Ενημέρωση για την 15η συνεδρίαση του Δ.Σ Ικαρίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Άγιος Κήρυκος, 31/10/2024
ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Άγιος Κήρυκος, Ικαρία
Ταχ. Κωδ: 83300
Τηλ.: 2275350401- 9 E-mail : info@ikaria.gov.gr http : www.ikaria.gov.gr
Δελτίο Τύπου για την 15η συνεδρίαση του Δ.Σ Ικαρίας
Συνεδρίασε την Τετάρτη 30/10/2024 το δημοτικό συμβούλιο του δήμου.
Στη συνεδρίαση αυτή βαρύνουσας σημασίας θέματα ήταν η συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου στο Ικάριο πέλαγος, και η διατύπωση προτάσεων για το συνέδριο της ΚΕΔΕ
Για το πρώτο θέμα στο δημοτικό συμβούλιο εγκρίθηκε ομοφώνα (με δυο παρών συμβουλων της ΠΕΑ) το ακόλουθο ψήφισμα – κάλεσμα:
« Οι κυβερνήσεις διαχρονικά, με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και με οδηγό τα συμφέροντα των ενεργειακών ομίλων, φόρτωσαν τα βουνά και τις πλαγιές με ανεμογεννήτριες και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις με φωτοβολταϊκά.
Τώρα, έφθασε η ώρα για την «Αξιοποίηση» και της θάλασσας.
Το σχέδιο ανάπτυξης πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων περιλαμβάνει 25 θαλάσσιες εκτάσεις με συνολική δυναμικότητα 12,4 GWh. Ενώ ήδη το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας προέρχεται από ΑΠΕ, δηλαδή υποτίθεται δωρεάν ενέργεια από τον ήλιο και τον αέρα, οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι αβάσταχτοι για την λαϊκή οικογένεια. Από την άλλη, μέσα σε ένα πεντάμηνο απορρίφθηκαν 380 GWh ως πλεονάζουσα ενέργεια, που αντιστοιχούν στην ετήσια κατανάλωση 60.000 νοικοκυριών.
Μέχρι το 2030, στο όνομα της «πράσινης μετάβασης», η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ θα φθάσει περίπου τα 30 GWh, πολλαπλάσια από την απαιτούμενη για την εσωτερική ζήτηση, ώστε να γίνει η Ελλάδα ο τροφοδότης της Ε.Ε και των χωρών που υποστηρίζονται από την Ε.Ε. στους παγκόσμιους ανταγωνισμούς και τις πολεμικές αναμετρήσεις, όπως της Ουκρανίας κ.λπ.
Μέσα σε αυτό το γενικό πλαίσιο το σχέδιο του «Εθνικού Προγράμματος για την Υπεράκτια Αιολική Ενέργεια» προβλέπει δυο Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ).Tο «ΙΚΑΡΙΑ1» πλωτό αιολικό πάρκο έκτασης 181km2 ισχύος 905MW και το «ΙΚΑΡΙΑ2» πλωτό επίσης έκτασης 171km2 ισχύος 855MW και τα 2 σε απόσταση 1.852 μ από την ακτή. Ισχύς δηλαδή 5 φορές παραπάνω από τις 110 χερσαίες ανεμογεννήτριες που υπάρχουν στους σχεδιασμούς του ομίλου Μυτιληναίου. Μιλάμε για τεράστια παραγωγή ενέργειας την οποία δεν θα την καρπωθεί ο λαός μας αλλά οι επιχειρηματικοί όμιλοι με επιβάρυνση οικονομική δική μας και του περιβάλλοντος.
Επισημαίνουμε εκτός όλων των άλλων ότι η προβλεπόμενη διασύνδεση με βάση τον σχεδιασμό για την Υπεράκτια Αιολική Ενέργεια, θα επεκταθεί αντικειμενικά και στους σχεδιασμούς του ομίλου Μυτιληναίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το βουνό της Ικαρίας. Η διασύνδεση είναι οργανικό στοιχείο του εν λόγω σχεδιασμού αφού επιτρέπει την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και την μεταφορά της οπού διασφαλίζεται μεγαλύτερη κερδοφορία.
Η ενέργεια θα έπρεπε να είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αναγκαίο να αξιοποιηθούν όλες οι πηγές παραγωγής ενέργειας, μεταξύ των οποίων και οι ΑΠΕ, σχεδιασμένα, με βάση τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος και όχι για τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων.
Ολες οι κυβερνήσεις με τη σειρά, έχουν διαμορφώσει ένα νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να εξασφαλίζεται η υψηλή κερδοφορία των επιχειρήσεων λειτουργίας ΑΠΕ σε βάρος του περιβάλλοντος. Με τους συγκεκριμένους νόμους δίνεται η δυνατότητα να εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή και σε προστατευόμενες περιοχές, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους κατοίκους και υποβαθμίζοντας το περιβάλλον. Αυτή η πολιτική, μαζί με την απελευθέρωση της αγοράς και το χρηματιστήριο ενέργειας οδηγεί στην εκτόξευση των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αύξηση της ενεργειακής φτώχειας και κόψιμο του ρεύματος σε κατοικίες και μικροεπαγγελματίες. Η ληστρική επιδρομή στο καθημαγμένο εισόδημα των εργαζομένων και μικροεπαγγελματιών δεν είναι «στρέβλωση», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά είναι ο πυρήνας της πολιτικής της και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και στη φύση του κοινωνικού συστήματος που κυριαρχούν οι λίγοι. Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τους σχεδιασμούς της, που περιλαμβάνουν εγκατάσταση γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στο Ικάριο πέλαγος, με κριτήριο την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών της ενέργειας, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων της περιοχής και στο περιβάλλον.
Καλούμε το λαό της Ικαρίας, αλλά και των υπόλοιπων Δήμων της περιοχής, με την οργάνωση του και τις κινητοποιήσεις του να εναντιωθούν στην εγκατάσταση του Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου στο Ικάριο πέλαγος και στο Βόρειο Αιγαίο γενικότερα . Διεκδικούμε :
ü Να μην πραγματοποιηθεί καμία ανάπτυξη πλωτών ή σταθερής βάσης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στο Ικάριο πέλαγος.
ü Να μην παραδοθεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής μας στους επιχειρηματικούς ομίλους.
ü Να εξασφαλιστεί ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της περιοχής.
ü Να καταργηθούν οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι και οι σχετικές διατάξεις, που επιτρέπουν ενεργειακές επενδύσεις για τα συμφέροντα των λίγων.
ü Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας. Φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, καμιά διακοπή ρεύματος σε εργατική – λαϊκή οικογένεια, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες».
«Όχι στο αιολικό πάρκο στο Ικάριο – Φθηνό ρεύμα για όλο το λαό»
Με αυτή την πρόταση απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, στους συνταξιούχους, στους ανέργους, στους συλλόγους αλιέων, αγροτών ενάντια στα σχέδια εγκατάστασης γιγαντιαίου αιολικού πάρκου μέσα στο Ικάριο πέλαγος, που επιχειρείται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα.
Απευθύνουμε κάλεσμα στους συλλόγους των αυτοαπασχολουμένων, στις γυναίκες και στη νεολαία της περιοχής μας, στους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, σε κάθε μαζικό φορέα για να συντονίσουμε τον αγωνιστικό μας βηματισμό για να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα σχέδια για τα πλωτά Αιολικά Πάρκα, που θα έχουν τραγικές συνέπειες στη ζωή των κατοίκων της περιοχής, καταστρέφοντας το φυσικό κάλλος της αλλά και με σοβαρές συνέπειες στις ακτές, συνολικά στον θαλάσσιο πλούτο, το θαλάσσιο περιβάλλον, τα οικοσυστήματα.
Για το δεύτερο θέμα στο δημοτικό συμβούλιο εγκρίθηκε ομοφώνα το παρακάτω το παρακάτω ψήφισμα με προτάσεις για την ΠΕΔ Β. Αιγαίου και το συνέδριο της ΚΕΔΕ :
ü Άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των Δήμων. Να δοθούν εδώ και τώρα όλα τα παρακρατηθέντα από την Κυβέρνηση και το κράτος, με στόχο την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του λαού και των εργαζομένων των Δήμων, την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των Υπηρεσιών μας, των σχολείων μας, των κοινωνικών δομών, των χώρων αθλητισμού και πολιτισμού.
ü Να σταματήσει το πέρασμα αρμοδιοτήτων στους Δήμους, χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση και επαρκές προσωπικό, πράγμα που οδηγεί στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση σειράς υπηρεσιών και την μετακύλιση του κόστους στους δημότες, μέσω της διπλής και τριπλής φορολόγησής τους.
ü Την κατάργηση του Νόμου που θεσπίστηκε και διατηρήθηκε από όλες τις Κυβερνήσεις, που απαγορεύει τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Άμεση έναρξη διαδικασίας μέσω ΑΣΕΠ για πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στους Δήμους και τις ΔΕΥΑ.
ü Μονιμοποίηση των συμβασιούχων που δουλεύουν με συνεχόμενες συμβάσεις και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με κρατική χρηματοδότηση.
ü Κατάργηση της αντιδραστικής «διάταξης Βορίδη» που υποχρεώνει του Δήμους να προσβάλλουν σε ανώτερο δικαστικό βαθμό τις όποιες θετικές δικαστικές αποφάσεις κερδίζουν οι εργαζόμενοι.
ü Ολοκληρωμένη αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία. Να σταματήσουν οι Δήμοι να χρηματοδοτούνται με λιγότερο από το 30% των χρημάτων που χρειάζονται για την Πολιτική Προστασία.
ü Κατάργηση του άδικου τέλους ταφής απορριμμάτων. Οι Κυβερνήσεις είναι οι αποκλειστικά υπεύθυνες για την κατάρρευση του ιδιωτικοποιημένου συστήματος ανακύκλωσης.
ü Να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του νερού και των ΔΕΥΑ.
ü Κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων, στην ενέργεια και τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ειδικού φόρου στα καύσιμα που έχουν γονατίσει το λαϊκό εισόδημα. Στήριξη των Δήμων, ώστε να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια και να μην κόβονται έργα και υπηρεσίες.
ü Επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στην Ικαρία (με βάση τις προτάσεις των αποφάσεων του Δ.Σ Ικαρίας 172-2017 και 54 – 2020), σε συμπόρευση με νησιά όπως οι Φούρνοι, οι Οινούσες, τα Ψαρά και η Λήμνος
ü Θα πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός της κρατικής χρηματοδότησης ΚΑΠ και να λαμβάνονται υπόψη κι αλλά κριτήρια, πέρα από το πληθυσμιακό: το μέγεθος του νησιού, το οδικό δίκτυο, το αγροτοδασικό δίκτυο, το χωμάτινο δίκτυο, τα δίκτυα ύδρευσης, τα χωριά, κλπ.
ü Να γίνονται άμεσα οι εκταμιεύσεις για το μεταφορικό ισοδύναμο και να επεκταθεί στη δευτερεύουσα κατοικία, τουλάχιστον για τα νησιά του Β. Αιγαίου, που είναι πιο απομακρυσμένα και ίσως για μικρότερο αριθμό εισιτηρίων.
ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Από το πρακτικό της υπ’ αριθμ. 15ης /2024 τακτικής συνεδρίασης του
Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Θέμα: Συζήτηση σχετικά με τη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου στο
Ικάριο πέλαγος σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 90/2024
Στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας σήμερα 30 Οκτωβρίου 2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 20:00, το
Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε τακτική, μεικτή συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του
Δήμου Ικαρίας, ύστερα από την με αριθμό πρωτ.: 6361/25-10-2024 έγγραφη πρόσκληση του
Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνου Ράπτη, η οποία γνωστοποιήθηκε στον Δήμαρχο και
σε καθέναν από τους δημοτικούς συμβούλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του
Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α΄/7-6-2010), όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 6 του
ν.5056/2023 (ΦΕΚ Α’ 163/06.10.2023)
Παρόντος του Δημάρχου κ. Φανουρίου Καρούτσου, διαπιστώθηκε από τoν Πρόεδρο του Δ.Σ. κ.
Κωνσταντίνο Ράπτη, πως υπήρχε νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο 19 μελών ήταν
παρόντα δεκαεπτά (17) μέλη και ονομαστικά οι:
ΠΑΡΟΝΤΕΣ
ΑΠΟΝΤΕΣ
1. Ράπτης Κωνσταντίνος (Πρόεδρος Δ.Σ.) 1. Κουντούπης Στυλιανός
2. Λαρδάς Νικόλαoς (Αντιδήμαρχος) 2. Τσαντές Φίλιππος
3. Καλογερής Γιώργος (Αντιδήμαρχος)
4. Τέσκος Σπύρος (Αντιδήμαρχος)
5. Κόχυλας Σωτήριος (Αντιδήμαρχος)
6. Λαρδά-Καρίμαλη Βασιλεία (Αντιδήμαρχος)
7. Κούβαρης Σπυρίδων (Αντιπρόεδρος Δ.Σ.)
8. Κόχιλας Ξενοφών (Γραμματέας Δ.Σ, τηλεδ.)
9. Μαμματάς Ισίδωρος
10. Λιάρης Ισίδωρος
11. Καλαμπόγιας Νικόλαος
12. Ράπτης Φώτιος
13. Μουσέτης Βαγγέλης –Παναγιώτης
14. Καραγιαννάκης Παναγιώτης (τηλεδ.)
15. Κουλουλίας Γεώργιος
16. Καρίμαλης Φίλιππος
17. Γαγλίας Ηλίας
Στη συνεδρίαση ήταν παρών ο πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας Φραντάτου
κ. Εμ. Γενούζος. Στην συνεδρίαση συμμετείχε η κ. Σπανού Κωνσταντίνα, υπάλληλος του Δήμου
Ικαρίας, για την τήρηση των πρακτικών.
2
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έδωσε τον λόγο στον αντιδήμαρχο κ. Ν. Λαρδά,
ο οποίος είπε τα εξής:
«Σε συνέχεια των αντιρρήσεων και των ενστάσεων που διατυπώσαμε πριν ένα χρόνο
(Απόφαση Δ.Σ 92-2023) κατά την διαδικασία της «διαβούλευσης» της Στρατηγικής Μελέτης
Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Μια διαδικασία στην οποία το Υπουργείο περιβάλλοντος
για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα διάθεσε ελάχιστο χρόνο διαβούλευσηςαν και το θέμα αφορά
σημαντικές πλευρές όχι μόνο της οικονομικής ζωής αλλά και του περιβάλλοντος όλου του
Αιγαίου.
Προτείνουμε σήμερα να επανέλθουμε δεδομένου ότι :
1) Οι ενστάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ελήφθησαν υποψιν.
2) Το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε το «πράσινο φως» στη ΣΜΠΕ καθώς όπως αναφέρει
«δεν προκαλείται άμεση ή έμμεση βλάβη σε χερσαίες, παράκτιες και ενάλιες θέσεις
αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, καθώς και στα εγκείμενα προστατευόμενα μνημεία».
3)Εκατοντάδες φορείς σε διάφορες περιοχές της χώρας (Κρήτη – Έβρος – Δυτική Ελλάδα,
κλπ) εκφράζουν την διαφωνία τους στην εγκατάσταση Υπεράκτιων αιολικών πάρκων .
Ενώνοντας την φωνή μας μαζί τους δηλώνουμε ότι σε καμία περίπτωση ο Δήμος Ικαρίας
δεν θα αποδεχθεί τετελεσμένα γεγονότα και αποφάσεις που θα παρθούν ερήμην και εις
βάρος της τοπικής κοινωνίας.
Υποστηρίζοντας την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Ικαρίας, που γνωμοδοτεί αρνητικά επί της
Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης
Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων,
Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει το σχέδιο απόφασης που καταθέτουμε,
ως ένα βασικό πλαίσιο διεκδικήσεων που συμβάλει στη μέγιστη δυνατή συσπείρωση,
για την αντιμετώπιση της επίθεσης επιχειρηματικών συμφερόντων στην Ικαρία και το φυσικό
της περιβάλλον.
Σχέδιο απόφασης για τον σχεδιασμό των «Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων»
«Οι κυβερνήσεις διαχρονικά, με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και με οδηγό τα συμφέροντα
των ενεργειακών ομίλων, φόρτωσαν τα βουνά και τις πλαγιές με ανεμογεννήτριες και τις
καλλιεργήσιμες εκτάσεις με φωτοβολταϊκά.
Τώρα, έφθασε η ώρα για την «Αξιοποίηση» και της θάλασσας.
Το σχέδιο ανάπτυξης πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων περιλαμβάνει
25 θαλάσσιες εκτάσεις με συνολική δυναμικότητα 12,4 GWh. Ενώ ήδη το 60% της ηλεκτρικής
ενέργειας στη χώρα μας προέρχεται από ΑΠΕ, δηλαδή υποτίθεται δωρεάν ενέργεια από τον ήλιο
και τον αέρα, οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι αβάσταχτοι για την λαϊκή οικογένεια. Από την
άλλη, μέσα σε ένα πεντάμηνο απορρίφθηκαν 380 GWh ως πλεονάζουσα ενέργεια, που
αντιστοιχούν στην ετήσια κατανάλωση 60.000 νοικοκυριών.
Μέχρι το 2030, στο όνομα της «πράσινης μετάβασης», η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ θα
φθάσει περίπου τα 30 GWh, πολλαπλάσια από την απαιτούμενη για την εσωτερική ζήτηση,
ώστε να γίνει η Ελλάδα ο τροφοδότης της Ε.Ε και των χωρών που υποστηρίζονται από την Ε.Ε.
