Έρευνα: Μόνο το 3% των παγκόσμιων οικοσυστημάτων παραμένει ανέπαφο
Dreamstime
Μόλις το 3% των παγκόσμιων γαιών παραμένουν οικολογικά ανέπαφες με υγιείς πληθυσμούς όλων των ζώων τους και ανενόχλητο το περιβάλλον τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Αυτά τα τμήματα της ερήμου που δεν έχουν υποστεί ζημιά από ανθρώπινες δραστηριότητες βρίσκονται κυρίως σε τμήματα των τροπικών δασών του Αμαζονίου και του Κονγκό, στα δάση της Ανατολικής Σιβηρίας και του Βορρά του Καναδά και στην τούνδρα, και στη Σαχάρα. Τα εισβάλλοντα ξένα είδη, συμπεριλαμβανομένων των γατών, των αλεπούδων, των κουνελιών, των αιγών και των καμηλών, είχαν σημαντικό αντίκτυπο στα εγγενή είδη στην Αυστραλία, στην οποία η μελέτη δεν βρίσκει άθικτες περιοχές.
Οι ερευνητές προτείνουν την επανεισαγωγή μικρού αριθμού σημαντικών ειδών σε ορισμένες κατεστραμμένες περιοχές, όπως ελέφαντες ή λύκοι – μια κίνηση που θα μπορούσε να αποκαταστήσει έως και το 20% των παγκόσμιων γαιών σε οικολογική ισορροπία.
Προηγούμενες αναλύσεις έχουν εντοπίσει περιοχές ερήμων που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε δορυφορικές εικόνες και εκτιμάται ότι το 20-40% της επιφάνειας της Γης επηρεάζεται ελάχιστα από τους ανθρώπους. Ωστόσο, οι επιστήμονες πίσω από τη νέα μελέτη υποστηρίζουν ότι τα δάση, η σαβάνα και η τούνδρα μπορούν να φαίνονται ανέπαφα από ψηλά, αλλά ότι, στο έδαφος, λείπουν ζωτικά είδη. Οι ελέφαντες, για παράδειγμα, εξαπλώνουν σπόρους και δημιουργούν σημαντικές εκκαθαρίσεις στα δάση, ενώ οι λύκοι μπορούν να ελέγχουν πληθυσμούς ελαφιών και αλκών.
Η νέα αξιολόγηση συνδυάζει χάρτες οικοτόπων που έχουν υποστεί καταστροφές από τους ανθρώπους με χάρτες που δείχνουν τα μέρη από τα οποία έχουν εξαφανιστεί τα ζώα από τις αρχικές τους περιοχές ή είναι πολύ λίγα σε αριθμό για να διατηρήσουν ένα υγιές οικοσύστημα. Ορισμένοι επιστήμονες δήλωσαν ότι η νέα ανάλυση υποτιμά τις ανέπαφες περιοχές, επειδή οι αριθμοί των ζώων πριν από αιώνες είναι ελάχιστα γνωστές και οι νέοι χάρτες δεν λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, η οποία αλλάζει το εύρος των ειδών.
Είναι ευρέως αποδεκτό ότι ο κόσμος βρίσκεται σε κρίση βιοποικιλότητας, με πολλούς πληθυσμούς άγριων ζώων – από λιοντάρια έως έντομα – να μειώνονται κυρίως λόγω της καταστροφής των οικοτόπων εξαιτίας καλλιεργειών και οικοδόμησης. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ξεκινά μια έκτη μαζική εξαφάνιση της ζωής στη Γη, με σοβαρές συνέπειες για τα τρόφιμα, το καθαρό νερό και τον αέρα από τον οποίο εξαρτάται η ανθρωπότητα.
«Πολλά από αυτά που θεωρούμε άθικτο βιότοπο είναι είδη που λείπουν και τα οποία έχουν κυνηγηθεί [ακόμα και λαθραία] από ανθρώπους ή έχουν χαθεί εξαιτίας ειδών που έχουν εισβάλλει ή ασθενειών», δήλωσε ο Δρ Andrew Plumptre, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, από τη Γραμματεία Βασικών Περιοχών Βιοποικιλότητας στο Κέιμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου. «Είναι αρκετά τρομακτικό, γιατί δείχνει πόσο μοναδικά είναι μέρη όπως το πάρκο Σερενγκέτι, τα οποία έχουν πραγματικά λειτουργικά και πλήρως ανέπαφα οικοσυστήματα.
«Βρισκόμαστε στη δεκαετία του ΟΗΕ για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος τώρα, αλλά επικεντρώνεται στο υποβαθμισμένο περιβάλλον», είπε. “Ας σκεφτούμε επίσης την αποκατάσταση ειδών, ώστε να μπορούμε να δοκιμάσουμε να δημιουργήσουμε τέτοιες περιοχές όπου έχουμε οικολογικά ανέπαφα οικοσυστήματα.”
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Forests and Global Change, χρησιμοποίησε χάρτες με κλίμακα 7.000 ειδών προς 1.500 από τη Διεθνή Ένωση για την Κόκκινη Λίστα της Φύσης. Τα περισσότερα από τα δεδομένα αφορούσαν θηλαστικά, αλλά περιελάμβαναν επίσης ορισμένα πουλιά, ψάρια, φυτά, ερπετά και αμφίβια. Πολλές από τις ανέπαφες περιοχές που εντοπίστηκαν ήταν σε περιοχές που διαχειρίζονται αυτόχθονες κοινότητες. Η ανάλυση δεν περιελάμβανε την Ανταρκτική […]
Τον Ιανουάριο, περισσότερες από 50 χώρες δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν σχεδόν το ένα τρίτο του πλανήτη έως το 2030 για να σταματήσουν την καταστροφή του φυσικού κόσμου. «Η προσπάθεια διατήρησης αυτών των [ανέπαφων] τόπων είναι πολύ σημαντική», δήλωσε ο Plumptre. “Είναι τόσο σπάνια και ξεχωριστά, και δείχνουν πώς ήταν ο κόσμος πριν οι άνθρωποι αποκτήσουν σημαντικό αντίκτυπο, βοηθώντας μας να μετρήσουμε πόσο έχουμε χάσει.”
Πηγή: Guardian
ΠΗΓΗ: efsyn.gr