Η αλήθεια πίσω από τις ετικέτες «με φυσικά συστατικά» στα τρόφιμα: Πόσο μας παραπλανούν;
Στα γεμάτα ράφια των σούπερ μάρκετ, τα τρόφιμα ανταγωνίζονται για την προσοχή μας, με συσκευασίες και ετικέτες σχεδιασμένες να κερδίσουν τον καταναλωτή.
Περίπου το 72% των Αμερικανών καταναλωτών δηλώνουν ότι η συσκευασία επηρεάζει τις αποφάσεις αγοράς τους — στοιχείο που δεν περνά απαρατήρητο από τους κατασκευαστές τροφίμων. Αυτό αφορά όχι μόνο την αισθητική της συσκευασίας αλλά και τα μηνύματα που περιλαμβάνουν οι ετικέτες.
Ο Louis Biscotti, επικεφαλής της Food & Beverage Services Group στην Marcum, έγραψε στο Forbes ότι μετά την ανανέωση της διατροφικής ετικέτας από τον FDA το 2020, οι εταιρείες βρήκαν νέες ευκαιρίες για αύξηση των πωλήσεων. «Οι εταιρείες τροφίμων και ποτών χρησιμοποιούν αυτές τις ετικέτες και άλλες πληροφορίες στη συσκευασία για να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Τα δεδομένα από την ετικέτα του FDA και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη συσκευασία μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στις πωλήσεις».
Περίπου το 30% των καταναλωτών στις ΗΠΑ είναι πιο πιθανό να αγοράσουν προϊόντα με χαρακτηριστικά βιωσιμότητας, ενώ χαρακτηριστικά όπως το USDA Organic, το non-GMO και οι ετικέτες «χωρίς συντηρητικά» συχνά κερδίζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Όταν η ετικέτα “φυσικό” γίνεται παραπλανητική
Μια νέα έκθεση από την Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών του USDA εξετάζει τη συχνότητα των ισχυρισμών “φυσικό” στις συσκευασίες τροφίμων — με αποκαλυπτικά ευρήματα. Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι «οι προμηθευτές μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο ‘φυσικό’ με ελάχιστο κόστος, καθώς οι κανονισμοί απαιτούν μόνο να μην προστίθενται τεχνητά συστατικά και να μην υφίστανται υπερβολική επεξεργασία τα προϊόντα».
Ωστόσο, όροι όπως «φυσικό», «100% φυσικό» και «φτιαγμένο με φυσικά συστατικά» δεν ορίζονται σαφώς από τον USDA ή την Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων και Κρεάτων (FSIS). Οι ετικέτες αυτές πρέπει να εγκρίνονται πριν τα προϊόντα πωληθούν, αλλά η μόνη προϋπόθεση είναι να μην περιλαμβάνονται τεχνητά συστατικά ή χρώματα κατά την επεξεργασία και να μην αλλοιώνεται ουσιωδώς το προϊόν.
Το πρόβλημα είναι ότι οι καταναλωτές συχνά παρανοούν τι σημαίνει “φυσικό”.
Τι πιστεύουν λάθος οι καταναλωτές για το “φυσικό”
Έρευνες δείχνουν ότι οι καταναλωτές αποδίδουν στα προϊόντα με την ετικέτα “φυσικό” περισσότερα οφέλη απ’ όσα πραγματικά προσφέρουν:
- Σε μια έρευνα του 2017, οι συμμετέχοντες πίστευαν λανθασμένα ότι τα προϊόντα με ετικέτα “φυσικό” περιέχουν 18% λιγότερες θερμίδες.
- Σε μελέτη του 2010, θεωρούσαν ότι το “φυσικό” στα προϊόντα κρέατος σημαίνει ότι τα ζώα δεν έχουν λάβει αντιβιοτικά ή ορμόνες, ή ότι είχαν εκτραφεί ελεύθερα.
- Σε έρευνα του 2022, το 89% των καταναλωτών που αγόρασαν προϊόντα με την ετικέτα “φυσικό” το έκαναν επειδή πίστευαν ότι υποδήλωνε βελτιωμένη φροντίδα των ζώων, ενώ το 78% πλήρωσαν παραπάνω γιατί πίστευαν ότι σήμαινε καλύτερες περιβαλλοντικές πρακτικές.
Οι επιπτώσεις αυτών των παρανοήσεων
Η παραπλάνηση των καταναλωτών δεν είναι μόνο θέμα τιμής. Επηρεάζει και τους παραγωγούς που πληρούν αυστηρότερα πρότυπα, όπως οι ετικέτες οργανικών προϊόντων. Οι καταναλωτές συχνά εξισώνουν το “φυσικό” με τα βιολογικά προϊόντα, γεγονός που προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό.
«Το οικονομικό πρόβλημα που εγείρουν οι ετικέτες ‘φυσικό’ είναι ότι οι καταναλωτές πληρώνουν περισσότερα για ιδιότητες που δεν λαμβάνουν, ενώ οι παραγωγοί με αυτές τις ιδιότητες χάνουν πωλήσεις», καταλήγει η έκθεση.
Πηγή: treehugger.com
ΠΗΓΗ: enallaktikos.gr