στους παγκόσμιους ανταγωνισμούς και τις πολεμικές αναμετρήσεις, όπως της Ουκρανίας κ.λπ.
Μέσα σε αυτό το γενικό πλαίσιο το σχέδιο του «Εθνικού Προγράμματος για την Υπεράκτια
Αιολική Ενέργεια» προβλέπει δυο Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών
Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ).Tο «ΙΚΑΡΙΑ1» πλωτό αιολικό πάρκο έκτασης 181km2 ισχύος 905MW και
το «ΙΚΑΡΙΑ2» πλωτό επίσης έκτασης 171km2 ισχύος 855MW και τα 2 σε απόσταση 1.852 μ
από την ακτή. Ισχύς δηλαδή 5 φορές παραπάνω από τις 110 χερσαίες ανεμογεννήτριες που
υπάρχουν στους σχεδιασμούς του ομίλου Μυτιληναίου. Μιλάμε για τεράστια παραγωγή
ενέργειας την οποία δεν θα την καρπωθεί ο λαός μας αλλά οι επιχειρηματικοί όμιλοι με
επιβάρυνση οικονομική δική μας και του περιβάλλοντος.
3
Επισημαίνουμε εκτός όλων των άλλων ότι η προβλεπόμενη διασύνδεση με βάση τον σχεδιασμό
για την Υπεράκτια Αιολική Ενέργεια, θα επεκταθεί αντικειμενικά και στους σχεδιασμούς του
ομίλου Μυτιληναίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το βουνό της Ικαρίας.
Η διασύνδεση είναι οργανικό στοιχείο του εν λόγω σχεδιασμού αφού επιτρέπει την παραγωγή
ενέργειας από ΑΠΕ και την μεταφορά της οπού διασφαλίζεται μεγαλύτερη κερδοφορία.
Η ενέργεια θα έπρεπε να είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αναγκαίο να αξιοποιηθούν όλες οι
πηγές παραγωγής ενέργειας, μεταξύ των οποίων και οι ΑΠΕ, σχεδιασμένα, με βάση τις λαϊκές
ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος και όχι για τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων.
Όλες οι κυβερνήσεις με τη σειρά, έχουν διαμορφώσει ένα νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να
εξασφαλίζεται η υψηλή κερδοφορία των επιχειρήσεων λειτουργίας ΑΠΕ σε βάρος του
περιβάλλοντος. Με τους συγκεκριμένους νόμους δίνεται η δυνατότητα να εγκαθίστανται
ανεμογεννήτριες κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή και σε προστατευόμενες περιοχές,
προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους κατοίκους και υποβαθμίζοντας το περιβάλλον.
Αυτή η πολιτική, μαζί με την απελευθέρωση της αγοράς και το χρηματιστήριο ενέργειας
οδηγεί στην εκτόξευση των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αύξηση της
ενεργειακής φτώχειας και κόψιμο του ρεύματος σε κατοικίες και μικροεπαγγελματίες.
Η ληστρική επιδρομή στο καθημαγμένο εισόδημα των εργαζομένων και μικροεπαγγελματιών
δεν είναι «στρέβλωση», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά είναι ο πυρήνας της πολιτικής της
και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και στη φύση του κοινωνικού συστήματος που
κυριαρχούν οι λίγοι.
Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τους σχεδιασμούς της, που περιλαμβάνουν εγκατάσταση
γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στο Ικάριο πέλαγος, με κριτήριο την αύξηση των κερδών των
επιχειρηματιών της ενέργειας, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων της
περιοχής και στο περιβάλλον.
Καλούμε το λαό της Ικαρίας, αλλά και των υπόλοιπων Δήμων της περιοχής, με την
οργάνωση του και τις κινητοποιήσεις του να εναντιωθούν στην εγκατάσταση του Υπεράκτιου
Αιολικού Πάρκου στο Ικάριο πέλαγος και στο Βόρειο Αιγαίο γενικότερα .
Διεκδικούμε :
Να μην πραγματοποιηθεί καμία ανάπτυξη πλωτών ή σταθερής βάσης Υπεράκτιων
Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στο Ικάριο πέλαγος.
Να μην παραδοθεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής μας στους επιχειρηματικούς
ομίλους.
Να εξασφαλιστεί ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου
της περιοχής.
Να καταργηθούν οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι και οι σχετικές διατάξεις, που
επιτρέπουν ενεργειακές επενδύσεις για τα συμφέροντα των λίγων.
Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας. Φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά,
καμιά διακοπή ρεύματος σε εργατική – λαϊκή οικογένεια, μικρούς επαγγελματίες και
αγρότες».
«Όχι στο αιολικό πάρκο στο Ικάριο – Φθηνό ρεύμα για όλο το λαό»
Με αυτή την πρόταση απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους και τα
σωματεία τους, στους συνταξιούχους, στους ανέργους, στους συλλόγους αλιέων, αγροτών ενάντια
στα σχέδια εγκατάστασης γιγαντιαίου αιολικού πάρκου μέσα στο Ικάριο πέλαγος, που επιχειρείται
από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα.
Απευθύνουμε κάλεσμα στους συλλόγους των αυτοαπασχολουμένων, στις γυναίκες και στη νεολαία
της περιοχής μας, στους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, σε κάθε μαζικό φορέα για να
συντονίσουμε τον αγωνιστικό μας βηματισμό για να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα σχέδια για τα
πλωτά Αιολικά Πάρκα, που θα έχουν τραγικές συνέπειες στη ζωή των κατοίκων της περιοχής,
καταστρέφοντας το φυσικό κάλλος της αλλά και με σοβαρές συνέπειες στις ακτές, συνολικά στον
θαλάσσιο πλούτο, το θαλάσσιο περιβάλλον, τα οικοσυστήματα.
Θα πρότεινα να συζητηθεί αυτό το θέμα σε επίπεδο Περιφερειακού Συμβουλίου και ΠΕΔ
Β. Αιγαίου, για να υπάρχει μια γενικότερη αντιπαράθεση σε αυτούς τους σχεδιασμούς.»
4
Ο επικεφαλής της Πανικαριακής Ενότητας Αλλαγής (ΠΕΑ) κ. Ν. Καλαμπόγιας υπενθύμισε
ότι το δημοτικό συμβούλιο, με ομόφωνες αποφάσεις του έχει ταχθεί εναντίον της
τοποθέτησης των 110 ανεμογεννητριών.
Με την απόφαση ΔΣ 92/2023 (ΑΔΑ: 692ΚΩΕ4-45Λ) «Σύνταξη θέσης του Δήμου Ικαρίας στα
πλαίσια της διαβούλευσης για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
(ΣΜΠΕ) του σχεδίου του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων
(ΕΠΑΥΑΠ)» είχαμε εκφράσει τον προβληματισμό μας και είχαμε ταχθεί απέναντι σε αυτό το
σχέδιο. Θα συμφωνήσουμε και θα είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος. Πραγματικά είναι μεγάλα
τα έργα και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να γίνουν στα δύο ναυτικά μίλια από τον
Μαγγανίτη. Συμφωνούμε σε κινητοποιήσεις και νομικές ενέργειες αλλά κάποιον αντίλογο,
κάποια αντιπρόταση σε αυτούς τους σχεδιασμούς έχουμε;
Νομίζω ότι στο προηγούμενο Δ.Σ. είχε εκφραστεί η σκέψη της ενεργειακής αυτονομίας της
Ικαρίας. Θεωρούμε ότι κανένας σχεδιασμός δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις
λαϊκών αναγκών, αν δεν υπάρχει άμεση συμμετοχή του Δήμου.
Τότε, έγινε προσπάθεια μέσω του δικτύου ΔΑΦΝΗ και με λυπεί, που δεν συνεχίζουμε να
είμαστε μέλος του δικτύου των μικρών νησιών, όπου μέσα από αυτό είχαμε εκπονήσει ένα
Σχέδιο Καθαρής Ενεργειακής Μετάβασης. Στα πλαίσια αυτού του σχεδίου είχε έρθει η
Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), είχε κάνει μια έρευνα
πεδίου, διαπίστωσε ότι υπάρχει έντονο γεωθερμικό πεδίο. Μόνο όταν εκμεταλλευτούμε το
γεωθερμικό πεδίο, θα μπορέσουμε να απεμπλακούμε από το ενεργειακό χρηματιστήριο και να
συμβάλουμε στη λύση των λαϊκών αναγκών.
Θα πρέπει να προχωρήσουμε, πέρα από τις κινητοποιήσεις και τις νομικές ενέργειες, σε μια
άλλη κατεύθυνση, αυτή της αξιοποίησης του πλούτου που υπάρχει κάτω από τα πόδια μας.
Σας καλώ να συνεχίσετε αυτές τις διερευνητικές ενέργειες.
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ηλ. Γαγλίας (ΑΣΠΙ) είπε ότι η θέση που είχε εκφράσει το ΔΣ με την
απόφαση 92/2023, ήταν τεκμηριωμένη και διατυπωμένη με επιστημονικότητα.
