Για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Κεντρική Εύβοια
Γράφει ο Σπηλαιολογικός Ελληνικός Εξερευνητικός Όμιλος
Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε τα σχέδια εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην περιοχή που περικλείεται από τα Κοτυλαία Όρη, Σκοτεινή και Ξηροβούνι στην Κεντρική Εύβοια, και τη χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό στην περιοχή στις 9/4/2020 (Απόφαση Ρ.Α.Ε. 723/2020, ΑΔΑ: 6Υ6ΘΙΔΞ-ΤΘΤ).
Ο Σπηλαιολογικός Ελληνικός Εξερευνητικός Όμιλος επισημαίνει τον κίνδυνο υποβάθμισης του καρστικού τοπίου, και κυρίως του ευαίσθητου υδρογεωλογικού καθεστώτος της περιοχής. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από δολίνες, πόλγες, κλειστές κοιλάδες, πηγές, και σπήλαια, και είναι ένα από τα σημαντικότερα καρστικά πεδία της Ελλάδας.
Ο ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. δραστηριοποιείται στη συγκεκριμένη περιοχή με τη διενέργεια πολυήμερων σπηλαιολογικών αποστολών από το 1986 έως σήμερα, πλήθος δημοσιεύσεων σε περιοδικά ειδικού τύπου, και παρουσιάσεις. Κατά το 2012 πραγματοποιήθηκε η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση με τη συμμετοχή πλήθους σπηλαιολογικών συλλόγων και επιστημόνων, ενώ η σημασία του συγκεκριμένου καρστικού πεδίου αναδεικνύεται και διεθνώς με τη διενέργεια διεθνών αποστολών (Ελληνοτσεχική αποστολή, 1991-1992, Αγγλοελληνική αποστολή, 2017). Το 2019 οργάνωσε ετήσια εξερευνητική αποστολή στην Καταβόθρα των Μανικίων, μία από τις μεγαλύτερες γνωστές καταβόθρες της Ελλάδας, με συμμετοχή μελών της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (Ε.Σ.Ε.) και άλλων συλλόγων της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Σ.Ο.Ε.), η οποία θα συνεχιστεί κατά το προσεχές έτος.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι όλες αυτές οι μορφές δεν έχουν καταγραφεί πλήρως, και δεδομένου πως συμμετέχουν ποσοτικά και ποιοτικά στη λειτουργία του υπόγειου υδροφορέα, οποιαδήποτε μελλοντική επέμβαση, όπως διάνοιξη δρόμων και εγκατάσταση αιολικών πάρκων, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό περιβάλλον χωρίς τη δυνατότητα πρόβλεψης των συνεπειών.
Παρακαλούμε τους αρμόδιους φορείς να ενεργήσουν άμεσα, και προτρέπουμε τους κατοίκους της περιοχής και γενικά τους πολίτες να ενημερωθούν και να συμμετέχουν ενεργά στην προστασία της. Η διατάραξη των τοπικών υδροφορέων αποτελεί υπαρκτό κίνδυνο, και θα επιφέρει μη αναστρέψιμες συνέπειες στην αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, την ποιότητα του πόσιμου νερού, τη χλωρίδα, τη βιοποικιλότητα, αλλά και τη διαβίωση των τοπικών κοινωνιών.
Το ΔΣ του ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.
ΠΗΓΗ: enallaktikos.gr