Εξέλιξη που εξόργισε: Το Ισραήλ απέλασε τελικά τη Φιλιππινέζα εργαζόμενη και το 13χρονο παιδί της παρά τις μαζικές διαμαρτυρίες
Οι ισραηλινές αρχές απέλασαν μια Φιλιππινέζα εργαζόμενη και τον έφηβο γιο της, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ισραήλ, δήλωσε σήμερα μια ΜΚΟ που υπερασπίζεται την υπόθεση των παιδιών που απειλούνται με απέλαση από το εβραϊκό κράτος.
Η υπηρεσία μετανάστευσης στο Ισραήλ επιβεβαίωσε την απέλαση αυτή.
Η Ροζμαρί Πέρεζ είχε συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα με τον Ρόχαν, τον 13χρονο γιο της, λόγω της λήξης της βίζας εργασίας της, παρά τις διαδηλώσεις υποστήριξης στους ξένους εργαζόμενους και στα παιδιά τους.
Περίπου 600 οικογένειες που κατάγονται από τις Φιλιππίνες, πολλές από τις οποίες έχουν παιδιά που γεννήθηκαν στο Ισραήλ, απειλούνται με απέλαση, σύμφωνα με τη ΜΚΟ United Children of Israel (UCI).
Η μητέρα και ο γιος της οδηγήθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, αλλά «βγήκαν από το αεροπλάνο» την τελευταία στιγμή, αποκτώντας μια αμυδρή ελπίδα για μια κανονικοποίηση της κατάστασής τους στο Ισραήλ.
Ωστόσο το βράδυ της Δευτέρας, η Ροζμαρί Πέρεζ και ο γιος της, που μιλάει εβραϊκά και δεν έχει πάει ποτέ στη χώρα καταγωγής της μητέρας του, αναγκάστηκαν να επιβιβαστούν σε μια πτήση της ισραηλινής αεροπορικής εταιρίας El Al με προορισμό την Μπανγκόκ, απ’ όπου αναμενόταν να πάρουν ένα αεροπλάνο για τη Μανίλα.
«Η Ροζμαρί ήταν στο Ισραήλ εδώ και πολλά χρόνια, τα 12 από τα οποία παράνομα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υηπηρεσία μετανάστευσης στο Ισραήλ.
«Φοβόμαστε πολύ για τα παιδιά μας τώρα που είδαμε ότι ανάγκασαν τον Ρόχαν να φύγει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μπετ Φράνκο, μια αξιωματούχος της UCI, μιας οργάνωσης με έδρα το Ισραήλ που προασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών μεταναστών εργαζομένων.
Περίπου 28.000 εργαζόμενοι με καταγωγή από τις Φιλιππίνες διαμένουν στο Ισραήλ, οι περισσότεροι από τους οποίους απασχολούνται ως οικιακοί βοηθοί.
Η βίζα τους έχει ως όρο, ωστόσο, ότι δεν θα δημιουργήσουν οικογένεια στη χώρα, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις.
Τα ζητήματα που σχετίζονται με τους μετανάστες και τη μετανάστευση βρίσκουν ιδιαίτερη απήχηση σε μια χώρα που αγωνιά να διατηρήσει την εβραϊκή πλειοψηφία του πληθυσμού.
ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΠΗΓΗ:http://www.enallaktikos.gr