Είμαστε υπέρ των κινητοποιήσεων αλλά αυτό που λείπει στην Ικαρία είναι ότι ποτέ δεν
κάναμε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τα μεγάλα ζητήματα της Ικαρίας και εν προκειμένου
για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων και όλων των δυνατοτήτων για την ενεργειακή
αυτονομία του νησιού. Έχουμε μια συμβολή των ΑΠΕ με το υβριδικό και τις άλλες
εγκαταστάσεις αλλά δεν έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια στο νότιο τμήμα του νησιού με το
γεωθερμικό πεδίο. Πρέπει να γίνουν μελέτες, ώστε όταν υπάρξουν ευκαιρίες χρηματοδότησης,
να μπορέσουμε να ενταχθούμε.
Το ότι δεν είμαστε στα πρώτα έξι μπλοκ δίνει το χρόνο να δούμε το ζήτημα σε όλες του τις
πλευρές, να ξαναδούμε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μάλλον δεν θα
αποφύγουμε τις νομικές ενέργειες. Χρειάζεται δουλειά παράλληλα με τις κινητοποιήσεις.
Δουλειά αποδόμησης των περιβαλλοντικών μελετών των παράκτιων αιολικών.
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Π. Καραγιαννάκης (ΠΕΑ) είπε ότι η απόφαση 92/2023 ήταν μια
ομόφωνη απόφαση, με τεχνοκρατικά στοιχεία αλλά και με το ψήφισμα της Λαϊκής
Συσπείρωσης Ικαρίας. Θα δηλώσω «παρών» σήμερα, στηρίζοντας την προηγούμενη απόφαση.
Θα ήταν ενδιαφέρον να είχε κληθεί στη σημερινή συνεδρίαση ο Γ.Γ. Ενέργειας κ. Αϊβαλιώτης,
ο οποίος είναι Ικαριώτης και αγαπάει το νησί. Θα ήταν ενδιαφέρον να μας πει την άποψή του.
Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα
παραπάνω. Με ψήφους δεκαπέντε (15) υπέρ, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Π. Καραγιαννάκης
και κ. Φ. Ράπτης δήλωσαν «Παρών»
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Να εγκρίνει το παρακάτω ψήφισμα – κάλεσμα :
5
Οι κυβερνήσεις διαχρονικά, με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και με οδηγό τα συμφέροντα
των ενεργειακών ομίλων, φόρτωσαν τα βουνά και τις πλαγιές με ανεμογεννήτριες και τις
καλλιεργήσιμες εκτάσεις με φωτοβολταϊκά.
Τώρα, έφθασε η ώρα για την «Αξιοποίηση» και της θάλασσας.
Το σχέδιο ανάπτυξης πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων
περιλαμβάνει 25 θαλάσσιες εκτάσεις με συνολική δυναμικότητα 12,4 GWh. Ενώ ήδη το 60%
της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας προέρχεται από ΑΠΕ, δηλαδή υποτίθεται δωρεάν
ενέργεια από τον ήλιο και τον αέρα, οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι αβάσταχτοι για την
λαϊκή οικογένεια. Από την άλλη, μέσα σε ένα πεντάμηνο απορρίφθηκαν 380 GWh ως
πλεονάζουσα ενέργεια, που αντιστοιχούν στην ετήσια κατανάλωση 60.000 νοικοκυριών.
Μέχρι το 2030, στο όνομα της «πράσινης μετάβασης», η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ θα
φθάσει περίπου τα 30 GWh, πολλαπλάσια από την απαιτούμενη για την εσωτερική ζήτηση,
ώστε να γίνει η Ελλάδα ο τροφοδότης της Ε.Ε και των χωρών που υποστηρίζονται από την Ε.Ε.
στους παγκόσμιους ανταγωνισμούς και τις πολεμικές αναμετρήσεις, όπως της Ουκρανίας κ.λπ.
Μέσα σε αυτό το γενικό πλαίσιο το σχέδιο του «Εθνικού Προγράμματος για την Υπεράκτια
Αιολική Ενέργεια» προβλέπει δυο Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών
Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ).Tο «ΙΚΑΡΙΑ1» πλωτό αιολικό πάρκο έκτασης 181km2 ισχύος 905MW και το
«ΙΚΑΡΙΑ2» πλωτό επίσης έκτασης 171km2 ισχύος 855MW και τα 2 σε απόσταση 1.852 μ από
την ακτή. Ισχύς δηλαδή 5 φορές παραπάνω από τις 110 χερσαίες ανεμογεννήτριες που
υπάρχουν στους σχεδιασμούς του ομίλου Μυτιληναίου. Μιλάμε για τεράστια παραγωγή
ενέργειας την οποία δεν θα την καρπωθεί ο λαός μας αλλά οι επιχειρηματικοί όμιλοι με
επιβάρυνση οικονομική δική μας και του περιβάλλοντος.
Επισημαίνουμε εκτός όλων των άλλων ότι η προβλεπόμενη διασύνδεση με βάση τον
σχεδιασμό για την Υπεράκτια Αιολική Ενέργεια, θα επεκταθεί αντικειμενικά και στους
σχεδιασμούς του ομίλου Μυτιληναίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το βουνό της
Ικαρίας. Η διασύνδεση είναι οργανικό στοιχείο του εν λόγω σχεδιασμού αφού επιτρέπει την
παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και την μεταφορά της οπού διασφαλίζεται μεγαλύτερη
κερδοφορία.
Η ενέργεια θα έπρεπε να είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αναγκαίο να αξιοποιηθούν όλες οι
πηγές παραγωγής ενέργειας, μεταξύ των οποίων και οι ΑΠΕ, σχεδιασμένα, με βάση τις λαϊκές
ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος και όχι για τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων.
Όλες οι κυβερνήσεις με τη σειρά, έχουν διαμορφώσει ένα νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να
εξασφαλίζεται η υψηλή κερδοφορία των επιχειρήσεων λειτουργίας ΑΠΕ σε βάρος του
περιβάλλοντος. Με τους συγκεκριμένους νόμους δίνεται η δυνατότητα να εγκαθίστανται
ανεμογεννήτριες κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή και σε προστατευόμενες περιοχές,
προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους κατοίκους και υποβαθμίζοντας το περιβάλλον.
Αυτή η πολιτική, μαζί με την απελευθέρωση της αγοράς και το χρηματιστήριο ενέργειας
οδηγεί στην εκτόξευση των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αύξηση της ενεργειακής
φτώχειας και κόψιμο του ρεύματος σε κατοικίες και μικροεπαγγελματίες. Η ληστρική
επιδρομή στο καθημαγμένο εισόδημα των εργαζομένων και μικροεπαγγελματιών δεν είναι
«στρέβλωση», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά είναι ο πυρήνας της πολιτικής της και
όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και στη φύση του κοινωνικού συστήματος που κυριαρχούν
οι λίγοι.
Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τους σχεδιασμούς της, που περιλαμβάνουν εγκατάσταση
γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στο Ικάριο πέλαγος, με κριτήριο την αύξηση των κερδών των
επιχειρηματιών της ενέργειας, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων
της περιοχής και στο περιβάλλον.
6
Καλούμε το λαό της Ικαρίας, αλλά και των υπόλοιπων Δήμων της περιοχής, με την
οργάνωση του και τις κινητοποιήσεις του να εναντιωθούν στην εγκατάσταση του Υπεράκτιου
Αιολικού Πάρκου στο Ικάριο πέλαγος και στο Βόρειο Αιγαίο γενικότερα . Διεκδικούμε :
Να μην πραγματοποιηθεί καμία ανάπτυξη πλωτών ή σταθερής βάσης Υπεράκτιων Αιολικών
Πάρκων (ΥΑΠ) στο Ικάριο πέλαγος.
Να μην παραδοθεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής μας στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Να εξασφαλιστεί ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της
περιοχής.
Να καταργηθούν οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι και οι σχετικές διατάξεις, που επιτρέπουν
ενεργειακές επενδύσεις για τα συμφέροντα των λίγων.
Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας. Φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, καμιά
διακοπή ρεύματος σε εργατική – λαϊκή οικογένεια, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες».
«Όχι στο αιολικό πάρκο στο Ικάριο – Φθηνό ρεύμα για όλο το λαό»
Με αυτή την πρόταση απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους
και τα σωματεία τους, στους συνταξιούχους, στους ανέργους, στους συλλόγους αλιέων,
αγροτών ενάντια στα σχέδια εγκατάστασης γιγαντιαίου αιολικού πάρκου μέσα στο
Ικάριο πέλαγος, που επιχειρείται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος
για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα.
