Μέρα της Παλαιστινιακής Γης: «Θα παραμείνουμε ριζωμένοι στην Γη μας σαν την Ελιά και το Θυμάρι»

Ο λαός της Παλαιστίνης τιμά σήμερα, 30 Μάρτη, τη Μέρα της Παλαιστινιακής Γης. Κάθε χρόνο, αυτή τη μέρα, από το 1976 οι Παλαιστίνιοι τιμούν την Ημέρα της Γης προς τιμήν του αγώνα τους να κρατήσουν τη γη τους και την εθνική τους ταυτότητα σε ένα όλο και πιο εχθρικό περιβάλλον και επιμένουν να αγωνίζονται για την Ελευθερία, την Ειρήνη και τα αναφαίρετα δικαιώματά τους για επιστροφή και αυτοδιάθεση αντιμετωπίζοντας την Ισραηλινή αποικιακή κατοχή και τις ρατσιστικές πολιτικές του Ισραήλ.
Κάθε χρόνο, αυτή τη μέρα, από το 1976 οι Παλαιστίνιοι τιμούν την Ημέρα της Παλαιστινιακής Γης προς τιμήν του αγώνα τους να κρατήσουν τη γη τους και την εθνική τους ταυτότητα σε ένα όλο και πιο εχθρικό περιβάλλον και επιμένουν να αγωνίζονται για την Ελευθερία, την Ειρήνη και τα αναφαίρετα δικαιώματά τους για επιστροφή και αυτοδιάθεση αντιμετωπίζοντας την Ισραηλινή αποικιακή κατοχή και τις ρατσιστικές πολιτικές του Ισραήλ.
Ο λαός της Παλαιστίνης τιμά σήμερα, 30 Μάρτη, τη Μέρα της Παλαιστινιακής Γης, εν μέσω μιας συνεχιζόμενης, βίαιης και βάρβαρης εκστρατείας εξόντωσης, μιας ανελέητης γενοκτονίας που διεξάγουν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, κυρίως στη Λωρίδα της Γάζας, χτυπώντας ανελέητα πολίτες, σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία, χώρους λατρείας και την καρδιά των παλαιστινιακών γεωργικών εκτάσεων και αλιείας. Κάθε πτυχή της ζωής, κάθε πηγή εισοδήματος και οι θεμελιώδεις πυλώνες της κοινωνικής υποδομής δέχονται άμεση επίθεση.
Σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια εγκληματική επίθεση που φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι έχει στόχο την ίδια την ύπαρξη του παλαιστινιακού λαού. Ενας από τους πιο καταστροφικούς και γενοκτονικούς πολέμους. Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη και σ’ όλη την παλαιστινιακή γη αντιμετωπίζουν μια απειλή της ίδιας της ύπαρξής τους που υπερβαίνει μια στρατιωτική αντιπαράθεση με την αποικιακή ισραηλινή κατοχή. Αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν είναι απλώς μια σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, αλλά μάλλον μια επέκταση ενός αποικιακού σχεδίου εποικισμού που επιδιώκει να εκκαθαρίσει την παλαιστινιακή υπόθεση στο σύνολό της και να σχεδιάσει εκ νέου τον δημογραφικό χάρτη υπέρ του «Μεγάλου Ισραήλ».
Με βάση τα τελευταία στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων από τις 7 Οκτώβρη 2023 έχει φτάσει τους 50.251 νεκρούς Παλαιστίνιους. Περισσότεροι από 114.095 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι τα περισσότερα που πλήττονται, αντιπροσωπεύοντας περίπου τα δύο τρίτα των νεκρών και τραυματιών.
Από τις 18 Μάρτη 2025, όταν το ακύρωσε μονόπλευρα την συμφωνία εκεχειρίας, μέχρι σήμερα, μέσα σε 10 μέρες, το κύμα των ισραηλινών επιθέσεων σε όλη τη Γάζα που ακολούθησε, τουλάχιστον 921 Παλαιστίνιους, από τους οποίους 174 γυναίκες και 322 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 1.787.
Ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας βρίσκεται στα πρόθυρα της πείνας λόγω του σκληρού αποκλεισμού του Ισραήλ, περιορίζοντας σοβαρά την πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, ηλεκτρισμό, καύσιμα και φάρμακα και εμποδίζοντας την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.
Παρά τις παγκόσμιες διαμαρτυρίες και τις προσωρινές αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου που ζητούν τον τερματισμό αυτής της σφαγής και την ελεύθερη είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, το Ισραήλ έχει κλιμακώσει τον κραυγαλέο γενοκτονικό του πόλεμο. Διάφοροι οργανισμοί και ειδικοί του ΟΗΕ έχουν σημάνει πρόσφατα τον συναγερμό για τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης των τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας. Το 70% του πληθυσμού (περίπου 210.000 άτομα) βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με το θάνατο από την πείνα.
Ο αποκλεισμός της Γάζας από το 2008 από το ισραηλινό κράτος υποδηλώνει την απεριόριστη αλαζονεία και την ατιμωρησία του, που οδήγησε στη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων παιδιών, γυναικών, ηλικιωμένων και ανδρών με την πραγματοποίηση αδιάκριτων βομβαρδισμών, από την γη και τον αέρα, σε όλη τη Γάζα, και με τη χρήση απαγορευμένων διεθνών όπλων όπλα όπως ο φώσφορος.
Όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, με τη συνενοχή των δυτικών χωρών, ανάμεσά τους και η «πρόθυμη» Ελληνική κυβέρνηση, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, οι οποίες συνεχίζουν να μιλούν για την ειρηνευτική πρωτοβουλία ενώ παρέχουν στην ισραηλινή κατοχή βόμβες και όπλα για να σκοτώνουν όλο και περισσότερους Παλαιστίνιους. Με την συνενοχή τους το Ισραήλ συνεχίζει να διαπράττει ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

