Οι κινητοποιήσεις είναι «πλαίσιο» όπου «απειλείται ή και χάνεται η ανθρώπινη ζωή» δηλώνει η ΝΔ!
Τις πιο αντιδραστικές και σκοτεινές αντιλήψεις της για τις διαδηλώσεις εξέφρασε η ΝΔ στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, μέσω του εισηγητή της, Κ. Καραγκούνη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοϊδη.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ
Το νομοσχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων και των κινητοποιήσεων, του οποίου η συζήτηση ξεκίνησε στην Βουλή τα έχει όλα: Απαγορεύσεις κατευθείαν από την περίοδο της χούντας με αντιγραφή τους στην δημοτική, ιδιώνυμο για την συμμετοχή σε απαγορευμένη συγκέντρωση, «ζώνες» σε κάθε πόλη που δεν μπορούν να γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες, αστυνομικά συμβούλια που θα κρίνουν αν μπορεί να γίνει μια συγκέντρωση.
Στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης όμως προστέθηκε κάτι ακόμα: Η αντίληψη της κυβέρνησης ότι οι κινητοποιήσεις είναι καταρχήν χώρος εγκληματικών δραστηριοτήτων.
Το θέμα αυτό έθεσε ευθέως ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης. Όπως είπε εισηγούμενος το νομοσχέδιο του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, οι διαδηλώσεις «δημιουργούν το πλαίσιο για να απειλείται ή και να χάνεται η ανθρώπινη ζωή»!
Μάλιστα στο κλείσιμο της συζήτησης στην Eπιτροπή επανέλαβε το ίδιο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Όπως δήλωσε «ορισμένες συγκεντρώσεις καταλήγουν σε καταστροφές και σε τραγωδίες. Από τραγωδίες που χάνονται ανθρώπινες ζωές μέχρι τραγωδίες που χάνονται περιουσίες».
Αν αυτό ήταν το πλέον προκλητικό επιχείρημα για την υποστήριξη του νομοσχεδίου από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, σίγουρα τα πλέον τραγελαφικά ήταν αυτά που αφορούσαν την επίπτωση των διαδηλώσεων στην οικονομική ζωή των πόλεων. Ο εισηγητής της Ν.Δ, K. Kαραγκούνης, σημείωσε ότι επιτέλους θα εξετάζεται «ποιες από αυτές τις πορείες δικαιολογούν την ολοκληρωτική παράλυση του κέντρου». Επιρρίπτοντας προφανώς ευθύνες για την μειωμένη κίνηση στα μαγαζιά στους …διαδηλωτές και όχι στις μειώσεις μισθών που επιφέρουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις της «εκ περιτροπής εργασίας» και όλες τις άλλες ρυθμίσεις που προωθούνται με πρόσχημα την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Μάλιστα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έβαλε και …αυτογκόλ, στην προσπάθεια του να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο από την κριτική της αντιγραφής χουντικών διαταγμάτων. Όπως είπε εξ όσων γνωρίζει (γιατί δεν είχε γεννηθεί επί χούντας) η λήξη της δικτατορίας επήλθε με την έλευση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Φυσικά δεν μπήκε στον κόπο να …αναλογιστεί για ποιο λόγο ούτε καν ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας δεν έφερε νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, παρότι ήταν υπεύθυνος για την διαμόρφωση του Συντάγματος του 1975 στο οποίο και βασίζεται το σημερινό νομοθέτημα. Αντιθέτως, ο βουλευτής της Ν.Δ δήλωσε περήφανος γιατί «μετά από 45 χρόνια φέρνει το νόμο που προβλέπει το άρθρο 11 του Συντάγματος». Η εισήγηση της Νέας Δημοκρατίας προφανώς απηχεί και τις αντιλήψεις του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη που φρόντισε τις τελευταίες ημέρες να δηλώσει ότι οι «μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται με συναινέσεις» παρουσιάζοντας το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιό του ως … μεγάλη καινοτομία και εκσυγχρονισμό.
Στις παρασκηνιακές διεργασίες του νομοσχεδίου, φαίνεται πώς η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία «εγκλωβισμού» του Κινήματος Αλλαγής ώστε να μην ψηφίσει μόνη της το νομοθέτημα. Ή ακόμη χειρότερα με την Ελληνική Λύση που δήλωσε ότι επιφυλάσσεται για την στάση της. Η τακτική αυτή βασίζεται στην πρόταση που έχει καταθέσει στο παρελθόν ως δήμαρχος Αθήνας ο Γιώργος Καμίνης. Πάντως ο ίδιος τοποθετούμενος στην ολομέλεια δήλωσε ότι το νομοσχέδιο είναι προβληματικό. Ζήτησε η οποιαδήποτε απόφαση απαγόρευσης να γίνεται με την εμπλοκή δικαστικού λειτουργού. Μάλιστα άσκησε και κριτική στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη αναρωτώμενος πώς γίνεται ένας «σοσιαλδημοκρατης» να φέρνει ένα τέτοιο νομοσχέδιο.
ΠΗΓΗ: imerodromos.gr