Γάζα: μια διαρκής γενοκτονία
Κατά τα τέλη του προηγούμενου μήνα, η Haaretz ανέφερε ότι, σύμφωνα με έναν ειδικό υδρολόγο, τα αποθέματα πόσιμου νερού στη Γάζα είναι μολυσμένα από βοθρολύματα και αλάτι. Ο ΟΗΕ το έχει επιβεβαιώσειήδη από τον προηγούμενο χρόνο, αλλά η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη μέχρι τώρα. Ο τοπικός συντονιστής του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες, Robert Piper, χαρακτήρισε την κατάσταση “πραγματικά πολύ σοβαρή” και δήλωσε ότι “είμαστε πολύ πίσω στην ικανοποίηση της ανάγκης των κατοίκων της Γάζα για πόσιμο νερό”.
Αυτού του είδους η κακοποίηση είναι αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής αποστέρησης που υφίσταται ο λαός της Παλαιστίνης. Στη Γάζα υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια κάτοικοι, οι οποίοι επηρεάζονται από αυτήν την ανήκουστη πολιτική, πιθανώς σε μια από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη. Οι υδάτινοι πόροι της Γάζας ελέγχονται πλήρως από το Ισραήλ και η κατανομή των υπογείων υδάτων είναι κάτι που προβλεπόταν στη Συμφωνία του Όσλο ΙΙ. Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη Συμφωνία, στο Ισραήλ διατίθεται τετραπλάσια μερίδα υδάτινων πόρων από ό,τι στην Παλαιστίνη, έχει αποκαλυφθεί ότι το Ισραήλ αντλεί 80% περισσότερο νερό από τη Δυτική Όχθη από ό,τι συμφωνήθηκε.
Το 2009 η Παγκόσμια Τράπεζα έγραψε ότι ήταν ευθύνη της κυβέρνησης του Ισραήλ να αναγνωρίσει το πόσιμο νερό και τις συνθήκες υγιεινής ως ένα από τα βασικά συστατικά της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εφοδιαστούν με καύσιμα οι 170 αντλίες νερού και καθαρισμού λυμάτων στη Γάζα, να κάνουν τις εργασίες συντήρησης του Beit Lahiya Sewage Lake και να αποκαταστήσουν την ομαλή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τις γεννήτριες πετρελαίου.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, εκείνη την περίοδο, σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού δεν είχε τρεχούμενο νερό και βασιζόταν σε αποθηκευμένα αποθέματα. Επίσης, η ΠΤ επεσήμανε ότι σχεδόν όλες οι αντλίες νερού και καθαρισμού λυμάτων ήταν εκτός λειτουργίας, εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων, για το οποίο θα αναφερθούμε πιο αναλυτικά παρακάτω. Αλλά και γι’ αυτές τις ελλείψεις ευθύνεται πλήρως η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία είναι η μόνη υπεύθυνη για την παροχή νερού και ηλεκτρισμού στη Γάζα.
Για να βελτιώσει την κατάσταση, ο Maxwell Gaylard, αναπληρωτής ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για τη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, ζήτησε να ανοίξουν άμεσα τα περάσματα στη Γάζα, ώστε να επιτραπεί η είσοδος ανταλλακτικών και απαραίτητων υλικών για την αποκατάσταση του συστήματος ύδρευσης και υγιεινής της Γάζας. Όπως είναι γνωστό, το Ισραήλ έκλεισε τα περάσματα το 2007 και από τότε υποφέρει ο πληθυσμός.
Πάντως, υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή. Το Ισραήλ συνηθίζει να εξαπολύει βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας κάθε λίγα χρόνια, στοχεύοντας υποδομές ζωτικής σημασίας. Έτσι καταστράφηκε το μοναδικό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας της Γάζα, το 2014. Από μόνος του ο αποκλεισμός εμποδίζει να εισέλθουν στη χώρα υλικά και εξοπλισμός και γι’ αυτό η επαναλειτουργία του εργοστασίου, τέσσερα χρόνια μετά, είναι ακόμα αδύνατη.
Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA), στη Γάζα τα καλοκαίρια είναι ξηρά και ζεστά και επικρατεί ξηρασία.
Εκμεταλλευόμενο αυτές τις συνθήκες, το Ισραήλ χρησιμοποιεί τον ηλεκτρισμό ως μέσο βασανισμού των Παλαιστινίων, ενώ η Διεθνής Κοινότητα, εν γένει, σιωπά. Είναι αυτή η ίδια διεθνής κοινότητα που δεν της ξεφεύγει καμία παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, προκειμένου να δικαιολογήσει τη στρατιωτική επέμβαση για αλλαγή καθεστώτος, για να βολέψει τα γεωπολιτικά της συμφέροντα, αλλά, παρόλα αυτά, σιωπά όταν 2 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας υποφέρουν τα πάνδεινα σε αυτήν την περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή και το μεγαλύτερο γκέτο στον κόσμο.
Στην καλύτερη περίπτωση, τους τελευταίους έξι μήνες, οι κάτοικοι της Γάζας έχουν ηλεκτρικό για τρεις με τέσσερις ώρες τη μέρα και η ροή του ελέγχεται από το Ισραήλ. Σύμφωνα όμως με τους Times of Israel η δυνατότητα να έχουν για τέσσερις ώρες ηλεκτρικό, αποκτήθηκε μόνο με την παροχή καυσίμων από την Αίγυπτο. Στη χειρότερη περίπτωση, υπολογίζεται ότι οι κάτοικοι της Γάζας έχουν ηλεκτρικό μόνο για δύο ώρες την ημέρα ή και καθόλου.
Όταν η Παλαιστινιακή Αρχή δήλωσε ότι θα ξαναρχίσει να πληρώνει το Ισραήλ για την παροχή ηλεκτρισμού στη Γάζα (ένα κόστος περίπου 2 εκατ. δολαρίων το μήνα) το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει και πάλι το μερίδιό του στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά ακόμα κι έτσι, η παροχή ηλεκτρικού θα αυξηθεί μόλις στις 6 ώρες περίπου, την ημέρα. Η Electronic Intifada υπολογίζει ότι οι διακοπές ρεύματος θα διαρκούν τουλαχιστον για 12 ώρες κάθε μέρα.
Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι με έναν πληθυσμό γύρω στα 2 εκατομμύρια, οι επιπτώσεις αυτής της αυστηρότητας στην παροχή ηλεκτρισμού, εκτείνονται πέρα από το μέσο νοικοκυριό. Τον Αύγουστο πέρυσι, τα παιδιατρικά νοσοκομεία προειδοποίησαν για επικείμενη “καταστροφή” της υγείας, καθώς οι διακοπές συνέβαιναν τακτικά κατά τη διάρκεια των τετράωρων αιμοκαθάρσεων.
Εδώ και χρόνια, το Ισραήλ προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες του και να ρίξει το φταίξιμο αποκλειστικά στα εσωτερικά παλαιστινιακά ζητήματα μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και της Χαμάς. Πέρυσι ο τοπικός διευθυντής του Human Rights Watch, Omar Shakir, είπε στην δεξιά φιλο-ισραηλινή εφημερίδα Algemeiner ότι επειδή το Ισραήλ είναι “νομικά η δύναμη κατοχής” φέρει το βάρος της ευθύνης γι’ αυτήν την κρίση. “Το Ισραήλ ελέγχει τα σύνορα, ελέγχει τον εναέριο χώρο και το νερό της Γάζας, άρα το Ισραήλ έχει μια υποχρέωση που υπερβαίνει την απλή ανταπόκριση στα αιτήματα των παλαιστινιακών αρχών.”
