Η Ικαρία και η μουσική της
Τόσο η μουσική παράδοση όσο και χορευτική παράδοση της Ικαρίας , έχει πολλά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία αποτελούν μέχρι και σήμερα ένα σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης. Ανήκει σε μία μεγάλη μουσική οικογένεια, αυτή της νησιωτικής Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα του Αιγαίου.
Οι παραδόσεις όπως τα ήθη και τα έθιμα του Αιγαίου παρουσιάζουν μία ποικιλομορφία , η οποία οφείλεται τόσο σε εξωτερικές επιδράσεις από άλλα μέρη όσο και σε εσωτερικές όπως η γεωγραφική απομόνωση των νησιών. Η ρίμα, το βιολί, ο μπάλος κ.α. είναι ευρωπαϊκές επιρροές, προερχόμενες από την περίοδο της ύστερης βυζαντινής ιστοριογραφίας και πιο συγκεκριμένα της περιόδου της Φραγκοκρατίας. Έντονο επίσης είναι το μικρασιατικό στοιχείο, που οφείλεται στο άνοιγμα των νησιών, κυρίως του Ανατολικού Αιγαίου, προς τα παράλια και τα αστικά κέντρα της Μ. Ασίας. Αυτό φαίνεται από χορούς (ζείμπέκικο, καρσιλαμά), κοινά τραγούδια (σμυρνέικα) και μουσικά όργανα (σαντούρι), που συναντάμε σε πολλά νησιά του Αιγαίου.
Η παράδοση της Ικαρίας είναι επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από τις γειτονικές της περιοχές, όπως τα μικρασιατικά παράλια και τα γύρω νησιά. Η καθημερινή ζωή των Ικαριωτών με την ενασχόληση τους με τη ναυτιλία, τις καθημερινές μετακινήσεις τους σε κοντινά νησιά αλλά και τα μικρασιατικά παράλια, το εμπόριο και η ανταλλαγή προϊόντων, είχαν ως αποτέλεσμα την εισαγωγή και την αφομοίωση νέων επιρροών από τις περιοχές αυτές και την ενσωμάτωσή τους στην παράδοση, κάτι το οποίο διατηρείται έως και σήμερα. Αυτή η ποικιλομορφία αποτελεί ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην παράδοση της Ικαρίας, με την εξωστρέφεια και τη ζεστασία των κατοίκων του νησιού, τον τρόπο με τον οποίο γλεντούν, διασκεδάζουν και γιορτάζουν τα ήθη και τα έθιμα του νησιού.