Διαφορές ΔΝΤ και Ευρώπης για το ελληνικό χρέος και τη συνέχιση του προγράμματος ..
– Θυμίζοντας τη λαϊκή ρήση “δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα”, ΔΝΤ και Ευρωπαίοι εταίροι, διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους και την συνέχιση των προγραμμάτων λιτότητας και ελέγχου της Ελληνικής οικονομίας.
Και εμείς σαν να μην μας πέφτει λόγος, περιμένουμε τις αποφάσεις τους, τι οποίες θα μας ανακοινώσει η όποια κυβέρνηση θα βρίσκεται εκείνη τη στιγμή στις καρέκλες.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ
“Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιστρέφει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ήταν η σειρά του Ταμείου να αρχίσει να ανοίγει τα χαρτιά του για τη στάση του αναφορικά με το ελληνικό προγραμμα το επόμενο διάστημα.
Την αποφασιστικότητα του ΔΝΤ να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα που θα μειώσει με αξιόπιστο τρόπο το χρέος της Ελλάδος, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει μια βιώσιμη ανάκαμψη, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.
Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης στην Ουάσινγκτον, ο Τζ. Ράις επισήμανε ότι δεν έχουν ακόμη γεφυρωθεί οι διαφορές του Ταμείου με τους Ευρωπαίους, προκειμένου να εγκριθεί από το ΔΝΤ η ενεργοποίηση της προληπτικής γραμμής πίστωσης που περιλαμβάνει το επί της αρχής πρόγραμμα. Όπως ανέφερε, το ΔΝΤ έχει ένα «επί της αρχής» πρόγραμμα με την Ελλάδα και προκειμένου να ενεργοποιηθεί θα πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις: Πρώτον θα πρέπει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, κάτι που γίνεται και υπάρχει πρόοδος, και δεύτερον να υπάρξει ελάφρυνση χρέους που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους.
«Όταν θα έχουμε και τα δύο αυτά ζητήματα στη θέση τους θα πάμε στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο για να ενεργοποιήσουμε το “επί της αρχής” πρόγραμμα», επεσήμανε. Συμπληρώνοντας, υποστήριξε ότι παρόλο που έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους σε σχέση με το 2015, παρόλα αυτά δεν έχουν γεφυρωθεί όλες οι διαφορές.
Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για κάτι τέτοιο και επανέλαβε πως παραμένουν οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ αναφορικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, γεγονός που καθιστά αβέβαιη τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.”
Την ίδια στιγμή αξιωματούχος της Ευρωζώνης δηλώνει ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης βρίσκεται πάρα πολύ κοντά.
Ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας δήλωσε «βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή της ιστορίας των ελληνικών μνημονίων, καθώς το τρίτο πρόγραμμα πλησιάζει στο τέλος του».
Αφού εξέφρασε την αισιοδοξία του για ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου ο αξιωματούχος επισήμανε ότι το ύψος της επόμενης δόσης δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά αναμένεται να είναι μεταξύ 6 και 7 δισ. ευρώ και να εκταμιευθεί σε υποδόσεις.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η πρώτη εκταμίευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Φεβρουαρίου. Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε ότι εκτός από την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και δανειακών υποχρεώσεων, ένα μέρος της επόμενης δόσης θα χρησιμοποιηθεί για να ξεκινήσει να δημιουργείται ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας, που θα χρειαστεί η Ελλάδα για τη μετα-μνημονιακή εποχή.
Ο ίδιος παράγοντας τοποθετήθηκε και για την τέταρτη αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, αλλά μίλησε και για τις εξελίξεις αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης υπενθύμισε ότι βάσει της συμφωνίας, στο τέλος του προγράμματος θα γίνει η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και αναμένεται να συμφωνηθεί η περαιτέρω ελάφρυνσή του. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τεχνικές συζητήσεις για το χρέος θα ξεκινήσουν σύντομα για να γίνουν κατανοητά τα στοιχεία που ενδεχομένως μπορεί να εφαρμοστούν. Σε πολιτικό επίπεδο, οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν αργότερα και οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση.
Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει προληπτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση από την ελληνική κυβέρνηση για κάτι τέτοιο, οπότε δεν τίθεται θέμα συζήτησης. Μίλησε, όμως, για ενισχυμένη «επιτροπεία» από τους πιστωτές, όπως ισχύει για όλες τις χώρες που εξήλθαν από τα μνημόνια. Εξήγησε, ακόμη, ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τις άλλες μνημονιακές χώρες, διότι υπάρχει ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα έχει πλεονάσματα και όχι ελλείμματα, δεν υπάρχει ανάγκη για μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας γιατί οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας τα επόμενα χρόνια δεν είναι σημαντικές και το οικονομικό περιβάλλον της Ευρωζώνης είναι πολύ πιο ευνοϊκό σήμερα.