Απευθύνουμε κάλεσμα στους συλλόγους των αυτοαπασχολουμένων, στις γυναίκες και στη
νεολαία της περιοχής μας, στους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, σε κάθε μαζικό
φορέα για να συντονίσουμε τον αγωνιστικό μας βηματισμό για να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα
σχέδια για τα πλωτά Αιολικά Πάρκα, που θα έχουν τραγικές συνέπειες στη ζωή των κατοίκων
της περιοχής, καταστρέφοντας το φυσικό κάλλος της αλλά και με σοβαρές συνέπειες στις
ακτές, συνολικά στον θαλάσσιο πλούτο, το θαλάσσιο περιβάλλον, τα οικοσυστήματα.
Η παρούσα απόφαση έλαβε αύξοντα αριθμό 90/2024
Αφού συντάχθηκε και αναγνώσθηκε το πρακτικό αυτό υπογράφεται όπως παρακάτω:
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ Τα μέλη
1. Λαρδάς Νικόλαoς
2. Κόχυλας Σωτήρης
Κωνσταντίνος Ράπτης 3. Καλογερής Γιώργος
4. Τέσκος Σπύρος
5. Λαρδά – Καρίμαλη Βασιλεία
6. Κούβαρης Σπυρίδων
7. Κόχιλας Ξενοφών
8. Μαμματάς Ισίδωρος
9. Λιάρης Ισίδωρος
10. Καλαμπόγιας Νικόλαος
11. Ράπτης Φώτιος
12. Καραγιαννάκης Παναγιώτης
13. Κουλουλίας Γεώργιος
14. Μουσέτης Βαγγέλης -Παναγιώτης
15. Καρίμαλης Φίλιππος
16. Γαγλίας Ηλίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Από το πρακτικό της υπ’ αριθμ. 15ης /2024 τακτικής συνεδρίασης του
Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Θέμα : Διατύπωση προτάσεων για το συνέδριο της ΚΕΔΕ (Ρόδος 7-9 Νοεμβρίου)
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 96/2024
Στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας σήμερα 30 Οκτωβρίου 2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 20:00, το Δημοτικό
Συμβούλιο συνήλθε σε τακτική, μεικτή συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Ικαρίας,
ύστερα από την με αριθμό πρωτ.: 6361/25-10-2024 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού
Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνου Ράπτη, η οποία γνωστοποιήθηκε στον Δήμαρχο και σε καθέναν από τους
δημοτικούς συμβούλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α΄/7-6-
2010), όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 6 του ν.5056/2023 (ΦΕΚ Α’ 163/06.10.2023)
Παρόντος του Δημάρχου κ. Φανουρίου Καρούτσου, διαπιστώθηκε από τoν Πρόεδρο του Δ.Σ. κ.
Κωνσταντίνο Ράπτη, πως υπήρχε νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο 19 μελών ήταν παρόντα
δεκαεπτά (17) μέλη και ονομαστικά οι:
ΠΑΡΟΝΤΕΣ
ΑΠΟΝΤΕΣ
1. Ράπτης Κωνσταντίνος (Πρόεδρος Δ.Σ.) 1. Κουντούπης Στυλιανός
2. Λαρδάς Νικόλαoς (Αντιδήμαρχος) 2. Τσαντές Φίλιππος
3. Καλογερής Γιώργος (Αντιδήμαρχος)
4. Τέσκος Σπύρος (Αντιδήμαρχος)
5. Κόχυλας Σωτήριος (Αντιδήμαρχος)
6. Λαρδά-Καρίμαλη Βασιλεία (Αντιδήμαρχος)
7. Κούβαρης Σπυρίδων (Αντιπρόεδρος Δ.Σ.)
8. Κόχιλας Ξενοφών (Γραμματέας Δ.Σ, τηλεδ.)
9. Μαμματάς Ισίδωρος
10. Λιάρης Ισίδωρος
11. Καλαμπόγιας Νικόλαος
12. Ράπτης Φώτιος
13. Μουσέτης Βαγγέλης –Παναγιώτης
14. Καραγιαννάκης Παναγιώτης (τηλεδ.)
15. Κουλουλίας Γεώργιος
16. Καρίμαλης Φίλιππος
17. Γαγλίας Ηλίας
Στη συνεδρίαση ήταν παρών ο πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας Φραντάτου κ.
Εμ. Γενούζος. Στην συνεδρίαση συμμετείχε η κ. Σπανού Κωνσταντίνα, υπάλληλος του Δήμου
Ικαρίας, για την τήρηση των πρακτικών.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αναγγέλλοντας το 7ο
θέμα της ημερησίας διάταξης έδωσε
τον λόγο στον Δήμαρχο Ικαρίας κ. Φ. Καρούτσο , ο οποίος είπε τα εξής:
8
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πραγματοποιούμε σήμερα την Συνεδρίαση μας προκειμένου να διαμορφώσουμε τις προτάσεις μας
για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νησιώτικοι δήμοι και βεβαίως οι
κάτοικοι των νησιών. Διαμορφώνοντας προτάσεις που αφορούν τους νησιωτικούς δήμους έτσι ώστε
να αναδεικνύονται οι ιδιαιτερότητες που συναντώνται σε αυτούς, από την υλοποίηση της
εφαρμοζόμενης πολιτικής που ασκούν διαχρονικά και απαρέγκλιτα όλες οι κυβερνήσεις της χώρας.
Ιδιαιτερότητες που δεν είναι τίποτα άλλο από την τοπική έκφραση της κεντρικής πολιτικής.
Όπως για παράδειγμα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί δήμοι με την έλλειψη προσωπικού,
πρόβλημα που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις σε μικρούς νησιωτικούς δήμους, που ουσιαστικά δεν
έχουν προσωπικό αλλά έχουν όλες τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που προκύπτουν από την
νομοθεσία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε ο,τι αφορά την περίφημη «Νησιωτικότητα», πιστεύω ότι κάθε
ένας από εμάς αντιμετωπίζει θετικά το γεγονός ότι έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό ότι ο
νησιωτικός χώρος αντιμετωπίζει ιδιαίτερες καταστάσεις.
Το ενδεχόμενο δε εκπόνησης ενός σχεδίου που θα προτείνει λύσεις στα ιδιαίτερα προβλήματα των
νησιωτικών συμπλεγμάτων μας βρίσκει όλους πιστεύω σύμφωνους.
Ωστόσο το βασικό ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει ως αιρετούς νησιωτικών περιοχών είναι
αν η συγκεκριμένη ενέργεια και ο εν λόγω σχεδιασμός θα πρέπει να υλοποιηθεί, έχοντας ως στόχο
την εφαρμογή κατευθύνσεων των Ευρωπαϊκών στρατηγικών που αναφέρονται στο
ενημερωτικό σημείωμα ή έχοντας ως βασική στόχευση την αντιμετώπιση των σοβαρών
προβλημάτων των νησιωτικών περιοχών. Είναι δηλαδή πολύ βασικό κατά την άποψη μας σε ποια
κατεύθυνση και με ποια κριτήρια θα εκπονηθεί ο σχεδιασμός και θα υλοποιηθούν οι προτεινόμενες
κατευθύνσεις, έχοντας υπ’όψιν ότι η Ε.Ε είναι ουσιαστικά μια οικονομική ένωση, που λειτουργεί
και κινείται με βασικό κριτήριο τη προώθηση των οικονομικών κατά βάση σχεδιασμών της.
Χαρακτηριστικό του τρόπου που αντιλαμβάνεται η ΚΕΔΕ, τόσο τα αίτια των προβλημάτων των
νησιωτικών συμπλεγμάτων όσο και τη κατεύθυνση αντιμετώπισης τους, είναι αρχικά το γεγονός ότι
δεν αμφισβητείται καθόλου το θεσμικό πλαίσιο που επιβάλει η Ε.Ε, καθώς και η λογική που
αποδίδει τα προβλήματα της ¨Νησιωτικότητας¨ στην εδαφική ασυνέχεια και τον κατακερματισμό των
αγορών. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι κινείται στη κατεύθυνση των στρατηγικών της Ε.Ε
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Καθημερινά αναδεικνύεται η δραματική Κατάσταση που επικρατεί
στα νησιωτικά συμπλέγματα της χώρας, και ειδικότερα στα μικρά νησιά. Σχεδόν σε όλους τους
τομείς (υποδομές και υπηρεσίες υγειάς – παιδείας, δείκτες απασχόλησης – αξιοποίηση
πλουτοπαραγωγικών πόρων – αγροκτηνοτροφικες δραστηριότητες – υποβάθμιση του περιβάλλοντος,
κλπ ). Όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από την τοπική έκφραση προβλημάτων με εθνική
εμβέλεια, που απορρέουν από της εφαρμοζόμενες πολιτικές των κυβερνήσεων διαχρονικά.