Η Electronic Intifada επισημαίνει επίσης ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τον ηλεκτρισμό ως ένα πολιτικά βιώσιμο εργαλείο εκβιασμού, καθώς η υπηρεσία Συντονισμού Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα κατεχόμενα, δηλώνειότι θα αποκαταστήσει την παροχή ρεύματος όταν απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί κρατούμενοι στη Γάζα, όπως και οι σωροί των δύο στρατιωτών του IDF. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και η Αίγυπτος φέρει μεγάλο μέρος ευθύνης για την απαίσια μεταχείριση του Παλαιστινιακού λαού.
Επιθέσεις στη Γάζα
Αντί της συμμόρφωσης στις διεθνείς εκκλήσεις να ανοίξουν τα περάσματα της Γάζας και να επιτραπεί η είσοδος ζωτικής βοήθειας, αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες δεκαετίες είναι οι περιοδικές, μαζικές επιθέσεις στις υποδομές της Γάζας.
Απ’ όταν επιβλήθηκε ο αποκλεισμός, έχουν γίνει τρεις κύριες επιχειρήσεις του IDF στη Γάζα: η Επιχείρηση “Χυτός Μόλυβδος” (Cast Lead) το 2008 – 2009, η Επιχείρηση “Πυλώνας Άμυνας” (Pillar of Defense) το 2012 και η Επιχείρηση “Προστατευτική Αιχμή” (Protective Edge) το 2014.
Μετά την Επιχείρηση “Χυτός Μόλυβδος”, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι οι υποδομές ύδρευσης και υγιεινής υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
Μετά την Επιχείρηση “Προστατευτική Αιχμή”, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι περισσότεροι από 20.000 Παλαιστινιακά σπίτια, 148 σχολεία και 60 κέντρα υγείας στη Γάζα υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν. Το Ισραήλ βομβάρδισεμέχρι και ένα κέντρο αναπήρων. Η Γάζα δεν έχει αεροπορική δύναμη ούτε αεράμυνα, ουσιαστικά ούτε στρατό για να υπερασπιστεί τους κατοίκους της.
Και, ενώ οι φιλο-ισραηλινοί ειδήμονες ενοχοποιούν γι’ αυτές τις επιθέσεις τις ρουκέτες της Χαμάς, η αλήθεια στο πεδίο είναι αρκετά διαφορετική.
Η υποβολή στην Ανεξάρτητη Εξεταστική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη σύγκρουση στη Γάζα το 2014, που δημοσιεύθηκε στο Truthout, δείχνει ξακάθαρα ότι οι αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ προηγήθηκαν των επιθέσεων με ρουκέτες της Χαμάς. Επίσης, ότι δεν υπήρξαν επιθέσεις με ρουκέτες από τη Χαμάς, μετά την επίθεση του Ισραήλ το 2012. Με άλλα λόγια, η Χαμάς συμμορφώθηκε με τους όρους της ανακωχής, ακόμα και όταν το Ισραήλ αποστέρησε τη Γάζα από θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως περιγράφηκε ήδη.
Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2014, ο Guardian δημοσίευσε άρθρο του ερευνητικού δημοσιογράφου Nafeez Ahmed, ο οποίος ισχυριζόταν ότι το κίνητρο του Ισραήλ για τη βάρβαρη επίθεση του 2014 ήταν η επιθυμία να ελέγξουν το αέριο στα παράλια της Γάζας και δεν είχε καμία σχέση με την ανησυχία για τις ρουκέτες της Χαμάς. Πολύ σύντομα, ο Guardian διέκοψε το μπλογκ που παρείχε στον Αχμέντ.
Η καταστροφή της Ιερουσαλήμ
Ο συνήθης τρόπος λειτουργίας του Ισραήλ είναι να επιτίθεται στη Γάζα, τιμωρώντας τον άμαχο πληθυσμό με βαριά πλήγματα στα ουσιώδη για τη διαβίωσή του. Φαίνεται σαν το Ισραήλ να προσπαθεί να προκαλέσει μια αντίδραση από τη Λωρίδα της Γάζας, την οποία θα χρησιμοποιούσε μετά ως δικαιολογία μιας ακόμα επέμβασης – δεδομένου ότι αποδεδειγμένα το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει ψευδείς δικαιολογίες για τις επιθέσεις του στο παρελθόν. Αυτή η αντίδραση όμως, δεν ήρθε με τη μορφή που ήθελε το Ισραήλ.
Η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, πυροδοτώντας μια ήδη τεταμένη κατάσταση, ήταν το πολιτικό “κερασάκι στην τούρτα” στα βάσανα των Παλαιστινίων. Άσχετα από το τι άποψη μπορεί να έχει ο καθένας για τη διαμάχη Ισραηλινών – Παλαιστινίων – ένα θέμα που διχάζει τον κόσμο σε όλο το πολιτικό φάσμα – γεγονός είναι ότι αυτή η απόφαση εξώθησε μια ήδη ρευστή κατάσταση, στο σημείο της ανοιχτής εχθροπραξίας. Σύμφωνα με το Reuters, από την απόφαση του Τραμπ και έπειτα, 13 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον Ισραηλινό στρατό.
Επίσης, λίγο μετά την απόφαση του Τραμπ, το Ισραήλ ξανάρχισε τις αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας/ Ίσως αυτό να είναι ένα δείγμα των επικείμενων εξελίξεων. Ενώ η ένταση αυξάνεται μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας, του Λιβάνου και του Ιράν, πολλοί παραβλέπουν ότι το Ισραήλ και η Χαμάς προετοιμάζονται γιαπόλεμο, ακόμα κι αυτήν τη στιγμή που μιλάμε.
Η Γάζα σε κρίση
Το 2015, ο ΟΗΕ προέβλεψε ότι μέχρι το 2020 η Γάζα θα είναι μη κατοικήσιμη. ο ΟΗΕ παραδέχεται ότι σε αυτό συντείνουν δύο κύριοι παράγοντες: οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ και ο μακρόχρονος αποκλεισμός που έχει γονατίσει την οικονομία και τις υποδομές της Γάζας. Σύμφωνα με αναφορές, η Γάζα έχει ποσοστό ανεργίας γύρω στο 50%, που είναι το υψηλότερο παγκοσμίως και η ανεργία στους νέους φτάνει τουλάχιστον στο 60%.
Σύμφωνα με τους New York Times, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι η Γάζα καταρρέει. Αντί να εξάγει λίγη από την πολυπόθητη ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, η διοίκηση του Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τα 65 εκατ. δολάρια του UNRWA – ζωτικής σημασίας χρήματα για βασικές ανάγκες περίπου 1,2 εκατ. ανθρώπων στη Γάζα. Οι Times έγραψαν επίσης:
“παρόλα αυτά, είτε λόγω μεγαλομανίας, είτε λόγω απελπισίας, οι κάτοικοι της Γάζας, εντός και εκτός εξουσίας, άρχισαν να μιλούν ανοιχτά για αντιμετώπιση του αποκλεισμού του Ισραήλ, με μαζικές δράσεις που θα μπορούσαν εύκολα να οδηγήσουν σε απώλειες και κλιμάκωση.
Όπως και να το δει κανείς, είτε το Ισραήλ προσπαθεί επίτηδες να προκαλέσει μια αντίδραση από τη Γάζα είτε όχι, γεγονός παραμένει ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ επιδιώκει την προώθηση πολιτικών που σχεδόν σίγουρα θα οδηγήσουν σε βίαιη κλιμάκωση, καθώς η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να κάνει τα στραβά μάτια στα καθημερινά δεινά του Παλαιστινιακού λαού. Οι πολιτικές του Ισραήλ πράγματι είναι στα όρια συστηματικής γενοκτονίας η οποία, αν μείνει ανεξέλεγκτη, θα οδηγήσει τη Γάζα σε πλήρη αφανισμό μέσα σε λίγα χρόνια.