«Η εξουσία φοβάται τη σάτιρα» Δημήτρης Κανελλόπουλος
Ο ταλαντούχος τραγουδοποιός, Σπύρος Γραμμένος, είχε τη δύναμη να εξομολογηθεί τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε σε νεαρή ηλικία και προχωράει μπροστά πετώντας από πάνω του αυτό το σκοτάδι.
Οσο για την επερώτηση των Πλεύρη-Μαρκόπουλου στη Βουλή για το τραγούδι του «Μαμά, μπαμπά, είμαι κουκουλοφόρος», που παίχτηκε live στην ΕΡΤ, πιστεύει πως ήταν μια καλή διαφήμιση για το νέο του άλμπουμ «Δισκός σας», το οποίο χρηματοδοτήθηκε με αγάπη από τον κόσμο
Και ξαφνικά το «Μαμά, μπαμπά, είμαι κουκουλοφόρος» του Σπύρου Γραμμένου έγινε χιτ. Το κομμάτι που εμείς ξέρουμε εδώ και χρόνια και τραγουδάμε στις συναυλίες του Σπύρου, ξεκίνησε μια δεύτερη καριέρα. Κι αυτό, επειδή παίχτηκε live στην εκπομπή «φλΕΡΤ» της ΕΡΤ και αντέδρασαν με επερώτηση στη Βουλή (!) δύο νεο-δεξιοί (sic) βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι κύριοι Πλεύρης και Μαρκόπουλος. Ούτε στην εποχή της ΥΕΝΕΔ να βρισκόμασταν.
«Ηταν πολύ όμορφα στην εκπομπή. Είχαμε όλοι μια πολύ ωραία διάθεση και ήταν λίγο σαν γιορτούλα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Σπύρος. «Επειδή δεν έχουμε συχνά αυτόν τον καιρό την ευκαιρία να παίζουμε ζωντανά, όταν συμβαίνει, είναι πολύ ωραία. Η Νάντια Κοντογεώργη είναι μια καταπληκτική οικοδέσποινα, ένα μεγάλο χαμόγελο, ένας πολύ διαβασμένος άνθρωπος ειδικά πάνω στα θέματα που φιλοξενεί, χωρίς ταμπού και μια πολύ σωστή επιλογή για τη συγκεκριμένη θέση. Πίσω απ’ τη Νάντια δουλεύουν άνθρωποι που είναι κι αυτοί αντάξιοί της.
Ενας τέτοιος άνθρωπος είναι και η αρχισυντάκτρια της εκπομπής που ζήτησε το τραγούδι. Η Γιώτα Παππά. Κανονικά, τίποτα δεν θα έπρεπε να συμβεί. Δηλαδή, πέρα απ’ το ότι την ημέρα της επερώτησης στη Βουλή κυκλοφόρησε ο καινούργιος μου δίσκος και χρειαζόταν μια καλή διαφήμιση, δεν βρίσκω άλλον λόγο για όλο αυτόν τον χαμό».
Ας αφήσουμε λοιπόν τα φαιδρά, αν και επικίνδυνα, των δύο βουλευτών και ας περάσουμε στα σοβαρά. Ο Σπύρος Γραμμένος έχει νέο άλμπουμ που λέγεται «Ο δισκός σας» και χρηματοδοτήθηκε από το ίδιο το κοινό. «Ο “Δισκός σας” είναι ο δικός μας και δικός σας δίσκος που χρηματοδοτήθηκε με αγάπη απ’ τον κόσμο. Ενας δίσκος που δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί αλλιώς μέσα στις εποχές που ζούμε και ένας δίσκος που θα πληρωθούν όσοι εργάστηκαν γι’ αυτόν, πράγμα σπάνιο. Είναι μια συλλογή τραγουδιών που έγραψα από τον Μάιο του 2015 μέχρι τον Οκτώβρη του 2020. Εχει μέσα διάφορα είδη μουσικής, ανάλογα με το τι εξυπηρετεί τον στίχο».
