Εργατική Πρωτομαγιά σε δύο δόσεις
φωτογραφία αρχείου
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Την εργατική Πρωτομαγιά τίμησαν χθες εργαζόμενοι και σωματεία υπό την «ομπρέλα» της ΓΣΕΕ, ενώ λόγω των αργιών του Πάσχα μεταφέρθηκε για την Πέμπτη 6 Μαΐου η απεργία της Πρωτομαγιάς, με την ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το ΠΑΜΕ να καλούν σε μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση. Στη χθεσινή απεργία πάντως συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, γι’ αυτό και η efsyn.gr δεν μετέδωσε ειδήσεις το προηγούμενο 24ωρο.
Κύριο πεδίο διαμαρτυρίας για τις οργανώσεις, τους εργαζομένους και τα συνδικάτα φέτος αποτελεί το εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ουσιαστικά την κατάργηση του 8ωρου.
Στη Θεσσαλονίκη την Εργατική Πρωτομαγιά τίμησε η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) με μια τελετή στο Μνημείο του Εργάτη. «Τιμούμε τους αγώνες του παρελθόντος και παίρνουμε δύναμη για τους αγώνες του μέλλοντος», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης και αναφέρθηκε στις ανησυχίες των εργαζομένων σχετικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση.
«Σήμερα, 135 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, το σύνθημα ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο είναι και πάλι επίκαιρο, καθώς ετοιμάζουν να φέρουν ένα νομοσχέδιο που θα επηρεάσει κατά πολύ και τις συνθήκες εργασίας, αλλά και τις αυτονόητες εργατικές κατακτήσεις, όσον αφορά στο 8ωρο και στο 40ωρο, με διευθετήσεις ωραρίου οι οποίες πιθανολογούμε ότι θα θέλουν να γίνονται απευθείας ανάμεσα στον εργαζόμενο και στον εργοδότη», είπε ο κ. Κυπριανίδης.
Ακολούθησαν καταθέσεις στεφανιών εκ μέρους της ΓΣΕΕ, του ΕΚΘ, συνδικαλιστικών παρατάξεων και Δήμων.
Το ΕΚΘ κήρυξε 24ωρη απεργία για την Τρίτη, στην οποία συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες.
Με καταθέσεις στεφανιών στο Μνημείο του Εργάτη τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου και οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.
«”Μετά από τόσους μεγάλους αγώνες, τουλάχιστον το εργατικό δίκαιο να μην ισοπεδωθεί, να μην μειωθεί, να μην χαθεί, να μην πάνε τζάμπα οι αγώνες που έχουν γίνει», δήλωσε η Βούλα Πατουλίδου.
«Η Εργατική Πρωτομαγιά μας υπενθυμίζει ότι η κοινωνική δικαιοσύνη κατακτάται με αγώνες», είπε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας και συνέχισε: «Σήμερα, επίκαιρη όσο ποτέ, μετά την πανδημία και όλες τις επιπτώσεις που έφερε, τόσο στην οικονομία, όσο και στις δομές της κοινωνίας μας, θα πρέπει όλοι να αγωνιστούμε, πέρα από την οικονομική ανάκαμψη, και για τη συνέχιση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο μεγαλύτερος εργοδότης στη Βόρεια Ελλάδα, φροντίζει ώστε όλα τα αυτά τα δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί να συνεχιστούν, να εμπεδωθούν και να συνεχίσουμε την πορεία της προόδου, της ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη».
Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας
Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά με πράξεις: Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, όπου θα καταγράφεται και θα προστατεύεται ο χρόνος εργασίας. Με το δικαίωμα στην αποσύνδεση. Με την επιλογή ο ίδιος ο εργαζόμενος να διευθετεί τον χρόνο απασχόλησής του με ουσιαστική κατοχύρωση του 8ωρου.
Και ακόμη: Με επιπλέον γονικές άδειες, άδεια πατρότητας και προστασία του νέου πατέρα από απόλυση. Αλλά και με ένα στιβαρό πλαίσιο θωράκισης από τη βία και την παρενόχληση στην εργασία. Έτσι διασφαλίζουμε και διευρύνουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Προστατεύουμε την υγεία τους από την πανδημία και στηρίζουμε το εισόδημά τους. Και οικοδομούμε μια Ελλάδα με περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Μακριά από συνθήματα. Και με το βλέμμα στο αύριο, αναφέρει στο μήνυμά του στα social media ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά
Η εργασία βρίσκεται στο στόχαστρο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι συντηρητικές δυνάμεις και μαζί τους η ΝΔ – εκμεταλλεύονται την πανδημία για να ακυρώσουν αγώνες και δικαιώματα που είναι ταυτισμένα με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την κοινωνική κινητικότητα. Μισή δουλειά, μισός μισθός, ωράριο-λάστιχο, απλήρωτες υπερωρίες, τηλεργασία χωρίς κανόνες, συνθέτουν νέες μορφές απασχόλησης, που θα διευρύνουν τις ανισότητες, θα βάλουν στο περιθώριο τη νέα γενιά και θα φτωχοποιήσουν ακόμη περισσότερους.
Η πολυπόθητη όμως επανεκκίνηση της οικονομίας δεν μπορεί να στηριχθεί στα ερείπια των μικρομεσαίων, στις ουρές της ανεργίας ή τους μισθούς της φτώχειας. Χρειαζόμαστε δουλειές που ανταμείβουν, αξιοποιούν τη γνώση και τις δεξιότητες, ενσωματώνουν την καινοτομία και αυξάνουν την παραγωγικότητα της οικονομίας. Για να αποκτήσει βάσεις η επανεκκίνηση, να μεγαλώσει η πίτα της ανάκαμψης και να ωφεληθούν όλοι.
Γι’ αυτό σήμερα δεν τιμούμε απλά τους αγώνες των εργαζομένων. Με τα δεδομένα συνεχώς να επιδεινώνονται, είμαστε δίπλα τους και αγωνιζόμαστε για να αποφύγουμε το οδυνηρό πισωγύρισμα σε περιόδους και καταστάσεις που η ιστορία άφησε πίσω της. Εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, ως Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, θεμελιωτές του κοινωνικού κράτους και αυθεντικοί εκφραστές της κοινωνικής προόδου αγωνιζόμαστε στην Ελλάδα και την Ευρώπη για να γίνει ξανά η εργασία διαβατήριο για την ατομική και συλλογική ευημερία.
Η δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη
Η εργατική Πρωτομαγιά είναι έννοια ταυτισμένη με τους αγώνες και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο εορτασμός της όμως αποκτά ακόμα περισσότερο νόημα, όταν κοιτάμε την θέση των εργαζομένων στο σήμερα και στο αύριο. Η συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, νέες σχετικά δραστηριότητες, όπως οι συνεργατικές πλατφόρμες (delivery, courier κ.λπ.), αλλά και η τηλεργασία που μπήκε δυναμικά στην εργασιακή ζωή είναι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν με δικαιοσύνη. Το ίδιο ισχύει και για το μεγαλύτερο πρόβλημα των εργαζομένων στην Ελλάδα, που δεν είναι άλλο από την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία.
Η πολιτική, πέρα από συνθήματα και μεγάλα λόγια, πρέπει να δει πώς θα αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα των πραγματικών εργαζομένων. Το οκτάωρο, το πενθήμερο, οι 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα είναι δικαιώματα κατοχυρωμένα εδώ και χρόνια σ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Δεν είναι όμως εξασφαλισμένη σε πολλές περιπτώσεις η τήρησή τους! Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η επέκταση και αναβάθμιση των ελέγχων για την τήρηση της νομοθεσίας, καθώς και η εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Ένα αίτημα εδώ και χρόνια της ΓΣΕΕ, που προωθεί αυτή η κυβέρνηση! Για να κατοχυρώνονται στην πράξη το ωράριο και οι αμοιβές του κάθε εργαζομένου! Αυτές οι ρυθμίσεις ελέγχου του ωραρίου και των αμοιβών είναι και μια εγγύηση για την ενίσχυση και διεύρυνση άλλων ρυθμίσεων οι οποίες συμφιλιώνουν την εργασία με τις ανάγκες της οικογένειας και δίνουν πιο πολλές επιλογές στον εργαζόμενο: Η άδεια πατρότητας για 14 ημέρες, η πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς, το δικαίωμα του εργαζόμενου σε τετραήμερη εργασία ή σε παραπάνω άδειες, εφόσον το θέλει ο ίδιος για οικογενειακούς ή προσωπικούς λόγους, με διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Ανοίγουμε το παράθυρο για τετραήμερο, έχοντας εγγυημένο το πενθήμερο. Και με έγνοια για την οικογένεια του εργαζομένου. Τεράστια σημασία έχει επίσης η ρύθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που κάνουν τηλεργασία. Και γι’ αυτό θα προχωρήσουμε σε σύγχρονες ρυθμίσεις, με βάση όσα έχουν υιοθετηθεί στη Γαλλία και την Ιταλία για το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία, δηλαδή το δικαίωμα κάθε εργαζομένου να γίνεται σεβαστό και στην τηλεργασία το ωράριό του από τον εργοδότη του!
Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις delivery ή courier πρέπει να δουν, επίσης, τα δικαιώματά τους να κατοχυρώνονται, ιδιαίτερα σε σχέση με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Το ίδιο ισχύει για κάθε εργαζόμενο ή εργαζόμενη όσον αφορά σε φαινόμενα βίας ή σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να ρυθμιστούν και στην Ελλάδα με βάση αυτά που ισχύουν στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Δεν υπάρχει, άλλωστε, καμιά περιοχή στον πλανήτη με μεγαλύτερη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Πιστεύουμε σταθερά ότι για να βρίσκουν καλά πληρωμένες δουλειές οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, θα πρέπει να υπάρχουν όλες οι αναγκαίες συνθήκες για να προσελκύονται επενδύσεις και να αναπτύσσεται υγιής επιχειρηματική δραστηριότητα. Πιστεύουμε όμως παράλληλα ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή!
Γι’ αυτό είναι προτεραιότητά μας μαζί με την ενθάρρυνση των επενδύσεων στην Ελλάδα να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο ουσιαστικής προστασίας και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Νέα δικαιώματα, περισσότερες επιλογές για τον εργαζόμενο, αποτελεσματικοί έλεγχοι για το σεβασμό των δικαιωμάτων του. Νέες και καλές δουλειές, ελεύθεροι και ασφαλείς εργαζόμενοι, παραγωγική και δημιουργική Ελλάδα! Αυτό είναι το όραμά μας για την προστασία της εργασίας στην πατρίδα μας.
Μεγάλη απεργία την Πέμπτη 6 Μαΐου
Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί 24ωρη απεργία την Πέμπτη 6 Μαΐου, καλώντας σε συγκέντρωση στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην Αθήνα.
Με προσωπικό ασφαλείας αναμένεται να λειτουργήσουν αύριο τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ η απεργία της ΑΔΕΔΥ θα επηρεάσει και τους εργαζόμενους σε Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες όπως οι Εφορίες.
24ωρη απεργία για αύριο, Πέμπτη, έχουν κηρύξει και τα εργατικά κέντρα (Αθήνας και περιφέρειας), καθώς και πρωτοβάθμια σωματεία, ενώ το ΠΑΜΕ έχει καλέσει σε συγκέντρωση για την ίδια μέρα, στις 10 το πρωί, στο Σύνταγμα.
Απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα
https://issuu.com/efsyn/docs/______________________6____
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Ακινητοποιημένα θα είναι την Πέμπτη το Μετρό γραμμές 1 (ΗΣΑΠ) και γραμμή 2&3, τα τρόλεϊ και το τραμ λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν αποφασίσει τα αντίστοιχα σωματεία εργαζομένων.
Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία.
Με ανακοινώσεις τους, τα σωματεία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες καταγγέλλουν την κυβέρνηση «μετά από διάφορα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν στη διάρκεια της πρωτοφανούς πανδημίας, με μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα, ετοιμάζεται να προωθήσει μια σειρά ρυθμίσεις για την καταστρατήγηση της 8ωρης εργασίας, την υπονόμευση της απεργίας κα γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης. Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται».
Τέλος, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν στα σχέδια επιστροφής σε εργασιακό μεσαίωνα και θα παλέψουν για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των συγκοινωνιών.
Παράλληλα, 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων αποφάσισαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΝΕΝ, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, καθώς και η ΠΝΟ, για την Πέμπτη, 6 Μαΐου.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr