“Η νοοτροπία της εγκατάλειψης των ανεπιθύμητων ζώων κυριαρχεί σε όλη τη χώρα. Βοηθήστε να αλλάξει”
Η παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων, η 4η Απριλίου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας.
Στη χώρα μας τα αδέσποτα υπολογίζονται σε 3 εκατομμύρια.
Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.
Τρείς είναι οι βασικές αιτίες που τα αδέσποτα καταλήγουν στο δρόμο, σύμφωνα με την πρόεδρο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Αναστασία Μπομολάκη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
α) Οι ιδιώτες- ιδιοκτήτες που παρατούν τα κουτάβια και τα γατάκια,
β) Η εισαγωγή τουλάχιστον 30.000 καινούργιων ζώων κάθε χρόνο από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και
γ) Οι εκτροφείς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες (οι πρώτοι προσθέτουν 25.000 ζώα τον χρόνο στην αγορά και οι δεύτεροι, ο ακριβής αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος, δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο).
«Σε κάδους σκουπιδιών, σχολεία, χωράφια, έξω από σούπερ μάρκετ, είναι τα πιο συχνά σημεία που ο κόσμος παρατάει γατάκια και κουτάβια. Η νοοτροπία της εγκατάλειψης των ανεπιθύμητων ζώων κυριαρχεί σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε η κ. Μπομπολάκη, ενώ η στείρωση κοστίζει.
Κατηγόρησε το Υπουργείο Ανάπτυξης για αδιαφορία και επανέλαβε την θέση της Ομοσπονδίας πως είναι υποχρέωση των ιδιοκτητών ζώων που γεννούν να υπογράφουν μία συγκεκριμένη υπεύθυνη δήλωση, την οποία θα συνυπογράφει αυτός που υιοθετεί το ζώο και κατόπιν θα κατατίθεται στον αρμόδιο δήμο.
Πως μπορείτε να βοηθήσετε:
1. Αναζητείστε τις φιλοζωικές οργανώσεις και καταφύγια κοντά στη περιοχή σας. Μπορείτε να προσφέρετε δοχεία νερού, φαγητού κλπ.
2. Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο, απευθυνθείτε σε μία φιλοζωική ή καταφύγιο αλλά και στα social media όπου υπάρχουν πολλες αγγελίες.
3. Αν δείτε αδέσποτα στο δρόμο ή κάποιο θηλυκό σε οίστρο, ειδοποιείστε κάποια φιλοζωική οργάνωση ή την υπηρεσία του Δήμου.
4. Ο πιο εύκολος τρόπος για να βοηθήσετε τα αδέσποτα που κυκλοφορούν στους δρόμους, είναι να τοποθετήσετε δοχεία με νερό ή φαγητό σε σταθερά σημεία της πόλης που ζείτε.
5. Εάν αντιληφθείτε κρούσματα κακοποίησης ειδοποιείστε τις Αρχές.