Συμμετέχουν οι Φοίβος Δεληβοριάς, Δημήτρης Μυστακίδης, Θοδωρής Μαυρογιώργης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μαρία Παπαγεωργίου, Δημήτρης Μητσοτάκης, Φώτης Σιώτας, Γιάννης Κότσιρας, Πάνος Φραγκιαδάκης, Θοδωρής Χορόζογλου, Κώστας Παρίσσης, Ρεβάνς, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Χρυσοστόμου και Σαββέρια Μαργιολά. Μουσική στο «Ο πιο μεγάλος πόνος» έχει γράψει ο Κώστας Τσίρκας, ο Cayetano έκανε την παραγωγή στο τραγούδι «Ψυχή» και υπάρχει και μια διασκευή στο τραγούδι του Γιώργου Λαύκα «Δεν παίρνω φάρμακα».
• Πώς ορίζεται το σατιρικό τραγούδι;
Δεν ξέρω να σας πω τον ορισμό του σατιρικού τραγουδιού, αλλά σίγουρα μπορώ να το αναγνωρίσω και να υπάρξω μέσα του. Με το χιούμορ και τη σάτιρα μπορείς να πεις τα πιο σοβαρά πράγματα. Μπορείς να θίξεις τα πιο σημαντικά θέματα και να απενοχοποιήσεις καταστάσεις στο μυαλό του δέκτη, ώστε να μπορέσει να τις διαχειριστεί.
• Εσύ;
Προσωπικά, χρησιμοποιώ πολύ συχνά το χιούμορ, αλλά υπάρχουν και οι στιγμές που έχω την ανάγκη να γίνω ξεδιάντροπα ωμός. Το θέμα με τη σάτιρα είναι πως η εξουσία έβρισκε πάντα τρόπο να την εκμεταλλεύεται. Στην εποχή που ζούμε, βλέπουμε πρώτη φορά η εξουσία να φοβάται τη σάτιρα. Δεν υπάρχει ούτε μία σατιρική εκπομπή στην τηλεόραση, ενοχλεί κάθε τι σατιρικό, κατεβαίνουν post, σελίδες και λογαριασμοί στο facebook. Ολα αυτά και άλλα τόσα είναι οι λόγοι που στη σελίδα του πρωθυπουργού, σε κάθε ανάρτηση, βλέπεις περισσότερες θυμωμένες φατσούλες παρά θετικές αντιδράσεις.
• Πώς νιώθεις μετά τη δημόσια εξομολόγησή σου για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκες σε νεαρή ηλικία;
Οταν ένα αδίκημα έχει παραγραφεί και το θύμα δεν πρόλαβε να νιώσει ούτε την ελάχιστη δικαιοσύνη, η πέτρα που του φόρτωσε ο θύτης στο στήθος μεγαλώνει. Απ’ τη στιγμή που μίλησα, ειδικά στους δικούς μου ανθρώπους, ένιωσα λύτρωση. Δεν μπορώ ούτε να φανταστώ πώς ήμουν πριν μιλήσω. Είναι σαν η ζωή μου να χωρίζεται πλέον σε δύο περιόδους. Θέλω να στείλω όλη μου την αγάπη στους ανθρώπους που έχουν ζήσει κάτι αντίστοιχο και εύχομαι όλοι να βρουν τη δύναμη να πετάξουν από πάνω τους αυτό το σκοτάδι.
• Πώς δημιουργήθηκε το επικό κομμάτι «Το όνομά μου είν’ το δικό σου» που αναφέρεται σε διάφορα θύματα του φασισμού στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια;
Ενώ δεν γράφω ποτέ σε έντονες συναισθηματικά περιόδους, αυτό το τραγούδι γράφτηκε λίγες μέρες πριν από την απόφαση της δίκης της Χρυσής Αυγής. Είναι μια διαδρομή που έκανε το μυαλό μου το πρωί που το έγραψα. Φυσικά και δεν μπορούσα να αναφέρω όσους έχουν χαθεί με τέτοιο φασιστικό τρόπο, αλλά αυτό που κατάλαβα μετά τη δημοσίευση του τραγουδιού και με ενόχλησε είναι πως δεν έγραψα για καμία απ’ τις γυναίκες που έχουν φύγει άδικα. Δεν ξέρω πού βρήκα τη δύναμη να γράψω ένα τραγούδι με τόσο αίμα. Επειδή δεν κάνουμε ζωντανές εμφανίσεις αυτόν τον καιρό και εγώ είμαι άνθρωπος του ζωντανού, δεν ξέρω πώς θα διαχειριστώ τα συναισθήματα του κομματιού στη σκηνή.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr