Εποχή Νίκου Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝ.ΑΛΛ. Δημήτρης Κουκλουμπέρης
Πάνω από 206 χιλιάδες πολίτες πήγαν χθες να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών ● Πώς αποκωδικοποιούνται τα μηνύματα της κάλπης και πώς θα κινηθεί ο νέος αρχηγός.
Νέα σελίδα γύρισε από χθες βράδυ το ΠΑΣΟΚ. Εκτος πρόεδρος στην ιστορία του κόμματος εξελέγη ο Νίκος Ανδρουλάκης με ποσοστό που άγγιξε το 70%. Η σαρωτική νίκη και η θριαμβευτική εκλογή του 42χρονου Κρητικού τού δίνουν μια ισχυρή νομιμοποίηση για τις κινήσεις του ως αρχηγού αλλά και την καθαρή εντολή που είχε ζητήσει εξαρχής από τους ψηφοφόρους.
Μάλιστα το γεγονός ότι η επικράτησή του σημειώνεται έναντι του Γιώργου Παπανδρέου, πρώην προέδρου και πρώην πρωθυπουργού, ενισχύει έτι περαιτέρω την επιτυχία του, ισοδυναμώντας με ένα ηχηρό μήνυμα της βάσης για ανανέωση και αλλαγή γενιάς σε κορυφαίο επίπεδο και σε όλες τις βαθμίδες της κομματικής ιεραρχίας. Αποτρέπει δε, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, την όποια αμφισβήτηση του νέου αρχηγού για το προσεχές χρονικό διάστημα από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα ήταν οριακό.
Εξάλλου, πριν ακόμη γίνουν γνωστά τα τελικά αποτελέσματα, ο κ. Παπανδρέου, αποδεχόμενος την ήττα του, επικοινώνησε με τον νέο πρόεδρο και τον συνεχάρη για την εκλογή του. «Και σήμερα (σ.σ. χθες), η συμμετοχή των δημοκρατικών πολιτών στην εκλογική μας διαδικασία ήταν μεγάλη. Είναι μήνυμα ευθύνης για όλους μας. Εχω ήδη εκφράσει στον Ν. Ανδρουλάκη τα συγχαρητήριά μου και τις ευχές μου για καλή επιτυχία. Ολοι μαζί, οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των μελών των φίλων και των δημοκρατών πολιτών. Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα και πάθος και θα πάμε μπροστά!» ανέφερε στη δήλωσή του.
Η συμμετοχή του κόσμου της παράταξης ήταν ιδιαίτερα δυναμική και στη διαδικασία του δεύτερου γύρου, καθώς περισσότεροι από 206 χιλιάδες πολίτες πήγαν εκ νέου στην κάλπη, κάτι που δίνει σημαντική ώθηση στη συνολική προσπάθεια της νέας ηγεσίας για την ενίσχυση και διεύρυνση της παράταξης, ώστε να πρωταγωνιστήσει στο πολιτικό σκηνικό.
Η μεγαλειώδης νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία προφανώς συνοδεύεται και από μια τεράστια ευθύνη στις πλάτες του για την επόμενη ημέρα, καθώς τον περιμένει πολλή δουλειά και μια αρκετά δύσκολη αποστολή, βασίζεται σε γενικές γραμμές στους εξής λόγους: Αποτέλεσε μια ήρεμη δύναμη, όπως χαρακτηρίστηκε εξαιτίας του μετριοπαθούς και ενωτικού λόγου του. Είχε μια έξυπνη στρατηγική, με σαφείς θέσεις, που όμως δεν δίχαζε με ανακίνηση θεμάτων και πληγές του παρελθόντος, αλλά συσπείρωνε τα ακροατήρια εντός και γύρω από την Κεντροαριστερά. Εξέφρασε το κοινωνικό αίτημα για αλλαγή και ανανέωση και θεωρήθηκε από τη βάση ως ο καταλληλότερος εκφραστής της απόπειρας η δημοκρατική παράταξη να δυναμώσει και να μετατραπεί μεσοπρόθεσμα και πάλι σε πλειοψηφούσα.
