«Η γυναίκα τιμωρείται ή μπαίνει στο δίλημμα “μητέρα ή εργαζόμενη”»
Τα σοβαρά προβλήματα προστασίας της μητρότητας στους εργασιακούς χώρους – και ιδιαίτερα τόπους δουλειάς με ελαστικές εργασιακές σχέσεις – αναδείχθηκαν στη συνέντευξη που διοργάνωσε, προχτές, το Συντονιστικό Αδιόριστων Εκπαιδευτικών. Όπως σημειώνουν, μάλιστα, στην ανακοίνωση τους, ήρθε«σε μια χρονική στιγμή όπου σε Συλλόγους της εκπαίδευσης στέλνονται εξώδικα από την εταιρεία Vresnet γιατί “τόλμησαν” να υποστηρίξουν μια εργαζόμενη που απολύθηκε ενώ ήταν έγκυος!»
Παρουσιάζουμε τη συνέντευξη τύπου, μέσω της ανακοίνωσης του Συντονιστικού Αδιόριστων Εκπαιδευτικών ( sidonistikoanapliroton.blogspot.com/):
«Η αναπληρώτρια Θάνια Βέζου, μέλος τους Συντονιστικού Αναπληρωτών και Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, η ίδια νέα μητέρα και ανέδειξε το θέμα από την σκοπιά των αναπληρωτών, που στην ομηρία της ελαστικής εργασίας και της συνεχούς μετακίνησης και αλλαγής περιβάλλοντος που βρίσκονται κάθε χρόνο, βιώνουν τεράστιες δυσκολίες. (…) Τόνισε πως η φύση της δουλειάς, λόγων των ιώσεων και των επικίνδυνων προαύλιων που είναι γεμάτα παιδιά, η εργασία σε απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα μέρη χωρίς εύκολη πρόσβαση σε νοσοκομεία και ιατρούς, με δεκάδες χιλιόμετρα που πρέπει να διανύσουν καθημερινά μπορεί ακόμα και να θέσει την ζωή του εμβρύου σε κίνδυνο.
(…) Η γιατρός Όλγα Κοσμοπούλου μίλησε για την ομοιότητα των προβλημάτων των ειδικευόμενων γιατρών με αυτά των αναπληρωτών νέων γονέων, ενώ τόνισε ότι ο συντονισμός τέτοιων κινήσεων, οι συσκέψεις μεταξύ των συλλογικοτήτων και οι κοινές μάχες είναι ζωτικής σημασίας για να νικήσει αυτό το κίνημα. Στην προμετωπίδα των κινητοποιήσεων μας δήλωσε οφείλει να είναι και το σύνολο των διεκδικήσεων που αφορούν τις κοινωνικές παροχές και διευκολύνσεις των εργαζόμενων γυναικών.
Η αναπληρώτρια και μέλος του ΔΣ του Α’ Συλλόγου Αθήνων Εκπαιδευτικών Π.Ε, Κατερίνα Πορταρίτη υπογράμμισε την κοινωνική και οικονομική συνέπεια αυτής της κατάστασης που χτυπάει τις γυναίκες. Η μητρότητα, η προστασία και η διευκόλυνσή της, είναι επιζήμιες για τα κέρδη των εργοδοτών, και έτσι η γυναίκα τιμωρείται ή μπαίνει σε δίλημμα «μητέρα ή εργαζόμενη», με τραγικά αποτελέσματα για την οικονομικής της κατάσταση (άδειες άνευ αποδοχών, απολύσεις). Βιώνει έντονα το ρατσισμό και το σεξισμό, που βασίζονται στις κερδοσκοπικές αυθαιρεσίες του κάθε εργοδότη και περιορίζεται στον χώρο του σπιτιού, ως το άτομο που μεγαλώνει παιδιά.
