Δικομματική κοκορομαχία σε μνημονιακό γήπεδο
«Με το συμπάθειο, αλλά όλοι που υπερψήφισαν το Μνημόνιο 3 τι πίστευαν δηλαδή; Οτι οι δανειστές θα ζητήσουν αύξηση των συντάξεων ή την επιβολή φιλολαϊκών μέτρων;». Το σχόλιο γράφτηκε από τον Νεόκοπο στα «Νέα» της περασμένης Πέμπτης. Και ήταν ένα σχόλιο για τα κόμματα της μνημονιακής αντιπολίτευσης, που σκαρφάλωσαν στα κάγκελα για να καταγγείλουν τη νέα συμφωνία που ετοιμάζει η κυβέρνηση (επέκταση του Μνημόνιου μετά το 2018 ή Μνημόνιο-4, με προ-νομοθέτηση αντιλαϊκών μέτρων, όπως το πετσόκομμα του αφορολόγητου και το πετσόκομμα των συντάξεων.
Ετσι παίζεται το αστικό πολιτικό παιχνίδι, όμως, κι αυτό σίγουρα δεν το αγνοεί ο σχολιογράφος του Συγκροτήματος. Δε βρισκόμαστε στον Ιούλη του 2015, όταν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είχαν κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να ψηφίσουν μόνοι τους το τρίτο Μνημόνιο. Βρισκόμαστε στα 2017, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν πλειοψηφία, οπότε καλά θα κάνουν να ψηφίσουν μόνοι τους το τέταρτο Μνημόνιο και τα προ-νομοθετημένα μέτρα. Για να παρεμείνουν στην εξουσία, πρέπει να πληρώσουν το αναλογούν πολιτικό κόστος. Οπως το πλήρωσε ο Γιωργάκης το 2010-11, όπως το πλήρωσε ο Καρατζαφέρης το 2012, όπως το πλήρωσε ο Σαμαράς το 2011-14, αλλά και ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης. Δεν μπορεί οι Τσιπραίοι να το παίζουν μάγκες και να απαιτούν από τους άλλους να κυλιούνται συνέχεια μαζί τους στο βούρκο, για να μοιράζονται τη λάσπη.
«Εμείς μέτρα δεν ψηφίζουμε, ούτε αντίμετρα, ούτε τίποτα, δεν ψηφίζουμε το όλο δημοσιονομικό πακέτο» είπε ο Κούλης, που βγήκε στο δελτίο του Χατζηνικολάου για να πει ειδικά αυτό. «Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να σηκώσει όλο το βάρος, αυτό είναι το δίκαιο και το σωστό» συμπλήρωσε. Οταν ρωτήθηκε αν ο ίδιος θα εφαρμόσει ως πρωθυπουργός όσα θα συμφωνήσει τώρα και θα προ-νομοθετήσει ο Τσίπρας, δεν άφησε καμιά αμφιβολία. Απάντησε ότι αυτός δε θα γίνει Τσίπρας, να λέει ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της χώρας και ότι θα τα καταργήσει όλα με ένα νόμο σε ένα άρθρο. Απλά, για ξεκάρφωμα, συμπλήρωσε ότι θα μπορέσει (επειδή είναι αξιόπιστος!) να επαναδιαπραγματευθεί τα «πρωτογενή πλεονάσματα», ώστε να υπάρξει περισσότερος «δημοσιονομικός χώρος».
Η απάντηση στον Κούλη δεν ήρθε τόσο από τον Μικροπολιτικό των «Νέων» όσο από τον Μεϊμαράκη, που χαρακτήρισε «τζάμπα μαγκιά» τη στάση «δεν ψηφίζω τίποτα», για-τί σήμερα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αρα, ο Κούλης κοκορεύεται εκ του ασφαλούς. Ο Μεϊμαράκης συμπεριφέρεται πλέον ως γραφικός απόστρατος, εγγράφοντας παρακαταθήκες για μια πιθανή επιλογή του ως πρωθυπουργού «εθνικής ενότητας» στο μέλλον, προοπτική που κάθε άλλο παρά απίθανη φαίνεται. Γι’ αυτό και «τη λέει» στον Κούλη με το δικό του «μαγκιόρικο» τρόπο: «Δεν πρέπει να αναζητούμε την εθνική συνεννόηση; Αφού έριξε ο Παπανδρέου τον Καραμανλή και έριξε ο Σαμαράς τον Παπαδήμο, και έριξε ο Τσίπρας τον Σαμαρά και πάει λέγοντας, τι γίνεται τώρα; Εσείς πιστεύετε ότι έχει διαφορά η πολιτική Τσίπρα από την πολιτική Σαμαρά, ή η πολιτική Μητσοτάκη, αν έρθει; Εγώ λοιπόν έλεγα, “πάμε παρέα, να καταλάβουν και οι ξένοι ότι μέχρι εδώ είναι, να καταλάβει και ο λαός ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε κάποιοι“».
Στο επιτελείο της Πειραιώς επέλεξαν να μην του απαντήσουν, για να μη θολώσουν το αντιπολιτευτικό μέτωπο της ΝΔ. Ανθρωποι του Μητσοτάκη υποστήριξαν στο ΑΠΕ ότι οι δηλώσεις Μεϊμαράκη «αναφέρονταν σε δηλώσεις του Μάκη Βορίδη και αφορούσαν το 2015 και την τότε στάση της ΝΔ στη Βουλή, και δεν είχαν καμία σχέση με τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του»!
