Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η γενοκτονία στο Νότιο Σουδάν
Γιώργος X. Παπασωτηρίου
Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σήμερα, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Όραμα των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις. Τι απέμεινε απ’ αυτό το όραμα; Χάος, δυστυχία, προσφυγιά, εξαθλίωση, ταπείνωση, πείνα, δίψα, θάνατος. Πρόσφυγες, ανέστιοι και μετανάστες, άνθρωποι αόρατοι, χωρίς σκιά και όνομα, απλοί αριθμοί, απογυμνωμένοι από κάθε δικαίωμα. Ο Homo Sacer της ρωμαϊκής εποχής, ο άνθρωπος που στερείται κάθε συμβολικής και πολιτικής σημασίας, χωρίς ιθαγένεια, χωρίς νομικά δικαιώματα, χωρίς προστασία, ο άνθρωπος της γυμνής (naked) ζωής, το απόλυτο υποκείμενο στο οποίο η βία του κράτους και των «πολιτών» του ασκείται ατιμώρητα και εν πλήρη ελευθερία, είναι εδώ, δίπλα μας, στα γκέτο των φιλόξενων ευφημισμών και του μεγάλου φόβου της «μόλυνσης».
Ποιος εξετάζει από ποια κόλαση έρχονται αυτοί οι άνθρωποι, ποιος και γιατί τους βομβάρδισε το σπίτι και ολόκληρη τη ζωή τους στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία; Έχουμε γράψει για την οικειοποίηση του «δρόμου», για την πρόκληση εμφυλίων στη Συρία και στην Ουκρανία για γεωπολιτικούς λόγους, αλλά όχι και για το Νότιο Σουδάν, εκεί όπου γίνεται σήμερα μία φοβερή εθνοκάθαρση και μαζικά εγκλήματα, όπως διαπίστωσαν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ. Οι Σουδανοί, λοιπόν, που φεύγουν για να γλιτώσουν από την κόλαση και καταφθάνουν στις χώρες της Ευρώπης είναι πρόσφυγες ενός φοβερού αδελφοκτόνου πολέμου για τον οποίο ευθύνονται πολλοί. Ας δούμε ποιοι.
Φόβος γενοκτονίας στο Νότιο Σουδάν
Σύμφωνα με την Washington Post «Τρία μέλη της αντιπροσωπείας από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που επισκέφθηκε το Νότιο Σουδάν στα τέλη Νοεμβρίου προειδοποιούν ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου». Η Yasmine Sooka, επικεφαλής της αντιπροσωπείας, προειδοποίησε για μια επανάληψη της γενοκτονίας στη Ρουάντα το 1994.
Σε αρκετές περιοχές του Νότιου Σουδάν διαδραματίζεται μία συνεχής διαδικασία εθνοκάθαρσης μέσω της πείνας, των μαζικών βιασμών και της καταστροφής ολόκληρων χωριών. « Όπου κι αν ταξιδέψει κανείς σε όλη τη χώρα, ακούει χωρικούς να δηλώνουν έτοιμοι να χύσουν το αίμα τους, προκειμένου να ανακτήσουν τη γη τους. Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο μη επιστροφής» λένε οι άνθρωποι του ΟΗΕ.
Για την ιστορία, το Νότιο Σουδάν κέρδισε την ανεξαρτησία του στις 9 Ιουλίου 2011 και μαστίζεται από έναν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ υποστηρικτών μέσα στο στρατό του προέδρου Salva Kiir και οπαδών του Αντιπροέδρου Riek Machar. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στις 15 Δεκεμβρίου 2013 στην πρωτεύουσα Ζούμπα. Μετά από αρκετές προσπάθειες συμφιλίωσης οι Machar και Kiir βρήκαν ένα κοινό έδαφος για την διακυβέρνηση της χώρας, τον Απρίλιο του 2016. Αλλά αυτή η προσπάθεια έχει εκφυλιστεί. Ο Machar εγκατέλειψε τη χώρα τον Ιούλιο. Τώρα οι συγκρούσεις γίνονται ανάμεσα στις δύο κύριες εθνοτικές ομάδες του Νότιου Σουδάν, η μία (Nuer) είναι πιστή στον Riek Machar, και η άλλη (Dinka) είναι πιστή στον Salva Kiir.
Η Yasmin Sooka μιλάει για «σκλήρυνση της ρητορικής του μίσους, για άγρια καταστολή εναντίον των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών και εμβάθυνση της διαίρεσης μεταξύ των 64 φυλών της χώρας. Ο βιασμός των γυναικών και των κοριτσιών που διαπράττονται σε μεγάλη κλίμακα από όλες τις ένοπλες ομάδες στη χώρα είναι εντελώς απαράδεκτο και παράλογο γεγονός.»
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ένα ψήφισμα για επιβολή στοχευμένων κυρώσεων [κατά των ηγετών του Νότιου Σουδάν, συμπεριλαμβανομένων του Riek Machar και αξιωματούχων που βρίσκονται κοντά στο Salva Kiir] και εμπάργκο όπλων από το Νοέμβριο. Αλλά η Κίνα και η Ρωσία αντιτάχθηκαν και η ψηφοφορία αναβλήθηκε. Επίσης, ένα σχέδιο του ΟΗΕ για την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων 4000 ανδρών για την ενίσχυση της δύναμης των 12.000 που βρίσκεται ήδη στη χώρα [στο πλαίσιο της αποστολής του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν, UNMISS] δεν έχει εφαρμοστεί. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η Αφρική είναι το πεδίο αντιπαράθεσης των υπερδυνάμεων του πλανήτη –κυρίως ΗΠΑ και Κίνας- για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.
Εξωτερικές και εσωτερικές αιτίες
Οι συγκρούσεις αυτές, που έχουν τοπικές αιτίες, συχνά έχουν τροφοδοτηθεί ή εκδηλωθεί υπό την επίδραση ενός εξωτερικού γεγονότος. Η επέμβαση στη Λιβύη την άνοιξη του 2011 συνέβαλε στη διασπορά πολεμικών όπλων από το οπλοστάσιο του Μουαμάρ Καντάφι, αλλά και από ρίψεις που πραγματοποίησαν οι αγγλο-γάλλοι.
Τα όπλα αυτά διοχετεύθηκαν σε μια ζώνη όπου είχε ήδη εξαπλωθεί ο ισλαμικός τζιχαντισμός, ενώ οι φωτιές της έντασης που σιγοκαίει ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τους αντάρτες Τουαρέγκ ξαναδυνάμωσαν καθώς τις φυσάει ο άνεμος της διαφθοράς και του δεσποτισμού. Είναι γνωστό εξάλλου ότι οι μεγάλες πολυεθνικές εργαλειοποιούν, δηλαδή ενορχηστρώνουν, τις τοπικές συγκρούσεις για να επωφεληθούν από την εκμετάλλευση του μεταλλευτικού πλούτου (Le MondeDiplomatique).
Η Μαύρη Ήπειρος κλείνεται έτσι μέσα σ’ έναν φαύλο κύκλο, καθώς τα κράτη συχνά νιώθουν υποχρεωμένα να καλέσουν ξένη βοήθεια για να λυθούν οι κρίσεις που τα απειλούν, επικυρώνοντας μ’ αυτό τον τρόπο αυτό που αρχικά κατηγορούν ως αναρμοδιότητα και έλλειψη νομιμότητας.
Ορισμένοι παρατηρητές ανησυχούν για τα κακά αποτελέσματα της παρέμβασης των ανθρωπιστικών οργανισμών: ο καμερουνέζος πολιτειολόγος Ακίλε Μπέμπε εκτιμάει ότι συμβάλλουν στην αποδυνάμωση της κρατικής κυριαρχίας και των ορίων της, καθώς οι προστατευόμενες ζώνες εξελίσσονται «στην πράξη σε ζώνες εκτός κυριαρχίας».
Το τέλος της σύγκρουσης των δύο συνασπισμών της περιόδου του ψυχρού πολέμου, απελευθέρωσε ένα πεδίο παλιών διεκδικήσεων, ενώ η οικονομική και χρηματοπιστωτική παγκοσμιοποίηση ξαναμοίρασε ένα μέρος από τα γεωπολιτικά χαρτιά. Η αποσταθεροποίηση των κρατών τροφοδοτήθηκε από μια διασυνοριακή εγκληματικότητα, όπως το παράνομο εμπόριο όπλων, ναρκωτικών, ακόμα και ανθρώπων.
Η Γουινέα – Μπισάου, που ήταν συνηθισμένη στα πραξικοπήματα, έγινε το σημείο εισόδου της κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική και της ηρωίνης από το Αφγανιστάν, που επανεξάγονταν από εκεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αλλά η περιοχή αυτή έγινε και η δίοδος από την οποία περνούσαν και τα κύματα μεταναστών που προορίζονταν να εργαστούν στη γεωργία ή την αλιεία (Μπουρκίνα Φάσο, Γκάνα, Μπενίν…) Διακόσιες χιλιάδες παιδιά υπήρξαν θύματα αυτής της διαδικασίας στην Ανατολική Αφρική και τη Δημοκρατία του Κογκό, σύμφωνα με την UNICEF.
Επί της ουσίας η Αφρική είναι το πεδίο των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών συγκρούσεων των συμφερόντων των ισχυρών του πλανήτη. Γενικά, αν θέλει κανείς να εξηγήσει τα γεγονότα, ας ακολουθήσει τα ίχνη του χρήματος και την οσμή του πετρελαίου. Ακόμη και η ρωσική Gazprom είχε επεκταθεί στην Αφρική (Νιγηρία) και με αγωγό(Λιβύη) κάτω από τη Μεσόγειο επιχειρούσε να ελέγξει τις ενεργειακές πηγές της Ευρώπης.
πηγή: