Δημιουργούν φτωχούς για να τους επιδοτούν
Μαρία Τσολακίδη
Η Παγκόσμια Τράπεζα που ουσιαστικά κινεί τα νήματα αλλά επισήμως έχει τον ρόλο του συμβουλάτορα στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών προτείνει να μειωθεί το αφορολόγητο στα 5,000 ευρώ. Σχεδόν να πάει στο μισό από αυτό που ισχύει σήμερα διότι όπως υποστηρίζει είναι ο μόνος τρόπος να εφαρμοστεί καθολικά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης το 2017.
Δεν είναι καινούργιο σενάριο το αφορολόγητο στα 5,000 ευρώ αφού στις διαπραγματεύσεις του Μαρτίου οι δανειστές απαιτούσαν το συγκεκριμένο αφορολόγητο αλλά η κυβέρνηση ζητωκραύγαζε ότι κατάφερε να τους πείσει πως τα νούμερα θα βγουν χωρίς να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Φαίνεται καθαρά ότι το θέατρο που παίζουν δανειστές και κυβερνώντες είναι στάχτη στα μάτια του λαού τόσο να νομίζει ότι διοικείται από εκλεγμένη κυβέρνηση αλλά και μία τακτική αποδυνάμωσής του έτσι ώστε να φαίνεται ότι “κερδήθηκε μια μάχη” και “τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα”.
Σήμερα όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 8.637 ευρώ και μέχρι 9.545 ευρώ υποχρεώνονται να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος έως και 200 ευρώ το χρόνο. Με το ισχύον αφορολόγητο οι φορολογούμενοι μόνο για το 2016 πληρώνουν επιπλέον 1 δις ευρώ φόρους από τα προηγούμενα χρόνια. Αν το αφορολόγητο κατέβει στα 5,000 ευρώ ο φόρος που θα αναλογεί στον μισθωτό και συνταξιούχο θα διπλασιαστεί. Αυτό σημαίνει ότι το προεκλογικό πυροτέχνημα για τα 12,000 ευρώ αφορολόγητο του Σύριζα το 2018 θα είναι οι εισόδημα πλούσιων πολιτών.
Όταν ο υπουργός Τσακαλώτος θαύμαζε τον εαυτό του, που κατάφερε να κλείσει την συμφωνία με τους δανειστές υποστήριζοντας ότι θα καταφέρει να έχει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, φαίνεται ότι δεν τα υπολόγισε σωστά ή ακολουθούσε την τακτική πλεόνασμα στο ΑΕΠ αλλά με συνεχόμενη αφαίμαξη φορολογούμενων και κοινωνικά επιδόματα για να ζήσει. Διότι η πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας στις διαπραγματεύσεις είναι να επιτευχθεί ο στόχος για την εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ από τις συνολικές δαπάνες για την προνοιακή πολιτική.
Αυτό όμως που κάνει εντύπωση και διαψεύδει την νυν κυβέρνηση είναι ότι η Παγκόσμια Τράπεζα είναι σίγουρη ότι από το 2017 και μετά η Ελλάδα όχι μόνο δεν θα πάρει καμία ανάσα προς τα πάνω αλλά θα αυξάνεται ο πληθυσμός που για να επιβιώσει θα πρέπει να αναγκάζεται σε ένα κοινωνικό επίδομα, κοινωνική κατοικία, κοινωνικό συσσίτιο.
Τόσο η Παγκόσμια Τράπεζα όσο και η “κοινωνική πολιτική” της κυβέρνησης και της Ε.Ε υποστηρίζουν ότι λόγω κρίσης, δεν μπορούν να περικοπούν κοινωνικές δαπάνες και επιδόματα. Πατώντας πάνω σε αυτή την φιλοσοφία με την επιλογή της περικοπής του αφορολόγητου μπορεί να επιτευχθεί η είσπραξη εσόδων. Δηλαδή παίρνουμε λίγα από τους πολλούς διασφαλίζοντας ταυτόχρονα προνοιακά επιδόματα για τους υπόλοιπους αλλά και γι’ αυτούς που θα προστίθενται στην τάξη των φτωχών και αναξιοπαθούντων.
Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν αφήνει όμως και εκτός συζήτησης τις φοροαπαλλαγές. Έχουν μπει ήδη στο μικροσκόπιο περίπου 30 από τα συνολικά 200 επιδόματα, που αφορούν κυρίως την ιατροφαρμακευτική κάλυψη εκτός δημόσιου συστήματος υγείας. Αν περάσει και αυτή η πρόταση τότε όλο και περισσότερο πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι να καλύπτονται από την δημόσια υγεία η οποία καρκινοβατεί ενώ οι λιγότεροι και πάντα έχοντες δεν θα έχουν πρόβλημα να ανησυχούν αν θα υπάρχει γάζα ή αιμοστατικό αφού θα επιλέγουν την ιδιωτική υγεία.