30 Μάρτη — Η μέρα της Παλαιστινιακής Γης

Πριν από σαράντα εννιά χρόνια, τον Μάρτη του 1976, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοινώνει την κατάσχεση 21.000 στρεμμάτων γης, αραβικής ιδιοκτησίας, για να δημιουργήσει εβραϊκά βιομηχανικά κέντρα. Λίγο αργότερα ο υπουργός Γεωργίας του Ισραήλ δηλώνει ότι ο σκοπός του σχεδίου είναι η δημιουργία μιας εβραϊκής πλειοψηφίας στην Αραβική Γαλιλαία.
Οι Παλαιστίνιοι αντιδρούν, κηρύσσουν γενική απεργία για τις 30 του Μάρτη. Την παραμονή, 29 Μάρτη, οι ισραηλινές αρχές επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας στην κάτω Γαλιλαία.
Το πρωί της Τρίτης 30 Μάρτη 1976, η ισραηλινή αστυνομία μαζί με ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, εισβάλουν στα αραβικά χωριά που συμμετείχαν στην απεργία. Ακολούθησαν συμπλοκές με νεολαίους Παλαιστίνιους που διαμαρτύρονταν για την απαλλοτρίωση της παλαιστινιακής γης από την κυβέρνηση του Ισραήλ πετώντας πέτρες. Οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με πυροβολισμούς, αδιάκριτα, κατά των άοπλων διαδηλωτών.

1. Ο Raja Hussein Abu Rayya (30 ετών) από το Sakhneen,
2. Ο Muhsin Hasan Said Taha (15 ετών), από το Kufr Kanna,
3. Ο Khader Eid Mahmoud Khalaila (24 ετών)από το Sakhneen,
4. Ο Kheir Mohammad Salim Yasin (23 ετών) από την Arraba,
5. Η Khadija Qasem Shawahneh (23 ετών) από το Sakhneen και
6. Ο Ra’fat Ali Az-Zheiri (21 ετών) από τον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams.
Οι διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν με έντονη επιθετικότητα και βία. Εξι διαδηλωτές σκοτώθηκαν, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν και άλλοι 300 συνελήφθησαν.

Στην Παλαιστίνη, ο παράνομος εποικισμός και η απαλλοτρίωση της γης είναι διαρκής από την ίδρυση του Ισραήλ μέχρι και σήμερα και συνεχίζεται με εκπληκτική ταχύτητα.
Στην έκθεση που εξέδωσε η Επιτροπή Αντίστασης στοΤείχος και Εποικισμών (Colonization & Wall Resistance Commission), για τον εορτασμό της 49ης επετείου της Ημέρας της Γης, εστιάζει στα σημαντικότερα μέτρα που πήραν οι δυνάμεις κατοχής για την κατάληψη της παλαιστινιακής γης, εκμεταλλευόμενη την επίθεση κατά του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας για περισσότερους από δεκαέξι μήνες για καταπάτηση του παλαιστινιακού εδάφους μέσω κατάληψης, επιβολής τετελεσμένων γεγονότων και κλεισίματος.
Οι ισραηλινές κατοχικές αρχές έχουν καταλάβει περισσότερα από 52.000 ντουνάμ (ένα ντουνάμ = 1000 τετραγωνικά μέτρα) παλαιστινιακής γης από την αρχή της επίθεσης, με διάφορα προσχήματα, όπως δηλώσεις φυσικών καταφυγίων, κρατικών εκτάσεων, στρατιωτικών γαιών και άλλων.
Εχουν εκδώσει 13 στρατιωτικές εντολές για τη δημιουργία ζωνών προστασίας γύρω από τις αποικίες τους, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τους ντόπιους πολίτες από την πρόσβαση σε χιλιάδες ντουνάμ γης, ανοίγοντας το δρόμο για την κατάληψη και την απομάκρυνση των πολιτών.

Η Μέρα της Παλαιστινιακής Γης αποτελεί ένα ισχυρό σύμβολο της παλαιστινιακής αντίστασης, ξεκινώντας από την πρώτη σύγκρουση το 1976 και τροφοδοτούμενη από τους συνεχιζόμενους αγώνες από το 1948 και κλιμακούμενη μετά το 1967. Οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να αγωνίζονται, με αμείωτη αποφασιστικότητα, να διεκδικούν τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού Κράτους, μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Σήμερα, 30 Μάρτη, Μέρα της Παλαιστινιακής Γης, οι Παλαιστίνιοι δηλώνουν, για άλλη μια φορά: «Θα παραμείνουμε ριζωμένοι στην Γη μας σαν την Ελιά και το Θυμάρι» και διεκδικούν με δύναμη και αποφασιστικότητα: «Να σταματήσει τώρα η Γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων!»
ΠΗΓΗ: imerodromos.gr