Η θαλάσσια ζωή επιστρέφει στη Βόρεια Θάλασσα – Οι επιστήμονες αναζητούν την εξήγηση
Οι βράχοι κιμωλίας, τα θαλάσσια λιβάδια και τα ρηχά νερά της Βόρειας Θάλασσας φιλοξενούν έναν πολύχρωμο υποβρύχιο κόσμο. Ωστόσο, η υπεραλίευση αιώνων, η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή και η διατάραξη του εδάφους όπου ο άνθρωπος έκανε έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο απειλούν με παρακμή και εξαφάνιση πολλά είδη ζώων. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχει λόγος για συγκρατημένη αισιοδοξία. Kai πράγματι, φάλαινες και τόνοι, αν και σε μικρούς αριθμούς, αρχίζουν να επιστρέφουν στη Βόρεια Θάλασσα .
Η υπεραλίευση της ρέγγας οδήγησε σε μείωση κατά 97% του συνολικού ζωικού πληθυσμού της Βόρειας Θάλασσας μεταξύ 1950 και 1980, σύμφωνα με μια μελέτη. Πολλά είδη παραμένουν σε κρίσιμο βαθμό απειλούμενα με εξαφάνιση. Μεταξύ αυτών είναι η πεσκανδρίτσα και ο μπακαλιάρος, αναφέρει και πάλι η έκθεση του 2023. Ο αριθμός των λεγόμενων βενθοπελαγικών ψαριών, τα οποία ζουν μακριά από τις ακτές, σε μεγάλα βάθη, έχει μειωθεί κατά 23% από το 1993.
“Η Βόρεια Θάλασσα είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες περιοχές του πλανήτη. Υπάρχουν λίγα μέρη όπου ο συνδυασμός λειτουργεί όπως εκεί. Εδώ και αιώνες, η επιρροή των βιομηχανικών εθνών που εκμεταλλεύονται μια σε μεγάλο βαθμό κλειστή θάλασσα είναι αισθητή. Τα κράτη αυτά χρησιμοποιούν αυτή τη θάλασσα για εντατική ιχθυοκαλλιέργεια και υπεραλίευση. Αλλά το εκπληκτικό με τη φύση είναι πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει αν της δώσουμε μια ευκαιρία”, δήλωσε ο Τόνι Τζούνιπερ από την κυβερνητική υπηρεσία Natural England.
Άγνωστοι οι λόγοι της επιστροφής
Τα τελευταία χρόνια οι περιβαλλοντολόγοι έχουν καταγράψει μεγαλύτερους αριθμούς δελφινιών και φαλαινών στα ανοικτά των αγγλικών ακτών. Αλλά ο λόγος για τον οποίο τα είδη αυτά επιστρέφουν στη Βόρεια Θάλασσα είναι άγνωστος, λένε οι επιστήμονες. Οι φώκιες, οι οποίες σχεδόν εξαφανίστηκαν από τη Βρετανία, αρχίζουν να αναπαράγονται και πάλι. Στο Νόρφολκ, είναι τοπική παράδοση για τους ανθρώπους να πηγαίνουν και να βλέπουν μωρά φώκιες τα Χριστούγεννα. Πέρυσι γεννήθηκαν εκεί τέσσερις χιλιάδες φώκιες, που ήταν αριθμός ρεκόρ.
“Ξέρουμε ότι οι φώκιες ευημερούν, πράγμα που είναι φανταστικό νέο, και ξέρουμε ότι αυτό ισχύει και για άλλα είδη στη Βόρεια Θάλασσα”, δήλωσε η Μπεξ Λίμαν, από το Wildlife Trusts. “Σε πολλά μέρη στις ακτές του Γιορκσάιρ έχουμε δει και πάλι αριθμούς ρεκόρ δελφινιών τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι σαφές ότι έχουν άφθονο φαγητό. Επίσης, γεννούν μικρά, κάτι που είναι εκπληκτικό”, δήλωσε ακόμη η Λίναμ.
Η Λινάμοβα πιστεύει ότι η αυστηρότερη νομοθεσία στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση ευθύνεται για την επιστροφή αυτών των ζώων. Πέρυσι, για παράδειγμα, η βρετανική και η σκωτσέζικη κυβέρνηση απαγόρευσαν την εμπορική αλιεία μικρών ειδών ψαριών που παρέχουν τροφή σε μεγαλύτερα ψάρια και θαλασσοπούλια. Και η Κοινή Αλιευτική Πολιτική της ΕΕ έχει θέσει όριο στην αλίευση ορισμένων ψαριών.
Αλλά δεν είναι όλοι αισιόδοξοι. “Στις μέρες μας όλοι ενθουσιάζονται όταν βλέπουν μια φάλαινα, μερικά δελφίνια… Έχουμε χάσει την ευκαιρία να τα δούμε σε μεγάλους αριθμούς. Από αυτά που βλέπουμε τώρα, δημιουργούμε ένα πρότυπο. Αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά”, δήλωσε η Κίρστεν Κάρτερ, υπεύθυνη για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη θαλάσσια ζωή στη Βρετανία.
Πηγή: ct24.ceskatelevize.cz/
ΠΗΓΗ: ertopen.com