Έρχονται νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα – Εικονική για τα νοικοκυριά η επίσημη «επιβράδυνση» του πληθωρισμού
Σε ακόμη χειρότερη θέση αναμένεται να βρεθούν τα λαϊκά νοικοκυριά, παρά τη διαφαινόμενη διαρκή επιβράδυνση του πληθωρισμού. Κι αυτό γιατί οι αυξήσεις στα τρόφιμα συνεχίζουν να εντείνονται και να φτάνουν σε ύψη που καθιστούν αδύνατη την οποιαδήποτε δυνατότητα να ανταποκριθούν οι εργαζόμενοι σε αυτές. Οι αυξήσεις, μάλιστα, συνεχίζουν να είναι τέτοιες που καθιστούν αστεία και τα όποια δήθεν κυβερνητικά μέτρα όπως το καλάθι του νοικοκυριού ή το καλάθι του… νονού και όλες τις υπόλοιπες δράσεις τύπου food-pass, με τις οποίες το μόνο που τελικά πετυχαίνουν είναι να αυτοεξευτελίζονται.
Τα τρόφιμα, λοιπόν, συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και, μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους τους επιχειρηματίες του κλάδου θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Συγκεκριμένα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε χθες αύξηση 14,9% στον δείκτη τιμών παραγωγού της βιομηχανίας τροφίμων τον Φεβρουάριο. Ταυτόχρονα, η Eurostat, σημειώνει ότι ο κλάδος των τροφίμων αυξήθηκε κατά 11,8% από 12,3% το Φεβρουάριο! Η αύξηση των τιμών παραγωγού συνιστά «προάγγελο» ακρίβειας στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και για το επόμενο χρονικό διάστημα. Έτσι, και σε επίπεδο λιανικής, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην πορεία των τιμών στα είδη διατροφής και κατά τον μήνα Μάρτιο.
Την ίδια στιγμή, 7 στους 10 προμηθευτές καταναλωτικών προϊόντων (ποσοστό 68%) έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε νέο γύρο ανατιμήσεων μέσα στο έτος, με 3 στους 10 (ποσοστό 32%) να δηλώνουν ότι δεν είναι σίγουροι αν θα προβούν σε αυξήσεις. Αυτό σημαίνει ότι στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα και, φυσικά, στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αναμένεται νέα αύξηση τιμών!
Κατά τα άλλα, αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός
Κατά τα άλλα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καγταναλωτή υποχώρησε τον Μάρτιο στην Ελλάδα στο 5,4% από 6,5% το Φεβρουάριο και 7,3% τον Ιανουάριο. Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, σε επίπεδο ευρωζώνης, ο τιμάριθμος κατέγραψε μικρή επιβράδυνση στο 6,9% από 8,5% τον Φεβρουάριο. Όμως, η επιβράδυνση αυτή που καταγράφει ο πληθωρισμός αφορά μόνο συγκεκριμένες βιομηχανίες καθώς βασικές αιτίες υποχώρησης ήταν η περαιτέρω επιβράδυνση των τιμών στην ενέργεια καθώς τον Μάρτιο οι τιμές στο φυσικό αέριο συνέχισαν να καταγράφουν έντονα πτωτική πορεία. Ωστόσο τα νέα εξακολουθούν να μην είναι ευχάριστα στον τομέα των τροφίμων καθώς οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται.
Είναι ενδεικτικό ότι τον Μάρτιο στην Ελλάδα ο κλάδος των τροφίμων αυξήθηκε κατά 11,8% από 12,3% το Φεβρουάριο ενώ στην ενέργεια, οι τιμές υποχώρησαν περαιτέρω κατά 14,7% από μείωση 5,8% το δεύτερο μήνα του έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε επίπεδο ευρωζώνης, τον Μάρτιο, τα τρόφιμα, ποτά και καπνικά αποτελούν τον κλάδο με τη μεγαλύτερη επίπτωση στον πληθωρισμό καθώς αυξήθηκε κατά 15,4% (από 15% τον Φεβρουάριο). Η συνεχής πτωτική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου οδήγησε σε μείωση των τιμών στον κλάδο της ενέργειας, η οποία μειώθηκε κατά 0,9% (από αύξηση 13,7% τον Φεβρουάριο). Πτωτική πορεία κατέγραψαν οι τιμές των μη βιομηχανικών προϊόντων οι οποίες αυξήθηκαν κατά 6,6% (από 6,8% τον Φεβρουάριο). Αντίθετα ανοδικά κινήθηκαν οι υπηρεσίες οι οποίες αυξήθηκαν κατά 5% (έναντι αύξηση 4,8% τον Φεβρουάριο).
ΠΗΓΗ: imerodromos.gr