Η ιστορία των Όσκαρ από το 1929 έως σήμερα
Όλο το Χόλιγουντ θα βρεθεί την Κυριακή στο θέατρο Dolby του Λος ‘Αντζελες για την 89η τελετή απονομής των Όσκαρ, των ετήσιων μεγάλων βραβείων του αμερικανικού κινηματογράφου.
Από την καθιέρωση του θεσμού το 1929, οι βραδιές των Όσκαρ ξεχωρίζουν πάντα για τις αξιομνημόνευτες στιγμές τους και τις εκπλήξεις κατά την απονομή των χρυσών αγαλματιδίων.
Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία που πολλοί ίσως να μη γνωρίζουν.
Ο πιο νέος και ο πιο ηλικιωμένος νικητής
Η νεότερη βραβευθείσα με ‘Οσκαρ είναι η Σίρλεϊ Τεμπλ σε ηλικία 5 ετών το 1934, αλλά ήταν ένα τιμητικό βραβείο για τα παιδιά.
Η Τατούμ Ο΄Νιλ διατηρεί το ρεκόρ για το ‘Οσκαρ καλύτερου δεύτερου γυναικείου ρόλου που πήρε σε ηλικία 10 ετών για την ερμηνεία της στην ταινία “Paper Moon” (“Χάρτινο Φεγγάρι”) το 1974.
Ο πιο ηλικιωμένος βραβευθείς είναι ο Κρίστοφερ Πλάμερ που ήταν 82 ετών όταν απέσπασε το ‘Οσκαρ του καλύτερου β΄ ανδρικού ρόλου το 2012 στην ταινία “Beginners”. Ο γηραιότερος από τους βραβευθέντες με Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου είναι ο Χένρι Φόντα για το “On Golden Pond” (“Στη Χρυσή Λίμνη”) το 1982 που ήταν 76 ετών.
Η πιο ηλικιωμένη ηθοποιός παραμένει η Γκλόρια Στιούαρτ, 87 ετών όταν τιμήθηκε για τον ρόλο της Ρόουζ Ντόσον στον “Τιτανικό” το 1997.
Η Λάιζα Μινέλι κέρδισε το ‘Οσκαρ α΄ γυναικείου ρόλου το 1973 για την ταινία “Cabaret”. H Μινέλι ξεχωρίζει γιατί ήταν η μόνη βραβευθείσα της οποίας οι γονείς είχαν ήδη τιμηθεί με ‘Οσκαρ πριν από αυτήν. Η μητέρα της Τζούντι Γκάρλαντ είχε λάβει τιμητικό ‘Οσκαρ το 1939 και ο πατέρας της Βινσέντε Μινέλι πήρε το ‘Οσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας το 1958.
Οι μεγάλοι νικητές (και ένας μεγάλος χαμένος)
Τρεις ταινίες κέρδισαν 11 ‘Οσκαρ: “Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά” (2003), “Τιτανικός” (1997) και Μπεν-Χουρ” (1959).
“Τιτανικός”, “Όλα για την Εύα” (1950) και “La La Land” (2016) μοιράζονται το ρεκόρ του μεγαλύτερου αριθμού υποψηφιοτήτων (14 η καθεμιά).
Η μόνη ταινία που σάρωσε όλα τα ‘Οσκαρ σε όλες τις κατηγορίες όπου ήταν υποψήφια είναι: “Η Επιστροφή του Βασιλιά”.
Τρεις ταινίες, “Νέα Υόρκη-Μαϊάμι” (1934), “Στη Φωλιά του Κούκου” (1975), “Η Σιωπή των Αμνών” (1991), κέρδισαν και στις πέντε σημαντικότερες κατηγορίες: καλύτερη ταινία, καλύτερος α΄ ανδρικός ρόλος, καλύτερος α΄ γυναικείος ρόλος, σκηνοθεσίας και σεναρίου.
Η πλέον πολυβραβευμένη με ‘Οσκαρ σταρ είναι η Κάθριν Χέπμπορν που κέρδισε τέσσερις φορές στην κατηγορία του α΄ γυναικείου ρόλου το 1934, το 1968, το 1969 και το 1982. Ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις πήρε τρεις φορές το ‘Οσκαρ α΄ ανδρικού ρόλου.
Η Μέριλ Στριπ κατέχει το ρεκόρ με 20 υποψηφιότητες για την ερμηνεία της. Η Αμερικανίδα πρωταγωνίστρια και ο Τζακ Νίκολσον, ο οποίος ήταν 12 φορές υποψήφιος, έχουν λάβει ο καθένας τους δύο αγαλματίδια για τον βασικό ρόλο και ένα για τον καλύτερο δεύτερο ρόλο.
Το κινηματογραφικό στούντιο που κέρδισε τα περισσότερα ‘Οσκαρ είναι το Walt Disney, με 22 αγαλματίδια και τέσσερα τιμητικά αγαλματίδια.
Ο μεγάλος χαμένος είναι μέχρι σήμερα ο τεχνικός ήχου Κέβιν Ο΄Κόνελ που είναι υποψήφιος την Κυριακή για 21η φορά. Κάθε φορά κάποιος άλλος επικρατούσε από το 1983 που ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος με την ταινία “Σχέσεις Στοργής”, με αποτέλεσμα να φέρει τον τίτλο του “πιο κακότυχου υποψηφίου στην Ιστορία”.
Ευχαριστίες και αρνήσεις
— Η πιο μακροσκελής ευχαριστήρια ομιλία εκφωνήθηκε από την Γκριρ Γκάρσον, η οποία κέρδισε το Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου το 1942 για την ταινία “Mrs. Miniver” (“Κυρία Μίνιβερ”). Η ομιλία διήρκησε 5 με 7 λεπτά.
— Η Anohni, γνωστή σαν τραγουδίστρια του συγκροτήματος Antony and the Johnsons, είναι η πρώτη διεμφυλική τραγουδίστρια υποψήφια για ‘Οσκαρ, η οποία μποϊκόταρε την τελετή πέρυσι, εκφράζοντας δυσαρέσκεια που δεν προσκλήθηκε να τραγουδήσει στη σκηνή, αντίθετα με τους συνυποψήφιούς της που έλαβαν την πρόσκληση αυτή. Ήταν υποψήφια για το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι “Manta Ray” στο ντοκιμαντέρ “Racing Extinction”.
— Το ‘Οσκαρ έχει ύψος 34,3 εκατοστά και βάρος 3,8 κιλά. Η επίσημη ονομασία του είναι “Academy Award of Merit”. Η ηθοποιός Μπέτι Ντέιβις ισχυρίστηκε ότι βάπτισε το βραβείο Όσκαρ, από το δεύτερο μικρό όνομα του πρώτου συζύγου της Χάρμον Όσκαρ Νέλσον. Ωστόσο αργότερα απέσυρε αυτό τον ισχυρισμό.
— Περίπου 3.000 Όσκαρ έχουν δοθεί από το 1929. Χρειάζονται τρεις μήνες για να φιλοτεχνηθούν 50 αγαλματίδια.
— Ο πρώτος που αρνήθηκε ένα Όσκαρ είναι ο Ντάντλεϊ Νίκολς για το καλύτερο σενάριο το 1935 για την ταινία “The Informer” (“Ο Καταδότης”), αν και τελικά δέχτηκε το βραβείο το 1938. Το 1973 ο Μάρλον Μπράντο έστειλε την Ινδιάνα Sacheen Littlefeather να διαβάσει μια δήλωση στη θέση του, όταν αυτός αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο α’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στον “Νονό”.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