Η άλωση των Αγράφων!.. Έρχεται ο «Αρμαγεδώνας των Ελληνικών βουνών»
ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Άδεια εγκατάστασης για δύο αιολικά έργα στην περιοχή των Αγράφων, εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τις αποφάσεις υπογράφει, με εντολή υπουργού ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Α.Π.Ε. & Εναλλακτικών Καυσίμων κ. Δ. Αλεξόπουλος
Η άλωση των Αγράφων!..
Το μεγαλύτερο Αιολικό Πάρκο, στο μεγαλύτερο υψόμετρο της Ελλάδας πρόκειται να κατασκευαστεί στις κορφές των απάτητων Αγράφων, σε μια ανόθευτη, προστατευόμενη περιοχή Natura, ένα μεγάλης κλίμακας έργο, φαραωνικών διαστάσεων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το ορεινό φυσικό περιβάλλον!
Δεξιά και αριστερά του Αγίου Νικολάου πάνω από το χωριό Μεγάλα Βραγγιανά θα αναπτυχθούν 40 ανεμογεννήτριες!!!
Στο παρθένο ορεινό οικοσύστημα της περιοχής ζουν όλα τα μεγάλα θηλαστικά της Ελλάδας όπως η αρκούδα, το ζαρκάδι, ο λύκος, το αγριόγιδο και απαντώνται όλα σχεδόν τα σπάνια και προστατευόμενα είδη αρπακτικών πουλιών π.χ. ο Χρυσαετός, το Όρνιο, ο Φιδαετός. Η περιοχή προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Ζώνης Ειδικής Προστασίας Ορνιθοπανίδας (SPA) με κωδικό SPA GR 2430002-ΟΡΗ ΑΓΡΑΦΑ και SPA GR2430002:ΟΡΗ ΑΓΡΑΦΑ).
Το ένα από τα δυο αιολικά πάρκα, στη θέση «Γραμμένη – Τούρλα – Καρνόπι» θα ισοπεδώσει τη θρυλική κορυφογραμμή «Νιάλα» όπου υπάρχει το μνημείο του Εμφυλίου – σύμβολο εθνικής ενότητας και ενθύμημα της για ένα βράδυ(Απρίλιος 1947) συνύπαρξης λόγω χιονοθύελλας, ανδρών του Εθνικού Στρατού και του ΔΣΕ.
Μπορεί κανείς να φανταστεί σε αυτό το υπέροχο αλπικό τοπίο να διανοίγονται δρόμοι δεκάδων χιλιομέτρων και να περνούν κολώνες υψηλής τάσης και εγκαθίστανται 40 ανεμογεννήτριες
Τα αιολικά πάρκα θα δημιουργηθούν σε υψόμετρο 1600 με 2100 μέτρα, σε σημεία όπου δεν υπάρχει σχεδόν κανένα οδικό δίκτυο. Έτσι θα πρέπει να διανοιχθούν, από τα χαμηλά προς τις κορφές, χιλιόμετρα δρόμων που θα διασχίζουν ελατοδάση, παρθένα ορεινά λιβάδια και οικοσυστήματα όπου φύονται δεκάδες ενδημικά είδη (η περιοχή δεν έχει μελετηθεί αρκετά, αλλά υπολογίζεται ότι εδώ φυτρώνουν πάνω από 1.300 διαφορετικά είδη φυτών!). Είναι αποδεδειγμένο πως τα έργα οδοποιίας για τη μεταφορά των τεραστίων ανεμογεννητριών θεωρούνται ιδιαίτερα βλαπτικά για το περιβάλλον καθώς θα πρέπει να δημιουργηθούν σε σαθρά εδάφη που διατρέχονται από μικρά ή μεγαλύτερα ορεινά ποτάμια.
Η περιοχή λόγω υψομέτρου βρίσκεται πολύ μακριά από τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα πρέπει να στηθούν επίσης για πολλά χιλιόμετρα πυλώνες υψηλής τάσης που θα περνούν μέσα από πυκνά δάση ελάτης με αποτέλεσμα τον κίνδυνο προκλήσεων πυρκαγιών σε μια απο τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα όπου οι καλοκαιρινές φωτιές είναι σπάνιο φαινόμενο. Τμήμα της γραμμής μεταφοράς Υψηλής Τάσης μήκους 3.800 m περίπου, διέρχεται μέσω του «Τοπίου Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους» (ΤΙΦΚ) της Περιοχής Λίμνης Πλαστήρα, με κωδικό τόπου ΑΤ30110009.
Το μνημείο του Εμφυλίου στη «Νιάλα», εδώ κυριολεκτικά θα ξεθαφτούν τα κόκκαλα των νεκρών
Χωριά όπως τα ιστορικά Μεγάλα Βραγγιανά κυριολεκτικά θα στενάζουν κάτω από τον ίσκιο των θεόρατων ανεμογεννητριών.
Οι τοπικές κοινωνίες, σύλλογοι και φορείς αντιτίθενται κάθετα στη δημιουργία του πάρκου όμως εν μέσω κρίσης και δίψας για επενδύσεις, ποιος υπολογίζει τις τοπικές κοινωνίες και το περιβαλλοντικό κόστος!!
Επιπλέον οι περιβαλλοντικές μελέτες για τη κατασκευή παρομοίων έργων είναι ελλιπέστατες, κακοδιατυπωμένες και σχεδόν ποτέ δεν τηρούν ούτε τα ελάχιστα από αυτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί.
Αν τελικά πραγματοποιηθεί το έργο αυτό και «αλωθούν» τα Άγραφα, ανοίγει η κεκρόπορτα για την ολική καταπάτηση των δεκάδων κορφών της Πίνδου.
Πρόκειται για τον «Αρμαγεδώνα των Ελληνικών βουνών» που έρχεται με την μορφή των ΑΠΕ!
Περπατώντας προς Γραμμένη, αν δημιουργηθεί το αιολικό πάρκο οι ορειβάτες θα περπατούν κάτω από θεόρατους πυλώνες
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σχεδιαζόμενα έργα ΑΠΕ στην περιοχή των Αγράφων και για τον αγώνα που γίνεται για την αποτροπή τους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έρθουν σε επαφή με το:
Συντονιστικό για την Προστασία των Αγράφων
xfasoulas@yahoo.gr (κος Χρήστος Φασούλας)
Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος, Μανώλη Κοπανάκη emkopanakis@gmail.com
και Φώνη Τσιμάκη pertsimaki@yahoo.gr και
fb: https://www.facebook.com/kinisi.politon.evrytania