ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ – ΚΑΜΕΡΕΣ
Σύμφωνα με επιστολή προς την εταιρεία ανάπτυξης της συνοικίας του Κινγκς Κρος στο κέντρο του Λονδίνου που απέστειλε ο δήμαρχος της πόλης Σαντίκ Καν, η χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπων από την εταιρεία ενδέχεται να είναι παράνομη και, για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του The Guardian, ζητά διευκρινήσεις από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρεία.
Αφορμή για την διαμαρτυρία του δημάρχου υπήρξε η παραδοχή των ιδιοκτητών τού Κινγκ Κρος, συνοικίας που περιλαμβάνει τον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό και εκείνον του γειτονικού Σεντ Πάνκρας, τα κτίρια γραφείων της Google και το κτιριακό συγκρότημα της σχολής καλών τεχνών Σεντ Μάρτινς, ότι αξιοποιούν την συγκεκριμένη τεχνολογία παρακολούθησης.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου αναφέρει μεταξύ άλλων, στην επιστολή του, ότι οι δημόσιοι χώροι της πρωτεύουσας μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιούνται από όλους τους Λονδρέζους, ανεξαρτήτως ηλικίας, σωματικών ικανοτήτων, γένους, σεξουαλικής κατεύθυνσης, θρησκεύματος και κοινωνικής τάξης. Μ’ άλλα λόγια, ευθέως ομολογεί ότι στόχος είναι η απαγόρευση πρόσβασης σε εκείνους που έχουν καταγραφεί ως «ύποπτοι», σε εκείνους που οφείλουν να μην συχνάζουν στην τάδε ή την δείνα περιοχή, γιατί μπορούν να «μπλέξουν», αφού θεωρούνται εκ των προτέρων ανεπιθύμητοι και επομένως αποτελούν τους πρώτους στόχους, είτε σε προληπτικούς ελέγχους, είτε σε προσαγωγές, είτε και ακόμη σε σύλληψη.
Ο δήμος του Κάμντεν, στον οποίο ανήκει το συγκρότημα του Κινγκς Κρος, τονίζει από τη πλευρά του ότι η χρήση καμερών ασφαλείας και λογισμικού αναγνώρισης προσώπων δεν πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη: «Το κοινό, όπως και ο δήμος μας, θέλει να είναι σίγουρο ότι οι κινήσεις του δεν καταγράφονται παράτυπα», όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.
Οι συγκεκριμένες «αντιρρήσεις» δείχνουν ολοφάνερα και τις προθέσεις να «περάσει» και αυτού του τύπου ο έλεγχος, αφού το μόνο που ζητείται είναι να εξασφαλισθούν οι «προϋποθέσεις», δηλαδή να αποφευχθεί η …παράτυπη καταγραφή των κινήσεων με τον συγκεκριμένο τρόπο.
Εν τέλει, ο ντόρος που ξεσηκώθηκε για το συγκρότημα Κινγκς Κρος μπορεί να ανέκοψε (προσωρινά, βεβαίως), την χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπων, αλλά η λονδρέζικη ΜΚΟ Big Brother Watch κυκλοφόρησε έναν χάρτη με τα σημεία όπου χρησιμοποιείται η τεχνολογία αυτή σε ολόκληρη τη Βρετανία χωρίς να το γνωρίζουν εκατομμύρια πολίτες. «Πρόκειται για πραγματική επιδημία», δήλωσε.
Μα και να το γνώριζαν θα άλλαζε κάτι; Προφανώς το ζητούμενο είναι η συναίνεση των υπηκόων, η οποία με τον Α ή τον Β τρόπο θα αποκτηθεί…
Λ.
ΠΗΓΗ:https://anarchypress.wordpress.com