Οι «αναδιαρθρώσεις» που έγιναν στο παρελθόν, δεν έφεραν θετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη
τις νησιωτικής χώρας, δεν αναίρεσαν τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Αυτό δεν οφείλεται
σε επιφανειακά φαινόμενα, σε λαθεμένους θεσμούς ή σε ανεπαρκείς τοπικούς «άρχοντες», οφείλεται
στο ότι απαντήθηκαν αρνητικά, σε βάρος του λαού τα ερωτήματα : Ποιος φταίει για την ερήμωση
της υπαίθρου? Ποιος φταίει για την ανισόμετρη ανάπτυξη της Περιφέρειας?
Τα φαινόμενα αυτά είναι σύμφυτα με το καπιταλιστικό σύστημα, με τη πολιτική που εφαρμόζεται
στη λογική του όλα είναι εμπόρευμα. Ως εκλεγμένοι με την « Λαϊκή Συσπείρωση» επιμένουμε:
Στον ενιαίο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα βασικών τομέων κοινωνικού περιεχομένου Υγεία,
Παιδεία, Πρόνοια καθώς και του κοινωνικού χαρακτήρα της ενέργειας.
Στην αναδιανομή των κρατικών δαπανών προς όφελος των εργαζομένων.
Στον σχεδιασμό μιας ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο σύμφωνα με τα συγκριτικά
πλεονεκτήματα της χώρας, (τόσο γενικά όσο και τοπικό επίπεδο), τις αναπτυξιακές δυνατότητες
και προοπτικές προς όφελος των εργαζόμενων.
Στην ικανοποίηση της οικονομικής επάρκειας της Τ.Α με ένα σεβαστό ποσοστό από τον
Κρατικό Προϋπολογισμό για την υλοποίηση των αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνει.
Στην αξιοποίηση του θεσμού της Τ.Α σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.
9
Ως εκλεγμένοι με την «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλουμε την χρόνια εφαρμογή αυτών των
πολιτικών και για τα θέματα που αφορούν τα νησιωτικά συμπλέγματα της χώρας μας.
Πιστεύουμε πως απαιτείται η εφαρμογή μιας διαφορετικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των
σοβαρών προβλημάτων της Νησιωτικής Ελλάδας, στη κατεύθυνση της ικανοποίησης των
σύγχρονων αναγκών των νησιωτών. Η πολιτική αυτή θα πρέπει να προτείνει μέτρα που θα
αντιμετωπίσουν τόσο τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα όσο και τα προβλήματα που υπάρχουν
στις μεταφορές, στις υγειονομικές υποδομές και υπηρεσίες, στην παιδεία, στην ενεργειακή επάρκεια,
διασφαλίζοντας τον ενιαίο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα αυτών των βασικών τομέων κοινωνικού
περιεχομένου. Θα αξιοποιεί όλες τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες των νησιών μας έτσι
ώστε να διασφαλισθεί και η ύπαρξη ζωής σε αυτά και η αναπτυξιακή προοπτική προς όφελος
της πλειονότητας των νησιωτών.
Σχετικά με τα ζητήματα του περιβάλλοντος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση της
Ν.Δ με σειρά νομοσχεδίων επιδιώκει να δημιουργήσει «ευνοϊκότερο περιβάλλον» και να άρει
παραπέρα τα «εμπόδια» των στοιχειωδών μέτρων προστασίας της υγείας του λαού και της
προστασίας του περιβάλλοντος προκειμένου να επιταχυνθεί η στρατηγική της Ε.Ε για το άνοιγμα
νέων πεδίων «πράσινης» κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ξεκάθαρη: Ο αγώνας για την προστασία του
περιβάλλοντος θα γίνεται πιο αποτελεσματικός όσο συνδέεται με τον αγώνα ενάντια στην
πολιτική που το εμπορευματοποιεί, και τους εκφραστές αυτής της πολιτικής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ερχόμαστε σήμερα εδώ, στην αρχή μιας νέας δημοτικής περιόδου
και μπροστά στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, όπου στον προσυνεδριακό διάλογο περιγράφονται με μελανά
χρώματα η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Δήμοι, αναλύθηκαν σειρά αναγκαίων μέτρων που
πρέπει να παρθούν, ώστε να μπορούν οι Δήμοι μας να λειτουργήσουν και να λύσουν τις ανάγκες των
δημοτών μας. Την ίδια στιγμή η ακρίβεια και οι φόροι «τσακίζουν» το λαό. Ο πληθωρισμός
βρίσκεται στα ύψη. Οι τιμές στην ενέργεια έχουν εκτιναχθεί, λόγω της λεγόμενης «πράσινης
μετάβασης», των πανάκριβων ΑΠΕ, της απελευθέρωσης της ενέργειας, της επιπλέον αύξησης του
ενεργειακού κόστους λόγω του κλιμακούμενου πολέμου ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία, στο
έδαφος της Ουκρανίας. Ο πόλεμος φθάνει όλο και ποιο επικίνδυνα δίπλα μας με το ισραηλινό
κράτος-δολοφόνο να συνεχίζει το μακελειό στον Λίβανο και στη Λωρίδα της Γάζας.
Σ’ αυτό το περιβάλλον τα μονοπώλια, οι κάτοχοι του πλούτου, κάνουν «πάρτι» κερδών, ενώ όλα τα
ζητήματα που αφορούν τους Δήμους μας επιδεινώθηκαν.
Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν, τι διαφορετικό από πέρυσι μπορούμε να πούμε;
Το σίγουρο είναι ότι δεν άλλαξε τίποτα στην κυβερνητική πολιτική, στα εμπόδια που μας βάζει.
Δυστυχώς, η πλειοψηφία του Δ.Σ της ΚΕΔΕ είναι πολύ καλή στην περιγραφή, αλλά μέχρι εκεί.
Συνειδητά, ενώ γνωρίζει την αιτία των προβλημάτων, από πού προέρχονται τα εμπόδια που
συναντάμε, αρνείται να παρέμβει, να αποκαλύψει την αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης.
Το ίδιο φυσικά γινόταν και με τις προηγούμενες Κυβερνήσεις. Καλό είναι να αποκαλείσαι
αυτοδιοικητικός, αλλά πρέπει και να το αποδεικνύεις. Πρέπει να διαλέξεις με ποιους θα πας και
ποιους θ’ αφήσεις. Και η πλειοψηφία, διαλέγει να είναι με την κυβερνητική πολιτική, την πολιτική
που κάνει τη ζωή του λαού δύσκολη, που βάζει εμπόδια στη λειτουργία των Δήμων μας. Υιοθετεί το
ρόλο του «αμορτισέρ», για να μην υποστεί τους «κραδασμούς» της λαϊκής δυσαρέσκειας η κεντρική
διοίκηση, η Κυβέρνηση, το σύστημα.
Όλοι γνωρίζουμε ότι για να λειτουργήσουν οι Δήμοι μας, χρειάζονται τους αναγκαίους
οικονομικούς πόρους και προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων. Με βάση τα στοιχεία της Επιτροπής
Οικονομικών της ΚΕΔΕ για το 2024 “εάν εφαρμοζόταν ο Νόμος 3852/2010 χωρίς παρεκκλίσεις και
μνημονιακές διατάξεις, οι συνολικοί ΚΑΠ των Δήμων, με βάση τις προβλεπόμενες αποδόσεις των
τριών φόρων, θα έπρεπε να είναι 7,5 δις €. Όπως είναι γνωστό οι ΚΑΠ χρηματοδοτούνται αναλογικά
από τα έσοδα των ΦΠΑ, Φόρου Εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ”. Δηλαδή, για την τριετία που αναφέρεται,
η συνολική χρηματοδότηση θα έπρεπε να φτάνει τα 22,5 δις ευρώ!
Γιατί όμως υποχρηματοδοτούμαστε, που πηγαίνουν αυτοί οι οικονομικοί πόροι;
10
Όλοι γνωρίζουμε ότι πάνε στα «σεντούκια» των λίγων, για να κάνουν επενδύσεις, να φέρουν την
ανάπτυξη, όχι βέβαια με τα δικά τους χρήματα, αλλά με τα χρήματα του λαού μας. Γιατί να γίνει
αυτό αποδεκτό από το συνέδριό μας, τη στιγμή που θα μπορούσε να βάλει τη σφραγίδα του, να
πει ως εδώ και μη παρέκει!
Δεν θα θυσιάσουμε τη ζωή των συμπολιτών μας για τα κέρδη των λίγων. Πρέπει να βάλουμε τέλος
στην πολιτική που θέλει, να στηρίζονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων, στα ίδια έσοδα, που στην
ουσία, δεν είναι τίποτα άλλο από δεύτερη και τρίτη φορολόγηση των δημοτών μας. Αυτό είναι ένα
δίκαιο αίτημα, που θα το στηρίξουν όλοι οι συμπολίτες μας και θα βρεθούν στο πλάι μας.
