Φοιτητές Ιατρικής αφήνουν τις διακοπές τους για να προσφέρουν τη βοήθειά τους
Η Κωνσταντίνα Καραμήτσου είναι φοιτήτρια στο πέμπτο έτος της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και μία από τους περίπου 100 εθελοντές φοιτητές και φοιτήτριες, που αυτό το καλοκαίρι θα αφήσουν τις διακοπές τους, για να προσφέρουν την πολύτιμη βοήθεια τους στα κέντρα υγείας Χαλκιδικής, Νέας Μαδύτου και Αριδαίας.
«Αυτό το πρόγραμμα διοργανώνεται αρκετά χρόνια από το Παράρτημα της Θεσσαλονίκης της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας και έχω συμμετάσχει άλλες δυο χρονιές. Ήταν ξεχωριστή εμπειρία για μένα» ανέφερε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Κωνσταντίνα και περιέγραψε ένα περιστατικό που σίγουρα θα θυμάται σε όλη της ζωή: «Ήταν ένα περιστατικό παρολίγον πνιγμού, ήταν κάτι που δεν είχαμε δει στο πανεπιστήμιο.
Ήμασταν δίπλα στη θάλασσα και είδα όλη την αντιμετώπιση, από την αρχή μέχρι που σταθεροποίησαν τους ασθενείς για να διακομισθούν στο νοσοκομείο.
Ήταν δύο ενήλικες, ένα ζευγάρι. Η γυναίκα κινδύνεψε να πνιγεί και επιχείρησε να τη σώσει ο σύζυγός της και τελικά κινδύνεψαν και οι δύο.
Το ευχάριστο ήταν ότι τελικά σώθηκαν και οι δύο. Δεν είχα ξαναδεί μια τόσο επείγουσα αντιμετώπιση» είπε.
Η νεαρή φοιτήτρια επισήμανε πόσο σημαντική εμπειρία είναι η συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα για τους φοιτητές, λέγοντας ότι «οι γιατροί μας βοήθησαν πολύ, παρά τον αυξημένο φόρτο και τον πάρα πολύ κόσμο που είχαν να δουν συνεχώς, μας συμπεριφέρονταν σαν καθηγητές, μας έμαθαν πράγματα, μας εμπιστεύτηκαν, μάθαμε να κάνουμε αιμοληψίες, ράμματα κέρδισαν και αυτοί από εμάς, αλλά και εμείς από αυτούς».
Η παρότρυνσή της προς συναδέλφους της να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ήταν καθοριστική.
Ανάμεσα σε αυτούς που πήραν την απόφαση να το κάνουν περιλαμβάνεται και ο Γιώργος Στυλιανίδης, που σπουδάζει στο τρίτο έτος της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ.
«Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν πάνω από 100 φοιτητές, σε επτά κέντρα υγείας σε ένα διάστημα επτά εβδομάδων. Εγώ προσωπικά το αποφάσισα για δύο λόγους, για να δω πώς είναι ως εμπειρία, πρακτικά στο κομμάτι το επιστημονικό, το ιατρικό αλλά και γιατί το πρόγραμμα αυτό, σου δίνει την ευχαρίστηση ότι προσφέρεις και βοηθάς, κάτι που ήθελα να κάνω» υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος.
Σχετικά με το μέλλον τους, οι δυο φοιτητές ανέφεραν ότι αν και επιθυμούν να μείνουν στην Ελλάδα, δυστυχώς στο εξωτερικό υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες.
«Αυτό στο οποίο υστερεί η χώρα μας είναι η έρευνα και αυτό που ψάχνουμε και εμείς στο εξωτερικό είναι αυτός ο τομέας. Θα ήθελα να μείνω στην Ελλάδα, αλλά ο μοναδικός λόγος που σκέφτομαι να φύγω στο εξωτερικό είναι η έρευνα. Αυτό με ιντριγκάρει, ότι μπορώ να βοηθήσω κάπως στην εξέλιξη της ιατρικής. Πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις και όλα αυτά τα θέματα που μας απασχολούν τώρα που δεν υπάρχουν θεραπείες, θα καλυφθούν τα επόμενα χρόνια» υπογράμμισε η Κωνσταντίνα Καραμήτσου.
Ο Γιώργος Στυλιανίδης εκμυστηρεύτηκε ότι αν και αρχικά δεν ήταν όπως περίμενε η σχολή ιατρικής, «στο τρίτο έτος άρχισα να αγαπάω τη σχολή μου, τώρα που έχουμε επαφή με ασθενείς και έχουν αρχίσει οι σπουδές μου να είναι πιο χειροπιαστές. Δεν είναι αποτρεπτικό να μείνεις στην Ελλάδα, απλά στο εξωτερικό υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες».
Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου για το ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΠΗΓΗ:http://www.enallaktikos.gr