Οπως έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις, ο Κούλης ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους για να βοηθήσει στη συσπείρωση του κοινοβουλευτικού λόχου των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ώστε αυτός να ψηφίσει χωρίς προβλήματα τα νέα μέτρα (επέκταση του Μνημόνιου και προ-νομοθέτηση) και η ΝΔ να κάνει εκ του ασφαλούς αντιπολίτευση, ενισχυόμενη με το πολιτικό κόστος που θα πληρώσει αναγκαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και επελέγη τελικά η «σκληρή γραμμή» του «όχι σε όλα», ενώ μέχρι πρότινος στελέχη που συμμετέχουν στο σημερινό ηγετικό σχήμα της ΝΔ, όπως ο αντιπρόεδρος Χατζηδάκης και ο τομεάρχης Οικονομικών Σταϊκούρας, έλεγαν πως θα δουν το «πακέτο» που θα φέρει η κυβέρνηση και αν συμφωνούν με κάποιες μεταρρυθμίσεις θα τις ψηφίσουν.
Αυτή η στάση της ΝΔ βολεύει και τους Τσιπραίους, γιατί τους επιτρέπει να πλασάρουν στους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το γνωστό αποτελεσματικό σόφισμα: αν δεν ψηφίσετε τα μέτρα, θα μας ρίξουν από την εξουσία και στις εκλογές θα κερδίσει η ΝΔ, με αποτέλεσμα οι μισοί από εσάς να βρεθούν εκτός Βουλής. Γι’ αυτό και το Μαξίμου, με τα καθημερινά non paper, με τις καθημερινές δηλώσεις του Τζανακόπουλου, αλλά και με τις πυκνότερες σε σχέση με το παρελθόν εμφανίσεις του ίδιου του Τσίπρα, φροντίζει να δίνει στην κομματική αντιπαράθεση καθαρά δικομματικό χαρακτήρα. Εδώ ο Τσίπρας έφτασε στο σημείο να πάει στη Βουλή για ν’ απαντήσει τάχα σε επίκαιρη ερώτηση του Λεβέντη και μιλούσε σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον Μητσοτάκη, προκαλώντας τον να πάει στη Βουλή και να πάρει το λόγο (ενώ ήξερε πολύ καλά ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δε θα επέτρεπε στον Μητσοτάκη να πάρει το λόγο – πράγμα που αναγκάστηκε να παραδεχτεί ο Βούτσης, μετά από επίμονη παρέμβαση του Τραγάκη).
Μ’ αυτό τον τρόπο, ο Τσίπρας προσπαθεί να θωρακίσει το δεξιό του άκρο, στο οποίο δε βρίσκεται η ΝΔ, αλλά το ΠΑΣΟΚ με τους συμμάχους του. Οσο η πολιτική αντιπαράθεση παίρνει δικομματικό χαρακτήρα τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει ότι θα περιορίσει τις διαρροές του προς το ΠΑΣΟΚ.
Ο δικομματικός καυγάς έχει ένα ακόμα βασικό χαρακτηριστικό: δεν αναφέρεται στην ουσία. Ο Μητσοτάκης λέει ότι ο Τσίπρας έχει υπογράψει το τέταρτο Μνημόνιο κι αμέσως κάνει ένα άλμα, αφήνοντας στην άκρη το περιεχόμενο του τέταρτου Μνημόνιου και μιλώντας για την «ανικανότητα» του ΣΥΡΙΖΑ, που διέπεται από «ιδεοληψίες», με αποτέλεσμα να καθυστερεί, να καθίσταται αναξιόπιστος και στο τέλος οι δανειστές να απαιτούν επαχθέστερα μέτρα. Παρά ταύτα, λέει με νόημα: «Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει και να κλείσει γρήγορα. Το αίτημα για εκλογές είναι διαρκές αίτημα, το αποσυνδέω από την αξιολόγηση». Σε ελεύθερη μετάφραση: υπογράψτε και ψηφίστε τα πάντα άμεσα, για να μπορούμε εμείς να κάνουμε ασφαλή αντιπολίτευση.
Από τη μεριά τους οι Τσιπραίοι επίσης δεν μιλούν για το περιεχόμενο αυτών που ετοιμάζονται να υπογράψουν, αλλά αναφέρονται στη… μεγάλη αποτυχία της ΝΔ, που ποντάρισε τα πάντα στο ναυάγιο της αξιολόγησης, όμως η αξιολόγηση θα κλείσει (τι περιεχόμενο θα έχει δεν μετράει!). «Πόνταραν για δεύτερη φορά σε ένα έτος τα πάντα στην εθνική αποτυχία. Εφτασαν μέχρι το Βερολίνο για να υποβάλλουν τα διαπιστευτήρια υποταγής τους και να ζητήσουν να μην υποχωρήσουν οι ακραίοι από τις παράλογες απαιτήσεις τους», έγραφε ένα από τα non paper του Μαξίμου, καλώντας τον Μητσοτάκη «να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η κυβέρνηση πέτυχε ένα περίγραμμα συμφωνίας και πλέον η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε τεχνικό επίπεδο και θα κλείσει το συντομότερο δυνατόν»!
ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 4 ΜΑΡΤΗ