Γιατί θα πρέπει να παρακαλάμε για προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων, για να καταφέρουμε να
οργανώσουμε τις Υπηρεσίες μας; Δεν είναι αυτονόητο ότι μόνο έτσι μπορούμε να στηρίξουμε τις
πόλεις και τα χωριά μας και αν ναι, γιατί δεν γίνεται αποδεκτό;
Συνοπτικά συνάδελφοι, ανάπτυξη για κάλυψη βασικών αναγκών των νησιωτών μπορεί να γίνει
μόνο με κρατική ενίσχυση και κυρίως με κεντρικό σχεδιασμό για ανάπτυξη υπέρ της λαϊκής
ευημερίας και όχι των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, που στους σχεδιασμούς τους είναι
μέχρι και η αγορά νησιών !!
Τα αιτήματα στα οποία επιμένουμε μπορούν και πρέπει να εξασφαλιστούν σήμερα σε όλους
τους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα και στα παιδιά τους.
Λέει η ΚΕΔΕ ότι πρέπει να μας απασχολήσει τι θα γίνει στην Τοπική Διοίκηση τα επόμενα 20
χρόνια. Εμείς λέμε ότι πρέπει αλλά ταυτόχρονα πρέπει να μας απασχολήσει και η κατεύθυνση όσων
γίνουν. Γιατί με βάση τα εισηγητικά κείμενα της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ η κοινωνία μας
παρουσιάζεται ως αταξική, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, έχει πολύ συγκεκριμένη ταξική
διαστρωμάτωση!!!
Εμείς -και όχι μόνο πιστεύω- βλέπουμε ότι προχωρά η συγκέντρωση πλούτου σε λίγα χέρια,
κάποιοι κερδίζουν στην πλάτη της πλειονότητας των εργαζομένων, οι οποίοι υφίστανται τις
συνέπειες, την ανεργία, τη φτώχεια, τη στέρηση δικαιωμάτων. Για ποιο λόγο η σημερινή γενιά ζει
χειρότερα από την προηγούμενη, τη στιγμή που η επιστήμη και η τεχνική είναι στο απόγειό της;
Γιατί οι μικρομεσαίοι καταστρέφονται, γιατί οι αγρότες ξεκληρίζονται;
Πρέπει να βρούμε την αιτία, αλλιώς δεν κάνουμε βήμα μπρος, δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε
τα επόμενα 20 χρόνια και γενικά το μέλλον.
Αναφέρθηκαν μέχρι τώρα στον προσυνεδριακό διάλογο και θα αναφερθούν και στην συνέχεια
διάφορα προβλήματα που είναι υπαρκτά στην καθημερινότητά μας, υποστελέχωση των υπηρεσιών,
διοικητικές δυσλειτουργίες, ζητήματα αλληλεπικάλυψης αρμοδιοτήτων κλπ, αλλά αυτά δεν πρέπει
να γίνουν κυρίαρχα στις συνεδριακές διαδικασίες.
Το κύριο πρόβλημα που πρέπει να αναδειχθεί είναι ο ρόλος που παίζει σήμερα η τοπική διοίκηση,
και ο ρόλος που της προετοιμάζει η κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια μέσα από την διαβόητη
«πολυεπίπεδη διακυβέρνηση». Η στόχευση της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη, στο πρόγραμμα της
αναφέρει: «Μεταφέρουμε αρμοδιότητες του κράτους στην Αυτοδιοίκηση που βρίσκεται πιο κοντά
στους πολίτες και εξασφαλίζουμε τους απαραίτητους πόρους για τους ΟΤΑ ενισχύοντας
τη φορολογική αποκέντρωση και την ουσιαστική αυτοτέλειά τους».
Η αναφορά στην «φορολογική αποκέντρωση και οικονομική αυτοτέλεια» δεν είναι τίποτε
περισσότερο από την κατεύθυνση για επιβολή περισσότερων τελών και φόρων από τους δήμους,
δεδομένου ότι οι περικοπές πόρων, με βάση τους νόμους των μνημονίων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και
του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζονται. Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένος τονίσει ότι «Σήμανε η ώρα του
δήμου μάνατζερ και πετυχημένου επιχειρηματία» ποιο ξεκάθαρα δεν μπορεί να εκφραστεί
η αντίληψη που έχουν για τοπική διοίκηση. Δια μέσου της «πολυεπίπεδης διακυβέρνησης»
η κυβέρνηση εξασφαλίζει ακόμα ότι δε θα ενοχλείται, αφού οι Δήμοι θα παίζουν το ρόλο του
“αμορτισέρ”, απορροφώντας τους κραδασμούς που δημιουργεί η πολιτική τους. Με αυτόν τον
τρόπο, θα παίρνουν την ευθύνη οι δημοτικές αρχές και η εκάστοτε κυβέρνηση θα είναι στο
απυρόβλητο.
11
Όσοι δεν αντιδρούν σε αυτούς τους σχεδιασμούς είναι υπόλογοι έναντι των κοινωνιών που
εκπροσωπούν, αφού καλυπτόμενοι πίσω από ευφάνταστα λεκτικά σχήματα όπως «πολυεπίπεδη
διακυβέρνηση» «οικονομική αυτοτέλεια» «Ανάπτυξη σύγχρονων εργαλείων κοινωνικο-οικονομικής
ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης», κλπ, ουσιαστικά υιοθετούν την ίδια αντίληψη και
συμβάλουν στην υλοποίηση της .
Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη αντίληψη, ότι η πρόοδος της κοινωνίας θα γίνει στηριζόμενη
στους επιχειρηματικούς ομίλους. Εμείς δε συμφωνούμε με αυτή την πολιτική της κυβέρνησης, η
πλειοψηφία όμως της ΚΕΔΕ δυστυχώς συμφωνεί. Δυστυχώς για τους συμπολίτες μας σε όλους
τους Δήμους που θα ζήσουν τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας.
Εμείς δεν δεχόμαστε το ρόλο του διαχειριστή της ακραίας φτώχειας. Από την πλευρά μας δεν
δεχόμαστε άλλο αρμοδιότητες χωρίς πόρους.
Εμείς δεν περιγράφουμε μόνο τα προβλήματα, αλλά αγωνιζόμαστε για λύσεις σε φιλολαϊκή
κατεύθυνση. Εμπόδιο στο να βρεθούν αυτές οι λύσεις, στέκεται σήμερα η συγκέντρωση του
πλούτου σε λίγα χέρια, η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Γιατί όπου υπάρχει πλούτος,
στην αντίπερα όχθη υπάρχει και πολλή φτώχεια.
Η διαφορετική αντίληψή που έχουμε δεν μας εμποδίζει, εάν υπάρχει διάθεση από την ΚΕΔΕ,
να διεκδικήσουμε μαζί χρηματοδότηση, της οποίας την έλλειψη όλοι οι Δήμαρχοι νιώθουν,
να διεκδικήσουμε όλα τα αναγκαία μέσα για την καθημερινή λειτουργία των Δήμων μας.
Ακόμα και γι’ αυτό, όμως, χρειάζεται η πολιτική βούληση από την πλευρά της ηγεσίας της ΚΕΔΕ.
Ποιος δεν κουράστηκε να απαριθμεί για χρόνια τα ίδια ανεπίλυτα προβλήματα της υλοποίησης των
σχεδίων πόλεως, της ανυπαρξίας σύγχρονων υποδομών, της κατασκευής σχολείων, νηπιαγωγείων,
παιδικών σταθμών, αθλητικών εγκαταστάσεων, δρόμων, πεζοδρομίων, παιδικών χαρών, της
πολιτικής προστασίας, της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων, των αδέσποτων ζώων, της
ναυαγοσωστικής κάλυψης, της στήριξης της κοινωνικής, πολιτιστικής δραστηριότητας, των ατόμων
με αναπηρία, των παιδιών που βρίσκονται σε εξάρτηση.
Με βάση αυτά και προκειμένου να εκφραστούν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ενιαία κάποιες προτάσεις,
καλούμε το Δ.Σ να εγκρίνει το σχέδιο απόφασης που καταθέτουμε, ως ένα βασικό πλαίσιο
διεκδικήσεων που συμβάλει στη μέγιστη δυνατή συσπείρωση, για την αντιμετώπιση των
προβλημάτων που αφορούν τους νησιωτικούς δήμους
Σχέδιο Απόφασης
Συνάδελφοι, εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, βλέπουμε ότι αυτό που εφαρμόζεται, δεν μπορεί να
ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, των Δήμων μας. Ήρθε η ώρα να μπούμε μπροστά.
