Οι Γάλλοι επιμένουν στους δρόμους κόντρα στον εκβιασμό της κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό
Συνδικάτα στη Γαλλία σχεδιάζουν νέες κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης Μακρόν και τις αντεργατικές αλλαγές που προωθεί στο σύστημα συνταξιοδότησης. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν εδώ και εβδομάδες στα αντιασφαλιστικά μέτρα με μαζικότατες κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί βία και χημικά. Ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να κάνει «υποχωρήσεις» χωρίς πάντως να αναφέρεται σε ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με τις αρχικές θέσεις της κυβέρνησης, ενώ δίνει και τελεσίγραφο στα συνδικάτα μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Συνδικάτα και εργαζόμενοι στη Γαλλία ετοιμάζονται για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις εντός της εβδομάδας, συνεχίζοντας έτσι τον αγώνα που δίνουν εδώ και πέντε εβδομάδες κόντρα στις αντεργατικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες της Deutsche Welle, βασικό σημείο διαφωνίας στην μεταρρύθμιση αυτή είναι ότι ορίζει ως ηλικία πλήρους συνταξιοδότησης τα 64 έτη βάσει ενός συστήματος μπόνους-εκπτώσεων, μολονότι διατηρεί τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια, στοχεύοντας να παραταθεί η διάρκεια κατά την οποία οι εργαζόμενοι συμβάλλουν με τις εισφορές στα ταμεία ώστε να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του συστήματος συνταξιοδότησης από το 2022 έως το 2027.
Στριμωγμένη η κυβέρνηση Μακρόν από τις μαζικές κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό (UPD)
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Ε. Φιλίπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει για την ώρα το όριο των 64 ετών, με την προϋπόθεση όμως ότι τα συνδικάτα θα συμφωνήσουν στην εξεύρεση άλλων τρόπων εξισορρόπησης του συστήματος. Περιορίζει όμως δραστικά το χρονικό όριο που δίνει και θέλει μια σαφή απάντηση στα τέλη Απριλίου και όχι τον Ιούλιο που πρότεινε το CFDT, που είναι το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας και κατά καιρούς έχει κάνει ανοίγματα στην κυβέρνηση Μακρόν.
H μεγαλύτερη απεργία από το Μάη του ’68 στη Γαλλία
Παράλληλα, ο Φιλίπ ξεκαθάρισε ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο μια «ευρεία εξουσιοδότηση για τη λήψη, μέσω διαταγμάτων, οιουδήποτε μέτρου κρίνει απαραίτητο, για την εξισορρόπηση του συστήματος έως το 2027». Η πλειοψηφία των εργαζόμενων και των συνδικάτων κάνουν λόγο για «κίνηση αποπροσανατολισμού» από την πλευρά της κυβέρνησης και τονίζουν ότι θα συνεχίσουν τους αγώνες τους.
ΠΗΓΗ:http://anemosantistasis.blogspot.com