Μαθητές Γ΄ Λυκείου: Νίκη Κεραμέως μας ακούς; Χρήστος Κάτσικας
Σοβαρά προβλήματα στη φοίτηση των μαθητών στα σχολεία έχουν ανακύψει και στη φετινή σχολική χρονιά.
Μόνο τις δυο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων το νέο έτος (από 10 έως 20 Ιανουαρίου) περίπου 40.000 μολύνθηκαν και ως εκ τούτου δεν μετείχαν στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ παράλληλα, χάθηκαν, λόγω μη έγκαιρης πρόσληψης εκπαιδευτικών περίπου130.000 ώρες διδασκαλίας. Η Τρίτη εβδομάδα των μαθημάτων, δηλαδή στο διάστημα 24-28 Ιανουαρίου το μεγαλύτερο μέρος των σχολικών μονάδων υπολειτούργησε λόγω κακοκαιρίας.
Οι φετινοί μαθητές της Γ΄ Λυκείου και υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων του Ιουνίου, βιώνουν ένα ψυχολογικό μαρτύριο και έχουν χάσει τελείως την καθημερινότητα τους, ιδιαίτερα, τα τελευταία 2 χρόνια. Όχι μόνο γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν το «δρεπανηφόρο άρμα» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (που πέρσι «θέρισε»20.000 υποψήφιους). Όχι μόνο γιατί αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πανδημίας με ότι αυτό συνεπάγεται. Αλλά και γιατί έχουν διανύσει 2 χρόνια τηλεκπαίδευσης με αυτονόητες ελλείψεις και κενά, κενά τα οποία σε συνδυασμό με το τρομερό άγχος που βιώνει ο σύγχρονος έφηβος καθιστούν την προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις από μόνη της έναν γολγοθά.
Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνουν οι μαθητές, το υπουργείο Παιδείας, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, σαν όλα να λειτουργούν κανονικά τα 2 τελευταία χρόνια, αύξησε την ύλη σε κάθε κατεύθυνση, σε εξωφρενικό βαθμό.
Έτσι δεν είναι καθόλου τυχαίο που το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει ένας βομβαρδισμός επιστολών στη Νίκη Κεραμέως και στα ΜΜΕ με τις οποίες οι συντάκτες τους (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί καθώς και ενώσεις γονέων και εκπαιδευτικά σωματεία) ζητούν μείωση τη ύλης των φετινών πανελλαδικών.
Ας δούμε ενδεικτικά μερικές από αυτές που συμπυκνώνουν απόγνωση, απελπισία αλλά και διαμαρτυρία και θυμό για τη στάση του υπουργείου Παιδείας στο θέμα αυτό.
Επιστολή (1): Με ποια κριτήρια η ύλη αντί να παραμείνει στα ίδια φυσιολογικά επίπεδα προ-κορονοϊού τελικά αυξήθηκε;
Αξιότιμη κυρία υπουργέ,
Ως μαθήτρια της Γ’ Λυκείου πήρα την πρωτοβουλία να σας αποστείλω αυτό το μήνυμα προκειμένου να αναλογιστείτε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και αφορά την ογκώδη ύλη των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2022 . Η ύλη δεν αναλογεί σε μια τόσο απρόοπτη, απαιτητική χρονιά που διανύουμε ως κοινωνία. Καθημερινά rapid test , αναμονή στην ουρά για ιχνηλάτηση, καθηγητές μαθημάτων κατεύθυνσης σε καραντίνα, χιλιάδες μαθητές που νοσούν. Έχετε αναλογιστεί τις χαμένες ώρες , την ταλαιπωρία όλων αυτών των μαθητών , το επιπρόσθετο άγχος και τις αναταραχές που βιώνουν λόγω της πανδημίας; Έχετε αναλογιστεί πως όλα αυτά θα συμβαίνουν καθημερινά έως τον Ιούνιο;
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΜΕ όχι γιατί δεν έχουμε τις δυνάμεις…αλλά τον χρόνο. Με ποια κριτήρια η ύλη αντί να παραμείνει στα ίδια φυσιολογικά επίπεδα προ-κορωνοϊού τελικά αυξήθηκε;(π.χ Θεωρητική) Πως οι μαθητές θα μπορέσουν να έρθουν σε μια ισορροπία με όλες αυτές τις αναστατώσεις ; Πως θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα κ. Κεραμέως με όλα αυτά…ΠΩΣ; ΕΒΕ ,Συντελεστές , ενδοσχολικές από το Γυμνάσιο, 2 χρόνια τηλεκπαίδευση και η ύλη; …σα να μη συμβαίνει τίποτα… Σαν όλα να κυλούν ομαλά…
Σας ζήτω λοιπόν να λάβετε υπόψη όλα τα παραπάνω και να προβείτε σε κάποια μείωση της ύλης ώστε να καταστεί τέτοια που θα συμβαδίζει στις ειδικές συνθήκες που διανύουμε…
όχι γιατί το ζητάμε ως βοήθεια αλλά ως κάτι ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ!