Να οργανώσουμε τα νησιά μας μέσα από τα Δημοτικά Συμβούλια, σε συμπόρευση με το εργατικό –
λαϊκό κίνημα, να έχουμε φιλολαϊκές κατακτήσεις, να αποτρέψουμε τις αντιλαϊκές επιλογές της
Κυβέρνησης. Δεν πρέπει ένα ακόμα συνέδριο της ΚΕΔΕ, να καταλήξει σε περιγραφή και ευχές για την
επίλυση των οξυμένων προβλημάτων των Δήμων μας. Συνεχώς ακούμε ότι οι Δήμοι είναι η βαθμίδα του
κράτους που βρίσκεται πιο κοντά στο λαό και ακούει τα προβλήματά του. Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν πρέπει να τον
εγκαταλείψουμε, αλλά να είμαστε ένα μαζί του, να αγωνιστούμε μαζί του για άμεσα μέτρα βελτίωσης της
ζωής του. Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, των προσδοκιών που έχουν από μας οι δημότες
μας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση σας καλεί να συμπορευτούμε παλεύοντας από κοινού για:
Άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των Δήμων. Να δοθούν εδώ και τώρα όλα τα παρακρατηθέντα
από την Κυβέρνηση και το κράτος, με στόχο την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του λαού και των
εργαζομένων των Δήμων, την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των Υπηρεσιών μας, των σχολείων
μας, των κοινωνικών δομών, των χώρων αθλητισμού και πολιτισμού.
Να σταματήσει το πέρασμα αρμοδιοτήτων στους Δήμους, χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση και
επαρκές προσωπικό, πράγμα που οδηγεί στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση
σειράς υπηρεσιών και την μετακύλιση του κόστους στους δημότες, μέσω της διπλής και τριπλής
φορολόγησής τους.
Την κατάργηση του Νόμου που θεσπίστηκε και διατηρήθηκε από όλες τις Κυβερνήσεις, που
απαγορεύει τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Άμεση έναρξη διαδικασίας μέσω ΑΣΕΠ για πρόσληψη του
αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στους Δήμους και τις ΔΕΥΑ.
Μονιμοποίηση των συμβασιούχων που δουλεύουν με συνεχόμενες συμβάσεις και καλύπτουν πάγιες
και διαρκείς ανάγκες, με κρατική χρηματοδότηση.
12
Κατάργηση της αντιδραστικής διάταξης Βορίδη που υποχρεώνει του Δήμους να προσβάλλουν σε
ανώτερο δικαστικό βαθμό τις όποιες θετικές δικαστικές αποφάσεις κερδίζουν οι εργαζόμενοι.
Ολοκληρωμένη αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία. Να σταματήσουν οι Δήμοι
να χρηματοδοτούνται με λιγότερο από το 30% των χρημάτων που χρειάζονται για την Πολιτική
Προστασία.
Κατάργηση του άδικου τέλους ταφής απορριμμάτων. Οι Κυβερνήσεις είναι οι αποκλειστικά
υπεύθυνες για την κατάρρευση του ιδιωτικοποιημένου συστήματος ανακύκλωσης.
Να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του νερού και των ΔΕΥΑ.
Κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων, στην ενέργεια και τα είδη πλατιάς λαϊκής
κατανάλωσης, του ειδικού φόρου στα καύσιμα που έχουν γονατίσει το λαϊκό εισόδημα. Στήριξη των
Δήμων, ώστε να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια και να μην κόβονται έργα και υπηρεσίες.
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ν. Καλαμπόγιας (ΠΕΑ) πρότεινε να συμπεριληφθούν στα αιτήματα
και τα εξής:
– Να ξαναμπεί η Ικαρία σε καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ, σε συμπόρευση με νησιά όπως οι
Φούρνοι, οι Οινούσες, τα Ψαρά και η Λήμνος
– Επαρκή χρηματοδότηση μέσω των ΚΑΠ. Θα πρέπει να αλλάξει ριζικά ο σχεδιασμός της
κρατικής χρηματοδότησης και να λαμβάνονται υπόψη κι αλλά κριτήρια, πέρα από το πληθυσμιακό:
το μέγεθος του νησιού, το οδικό δίκτυο, το αγροτικό δίκτυο, το δασικό δίκτυο, το χωμάτινο δίκτυο,
τα δίκτυα ύδρευσης, τα χωριά
– Το ΕΝΦΙΑ να έρχεται ως χρηματοδότηση στους Δήμους
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Π. Καραγιαννάκης πρότεινε να συμπεριληφθούν και τα δημογραφικά
στοιχεία (μείωση γεννήσεων στο Β. Αιγαίο). Επίσης πρότεινε να γίνονται άμεσα οι εκταμιεύσεις
για το μεταφορικό ισοδύναμο και να επεκταθεί στη δευτερεύουσα κατοικία, τουλάχιστον για τα
νησιά του Β. Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, που είναι πιο απομακρυσμένα και ίσως για μικρότερο
αριθμό εισιτηρίων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Να εγκρίνει το παρακάτω ψήφισμα με προτάσεις για την ΠΕΔ Β. Αιγαίου και το συνέδριο της ΚΕΔΕ :
Άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των Δήμων. Να δοθούν εδώ και τώρα όλα τα
παρακρατηθέντα από την Κυβέρνηση και το κράτος, με στόχο την κάλυψη των αυξημένων
αναγκών του λαού και των εργαζομένων των Δήμων, την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας
των Υπηρεσιών μας, των σχολείων μας, των κοινωνικών δομών, των χώρων αθλητισμού και
πολιτισμού.
Να σταματήσει το πέρασμα αρμοδιοτήτων στους Δήμους, χωρίς την αναγκαία
χρηματοδότηση και επαρκές προσωπικό, πράγμα που οδηγεί στην περαιτέρω
εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση σειράς υπηρεσιών και την μετακύλιση του κόστους
στους δημότες, μέσω της διπλής και τριπλής φορολόγησής τους.
Την κατάργηση του Νόμου που θεσπίστηκε και διατηρήθηκε από όλες τις Κυβερνήσεις, που
απαγορεύει τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Άμεση έναρξη διαδικασίας μέσω ΑΣΕΠ για πρόσληψη
του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στους Δήμους και τις ΔΕΥΑ.
Μονιμοποίηση των συμβασιούχων που δουλεύουν με συνεχόμενες συμβάσεις και καλύπτουν
πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με κρατική χρηματοδότηση.
Κατάργηση της αντιδραστικής «διάταξης Βορίδη» που υποχρεώνει του Δήμους να
προσβάλλουν σε ανώτερο δικαστικό βαθμό τις όποιες θετικές δικαστικές αποφάσεις κερδίζουν
οι εργαζόμενοι.
Ολοκληρωμένη αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία. Να σταματήσουν οι
Δήμοι να χρηματοδοτούνται με λιγότερο από το 30% των χρημάτων που χρειάζονται για την
Πολιτική Προστασία.
13
Κατάργηση του άδικου τέλους ταφής απορριμμάτων. Οι Κυβερνήσεις είναι οι αποκλειστικά
υπεύθυνες για την κατάρρευση του ιδιωτικοποιημένου συστήματος ανακύκλωσης.
Να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του νερού και των ΔΕΥΑ.
Κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων, στην ενέργεια και τα είδη πλατιάς λαϊκής
κατανάλωσης, του ειδικού φόρου στα καύσιμα που έχουν γονατίσει το λαϊκό εισόδημα.
Στήριξη των Δήμων, ώστε να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια και να μην κόβονται έργα και
υπηρεσίες.
Επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στην Ικαρία (με βάση τις προτάσεις των αποφάσεων του
Δ.Σ Ικαρίας 172-2017 και 54 – 2020), σε συμπόρευση με νησιά όπως οι Φούρνοι, οι Οινούσες,
τα Ψαρά και η Λήμνος
Θα πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός της κρατικής χρηματοδότησης ΚΑΠ και να λαμβάνονται
υπόψη κι αλλά κριτήρια, πέρα από το πληθυσμιακό: το μέγεθος του νησιού, το οδικό δίκτυο,
το αγροτοδασικό δίκτυο, το χωμάτινο δίκτυο, τα δίκτυα ύδρευσης, τα χωριά, κλπ.
Να γίνονται άμεσα οι εκταμιεύσεις για το μεταφορικό ισοδύναμο και να επεκταθεί στη
δευτερεύουσα κατοικία, τουλάχιστον για τα νησιά του Β. Αιγαίου, που είναι πιο
απομακρυσμένα και ίσως για μικρότερο αριθμό εισιτηρίων.
Η παρούσα απόφαση έλαβε αύξοντα αριθμό 96/2024
Αφού συντάχθηκε και αναγνώσθηκε το πρακτικό αυτό υπογράφεται όπως παρακάτω:
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ Τα μέλη
1. Λαρδάς Νικόλαoς
2. Κόχυλας Σωτήρης
Κωνσταντίνος Ράπτης 3. Καλογερής Γιώργος
4. Τέσκος Σπύρος
5. Λαρδά – Καρίμαλη Βασιλεία
6. Κούβαρης Σπυρίδων
7. Κόχιλας Ξενοφών
8. Μαμματάς Ισίδωρος
9. Λιάρης Ισίδωρος
10. Καλαμπόγιας Νικόλαος
11. Ράπτης Φώτιος
12. Καραγιαννάκης Παναγιώτης
13. Κουλουλίας Γεώργιος
14. Μουσέτης Βαγγέλης -Παναγιώτης
15. Καρίμαλης Φίλιππος
16. Γαγλίας Ηλίας