Με αφορμή τη σημερινή επέτειο ανακήρυξης του «ανεξάρτητου’ Ισραηλινού κράτους
Με αφορμή τη σημερινή επέτειο από την αποφράδα ημέρα ανακήρυξης του «ανεξάρτητου’ Ισραηλινού κράτους
Κάποιοι θεωρούν πώς ο εκτοπισμός τών Παλαιστινίων σταμάτησε μέ τήν Νάκμπα το 1948,πρίν 69 χρόνια ακριβώς
Αυτό που ξεκίνησε τότε συνεχίζεται μέχρι σήμερα
Εκτοπισμοί,κατεδαφίσεις σπιτιών,δολοφονίες,απαγωγές,επιθέσεις στόν τύπο,σε αγρότες,παιδιά,ηλικιωμένους,σε άτομα με ειδικές ανάγκες σε διαδηλωτές
Η ειρήνη δέν υφίσταται στη περιοχή
Αντιστεκόμαστε όπως έκαναν και οι πρόγονοι μας,μόνο αυτό θά φέρει την ειρήνη και την απελευθέρωση στήν περιοχή
When people refer to the Nakba, the public perception often seems to be that this was an event that lies in the past.
That the Catastrophe that befell Palestine began and ended in 1948. That the forced expulsion and displacement of an entire population of people happened 68 years ago and stopped at some point. The reality, of course, is that the Nakba has never stopped, but rather, it has escalated and intensified. What began 68 years ago in force has continued unabated. And for me, the Nakba is a daily reality.
It is ongoing, it is savage, it is merceliess and unheeding of public outcries opposing it. The Nakba has never ended. Demolitions of homes, violence and murder, land and resource theft, illegal imprisonments, abductions, attacks on the press, farmers, shepherds, fishermen, children, elderly, disabled people – and on peaceful demonstrators – all take place every day. There is no cessation, there is no time when the Palestinian people have known peace since this occupation began. And every single day and night, we have resisted this evil, determined to fight for our right to exist on our own land and pursue our dreams. The Nakba is not a distant event that happened to a people from a long ago time. It is an insidious #constant.
It is not ‘then’.
It is now. It is today, as it will very likely be tomorrow.
We resist today as our ancestors did in 1948, and every single year in between. Only the end of occupation will bring an end to the Nakba.
#freepalestine
Η Νάκμπα της Παλαιστίνης (Η Αποφράς ημέρα)
Η απομάκρυνση ενός ολόκληρου λαού από την πατρίδα του, ο διωγμός των κατοίκων 531 πόλεων και χωριών από τα σπίτια τους το 1948, ενώ αποτελούσαν το 85% των κατοίκων της χώρας που πλέον ονομάζεται Ισραήλ, Και αυτά τα σπίτια, αυτές οι περιουσίες αποτελούν το 92% του Ισραήλ, Με λίγα λόγια, το 70% των Παλαιστινίων έγιναν πρόσφυγές και ο αριθμός τους ανέρχεται σήμερα στους 5.200.000 ανθρώπους, των οποίων λιγότερο από 4 εκατομμύρια έχουν καταγραφεί στα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών που προσφέρουν όλο και λιγότερες βοήθειες κάθε χρόνο για την επιβίωση τους.
Η γη τους στο Ισραήλ έχει έκταση 18.700 τ.χλμ., έχει κατασχεθεί από το Ισραήλ και ενοικιάζεται αποκλειστικά σε Εβραίους. Επίσης, το Ισραήλ άρχισε να πουλάει γη στον κάθε ενδιαφερόμενο, αρκεί να είναι Εβραίος, ακόμα και αν δεν κατέχει ισραηλινή υπηκοότητα, ακόμα και αν ζει στην Αυστραλία ενώ απαγορεύει την απλή εκμίσθωση σε Παλαιστίνιους και ας έχουν ισραηλινή υπηκοότητα.
