Ένα κουτάλι στο εσώρουχο: Η Σουηδία βρήκε τρόπο να σώσει τα κορίτσια από εξαναγκαστικούς γάμους
Ένας δήμος της Σουηδίας συμβούλευσε τα κορίτσια που φοβούνται ότι συγγενείς τους θα τα βγάλουν από τη χώρα για να τα παντρέψουν χωρίς τη θέλησή τους ή για να υποστούν κλειτοριδεκτομή, να τοποθετήσουν ένα κουτάλι μέσα στα εσώρουχά τους πριν περάσουν από την ασφάλεια του αεροδρομίου.
Οι υπάλληλοι του αεροδρομίου του Γκέτεμποργκ έχουν ενημερωθεί για το πώς να αντιδράσουν σε τέτοια περιστατικά, εξήγησε η Καταρίνα Ίντεγκαρντ, στις αρμοδιότητες της οποίας είναι η αντιμετώπιση της βίας για λόγους τιμής στην πόλη αυτή, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Σουηδίας.
“Το κουτάλι θα ενεργοποιήσει τους ανιχνευτές μετάλλων όταν περνούν από τον έλεγχο ασφαλείας. Θα τις πάρουν στην άκρη και θα μπορέσουν να μιλήσουν κατ’ ιδίαν με τους υπαλλήλους. Είναι μια τελευταία ευκαιρία για να σημάνουν συναγερμό” είπε.
Δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των κοριτσιών που έχουν φύγει στο εξωτερικό για να παντρευτούν, όμως η Ίντεγκαρντ είπε ότι πέρσι μια ειδική τηλεφωνική γραμμή έλαβε 139 κλήσεις που αφορούσαν εξαναγκαστικούς γάμους ή γάμους παιδιών.
Οι ακτιβιστές ενθαρρύνουν και άλλες πόλεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Γκέτεμποργκ και να υιοθετήσουν την “πρωτοβουλία του κουταλιού” για να προστατεύσουν τα κορίτσια, πρόσθεσε.
Η ιδέα αυτή δεν είναι πρωτότυπη: προέρχεται από τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Κάρμα Νιρβάνα η οποία υποστηρίζει ότι η τακτική αυτή έχει ήδη σώσει αρκετά κορίτσια στη Βρετανία. Σύμφωνα με την οργάνωση, το να κρύβουν οι κοπέλες ένα κουτάλι στο εσώρουχό τους είναι ένας ασφαλής τρόπος για να ειδοποιούνται οι αρχές, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να το κάνουν ότι συνοδεύονται συνεχώς από μέλη της οικογένειάς τους.
Η Ίντεγκαρντ είπε ότι το Γκέτεμποργκ αποφάσισε να κάνει τώρα αυτήν την έκκληση καθώς πλησιάζει το τέλος της σχολικής χρονιάς και ο κίνδυνος να μεταφερθούν τα κορίτσια στο εξωτερικό κατά τις σχολικές διακοπές είναι μεγαλύτερος.
Οι εξαναγκαστικοί γάμοι και ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι παράνομες πρακτικές στη Σουηδία –ακόμη και αν γίνονται στο εξωτερικό– και τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης. Το 2016 ένας πατέρας καταδικάστηκε γιατί υποχρέωσε την κόρη του να παντρευτεί παρά τη θέλησή της, αφού την έπεισε πρώτα να ταξιδέψουν μαζί στο Αφγανιστάν. Σε μια άλλη περίπτωση, το 2014, μια 14χρονη ο πατέρας της οποίας την είχε μεταφέρει στην Αιθιοπία για να την παντρέψει με έναν μεγαλύτερο εξάδελφό της, σώθηκε αφού κατάφερε να ενημερώσει έναν σχολικό σύμβουλο μέσω του Facebook.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