MW από 110 ανεμογεννήτριες γίνεται χωρίς σχεδιασμό, αποτελεί μονοπροσανατολισμό στις ανεμογεννήτριες, δεν σχετίζεται με τις τοπικές ενεργειακές ανάγκες, γίνεται πάνω στο σώμα της Ικαρίας χωρίς να την υπολογίζει, με καταστροφικές πολυετείς συνέπειες, και ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των αρχών…..και δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από το (οικονομικό και μόνο) όφελος του Δήμου “
η Δημοτική Αρχή:
1. έχει ήδη ορίσει δικηγόρο κατά της καταστροφικής απόφασης της ΡΑΕ
2. θεωρώντας ως χρέος μας να διασφαλίσουμε τη γη που μας άφησαν οι πρόγονοί μας και να τη μεταβιβάσουμε ακέραιη στα παιδιά μας, έχει ήδη καταθέσει μετά από πολύμηνη κι επίπονη διαδικασία χαρτογράφησης, στο Ελληνικό Κτηματολόγιο προς κτηματογράφηση ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ-ΔΙΑΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ (ειδικά τις θιγόμενες από την απόφαση της ΡΑΕ).
3.επεδίωξε κι έλαβε χρηματοδότηση 40.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Nesoi προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη Τοπικού Σχεδίου για Καθαρή Ενεργειακή Μετάβαση στην Ικαρία. Ένα σχέδιο που αφορά την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ κι όχι από ΒΑΠΕ με σκοπό να καλύψει αποκλειστικά και μόνο τις ανάγκες του νησιού και των κατοίκων του. Μάλιστα, τις επόμενες μέρες θα δοθεί η δυνατότητα μέσω ημερίδας, διαβούλευσης και κατάθεσης προτάσεων, έτσι ώστε οι ίδιοι οι Ικαριώτες να σχεδιάσουμε όλοι μαζί μέσω ενός συμμετοχικού μοντέλου το ενεργειακό μέλλον του νησιού.
Αυτή είναι η απάντησή μας και το μόνο ανάχωμα απέναντι σε φαραωνικούς σχεδιασμούς ΒΑΠΕ που κάποιοι οραματίζονται για τη Νικαριά μας.
Τέλος, προς ενημέρωση των δημοτών μας για την πορεία κτηματογράφησης της περιουσίας του Δήμου στο σύνολό της η οποία ουσιαστικά ξεκίνησε από το σημείο μηδέν, παραθέτουμε τους αριθμούς αιτήσεων κτηματογράφησης αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2019:
2019: 0
2020: 124
2021: 89 Και συνεχίζουμε.
Στην Ικαρία υπάρχουν δημοτικές εκτάσεις κι όχι δημόσιες!
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑΣ