Έκθεση ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ για τα προβλήματα της Παιδείας: Μείωση δαπανών, ανεπαρκείς υποδομές, γερασμένοι εκπαιδευτικοί
Μείωση δαπανών για την εκπαίδευση, οριακή επάρκεια υποδομών και γήρανση του εκπαιδευτικού προσωπικού καταγράφει η ετήσια έκθεση του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ (ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ) για τα βασικά μεγέθη της εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την έκθεση, η συνολική δαπάνη του κράτους και των νοικοκυριών για αγαθά και υπηρεσίες εκπαίδευσης χρηματοδοτείται με μία αναλογία 60%-40%. Για το 2014 μάλιστα, οι συνολικές δαπάνες για την εκπαίδευση ανήλθαν στα 9.387,4 εκατ. ευρώ (ποσοστό που αντιστοιχεί στο 5,3% του ΑΕΠ), εκ των οποίων τα 5.614,8 εκατ. ευρώ αφορούν στις δημόσιες και τα 3.772,6 εκατ. τις ιδιωτικές δαπάνες.
Ωστόσο, σε σχέση με το 2008 καταγράφεται μείωση της δημόσιας δαπάνης για την εκπαίδευση κατά 54,7% (4,5 δισ. ευρώ) και μείωση της ιδιωτικής δαπάνης κατά 31,8% (1,7 δισ. ευρώ).
Όσον αφορά στην επάρκεια των υποδομών (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη, γυμναστήρια), στο δημόσιο τομέα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αυτή κρίνεται από την έκθεση οριακά επαρκής, αλλά δεν καταγράφονται παρά ελάχιστες σχετικές δαπάνες για ανακαίνιση των υποδομών και ανανέωση του εξοπλισμού στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Επίσης, στην έκθεση αποτυπώνεται μείωση του διδακτικού προσωπικού, με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση συνολικά να έχει 32.717 εκπαιδευτικούς λιγότερους το 2014 σε σχέση με το 2008. Ταυτόχρονα, παρατηρείται γήρανση του προσωπικού με τη μέση ηλικία των εκπαιδευτικών να είναι 41,4 χρονών στο νηπιαγωγείο, 42,2 χρονών στο δημοτικό, 45,7 χρονών στο επαγγελματικό λύκειο, 46,3 χρονών στο γυμνάσιο και 47,5 χρονών στο γενικό λύκειο.
Το 2014 φοιτούσαν στα ελληνικά σχολεία 142.613 αλλοδαποί μαθητές και συγκεκριμένα: 17.253 στο νηπιαγωγείο, 67.410 στο δημοτικό, 32.477 στο γυμνάσιο, 13.557 στο γενικό λύκειο και 11.916 στο επαγγελματικό λύκειο & ΕΠΑΣ. Σε ειδικές τάξεις του νηπιαγωγείου φοιτούσαν 1.936 μαθητές και 22.930 μαθητές σε ειδικές τάξεις του δημοτικού.
Τέλος, η έκθεση αναφέρει ότι το 2014 στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση υπηρετούσαν συνολικά 10.948 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, με τις εκτιμήσεις της αντίστοιχης ανάγκης για το ερχόμενο σχολικό έτος (2017-18) να είναι τουλάχιστον διπλάσια.
Κ. Γαβρόγλου: Θετική παρέμβαση στην κοινωνία οι εκθέσεις του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ
Ως μια πολύ θετική παρέμβαση στην κοινωνία χαρακτήρισε στην τοποθέτησή του ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, την προσφορά του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, που φέτος συμπληρώνει 13 χρόνια έρευνας για την Παιδεία.
Ειδικότερα για τα ευρήματα της φετινής έκθεσης, ο υπουργός ανέφερε για τη γήρανση του διδακτικού προσωπικού: «Γνωρίζουμε ότι άλλο είναι να προσφέρει ένας νέος στην εκπαίδευση και άλλο να προσφέρει ένας άνθρωπος που είναι πολύ πιο έμπειρος. Δεν κάνουμε διορισμούς για να πέσει ο μέσος όρος. Κάνουμε διορισμούς για να εδραιωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα. Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφέστατη. Θα προχωρήσει σε διορισμούς. Δεν ξέρουμε πόσους, δεν ξέρουμε πώς – γιατί είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο σύστημα – αφού θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την προϋπηρεσία, αλλά επίσης και το γεγονός ότι και οι νέοι πρέπει να μπουν σ’ αυτόν το χώρο».
Στη συνέχεια, ο υπουργός επανέλαβε τη σημασία της μεταρρύθμισης του λυκείου και της αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης: «Δεν μπορούμε να πάρουμε καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία για τα λύκεια αν δεν αναβαθμιστεί η επαγγελματική εκπαίδευση. Η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης ενέχει κι ένα στοιχείο ιδεολογικό και πολιτικό. Η κοινωνία πρέπει να πεισθεί ότι η επαγγελματική εκπαίδευση, τα ΕΠΑΛ, δεν είναι τα αποθετήρια για τους αποτυχόντες», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γαβρόγλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους εκπαιδευτικούς, λέγοντας ότι εν μέσω της οικονομικής κρίσης «κράτησαν ένα σύστημα στα πόδια του με όλα τα προβλήματα. Κρατήθηκε γιατί συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί είπαν ότι εμείς, ανεξαρτήτως ιδεολογικών και πολιτικών θέσεων, θα δώσουμε την καθημερινή μάχη στα σχολεία».
Ν. Κεραμέως: Αποτέλεσμα έλλειψης ενιαίου σχεδιασμού, τα απογοητευτικά αποτελέσματα της εκπαίδευσης
Την έλλειψη ενιαίου σχεδιασμού για την Παιδεία διαχρονικά, εκτίμησε ως τη βασική αιτία για τη μη βελτίωση της απόδοσης της εκπαίδευσης στη χώρα, η βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Παιδείας του κόμματος, Νίκη Κεραμέως.
Χαρακτηρίζοντας «εργαλείο πολιτικής» το έργο του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, τόνισε ότι αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθεί μέσα από έναν «συνεχή και εποικοδομητικό διάλογο».
«Είμαστε καλοί στο «νομοθετείν» αλλά όχι τόσο καλοί στο «εφαρμόζειν»», είπε η κ. Κεραμέως και πρόσθεσε: «Στη χώρα μας οι μεταρρυθμίσεις τείνουν – με κάποιες εξαιρέσεις βεβαίως – να εστιάζουν στην αλλαγή μιας βαθμίδας της εκπαίδευσης, κυρίως στην αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και όχι στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας και απόδοσης του συστήματος εν συνόλω».
Εξάλλου, ανέφερε ότι το δίπτυχο «ελεύθερο σχολείο – αυτόνομο πανεπιστήμιο», υπό την παραγωγική εποπτεία του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται στο επίκεντρο των προτάσεων της ΝΔ για την εκπαίδευση.
«Εργαζόμαστε σκληρά για την εκπόνηση του προγράμματός μας για ένα σύστημα εκπαίδευσης, το οποίο θα ενισχύει την οικονομία της γνώσης και θα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της μεταβαλλόμενης κοινωνίας και αγοράς εργασίας, βελτιώνοντας τις δεξιότητες και το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας και συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη. Η απόλυτη προτεραιότητα για εμάς, είναι η παροχή υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικού προϊόντος, βασισμένου στις αρχές της αυτονομίας, της αξιοκρατίας και της αριστείας. Εντός αυτού του αξιακού πλέγματος, θα προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