Φτωχογειτονιά του Σικάγο, στρέφεται στην Κούβα για να καταπολεμήσει τη βρεφική θνησιμότητα
Θα περίμενε κανείς η Κούβα να είναι αυτή που θα στρέφεται στη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του κόσμου για τέτοια θέματα, αλλά τα πράγματα για κάποιο λόγο δεν πήγαν έτσι.
Τους τελευταίους μήνες, γιατροί και νοσηλευτές στο Σικάγο, δοκιμάζουν μια νέα μέθοδο στην προσπάθειά τους να μειώσουν τη βρεφική θνησιμότητα. Συναντιούνται με γυναίκες που είναι σε ηλικία που τους επιτρέπει να κυοφορήσουν και τους κάνουν ερωτήσεις σχεδόν για τα πάντα.
Ερωτήσεις που αρχικά φαίνεται να έχουν μικρή σχέση με τη μητρότητα, που περιλαμβάνονται όμως στα εγχειρίδια του κουβανικού Υπουργείου Υγείας. Τη συνέντευξη επιβλέπουν Κουβανοί γιατροί, οι οποίοι βρίσκονται στο Σικάγο μετά από συμφωνία ανάμεσα στο κουβανικό Υπουργείο Υγείας και το Ογκολογικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Σικάγο.
Οι ερευνητές, σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που θα αντλήσουν, ώστε να κατατάξουν τις γυναίκες από τις οποίες θα πάρουν συνέντευξη, σε τέσσερα γκρουπ επικινδυνότητας και να προτείνουν επιπλέον επισκέψεις κατ’ οίκον, ανάλογα.
Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν ιατρικά προβλήματα σε πρώιμο στάδιο, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη νοσηλεία σε νοσοκομεία, το κόστος της οποίας είναι δυσβάσταχτο για πολλούς πολίτες.
Miles Bryan/WBEZ
Η Κούβα, μια φτωχή χώρα, με τα περισσότερα από τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους να είναι μισού αιώνα, μπορεί να φαίνεται περίεργο πρότυπο για το σύστημα υγείας της Αμερικής. Τα επίπεδα βρεφικής θνησιμότητας όμως στη χώρα βρίσκονται στους 4,3 θανάτους ανά 1000 νεογνά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ είναι 5,7 ανά 1000 περιπτώσεις με το ποσοστό να αυξάνει στις φτωχότερες περιοχές και να φτάνει το 14,5 σε περιοχές όπως το Englewood του Σικάγο, όπου διεξάγεται η συγκεκριμένη έρευνα. Ποσοστό δηλαδή που μπορεί να συγκριθεί με την εμπόλεμη Συρία.
Σύμφωνα με την δρ. Mary Anne Mercer του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, όταν ένας γιατρός στην Κούβα εντοπίσει προβλήματα στο σπίτι μιας γυναίκας που μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές στην κύηση, της παρέχεται βοήθεια. Αντίθετα στο Σικάγο, αν μια γυναίκα εντοπιστεί πως χρειάζεται φαγητό ή να αλλάξει σπίτι, τότε αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να το αντιμετωπίσει μόνη της.
Αμερικανοί επαγγελματίες του κλάδου της υγείας, θέλουν να επεκτείνουν αυτό το σύστημα ώστε να αντιμετωπίσουν κι άλλα προβλήματα στα φτωχότερα σημεία της πόλης, ενώ ειδικοί που έχουν μελετήσει το κουβανικό σύστημα υγείας, επισημαίνουν πως για να μειωθεί η βρεφική θνησιμότητα χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα.
Πηγή: WBEZ