Ο Μιχαήλ Ζερβός και η Ερατώ Ταγαρίδη, πρόεδρος και μέλος αντίστοιχα του Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού, αναφέρθηκαν κι εκείνοι στο ολόιδιο καθεστώς όσον αφορά στις άδειες μητρότητας στον χώρο των εργαζομένων ΙΔΟΧ του ΥΠΠΟ, και επισήμαναν την κατάφορη και παράνομη καταπάτηση του ΠΔ 164/2004 και της «Αρχής της μη διάκρισης» που ορίζει ρητά τη μη διάκριση των εργαζόμενων ορισμένου και αορίστου χρόνου όσον αφορά στους όρους και τις συνθήκες απασχόλησης τους. Μάλιστα κατήγγειλαν το περιστατικό εργαζόμενης νέας μητέρας που αιτήθηκε την νόμιμη άδεια ανατροφής τέκνου όταν γέννησε, αλλά δεν ανανεώθηκε η σύμβασή της, σε αντίθεση με τους άλλους συναδέλφους της, χωρίς να της δοθούν εξηγήσεις.
Συνέχισε η Βιολέττα Πατέλη, πρόεδρος του ΣΕΠΕ Αν. Αττικής «Κ. Σωτηρίου», αναδεικνύοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού που εργάζεται αυτή τη στιγμή στην εκπαίδευση και είναι σε ηλικία αναπαραγωγής είναι αναπληρωτές! Φαίνεται πως ο νόμος για τις 9μηνες άδειες ανατροφής εκτός από άδικος, έχει μείνει ανενεργός, καθώς δεν εξυπηρετεί παρά ελάχιστες περιπτώσεις! Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί λόγω ηλικίας, εκ φύσεως, δεν μπορούν να κάνουν χρήση των 9μηνων αδειών. Από την άλλη, οι αναπληρωτές, που υπηρετούν με υποχρεώσεις μονίμων, αλλά χωρίς τα ανάλογα δικαιώματα,αποκλείονται από τη χρήση του.
Η Ελεάνα Μαργαρίτη, γραμματέας του ΣΕΠΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, κατήγγειλε την εκβιαστική και εξευτελιστική μεταχείριση που βιώνουν οι εργαζόμενοι γονείς από υπουργείο και εργοδότες, καθώς πρέπει να αγωνιούν και να μετρούν τις μέρες και τους μήνες για το πότε θα γίνουν γονείς προκειμένου να καταφέρουν να κάνουν χρήση των κουτσουρεμένων αδειών που δικαιούνται, μια απόφαση που πρέπει να είναι μόνο δική τους, και κανενός άλλου!
Τέλος, η Ντίνα Ρέππα, μέλος του ΔΣ του ΣΕΠΕ «Αριστοτέλης» τόνισε την κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει οι νέες γυναίκες, ελαστικά εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που σαν τις γυναίκες μιας άλλης εποχής, θα αναγκάζονται να κρύβουν με ζώνες και ποδιές τις κοιλιές τους για να μην χάσουν την δουλειά τους».
Στην ανακοίνωση του Συντονιστικού αναφέρεται πως απαιτούνται τα παρακάτω: – Πλήρη προστασία της μητρότητας – 9μηνη άδεια ανατροφής για όλους τους γονείς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας – Πλήρη προστασία της κύησης, ακώλυτη χορήγηση γονικών αδειών και άδειας ασθένειας τέκνου και 5μηνης άδειας επαπειλούμενης κύησης με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας – Πλήρη καταβολή μισθού και ενσήμων κατά τη διάρκεια της άδειας τοκετού και λοχείας δίχως τον περιορισμό των 200 ενσήμων τη διετία – Κανένας αποκλεισμός από παροχές μητρότητας για τις άνεργες συναδέλφισσες – Αύξηση της άδειας κύησης και λοχείας σε περιπτώσεις πολύδυμης κύησης και πολυτεκνίας -Συμπερίληψη των περιπτώσεων υιοθεσίας – Αναδρομική προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και των ενσήμων για όσες/ όσους εξαναγκάστηκαν σε χρήση των αδειών άνευ αποδοχών – Να δοθεί σε όλες τις αναπληρώτριες μητέρες η άδεια των 3,5 μηνών με παιδιά έως 4 ετών»
ΠΗΓΗ:https://www.imerodromos.gr