Πως έγινε η Νάκμπα Το 1917, η Μεγάλη Βρετανία αθέτησε τον λόγο της να χαρίσει την ανεξαρτησία στους Άραβες αφού διώξει τους Οθωμανούς και έδωσε, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών της την (Υπόσχεση του Μπαλφούρ) στις 2 Νοεμβρίου 1917 στην οποία δηλώνει πως «βλέπει με επιείκεια» την ίδρυση Εβραϊκού κράτους στην Παλαιστίνη.
Ήταν η υπόσχεση του μη κατέχοντα στον μη δικαιούχο και χωρίς καν ο δικαιούχος να έχει γνώση των διαπραγματεύσεων. Και επί τα 28 έτη της Βρετανικής αποίκισης, έθεσε η Βρετανία τους νόμους και πήρε όλα τα μέτρα εκείνα που θα διευκολύνουν την ίδρυση του εν λόγου κράτους ώσπου έγινε πραγματικότητα το 1948. Ο αριθμός των Εβραίων κατά την Βρετανική κατάκτηση ήταν 56.000 είτε 9% του πληθυσμού, και το μεγαλύτερο μέρος αυτών ήταν υπήκοοι ξένων χωρών. Το 1948, όταν τερματίστηκε αποίκιση αυτός ο αριθμός είχε γίνει 605.000 Εβραίοι, ύστερα από την εμφανή και κρυφή μετανάστευση που επέτρεψε η Βρετανία παρά την έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων, την αντίσταση που έφεραν και τις επαναστάσεις τους. Σημαντικότερη ήταν η επανάσταση του 1936. Επομένως, ο αριθμός των Εβραίων αποτελούσε πλέον το 30% του συνολικού πληθυσμού της Παλαιστίνης που ανερχόταν σε 2.000.000 περίπου την χρονιά της συμφοράς.
Τι γίνεται με τα κτήματα; Ο Σιωνισμός εξεστράτευσε όλες Τις δυνάμεις του καθώς και τους κυβερνητικούς παράγοντες του αποικισμού ώστε να παραχωρήσουν στους Εβραίους το προνόμιο της εκμετάλλευσης των κτημάτων που ανήκουν στο κράτος. Η Βρετανία κατέστησε μια Υπηρεσία για την διευθέτηση των θεμάτων που αφορούν τις κτηματικές περιουσίες και είχε σαν σκοπό την εξακρίβωση της ιδιοκτησίας για να μπορέσουν να τα αποκτήσουν πιο εύκολα.
Κατόπιν αυτού, έσπευσαν οι Εβραίοι να αγοράσουν γη σε απίθανες τιμές.
Προτίμησαν στην αρχή τους Άραβες γαιοκτήμονες που ζούσαν στο εξωτερικό και έπειτα στράφηκαν προς τους μεγάλους Παλαιστίνιους γαιοκτήμονες που ζούσαν στις πόλεις. Συγχρόνως, η Βρετανία έσφιγγε τα λουριά γύρο από το λαιμό των αγροτών που δούλευαν τη γη τους και δεν την πουλούσαν, επιβάλλοντας απάνθρωπους φόρους, αναγκάζοντας έτσι τον φτωχό αγρότη να ζητήσει δανεικά από τους Εβραίους τοκογλύφους βάζοντας ενέχυρο τη γη τους. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη γη τους αφού αδυνατούσαν να πληρώσουν το χρέος τους. Παρόλες αυτές τις ενέργειες, δεν κατάφεραν οι Εβραίοι να αποκτήσουν παρά μόνο το 6% των Παλαιστινιακών εδαφών, δηλαδή 1.681 τ.χλμ., 175 των οποίων από προνομιακή μακράς διάρκειας εκμίσθωση από το Βρετανικό Αποικιακό Κράτος στους Εβραίους και 57 τ.χλμ. ως μέρισμα σε εκτάσεις που δεν έχουν μοιραστεί και 1.449 τ.χλμ. που αποκτήθηκαν άμεσα από Εβραίους. Και αφού δεν έχει γίνει η καταχώρηση της κάθε αγοραπωλησίας νόμιμα, ποιος πούλησε αυτά τα κτήματα;
Οι στατιστικές του Εβραϊκού πρακτορείου λένε πως αγόρασαν 24,6% από τους με γάλους Παλαιστίνιους γαιοκτήμονες που ζουν στο εξωτερικό, 13,4% από τις εκκλησίες και τις ξένες εταιρείες ενώ το μερίδιο από τους κατάκοπους αγρότες δεν υπερβαίνει το 9,4% των πωληθέντων κτημάτων δηλαδή 0,5% της έκτασης της Παλαιστίνης. Άδικος διαμελισμός Μετά από μια συνεργασία 28 χρόνων ανάμεσα στους Βρετανούς και τους ακονιστές, δεν κατάφεραν οι σιωνιστές να αποκτήσουν παρά μόνο το 6% των Παλαιστινιακών εδαφών. Όμως κατάφεραν να αυξήσουν τον Εβραϊκό πληθυσμό ώστε να αποτελέσουν το 30% του συνολικού πληθυσμού. Και τότε, μετέφεραν οι σιωνιστές το βάρος των προσπαθειών τους στης Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου κέρδισαν την υποστήριξη του πρόεδρου Τρούμαν ενάντια στον Υπουργό Εξωτερικών.
Και τότε, άρχισε η Αμερική να ασκεί έντονες πιέσεις στις μικρές χώρες, απειλώντας με περικοπές στις βοήθειες που τους παρέχει αν δεν ψηφίσουν υπέρ του διαμελισμού της Παλαιστίνης, μοιράζοντας την ανάμεσα στους Παλαιστίνιους, τους νόμιμους δικαιούχους, και κάποιους ξένους που ούτε καν γνωρίζουν το όνομα της πόλης στην οποία βρίσκονται. Και ήταν το μεγάλο πλήγμα για τους Άραβες όταν πέρασε η απόφαση διαμελισμού με ελάχιστη πλειοψηφία, Συνιστώντας την ίδρυση ισραηλινού κράτους στο 54% της Παλαιστινιακής επικράτειας και αραβικού κράτους στο υπόλοιπο της, με Μία ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση των Ιεροσολύμων, Αυτή η ιστορική κωμωδία όρισε να επιβάλλει μια μειονότητα μεταναστών την κυριαρχία της σε περισσότερο από το μισό Παλαιστινιακό κράτος, δηλαδή πάνω από εννέα φορές περισσότερο από τα εδάφη που κατείχε, και να ιδρύσει ένα Εβραϊκό κράτος του οποίου ο μισός πληθυσμός αποτελείται από Άραβες που βρέθηκαν από την μια μέρα στην άλλη υπήκοοι μίας ξένης χώρας.
Όσο για το αραβικό κράτος στο υπόλοιπο της Παλαιστινιακής επικράτειας, το σύνολο των κατοίκων του είναι Άραβες με εξαίρεση μίας χούφτα Εβραίων.
Ξεκίνησε η εφαρμογή του σχεδίου στις αρχές του Απρίλη 1948 , με τις αποικιακές δυνάμεις ακόμα στην Παλαιστίνη. Άρχισα ν να ενώνουν μεταξύ τους τα Εβραϊκά εδάφη και να καταλαμβάνουν τα τριγύρω αραβικά εδάφη, διώχνοντας τους Κατοίκους.
Ακολούθησαν Οι Εβραίοι την πολιτική της γενοκτονίας.
Περικύκλωναν τα χωριά από τρεις μεριές αφήνοντας μια μεριά ελεύθερη. Έπειτα, μάζευαν όλους τους κατοίκους και επέλεγαν μερικούς νέους άντρες, και τους εκτελούσαν είτε δι’απαγχονισμού είτε δια πυροβολισμού. Σε περίπτωση που τους έβρισκαν κρυμμένους σε τζαμί, εκκλησία ή σπήλιο, τους έκαιγαν. Τους υπόλοιπους, τους άφηναν να «ξεφύγουν» ώστε να μαρτυρήσουν τις κτηνωδίες που είδαν στα άλλα χωριά.
Δείτε περισσότερα εδώ
Lefteria