Το πολιτικό του προφίλ, που βασίζεται σε ένα σαφές σοσιαλδημοκρατικό πλαίσιο, μακριά από ετεροπροσδιορισμούς είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά, οι οργανωτικές ικανότητές του, όπως έχουν αποδείξει σχεδόν όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες έχει λάβει μέρος, ο συνδυασμός ρεαλισμού και προοδευτικότητας στην επιχειρηματολογία, η μαζικότητα στην εκλογική διαδικασία της 5ης και 12ης Δεκεμβρίου και η στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούν σε πρώτη φάση μια ιδιαίτερα ευνοϊκή αφετηρία στο ξεκίνημα του κ. Ανδρουλάκη. Η επόμενη φάση περιλαμβάνει τον τελικό του στόχο που δεν είναι άλλος από τον υπερδιπλασιασμό των ποσοστών και την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.
Ο ίδιος δεν σκοπεύει να τροποποιήσει το τρίπτυχο «ενότητα – ανανέωση – πολιτική αυτονομία» που του χάρισε τη χθεσινή εντυπωσιακή εκλογή. Η ανασυγκρότηση του κόμματος σε επίπεδο βάσης αποτελεί μία από τις κεντρικές προτεραιότητες. Περιοδείες παντού και όργωμα της χώρα για όσμωση με την κοινωνία και επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών.
Πονοκέφαλο λόγω μη βουλευτικής ιδιότητας αποτελεί, ωστόσο, η εκπροσώπηση στη Βουλή, καθώς θα πρέπει να ορίσει τα πρόσωπα που θα τον εκπροσωπούν, πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και γραμματέα Κ.Ο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι αποφάσεις του θα κινούνται στο πνεύμα της σύνθεσης νέου αίματος και εμπειρίας σε όλα τα επίπεδα των επιτελικών θέσεων, με δεδομένο ωστόσο το προβάδισμα στη νέα γενιά. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει ξεκαθαρίσει εγκαίρως, «την επαύριο των εκλογών δεν υπάρχουν στρατόπεδα, νικητές και ηττημένοι, υπάρχει μόνο η παράταξη». Και αυτός φαίνεται ότι θα είναι ο οδηγός του.
Τον κ. Ανδρουλάκη συνεχάρη τηλεφωνικά αμέσως μετά την εκλογή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας του να συναντηθούν το επόμενο διάστημα και από κοντά. Με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο επικοινώνησε επίσης ο Ανδρέας Λοβέρδος, υποστηρίζοντας ότι από εδώ και στο εξής στόχος όλων είναι να αγωνιστούν «για μεγάλο και δυνατό ΠΑΣΟΚ». Ευχές για συγχαρητήρια και καλή θητεία μετέφεραν στον νέο πρόεδρο ο Παύλος Γερουλάνος και ο Παύλος Χρηστίδης.
«Μόνος νικητής η Δημοκρατική Παράταξη»
Σε κλίμα αποθέωσης από φίλους και υποστηρικτές ο νέος πρόεδρος στην παρθενική του δήλωση έξω από τη Χαριλάου Τρικούπη τόνισε μεταξύ άλλων: «Ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία της Δημοκρατικής Παράταξης και του ΠΑΣΟΚ. Η νέα εποχή αρχίζει με δυναμισμό, με αισιοδοξία, με αυτοπεποίθηση. Με τη δική σας ισχυρή εντολή: Να προχωρήσουμε ενωμένοι στην ανανέωση και την αναγέννηση της παράταξης. Συγχαίρω θερμά τους συνυποψηφίους μου, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Παύλο Χρηστίδη, τον Χάρη Καστανίδη, τον Παύλο Γερουλάνο, για τον αξιοπρεπή αγώνα που δώσαμε μαζί. Τους καλώ όλους, να υπερασπιστούμε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά για ενότητα και πολιτική αυτονομία. Η αναμέτρηση τελείωσε απόψε. Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Μόνος νικητής είναι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη. Χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί αυτές τις εβδομάδες συνάντησα χιλιάδες νέους ανθρώπους, το μέλλον της πατρίδας, να έρχονται ξανά και να είναι δίπλα μας σε αυτή τη νέα πορεία.
Εχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης που αναλαμβάνω. Δεσμεύομαι να μετατρέψω τη σημερινή νίκη της παράταξης σε μια νίκη της πατρίδας. Γιατί ο ελληνικός λαός αξίζει περισσότερα. Θα αγωνιστούμε για την Ελλάδα της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής αξιοπρέπειας και της προοπτικής όλων των Ελλήνων. Ξεκινάμε μαζί, ένα νέο, ωραίο ταξίδι. Γιατί η Δημοκρατική Παράταξη επέστρεψε! Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι εδώ ενωμένο δυνατό».
Ο 101χρονος ψηφοφόρος, ο Μr Lak και οι παραφωνίες
■ Πανηγυρικό –και πώς να μην ήταν– χθες βράδυ το σκηνικό στη Χαριλάου Τρικούπη. Εκατοντάδες φίλοι του ΠΑΣΟΚ και υποστηρικτές του Νίκου Ανδρουλάκη πλημμύρισαν τον δρόμο έξω από τα κεντρικά γραφεία, πολλοί εξ αυτών και με σημαίες στα χέρια, φωνάζοντας συνθήματα και αποθεώνοντας τον νεοεκλεγέντα αρχηγό! Υστερα από λίγο άνοιξαν… όχι σαμπάνιες, αλλά ουίσκι, θυμίζοντας παλιές εποχές. Ανθρώπινες στιγμές χαράς γιατί από αύριο έχει πολλή δουλειά!
■ Χωρίς σοβαρά προβλήματα, ουρές και καθυστερήσεις κύλησε η χθεσινή διαδικασία στην οποία και πάλι συμμετείχαν πάνω από 200 χιλιάδες πολίτες. Παραφωνίες υπήρξαν σε δύο περιπτώσεις, στον Ορχομενό, όπου ο εκπρόσωπος του Νίκου Ανδρουλάκη καβγάδισε με τον εκπρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος επιχείρησε να εγγράψει στο tablet ψηφοφόρους που δεν είχαν ψηφίσει. Και τα αίματα άναψαν!
■ Επίσης, στην Ερέτρια ακυρώθηκε συνολικά η διαδικασία, καθώς υπήρξε τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα και δεν κατοχυρώθηκε καμία ψήφος. Σχετικά μειωμένη ήταν, τέλος, η συμμετοχή σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας λόγω της κακοκαιρίας και των έντονων πλημμυρών, αλλά και σε κάποια μικρά νησιά του Αιγαίου.
■ Και οι δυο πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης και Ευάγγελος Βενιζέλος, πήγαν και αυτή τη φορά να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Δηλώσεις δεν έκαναν, ούτε αποκάλυψαν την ψήφο τους, αν και οι περισσότεροι καταλαβαίνουν ποιον «σταύρωσαν» μέσα στο παραβάν.
■ Ενδεχομένως να είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος για έναν πολίτη στα Τρίκαλα, ετών 101 παρακαλώ, ο οποίος και ψήφισε και δήλωσε στις κάμερες ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό».
■ Αρωμα Λάκη Γαβαλά είχαν οι χθεσινές κάλπες. Ο γνωστός σχεδιαστής ανέβασε φωτογραφία στο instagram με μπλουζάκι του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι αν ψήφιζε αυτή θα ήταν η στιλιστική επιλογή του. Ποιος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έπαψε να είναι στη μόδα;
ΠΗΓΗ: efsyn.gr