Κατερίνα Οικονόμου
Επιστολή (2): «Έχουμε χάσει δεκάδες ώρες μαθήματος»
Προς την Υπουργό Παιδείας,
Είμαι ένας από τους χιλιάδες μαθητές που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι πραγματικά πρωτόγνωρες τα δύο τελευταία χρόνια. Από την αρχή της χρονιάς έχουμε χάσει δεκάδες ώρες μαθήματος είτε λόγω κρουσμάτων σε εκπαιδευτικούς είτε λόγω των κρουσμάτων που προκύπτουν στα τμήματα και την διαδικασία ιχνηλάτησης που ακολουθούμε(rapid tests ).
Όλα αυτά αναμένονται να πάρουν τεράστιες διαστάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού στη χώρας μας και σε ολόκληρο τον πλανήτη και έτσι είναι αυτονόητο ότι θα χαθούν ακόμα πολλές ώρες μαθήματος. Μαθητές και καθηγητές σε καραντίνα κατά χιλιάδες με αποτέλεσμα να χάνουν πολλά μαθήματα και με μια ύλη των πανελλαδικών εξεταζόμενων μαθημάτων να μην επιδέχεται την απουσία από τα μαθητικά καθήκοντα ούτε για μία μέρα.
Η ψυχολογική και η σωματική μας πίεση έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Η σχολική χρονιά που διανύουμε δεν μπορεί να χαρακτηριστεί φυσιολογική, πόσο μάλλον μετά από 2 χρόνια τηλεκπαίδευσης. Η ύλη είναι σε πρωτόγνωρες διαστάσεις μεγάλη με αποτέλεσμα να πιέζονται μέχρι και οι ίδιοι μας οι καθηγητές οι οποίοι “τρέμουν” στην ιδέα να ασθενήσουν μήπως βρεθούν πίσω στην ύλη.
Περνάμε το ίδιο δύσκολα όπως και τα περσινά παιδιά της Γ’ Λυκείου.
Ζητάμε να εξετάσετε το θέμα της μείωσης της ύλης των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της σχολικής χρονιάς 2021-2022 γιατί είναι κάτι που κρίνεται αναγκαίο.
Σας ευχαριστώ εκ’ των προτέρων.
Παναγιώτης Τσουρής – Μαθητής Γ’ Λυκείου
Επιστολή (3): Τα πράγματα είναι οριακά, οι χαμένες διδακτικές ώρες δεκάδες, και η ύλη στα ύψη
Αξιότιμη κ. Κεραμέως
Διανύουμε την δεύτερη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων. Αντιμετωπίζουμε ήδη πολλά θέματα με την εμφάνιση κρουσμάτων τόσο στη διαδικασία ιχνηλάτησης (2 μέρες την εβδομάδα σχεδόν κάθε εβδομάδα) και με την απουσία καθηγητών, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η παράδοση της ύλης.
Τα μαθήματα που χάνονται είναι πολλά σε καθημερινή βάση από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Πως θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε τέτοιες καταστάσεις για το υπόλοιπο της χρονιάς; Πως θα αναπληρωθεί η χαμένη ύλη για τους μαθητές που βρίσκονται σε καραντίνα αλλά και για τους καθηγητές που δεν μπορούν να τη παραδώσουν;
Τα πράγματα είναι οριακά, οι χαμένες διδακτικές ώρες δεκάδες, και η ύλη στα ύψη . Σας καλώ λοιπόν να εξετάσετε το θέμα της μείωσης της ύλης των Πανελλαδικώς Εξεταζόμενων μαθημάτων διότι οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι μεμονωμένες αλλά λαμβάνουν χώρα σε κάθε ελληνικό σχολείο , σε κάθε οικογένεια και σε κάθε Έλληνα μαθητή του 2022 που αγωνιά ,αγωνίζεται και υπομένει κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Σας ευχαριστώ.
Ιωάννα Ιακωβίδου – Μαθήτρια Γ’ Λυκείου
ΠΗΓΗ: efsyn.gr