Η ΦΕΤΕΙΝΗ ΔΕΘ, ΟΙ ΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΣΙΠΡΑ…

Στις 20 Μαρτίου στην καθιερωμένη παρουσίαση της εφετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και εξ αιτίας του γεγονότος ότι το τιμώμενο κράτος θα είναι οι ΗΠΑ, η προσοχή των συγκεντρωμένων, αλλά και των δημοσιογράφων ήταν επικεντρωμένη στις δηλώσεις της αμερικανίδας γενικής πρόξενου στη Θεσσαλονίκη, Ρεβέκας Φονγκ.
Η αμερικανίδα πρόξενος, μεταξύ άλλων, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει δέσμευση των Αμερικανών για τη βόρεια Ελλάδα, ότι συνολικά η χώρα της «εκτιμά τη σχέση της με την Ελλάδα», ότι υποστηρίζει «πλήρως την Ελλάδα στην έξοδό της από την οικονομική κρίση και στη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού για επενδύσεις» και ότι η παρουσία των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ θα είναι αναβαθμισμένη και σε υψηλό επίπεδο. Ενδεικτική θα είναι επίσης και η παρουσία του αμερικανού υπουργού Εμπορίου, Γουίλμπερ Ρος, ενώ επιχειρηματικά θα παραστούν κολοσσοί όπως η Cisco, η Microsoft, η Google, η Lockheed Martin κ.ά. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, που εκτίμησε ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στη ΔΕΘ «θα εκπέμψει ένα πολύ ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα για τη χώρα και τη βόρεια Ελλάδα, ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στις παραδοσιακές ιστορικές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ και ότι θέλουμε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η επιχειρηματική και επενδυτική τους παρουσία εδώ».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης, εκτίμησε ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενο κράτος θα δώσει μιαν ακόμη ευκαιρία για «αποκατάσταση ισορροπιών», διότι «μπορεί να είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε όμως και παραδοσιακούς δεσμούς με τις ΗΠΑ. Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να υποστηρίξει τη φετινή ΔΕΘ και για να είναι πραγματικά γιορταστική η ατμόσφαιρα».
Μάλιστα τότε περίμεναν όλοι τους μια ωραία ατμόσφαιρα.
Βέβαια τα πράγματα από τότε έχουν αλλάξει λιγάκι.
«Λίγο» οι κοινωνικές αντιδράσεις για την συμφωνία των Πρεσπών, «λίγο» οι απελάσεις ρώσων διπλωματών (που ενδέχεται να κινητοποιήσει τους πάσης φύσεως υποστηρικτές του ρωσικού παράγοντα), «λίγο» η εκατόμβη νεκρών στο Μάτι, που έχει χρεωθεί εν πολλοίς το καθεστώς Τσίπρα, «λίγο» η συνεχιζόμενη απώλεια κοινωνικών ερεισμάτων και η γιορταστική ατμόσφαιρα φαντάζει ολοένα και πιο θερμή…
Δυστυχώς, όμως, όπως έλεγε και ο αυστριακός φιλόσοφος Ludwig Wittgenstein, εύκολα «Μπορεί κανείς να φυλακιστεί σ’ ένα δωμάτιο με ξεκλείδωτη πόρτα, αν τυχόν η πόρτα ανοίγει προς τα μέσα και δεν του περάσει απ’ το μυαλό να τραβήξει αντί να σπρώξει».
Κατά τα άλλα, είναι σίγουρο ότι το καθεστώς Τσίπρα θα προσπαθήσει να διατηρήσει την τάξη και την ασφάλεια με πρωτοφανή κατασταλτικά μέτρα.
Θα τα καταφέρει; Όπως έλεγε και ένας γάλλος φιλόσοφος «Η απαισιοδοξία είναι θέμα διάθεσης. Η αισιοδοξία είναι θέμα θέλησης»…
Λ.