Eurogroup χωρίς Ελλάδα σήμερα, αλλά…: ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ως προϋπόθεση δανειστών για αξιολόγηση, τρύπες, χρέος
Την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ως προϋπόθεση για να κλείσει στην ώρα της η 3η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, βάζουν οι δανειστές ταράζοντας από νωρίς τα νερά της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές οι θεσμοί έχουν ήδη ενημερώσει από το Euro Working Group της 28ης Σεπτεμβρίου για την σκληρή στάση την οποία θα κρατήσουν στο θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Το μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες και τα Κράτη Μέλη στην Ελλάδα είναι το εξής:
• Οι επικεφαλής της τρόικας θα κατέβουν στην Αθήνα μετά τη Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και θα αποχωρήσουν κατά τη Γιορτή των Ευχαριστιών (30 Νοεμβρίου).
• Αν η Ελλάδα επιθυμεί ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στο 2017, τότε πρέπει να βιαστεί να κάνει τα πάντα σε αυτό το διάστημα.
• Για να τελειώσει η αξιολόγηση Δεκέμβρη – δηλαδή στο eurogroup της 6ης Δεκεμβρίου – θα πρέπει να έχει συμφωνήσει για τον προϋπολογισμό του 2018 και να εφαρμόσει στην πράξη τα περισσότερα, αν όχι όλα από τα 95 προαπαιτούμενα πριν την 30η Νοεμβρίου. Στις 30 Νοεμβρίου οι επικεφαλής της τρόικας θα φύγουν από την Αθήνα, είτε έχουν τελειώσει είτε όχι.
• Η ουσία είναι πιο σημαντική από τα χρονοδιαγράμματα, κάτι που σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες δεν θα κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα.
• ΔΝΤ και ΕΕ έχουν τις ίδιες απόψεις για τα θέματα της μεταρρύθμισης στο δημόσιο τομέα.
• ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ έχουν του ίδιους στόχους και εσχάτως και την ίδια μέθοδο για την μείωση των κόκκινων δανείων και τη βελτίωση ποιότητας των κεφαλαιακών στοιχείων του ελληνικών τραπεζών.
• Η Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ΔΕΝ θα ασχοληθεί με την Ελλάδα και το δημόσιο χρέος της. Απαντήσεις σε δημοσιογραφικά ερωτήματα δεν σημαίνουν ότι υπάρχει και κάποια ανοιχτή συζήτηση.
• Η Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ΔΕΝ αποτελεί κομβικό σημείο εξελίξεων ούτε για την ίδια την αξιολόγηση, όσες συναντήσεις και αν έχει εκεί ο Υπουργός Οικονομικών: το πεδίο της διαπραγμάτευσης είναι στην Αθήνα και πουθενά αλλού.
• Η προσέγγιση και οι συμφωνίες για το χρέος της Ελλάδας δεν θα αλλάξουν, θα συνεχιστεί η τριπλή αναδιάρθρωση στο τέλος του προγράμματος το 2018 και η συμμετοχή του ΔΝΤ με τον τρόπο που προβλέπεται στη συμφωνία του Ιουλίου θα πάει ως το τέλος της.
• Το ελληνικό οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βιαστεί να φέρει στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα, ως τις 29 / 30 Οκτωβρίου, αλλιώς χάνει τα 800 εκ. της 2ης υποδόσης.
• Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι κομβικής σημασία και η τρόικα δεν τον έχει ακόμα δει (όπως και κανείς άλλος).
• Κλείστε τις όποιες δημοσιονομικές τρύπες του 2018, με μέτρα από τις δαπάνες και ειδικά από δαπάνες διασυνδεδεμένες στη μεταρρύθμιση του δημοσίου.
• Ολοκληρώστε την επένδυση στο Ελληνικό διότι μόνο έτσι θα σταλεί το μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές, πως η χώρα αρχίζει και γυρνάει σελίδα (προφανώς δεν γύρισε).
• Μην προσπαθείτε να “νερώσετε” τα 95 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, δεν θα βγείτε κερδισμένοι.
Τέλος, η κυβέρνηση και ειδικά ορισμένα περιφερειακά υπουργεία, θα πρέπει μάλιστα να πάρουν πάρα πολύ σοβαρά το μήνυμα του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ότι “η ουσία των μεταρρυθμίσεων έχει περισσότερη σημασία από τα χρονοδιαγράμματα”.
Το μήνυμα των Βρυξελλών, το οποίο επέτεινε και κοινοτικός αξιωματούχος που εκφράζει την κοινή συνισταμένη των κρατών μελών είναι πως “εδώ που φτάσαμε πρέπει να είμαστε πειστικοί και να μην γίνονται εκπτώσεις”.
Η υπόθεση της επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο του ελληνικού, την οποία στις Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν “σύμβολο κακοδιαχείρισης και καθυστερήσεων”, το νομοσχέδιο για τα ταξί, που ξανακλείνει το επάγγελμα, το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ που δεν είναι τιμολογημένο ακόμα, το κόστος του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που ως σύστημα θα απαιτήσει χιλιάδες προσλήψεις, η δημοπράτηση κλειστού αριθμού για τις κιλοβατώρες των αιολικών πάρκων (τη στιγμή που η χώρα βγάζει ρεύμα από το κάρβουνο) και η παντελής πρόοδος στις ιδιωτικοποιήσεις δεν βοηθούν την κατάσταση.
Η μεταρρύθμιση του ESM, βασικό θέμα στο eurogroup
Σε σχέση με το μέλλον του ESM, οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για το ποιον ρόλο θα μπορούσε να έχει ο ΕSM στο μέλλον. “Υπάρχει ρόλος του ΕSM στην Τραπεζική Ένωση και ποιος είναι αυτός;” “Θα πρέπει να αλλάξει και σε επίπεδο διοίκησης, τοποθεσίας, ένταξης στην αρχιτεκτονικής της νομισματικής ένωσης; Αυτές θα είναι οι ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντήσουν οι Υπουργοί;”
Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει την θέση της για το θέμα του ESM στις 6 Δεκεμβρίου. “Υπάρχουν πάρα πολύ λίγοι που λένε ότι ο ESM δεν πρέπει κάπως να αλλάξει. Όλοι γνωρίζουν ότι ο τρόπος που φτιάχτηκε ο ΕSM ήταν ο πλέον καθοριστικός παράγοντας για να βγούμε από την κρίση και να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη”, είπε ο αξιωματούχος που είχε καθοριστικό ρόλο όλα τα τελευταία χρόνια στην υπόθεση.
“Για το μέλλον όμως κάποιοι τον θέλουν να παραμείνει διακυβερνητικός και κάποιοι να ενταχθεί στο κοινοτικό οικοδόμημα και ίσως να έχει κάποια συνάφεια με τον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως και για το αν θα πρέπει να βάζει αυτός τους όρους των προγραμμάτων”, διευκρίνισε.